A világ legkisebb gerinces állatát fedezték fel Pápua Új-Guineán

/ 2012.01.12., csütörtök 07:45 /

A világ legkisebb gerinces állatát fedezték fel kutatók Pápua Új-Guineán: egy parányi békát, amely mindössze 7-8 milliméter hosszú.

Paedophryne amauensis (fotó: huffingtonpost.com)

A Plos ONE internetes tudományos portál szerint a biológusok a Paedophryne amauensis nevet adták az új fajnak, utalva Amau falura, ahol első ízben bukkantak egy példányára.

A sötétbarna minibékának alig kivehető lábujjai vannak, ugyanakkor aránylag nagy szemei. Főleg hajnalban és este aktív, és ilyenkor harsány hangokat bocsát ki. Két „brekegés” közt 1-3 perces szünetet kénytelen tartani erőgyűjtés céljából – számolt be a felfedezésről Christopher Austin, az amerikai Louisianai Állami Egyetem kutatója.

Kicsinysége folytán a békának tömegéhez képest meglehetősen nagy testfelszíne van, ezért a vízveszteség jelenti számára az egyik legfőbb veszélyt. Ezzel magyarázható, hogy az apró állat trópusi erdőben található és főleg a talajközeli nedves aljnövényzetben él.

Austin szerint az új faj felfedezése rendkívül izgalmas esemény a biológusok számára, mivel „nagyon keveset tudunk az extrém testméretek működési problémáiról, legyen szó akár apró, akár óriási méretekről”.

Csak nemrég, tavaly decemberben mutatták be más tudósok a világ addig ismert legkisebb békáit, amelyeket ugyancsak Pápua Új-Guineán fedeztek fel. A ZooKeys szakfolyóiratban leírt békafajok 8,5-9,3 milliméter hosszúak, és a most felfedezetthez hasonlóan a Paedophryne nemhez tartoznak. A honolului Bishop Múzeum kutatói a Paedophryne dekot és a Paedophryne verrucosa nevet adták az általuk felfedezett békafajoknak.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.