Zúgott a "Viktor, takarodj!"

/ 2010.11.16., kedd 21:31 /
Zúgott a

Kedden kora este ismét "Szebb jövőt!" kiáltásoktól volt hangos Budapest, legalábbis a Parlament környéke.

Károlyi Mihály szobrát pár éve vörös festékkel öntötték le, a ma este összegyűlt tömeg pedig hasonló fordulatokra számított a Horthy Miklós Budapestre vonulásának évfordulójára szervezett tüntetésen.

„Azt hittem, ma este bedobják a Dunába" - jegyezte meg egy árpádsávos zászlót tartó férfi a szobornál, melynek nyakába a tömeg hangos üdvrivalgásának közepette „Én felelek Trianonért" - tábla került; a Jobbik Baki szervezetének egyik zászlótartója örömmel állt modellt a szobornál gyülekező fotósoknak. Mikor azonban egy rendőrnő lerántotta a kipát az egykori miniszterelnök fejéről, felhangzottak a méltatlankodó „Nyírd ki" és az „Anyád" felkiáltások.

Van másik - gondolhatták a jobbikosok, mivel szinte azonnal előkerült egy újabb fejfedő, a szimpatizánsok szerint Novák Előd parlamenti képviselőnek köszönhetően. Aztán a kipa ismét lekerült a szoborról, de rövid szünetet követően - az MTI tudósítója szerint Zagyva György Gyula jóvoltából - újból a szobor fejét ékítette.

Ekkor a szobornál már gyülekezni kezdtek a Jobbik-frakció tagjai, Zagyva György Gyulán kívül Gaudi-Nagy Tamás, Z. Kárpát Zoltán és Hegedűs Lórántné, majd kezdetét vette a demonstráció.

Gaudi-Nagy Tamás első felszólalóként bejelentette, hogy a Jobbik kilépett az alkotmányt előkészítő bizottságból, mivel ragaszkodnak hozzá, hogy az alkotmány Szent Korona tanon alapuljon, módosító javaslataikat pedig rendre leszavazza a kétharmados többség. Szomorúnak nevezte, hogy a Fidesz az MSZP-vel karöltve „beteljesíti Simon Perez álmát", vagyis megszavazta Izrael EU-s gazdasági övezethez való csatlakozását.

A múlt héten történt szavazást emlegette szégyenteljes történésként a többi felszólaló is, Vona Gábor például elmondta, hogy aznap Orbán Viktor nem vett részt a parlamenti vitákban, az Izrael csatlakozásáról szóló szavazáson viszont „igen" gombot nyomott. A tömeg a kormány és a miniszterelnök nevének hallatán füttyögés és felmordulás mellett „Viktor, takarodj", „Hazaárulók" jelszavakat skandált, de a szokás szerint a „Budaházy!" és „Ria, ria, Hungária" is felhangzott.

Szegedi Csanád, a Jobbik EP-képviselője közölte, hogy elérkezett a pillanat, amikor pártja visszatért az utcára. „Minden fronton harcolni fogunk az igazságért" - mondta a politikus, és hozzátette: Orbán Viktornak csákánnyal kéne szétvernie a Károlyi-szobrot, és Wass Albert vagy Horthy Miklós szobrának alapkövét kéne a helyére tennie.

Szegedi Csanád egyúttal bejelentette a Jobbik legújabb kezdeményezését, mely megerősíti a párt mozgalmi jellegét: száz településen rovásírással is fel fogják tüntetni a helységneveket. A képviselő elmondta azt is, hogy pártja elkezdi a felkészülést a kormányzásra, hogy Magyarország elindulhasson az épülés útján.

Szegedit Volner János követte a felszólalók sorában: a képviselő közölte, hogy volt rendőrként hiányolja a kormány által beígért rendet, a szigort, melyet ők szerettek volna, nem sikerült megvalósítani. „Orbán Viktornak is megrogyott a térde, mikor a cigánybűnözőket emlegették" - mondta a politikus, aki szerint szörnyű, hogy ezentúl bárkit terroristának lehet majd minősíteni, titkosszolgálattal meg lehet figyeltetni, és bírói végzés nélkül be lehet kamerázni az emberek hálószobáját.

Vona Gábor felszólalásában örömét fejezte ki, hogy ismét együtt vannak, és megragadta az alkalmat, hogy közölje: hajlandóak megvívni újra meg újra az utca harcát. A Jobbik pártelnöke szégyennek nevezte, hogy Horthy bevonulása után 91 évvel ezen a helyen „az antihorthy" szobra áll.

Vona ismertette az európai gazdasági övezethez való izraeli csatlakozás veszélyeit: ez lehetővé teszi a tőke szabad áramlását, izraeli állampolgárok szabad letelepedését, izraeli vállalkozások magyarországi létesítését - ezt a „Szabadságot Budaházynak" táblák mellett „Israel - Stop" molinót is lobogtató tömeg hangos füttyögéssel és „hazaárulózással" fogadta.

 

A pártelnök szerint Gyurcsány Ferenc félti a demokráciát, ő azonban nem félti, mivel „ami nem létezik, nem lehet félteni".

„Le kéne dönteni a szobrot" -  méltatlankodott Vona Gábor beszéde után egy kalapos idős hölgy, ám többen már csalódottan emlegették, hogy erre nem fog sor kerülni, igaz, hárman-négyen egy vontatókötél segítségével kísérletet tettek erre, a Jobbik csendőrei azonban megakadályozták a rongálást.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Ez a legnagyobb veszély a Fideszre: pár nap, és élesben látjuk

Az LMP mellett a Momentum is bejuthat a parlamentbe, az MSZP-nek viszont lehet, hogy 2018 lesz a sírkövére vésve – véli Mráz Ágoston Sámuel. A „solymári modell” a legnagyobb veszély a Fideszre nézve – mondja Török Gábor. Elemzők csatája a csütörtöki Heti Válaszban!

Boldogkői vs. Radnai – itt a nagy homeopátia-vita

Idén az európai tudományos akadémiák hatástalannak minősítették a homeopátiát. A médiában rendre Boldogkői Zsolt professzor képviselte a tudomány álláspontját, sorban „fogyasztva el” vitapartnereit. Most először áll vele szemben Radnai Andrea, a magyar homeopata orvosok elnöke. Nagy homeopátia-vita a csütörtöki Heti Válaszban.

Nincs több titok: ezért nem javul a magyar–amerikai viszony

Több mint egy éve nyert választást Donald Trump, de a magyar–amerikai kapcsolatok beharangozott változásából nem lett semmi. Tényleg obamista szabotőrök akadályozzák a viszony javulását? Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

A legjobb ajándék karácsonyra a kultúra!

Élményt adni ma talán már népszerűbb, mint tárgyi ajándékot, hiszen az együtt töltött időnél semmi sem értékesebb. Nincs viszont könnyű helyzetben az, aki az ajánlatokat böngészi, ezért a friss Heti Válaszban segítünk átlátni a kulturális kínálatot.