Budapestet választotta az amerikai színész - Béccsel és Prágával szemben

Villáminterjú Andy Heflerrel

/ 2014.06.09., hétfő 11:43 /

1993 óta él Budapesten és nem vágyik vissza Amerikába. A Beugró című tévéműsor trénere lett, Grund Színház néven improvizációs társulatot alapított és még a Kéknyúl Hammond Bandben is énekel.  Andy Heflert a színész-énekest kérdeztük az első POSZT-on szereplésről, improvizációról és Budapestről.

Andy Hefler

Andy Hefler

Fotó: Szkárossy Zsuzsa

Hogyan került pont Magyarországra?

Egy európai kalandnak indult az egész, mert szerettem utazni. Budapest már akkor izgalmas, romantikus város volt és én soha nem éltem még hozzá hasonló pici városban, hiszen Los Angeles után nekem kicsinek tűnt. Izgalmasabb volt számomra, mint Bécs és kevésbé egyértelműbb, mint Prága.

Azóta sem vágyik vissza az Egyesült Államokba?

Nem, 43 éves vagyok és már mindent itt építettem fel. Örülök, hogy itt lehetek.

Honnan jött az improvizációs színház alapításának ötlete?

Azért foglalkozom improvizációval, mert érdekel az emberi viselkedés. Nálunk megkapja a néző azt, ami valódi. Igazából teljesen mindegy, hogy le van-e írva a szöveg vagy nem. A szöveg támasz, főleg, ha jól van megírva, viszont az ember csak ritkán beszél arról, amit gondol. Az improvizáció szerintem a szorongás csökkentéséről szól, ahogy maga a színészet sem más talán.

Több színháznál tartott improvizációs kurzusokat, így került a Beugró című tévéműsorba trénerként?

Szinte  már a kezdeteknél ott voltam, mert dolgoztam együtt a színészekkel korábban, illetve ismertem Szurdi Tamást is, aki kitalálta, hogy legyen ez a műsor. Amikor összeállt a csapat, akkor kezdtem el nekik tréningeket tartani. Mostanra már nem állandó a kapcsolatom a műsorral, de a színészekkel többször dolgozunk együtt. Kálloy-Molnár Péter is sokszor játszik a társulatommal.

A magyar színészek jók az improvizációban?

Mint minden színész szerintem, igen. Ha valaki rossz színész, akkor persze ebben sem jó, de úgy mondanám, hogy mindenki színész, hisz mindenki tud például csábítani, hazudni, dominancia játékokba belemenni, csak valaki tudja ezt pénzért csinálni újra és újra.

Hogyan kell elképzelni egy grund színházas előadást? Vannak alaptörténetek, amire improvizálnak vagy minden ott és akkor alakul ki?

Vagy egy keretet, vagy témákat, vagy egy időtartalmat találunk ki, de minden más 100 százalék improvizáció. Itt a POSZT-on slameket olvastunk fel, és azokra improvizáltunk egy-egy jelenetet.

A nézőket mennyire vonják be?

Keveset, én nem szeretem. A közönség 70-80 százaléka szerintem erre nem vevő, mert egy érdekes előadást vár tőlünk. Néha kérünk egy szót, vagy egy izgalmas történetet pár mondatban, de nem akarom a nézőket mindenáron bevonni.

A Kéknyúl Hammond Bandben frontember, illetve a Random Trip nevű  - a hazai zenei élet legjobbjait felvonultató alkalmi - formációval is fellép.  Az éneklés vagy a színház élvez elsőbbséget?

Miután a Grundban rendezek, tréningezek és csak ritkán játszom, ezért a Kéknyúl számomra különösen fontos, hiszen ott énekesként én lehetek a középpontban. Premecz Matyi a zenekar vezetője azt szeretné, ha a zene élvezne elsőbbséget, de számomra az a legfontosabb, hogy aki hozzám eljön a színházba és fejlődni akar, azt fejleszteni tudjam. Mindannyian üzeneteket akarunk átadni az embereknek, így én is a zene és a színház csatornáin keresztül ugyanezt teszem különböző eszközökkel. Máshogy érem el az emberek szívét, fülét. 

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.