valasz.hu/kronika/a-zarkak-a-belso-udvarra-nyilnak-41965

http://valasz.hu/kronika/a-zarkak-a-belso-udvarra-nyilnak-41965

30 év alatt is karcolnak a kritikák

/ 2018.06.12., kedd 16:40 /

Az idén is kihirdették a Művészetek Palotája által kiírt Karc kritikaíró pályázatának díjait. Az idei nyertes a tavalyi közönségdíjas lett. A Heti Válasz Műhely korábbi hallgatóját is elismerték.

Másodszor írt ki a Művészetek Palotája kritikai pályázatot, amire a tavalyinál jóval több, 32 pályamunka érkezett – ám valamivel kevesebb szerzőtől, hiszen a díjazottak között is volt, akik két kritikát is jegyezett, például a Heti Válasz Műhely korábbi hallgatója, Gerencsér Anna. A 30 év alatti jelentkezők a Müpa 2017/18-as évadának produkciói közül választhatták ki azokat, amelyekről legfeljebb 6000 karakter terjedelmű reflexiót írtak.

A legjobb tíz, jeligés kritikát a MÜPA honlapján közönségszavazásra is bocsátották. Az, hogy némelyik előadóművész, például Pátkai Rozina is felfedezte és megosztotta a róla szólót, mutatja, hogy az ifjú szerzők véleményére máris érdemes odafigyelni. A pályaműveket olvasgatva valószínűleg nem volt könnyű dolga a (Bóka Gábor, az Opera-Világ újságírója, Dömötör Endre, a Recorder popzenei magazin szerkesztője, Mörk Leonóra, az ELLE Magazin vezető szerkesztője, Weyer Balázs, a Hangvető Zene Terjesztő Társulás egyik igazgatója, valamint Zipernovszky Kornél újságíró alkotta) szakmai zsűrinek, habár a díjkiosztón Radnóti Sándor zsűrielnök úgy nyilatkozott, hogy gyors és egyhangú döntés született. Az első tízbe jó néhány sziporkázóan szellemes, ugyanakkor alapos és zeneértő pályázat bekerült.

A nyertesek:

  1. Fodor Ágnes: Dvořákban majd találkozunk – előzékenységi (hang)verseny a Müpában
  2. Gerencsér Anna: Feltámadásra hangolva
  3. Horváth Dávid: Teremtés
A pályázat díjazottjai a zsűrivel

A pályázat díjazottjai Káel Csaba Müpa-vezérigazgatóval és Radnóti Sándor zsűrielnökkel

Fotó: Müpa/Posztós János

A Müpa honlapján leadott szavazatok alapján közönségdíjas pályaművet – (Nagy Klára: Élet-leckék az óceánon túlról) – olvasva szinte várjuk Dona Onete következő magyarországi fellépését.

Felhívás!
Ha szeretné támogatni lapunk újraépülését, kérjük támogassa szerkesztőségünket a Heti Válasz Kiadó Kft. 11794008-20532422-es bankszámlaszámon.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Elhunyt Kányádi Sándor

Életének 90. évében elhunyt Kányádi Sándor. A Kossuth-díjas költő, író, műfordítót szerda hajnalban érte a halál Budapesten - tájékoztatta a család szerdán az MTI-t.

Egy Fidesz-szavazó bírálhatja-e a kormányt? Itt a válasz!

A címbe foglalt kérdésről szólt a keresztény, konzervatív értelmiségieket tömörítő szervezetek Újra néven nevezzük című, áprilisban kiadott vitairata. Balog Zoltán volt miniszter és Bogárdi Szabó István református püspök minapi disputája szerint igen, de. Részletek a csütörtöki, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszban.

Tabudöntő vélemény: „Csak showműsor az észak-koreai leszerelés”

Észak-Koreában nem bízik, Kínában még kevésbé, ennek megfelelően a Donald Trump–Kim Dzsongun megállapodástól sem vár mélyreható változásokat. Szahasi Rjo Japán professzor Ázsia jövőjéről és Japánról mint lehetséges bevándorlóországról is beszélt a csütörtökön digitálisan megjelenő Heti Válasznak.

Egy kanál vízben: kitört a háború a kormány médiaholdudvarában

Megnyugvás helyett háborút hozott a Fidesz győzelme a médiaholdudvarban. Immár nem csak az ideológiai elhajlással vádolt – kormány által kinevezett – kulturális vezetőket sorozzák, de a „bajtársak” is hajba kapnak. A legfrissebb, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszból kiderül, hogy a 888.hu–Magyar Idők–pestisracok.hu tengelyen kialakult vita nemzedéki, ideológiai és pénzügyi természetű.

Íme az internet egyik legsötétebb bugyra

Az internet egyik legsötétebb bugyra a „kényszerű cölibátusban” élő fiatal férfiak radikalizálódott kemény magja. Az alt-right nyelvezetét használó „incel”-fórumok immár tömeggyilkosokat termelnek ki, és a férfiak rendszerszintű kudarca miatt egyre nagyobb az utánpótlásuk.

A konzervativizmus értékrend, nem párthűség

A konzervatív értelmiség most azt kapja jutalmul, amit a baloldali büntetésül kapott – mondja Nyáry Krisztián. A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatói posztját is betöltő sikerszerző úgy látja: épp kihúzzák a szellemi talajt a konzervatívok lába alól.

Így zajlik a nyugdíjrendszer rejtett reformja

Sosem látott mértékben maradnak el a nyugdíjak a keresetek növekedése mögött, és szegényednek el az idősek az aktívakhoz viszonyítva. A rejtett nyugdíjreform furcsasága, hogy mindez az érintettek legnagyobb megelégedésére történik.