A fertődi Bábszínház nyerte a Média Építészeti díjat

/ 2013.11.08., péntek 12:15 /

A média képviselői által alkotott zsűri - köztük a Heti Válasz munkatársa - idén is odaítélte a Média Építészeti Díját. A kivitelezés kategóriában a fertődi Esterházy-kastélyhoz tartozó épületcsoport, a tervek közül pedig egy, a Tisza-parti ártér hasznosítására megírt pályázat győzött.

A győztes fertődi Bábszínház  Fotó: Batár Zsolt

Az épületek és a tervek nyilvános zsűrizésre, valamint a díjkiosztóra a fővárosi Katona József Színházban került sor, teltház előtt. A döntőben hat, a nemzetközi előzsűri által kiválasztott épület versengett az első díjért: a győztes a fertődi Esterházy-kastélyhoz tartozó, Molnár Csaba tervei alapján elkészült épületegyüttes (volt Tiszttartói ház-Bábszínház-Narancsház-Víztorony) lett, emellett a Tápi Bencés Ifjúsági Ház és Kulcsosház, Erdei Iskola épülete, a debreceni Fenntartható Épületenergetika Információs Központ, a Kemenes Vulkánpark és Látogatóközpont, egy fotográfus számára tervezett erdei családi ház, valamint a hűvösvölgyi Manninger-villa átalakítása mutatkozott be. 

A tervek kategóriában pontegyenlőség alakult ki Varga Noémi diplomamunkája, a Tisza-parti Tivadar árterének hasznosítására megírt pályázata, valamint a Dévényi Márton, Dévényi Sándor és Gyürki-Kiss Pál által az őrmezői intermodális csomópontra készített terv között: utóbbit végül oklevéllel jutalmazták, a Média Építészeti Díját a vízszínt emelkedését hasznosító Tisza-parti terv kapta. Rajtuk kívül négy diplomamunka, az egykori szovátai fűrésztelepre tervezett pálinkafőzde, a Pesterzsébetre megálmodott Kör Kert, Közösségi kert és ház, egy mogyoródi szőlőmagolaj-kisüzem, a Magolajház terve és a Nordica Síaréna Étterem projektje versengett.

Az összesen 53 épület és 65 terv pályamunkára az Index és az Építeszfórum.hu olvasói is szavazhattak. A közönségdíjat az épület kategóriában a Basa Péter, Fernezelyi Gergely és Reisz Ádám által tervezett balatonfüredi villa, terv kategóriában pedig Nagy Eszter Anna ajkai Széleskert idősotthona kapta. A Holcim „Fenntartható építészetért" különdíját Puhl Antal és Dajka Péter kapta az ÉMI (Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft.) új, közel passzívház minőségű tudásközpontjának megvalósításáért.

A díjak kiosztása mellett idén Vadász György Kossuth- és Ybl Miklós-díjas építészt köszöntötték 80., és Benczúr László Ybl-díjas építészt 70. születésnapja alkalmából.

A Média Építészeti Díjáról, az idei pályázatokról bővebben a Heti Válasz november 14-én megjelenő számában olvashatnak.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.