valasz.hu/itthon/itt-a-madaras-adidas-eletkepes-lehet-e-egy-nemzeti-sportmarka-129214

http://valasz.hu/itthon/itt-a-madaras-adidas-eletkepes-lehet-e-egy-nemzeti-sportmarka-129214

Zseniális magyar találmány: térburkolat, ami energiát termel

/ 2015.10.13., kedd 09:00 /

Mi lenne, ha a jövőben a napsütés és a járókelők mozgása is elég lenne egy átlagos városi épület elektromosáram-ellátásához? Ebből a rém egyszerű kérdésfeltevésből indult ki a FUTI névre keresztelt energiatermelő térburkolat prototípusát megépítő három fiatal fejlesztő. Megmutatjuk az utóbbi idők egyik legérdekesebb magyar találmányát.

Fényből és hulladékenergiaként elvesző erőforrásokból – emberi lépésekből, a kerékpárosok által kifejtett „nyomásból” és más kisfrekvenciás rezgésekből – is képes használható energiát előállítani a FUTI nevű szuperburkolat. „Egyrészt ugyanolyan elven működik, mint ahogyan egy napelem működik a tetőn. Másrészt van egy kinetikusenergia-összegyűjtő része, ami a piezoelektromosság elvén működik. Magyarán, ha rálépsz, tud egy kis energiát termelni” – mondja a Válasz.hu-nak Ilyés Miklós, a FUTI projekt ügyvezetője. A piezoelektromosságról akkor beszélünk, amikor nyomás hatására bizonyos anyagokban elektromos feszültség keletkezik.

A fiatal magyar feltalálók tégla méretű műanyagból készült vázra napelem-paneleket erősítettek, alá pedig a piezoelektromos lapokat. A térburkolat majd ezekből rakható ki tetszés szerinti méretben. „Kalkulációink szerint olyan 12 négyzetméter az a mennyiség, amit le kell rakni ahhoz, hogy egy kisebb családi ház háztartását el tudjunk látni energiával” – mondja a projekten Ilyés Miklós mellett dolgozó Sziszák Imre és Cseh József.

A FUTI tavasszal díjat nyert a Design Terminál Smart City Lab Budapest nevű pályázatán, azóta pedig a tesztelésre alkalmas prototípus is elkészült belőle, ám a gyártáshoz még nagyjából egy év fejlesztés szükséges. A technológia persze nem olcsó (nagyjából úgy kell elképzelni, mintha a tetőre is illeszthető napelemekkel szeretnénk burkolni a házunk körül), de egyelőre korai arról beszélni, hogy mennyiből lehet majd kihozni a gyártásérett FUTI-elemek költségét.

(A videóriport a Susco Budapest nevű rendezvényen készült.)

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.