valasz.hu/kronika/a-fabry-show-probaja-tobbszor-leallt-rettenetes-volt-26657

http://valasz.hu/kronika/a-fabry-show-probaja-tobbszor-leallt-rettenetes-volt-26657

A fertődi Bábszínház nyerte a Média Építészeti díjat

/ 2013.11.08., péntek 12:15 /

A média képviselői által alkotott zsűri - köztük a Heti Válasz munkatársa - idén is odaítélte a Média Építészeti Díját. A kivitelezés kategóriában a fertődi Esterházy-kastélyhoz tartozó épületcsoport, a tervek közül pedig egy, a Tisza-parti ártér hasznosítására megírt pályázat győzött.

A győztes fertődi Bábszínház  Fotó: Batár Zsolt

Az épületek és a tervek nyilvános zsűrizésre, valamint a díjkiosztóra a fővárosi Katona József Színházban került sor, teltház előtt. A döntőben hat, a nemzetközi előzsűri által kiválasztott épület versengett az első díjért: a győztes a fertődi Esterházy-kastélyhoz tartozó, Molnár Csaba tervei alapján elkészült épületegyüttes (volt Tiszttartói ház-Bábszínház-Narancsház-Víztorony) lett, emellett a Tápi Bencés Ifjúsági Ház és Kulcsosház, Erdei Iskola épülete, a debreceni Fenntartható Épületenergetika Információs Központ, a Kemenes Vulkánpark és Látogatóközpont, egy fotográfus számára tervezett erdei családi ház, valamint a hűvösvölgyi Manninger-villa átalakítása mutatkozott be. 

A tervek kategóriában pontegyenlőség alakult ki Varga Noémi diplomamunkája, a Tisza-parti Tivadar árterének hasznosítására megírt pályázata, valamint a Dévényi Márton, Dévényi Sándor és Gyürki-Kiss Pál által az őrmezői intermodális csomópontra készített terv között: utóbbit végül oklevéllel jutalmazták, a Média Építészeti Díját a vízszínt emelkedését hasznosító Tisza-parti terv kapta. Rajtuk kívül négy diplomamunka, az egykori szovátai fűrésztelepre tervezett pálinkafőzde, a Pesterzsébetre megálmodott Kör Kert, Közösségi kert és ház, egy mogyoródi szőlőmagolaj-kisüzem, a Magolajház terve és a Nordica Síaréna Étterem projektje versengett.

Az összesen 53 épület és 65 terv pályamunkára az Index és az Építeszfórum.hu olvasói is szavazhattak. A közönségdíjat az épület kategóriában a Basa Péter, Fernezelyi Gergely és Reisz Ádám által tervezett balatonfüredi villa, terv kategóriában pedig Nagy Eszter Anna ajkai Széleskert idősotthona kapta. A Holcim „Fenntartható építészetért" különdíját Puhl Antal és Dajka Péter kapta az ÉMI (Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft.) új, közel passzívház minőségű tudásközpontjának megvalósításáért.

A díjak kiosztása mellett idén Vadász György Kossuth- és Ybl Miklós-díjas építészt köszöntötték 80., és Benczúr László Ybl-díjas építészt 70. születésnapja alkalmából.

A Média Építészeti Díjáról, az idei pályázatokról bővebben a Heti Válasz november 14-én megjelenő számában olvashatnak.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Pancserlehallgatók

Ha a HVG-nek igaza van, a világ legbénább lehallgatói keltenek botrányt Magyarországon.

Őrfi József bátorsága és lelki ereje mindent vitt az idei gálán

Mesébe illő Őrfi József piliscsabai házának története. Nem tündérmesébe, hanem olyan magyar népmesébe, amelyben a hősnek számos próbát kell kiállnia. Az építész-családfő bátorsága és lelki ereje a Média Építészeti Díja idei gáláján mindent vitt. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Famaffia Romániában – Adjátok vissza az erdeinket!

Egy friss botrány és egy dokumentumfilm is felhívja a figyelmet az Európa utolsó érintetlen vadonjainak otthont adó Romániában dúló illegális fakitermelésre. Nemcsak a korrupt politika vagy a profitéhes multi a hibás: székely falusi közösségeket is megvadított a fából szerezhető könnyű pénz. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Rockenbauer 30 – Pali mögött volt értelme gyalogolni

Pali után nem lehet ilyen filmet csinálni – vélik a Másfélmillió lépés Magyarországon alkotói. Rockenbauer Pál halálának 30. évfordulóján azt kutatjuk a friss Heti Válaszban, mi a titka a sorozat népszerűségének, és miért nem született azóta sem hasonló.

Nyolcvanezres pezsgőt locsolt az egyik Mugabe-fiú

Voltak nála véreskezűbb afrikai vezetők is, de kártékonyabbak kevesen. Robert Mugabe nemcsak a gazdag Zimbabwét juttatta koldusbotra, de igyekezett egész Afrikát a Nyugat ellen hangolni. A csütörtöki Heti Válaszból kiderül, hogy bukása ennek ellenére miért is nem Nyugat diadala.

Morvai Krisztina: „Ez nem hűségeskü a Fidesz mellett”

Nem tudja, a Jobbikra szavaz-e jövőre a Jobbik európai parlamenti képviselője. Morvai Krisztina azt mondja: három éve nincs kapcsolatban Vona Gáborral, de nem a személyes sértettség, hanem az irányváltás bizonytalanította el. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Kovács Ákos: Leszállni az egovonatról

A Nyugat nagyon mást ért kultúrán, mint mi, ebben a tekintetben igazán szerencsésnek mondhatjuk magunkat – mondja Kovács Ákos énekes, dalszerző, akit nemrég bemutatott Arany János-estjéről és a jövő évi jubileumi koncertjéről is kérdeztünk. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.