A Kadhafi fiúk édes élete

/ 2011.02.24., csütörtök 18:26 /
A Kadhafi fiúk édes élete

Hosszas hallgatás után szerdán az Egyesült Államok elnöke is megszólalt a líbiai kérdésben. Jobboldali politikusok, köztük Sarah Palin, hevesen bírálta Obama késlekedését, de a Fehér Ház óvatos politikája annak is tulajdonítható, hogy ameddig a Líbiában tartózkodó amerikaiakat nem tudják kimenteni, addig nem kívánták felbőszíteni a kiszámíthatatlan, őrült, többek szerint súlyosan drogfüggő Kadhafit.

A líbiai hatóság nem engedélyezte az amerikaiaknak, hogy charter repülőgépekkel hagyják el az országot, így komphajókkal akarják őket Máltába menekíteni, de a rossz idő miatt egyelőre Líbiában vesztegelnek.

Barack Obama, miközben „felháborítónak és elfogadhatatlannak" nevezte az országban kialakult helyzetet, név szerint nem említette Moamer Kadhait. Az egyoldalú amerikai lépésekkel támogatott, vér nélküli egyiptomi forradalommal szemben, a líbiai felkelést nemzetközi összefogással, ENSZ, EU, Arab Liga bevonásával akarja kezelni.

„A világnak egy hangon kell szólnia" - mondta az amerikai elnök. Hillary Clinton jövő héten Genfbe utazik, hogy európai partnereivel tárgyaljon a líbiai helyzetről. Bár Obama konkrét megtorló intézkedéseket nem említett, gazdasági szankciók, valamint a Kadhafi család külföldi bankokban tartott vagyonának befagyasztása egyaránt szerepel a tervek között.

Az amerikaiak feszült viszonya nem új keletű a nemzetközi terrorizmust támogató 41. éve hatalmon levő Moamer Kadhafival. Ronald Reagan „őrült buldognak" nevezte az ezredest. Az 1981-es incidens során a líbiaiak a nemzetközi területeken gyakorlatozó amerikai repülőre lőttek. Az 1986-os nyugat-berlini diszkó felrobbantását is, ami két amerikai katona életét követelte, a líbiai rezsimhez kötötték.

Megtorlásképpen Reagan 1986-ban bombázta Tripolit. A tizenöt halott között volt Kadhafi tizenöt hónapos kislánya. 1988-ban a skóciai Lockerbieben felrobbant a Londonból New Yorkba tartó PanAm gép, 243 utassal és 16 tagú személyzettel a fedélzeten. A terrorakciót senki sem élte túl. A szálak ismét Tripolihoz vezettek, sőt a líbiai kormány egyik minisztere ma úgy nyilatkozott, hogy a gép felrobbantásának parancsa egyenesen Kadhafitól jött.

Az Egyesült Államok 2004-ben George W. Bush elnökségének idején szüntette meg a Líbiát sújtó szankciókat, miután Kadhafi állítólagosan felhagyott a tömegpusztító fegyverek előállításával, a nemzetközi terror támogatásával. 2006-ben Bush elnök hivatalosan is levette Líbiát a terrorállamok listájáról. A diplomáciai kapcsolat helyreállt, 2008-ban Condoleezza Rice első amerikai külügyminiszterként tárgyalt Tripoliban. (A líbiai vezetővel jó kapcsolatokat ápolt többek között Tony Blair, Silvio Berlusconi is. )

A 2009-ben Washingtonba látogató Saif Kadhafit, az ezredes fiát Hillary Clinton fogadta, és nagyra értékelte a líbiai-amerikai kapcsolatokat. Az amerikai kormányok a Kongresszus jóváhagyásával 2.5 millió dollárral támogatták a demokratikus átalakulást és az emberi jogok javítását Líbiában. Az összeg nagy része azonban a Kadhafi család alapítványaiban landolt. 

A milliomos és a szórakozásra pénzt nem sajnáló Kadhafi család az amerikai popsztárokat is könnyedén megkapta. 2006-ban Lionel Richie szerepelt a tripoli amerikai bombázás 20. évfordulójának emlékkoncertjén, ahol fellépett Jose Carreras spanyol tenorista is.

A Karib-tengeri St. Barth szigeten szilveszterező Saif Kadhafit, a vezér fiát 2009-ban Mariah Carey szórakoztatta. Négy dal énekléséért egymillió dollárt kapott. A másik fiúnak Muattasimnak, Líbia nemzetbiztonsági főtanácsadójának 2010-es újévi összejövetelén  Beyoncé és Usher énekelt. A helybelieket feldühítette „a sziget hírnevéhez méltatlan tivornya".  

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.