new.valasz.hu/kronika/nincs-telitalalatos-az-otoson-de-oriasi-a-joker-nyeremeny-101877

http://new.valasz.hu/kronika/nincs-telitalalatos-az-otoson-de-oriasi-a-joker-nyeremeny-101877

Az oroszok elvesztették a kapcsolatot az űrben párosodó gekkókkal

/ 2014.07.25., péntek 14:40 /

Oroszország mostanában a kelet-ukrajnai konfliktus miatt szerepel a hírekben, pedig űrprogramjának is vannak reflektorfényt érdemlő kezdeményezései. Július 19-én például öt gekkóval a fedélzetén lőtt fel egy műholdat Föld körüli pályára a Progressz Állami Kutató és Gyártó Rakéta Űrközpont. A kísérlet célja annak vizsgálata, hogy miként párosodnak súlytalanságban a gekkók – jóllehet az nem hozták nyilvánosságra, ennek ismeretétől milyen hosszú távú hasznot remél a tudomány. Különböző rovar- és növényfajok egyedeit is a műholdba pakolták, hogy űrbéli szaporodásukat tanulmányozhassák a biológusok.

A misszió azonban tegnap problémákba ütközött: a űrközpont elvesztette az irányítást a szatellit fölött. „A szakértőink gőzerővel dolgoznak rajta, hogy visszaszerezzék az uralmat a műhold fölött, és folytathassuk a tervezett programot” – olvasható a Progressz honlapján. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy a gekkók mit sem vesznek észre a műszaki bonyodalmakból. „A biológiai kísérlet rögtön kezdetét vette a műhold fellövése után – nyugtatta a közvéleményt Oleg Volosin sajtófőnök a RIA Novoszti hírügynökségnek nyilatkozva. – A kísérletek rögzítésére szolgáló berendezések kifogástalanul üzemelnek. Folyamatosan érkeznek a telemetriai adatok a műholdról, és elemezzük őket.”

A gekkóknak a misszió terve szerint 60 nap áll rendelkezésükre az űrbéli szaporodásra, de ha nem sikerül visszaszerezni az irányítást a műhold fölött, félő, ez lesz életük utolsó 60 napja.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.