A fertődi Bábszínház nyerte a Média Építészeti díjat

/ 2013.11.08., péntek 12:15 /

A média képviselői által alkotott zsűri - köztük a Heti Válasz munkatársa - idén is odaítélte a Média Építészeti Díját. A kivitelezés kategóriában a fertődi Esterházy-kastélyhoz tartozó épületcsoport, a tervek közül pedig egy, a Tisza-parti ártér hasznosítására megírt pályázat győzött.

A győztes fertődi Bábszínház  Fotó: Batár Zsolt

Az épületek és a tervek nyilvános zsűrizésre, valamint a díjkiosztóra a fővárosi Katona József Színházban került sor, teltház előtt. A döntőben hat, a nemzetközi előzsűri által kiválasztott épület versengett az első díjért: a győztes a fertődi Esterházy-kastélyhoz tartozó, Molnár Csaba tervei alapján elkészült épületegyüttes (volt Tiszttartói ház-Bábszínház-Narancsház-Víztorony) lett, emellett a Tápi Bencés Ifjúsági Ház és Kulcsosház, Erdei Iskola épülete, a debreceni Fenntartható Épületenergetika Információs Központ, a Kemenes Vulkánpark és Látogatóközpont, egy fotográfus számára tervezett erdei családi ház, valamint a hűvösvölgyi Manninger-villa átalakítása mutatkozott be. 

A tervek kategóriában pontegyenlőség alakult ki Varga Noémi diplomamunkája, a Tisza-parti Tivadar árterének hasznosítására megírt pályázata, valamint a Dévényi Márton, Dévényi Sándor és Gyürki-Kiss Pál által az őrmezői intermodális csomópontra készített terv között: utóbbit végül oklevéllel jutalmazták, a Média Építészeti Díját a vízszínt emelkedését hasznosító Tisza-parti terv kapta. Rajtuk kívül négy diplomamunka, az egykori szovátai fűrésztelepre tervezett pálinkafőzde, a Pesterzsébetre megálmodott Kör Kert, Közösségi kert és ház, egy mogyoródi szőlőmagolaj-kisüzem, a Magolajház terve és a Nordica Síaréna Étterem projektje versengett.

Az összesen 53 épület és 65 terv pályamunkára az Index és az Építeszfórum.hu olvasói is szavazhattak. A közönségdíjat az épület kategóriában a Basa Péter, Fernezelyi Gergely és Reisz Ádám által tervezett balatonfüredi villa, terv kategóriában pedig Nagy Eszter Anna ajkai Széleskert idősotthona kapta. A Holcim „Fenntartható építészetért" különdíját Puhl Antal és Dajka Péter kapta az ÉMI (Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft.) új, közel passzívház minőségű tudásközpontjának megvalósításáért.

A díjak kiosztása mellett idén Vadász György Kossuth- és Ybl Miklós-díjas építészt köszöntötték 80., és Benczúr László Ybl-díjas építészt 70. születésnapja alkalmából.

A Média Építészeti Díjáról, az idei pályázatokról bővebben a Heti Válasz november 14-én megjelenő számában olvashatnak.

Rosta

Szőnyi Szilárd

Találkozunk 2016-ban!

Tóra, magyar!

A hamarosan rajtoló Kékszalagra hajók keresik legénységüket, a Balatonon pedig ötödannyi hajó sincs, mint a Boden-tavon. Összeállításunkban azt próbáltuk körüljárni, kinek és hogyan lehetséges belevágnia ebbe a sportba.

Így alakulhat át az Európai Unió

A múlt heti uniós csúcson kiderült, hogy nagy változások előtt áll az EU: a francia–német tandem szándékai szerint a megerősített eurózóna lesz a közösség új gravitációs központja. Aki kimarad, lemarad? Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Ezért akar a kormány lőtereket telepíteni az iskolákba

A lövészet iskolai oktatásának ötlete összefügg a hadsereg létszámhiányával, de valószínűleg ugyanúgy kevés valósul meg belőle, mint a lovaglásból vagy a mindennapos éneklésből. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Miért szavaz sok LMBT-személy a radikális jobboldalra?

Három európai kormányfő homoszexuális; Angliában rekordot döntött a meleg képviselők száma; szélsőjobbos alakulatok, illetve Skóciában az összes mérvadó párt élén szintén zenész áll – derül ki a csütörtöki Heti Válaszból.