A fertődi Bábszínház nyerte a Média Építészeti díjat

/ 2013.11.08., péntek 12:15 /

A média képviselői által alkotott zsűri - köztük a Heti Válasz munkatársa - idén is odaítélte a Média Építészeti Díját. A kivitelezés kategóriában a fertődi Esterházy-kastélyhoz tartozó épületcsoport, a tervek közül pedig egy, a Tisza-parti ártér hasznosítására megírt pályázat győzött.

A győztes fertődi Bábszínház  Fotó: Batár Zsolt

Az épületek és a tervek nyilvános zsűrizésre, valamint a díjkiosztóra a fővárosi Katona József Színházban került sor, teltház előtt. A döntőben hat, a nemzetközi előzsűri által kiválasztott épület versengett az első díjért: a győztes a fertődi Esterházy-kastélyhoz tartozó, Molnár Csaba tervei alapján elkészült épületegyüttes (volt Tiszttartói ház-Bábszínház-Narancsház-Víztorony) lett, emellett a Tápi Bencés Ifjúsági Ház és Kulcsosház, Erdei Iskola épülete, a debreceni Fenntartható Épületenergetika Információs Központ, a Kemenes Vulkánpark és Látogatóközpont, egy fotográfus számára tervezett erdei családi ház, valamint a hűvösvölgyi Manninger-villa átalakítása mutatkozott be. 

A tervek kategóriában pontegyenlőség alakult ki Varga Noémi diplomamunkája, a Tisza-parti Tivadar árterének hasznosítására megírt pályázata, valamint a Dévényi Márton, Dévényi Sándor és Gyürki-Kiss Pál által az őrmezői intermodális csomópontra készített terv között: utóbbit végül oklevéllel jutalmazták, a Média Építészeti Díját a vízszínt emelkedését hasznosító Tisza-parti terv kapta. Rajtuk kívül négy diplomamunka, az egykori szovátai fűrésztelepre tervezett pálinkafőzde, a Pesterzsébetre megálmodott Kör Kert, Közösségi kert és ház, egy mogyoródi szőlőmagolaj-kisüzem, a Magolajház terve és a Nordica Síaréna Étterem projektje versengett.

Az összesen 53 épület és 65 terv pályamunkára az Index és az Építeszfórum.hu olvasói is szavazhattak. A közönségdíjat az épület kategóriában a Basa Péter, Fernezelyi Gergely és Reisz Ádám által tervezett balatonfüredi villa, terv kategóriában pedig Nagy Eszter Anna ajkai Széleskert idősotthona kapta. A Holcim „Fenntartható építészetért" különdíját Puhl Antal és Dajka Péter kapta az ÉMI (Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft.) új, közel passzívház minőségű tudásközpontjának megvalósításáért.

A díjak kiosztása mellett idén Vadász György Kossuth- és Ybl Miklós-díjas építészt köszöntötték 80., és Benczúr László Ybl-díjas építészt 70. születésnapja alkalmából.

A Média Építészeti Díjáról, az idei pályázatokról bővebben a Heti Válasz november 14-én megjelenő számában olvashatnak.

Rosta

Sztankóczy András

Találkozunk 2016-ban!

Magyaroktól ideges a New York-i elit

Egy új médium mindig politikai káosszal köszönt be, ez köti össze korunkat a harmincéves háború korával, Daniel Kehlmann új regényének témájával. A német sztárszerző egy magyar írót tart nemzedéke legnagyobb tehetségének. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Az 1968-as esztendő – Orbán is ehhez képest határozza meg önmagát

Még huszadik századi mércével is kivételesen sűrű esztendő volt 1968. A fél évszázaddal ezelőtti történelmi sorsfordító a jelenből nézve gyökeresen eltérő értelmezéseket kap: egyeseknek Európa új tavaszát jelenti, másoknak a popkultúra kezdetét, vagy a hagyományos értékre épülő világ széthullását. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Bay Zoltán emlékkiállítás nyílt a Csopában

Bay Zoltán kutatóprofesszor kiemelkedő munkássága előtt tisztelegve, illetve a róla elnevezetett kutatóközpont megalapításának negyedévszázados fennállására tekintettel, a 2018-as évben ünnepi eseménysorozat vette kezdetét.

Heti Válasz: Gulyás Gergely lehet a kancelláriaminiszter

Gulyás Gergely vezetheti az újraszabott kancelláriát Lázár János helyett – derül ki a csütörtöki Heti Válasz kormányzati változásokat összegző cikkéből. Arról is írunk, hogy közben gigászi küzdelem bontakozik ki az EU új hétéves költségvetéséről.

Új kormány – oktatáspolitikai fordulat jön?

Ha valóban a jegybanki ajánlások alapján kezd bele a kormány a versenyképesség javításába, akkor az oktatásban át kell állítani a váltókat. Részletes háttér a Heti Válaszban.