Facebook-Twitter szünet: Beláthatatlan károk

/ 2010.09.20., hétfő 08:29 /
Facebook-Twitter szünet: Beláthatatlan károk

Bár csak egy nyolcszáz hallgatót számláló kis egyetemről van szó Pennsylvaniában, mégis országos, sőt nemzetközi érdeklődést váltott ki az a kísérlet, amely egy hétig betiltja a társasági honlapok, többek között a Facebook, Twitter használatát a kampuszon.

A hír a jogvédők heves tiltakozását váltotta ki, de kabaréknak is témát adott. A többi egyetem és középiskola azonban éberen figyeli az egyhetes absztinencia eredményét, mert mára a Facebook, Twitter használata az amerikai fiatalok körében függőséggé vált, ami gátolja a tartós figyelmet, beláthatatlan károkat okoz a tanulásban is.

Az amerikaiak 77 százeléka (230 millió ember) internetezik, 150 millióan csatlakoztak a Facebookhoz. A legújabb adatok szerint a Facebook megelőzi Google, Yahoo, Microsoft, AOL használatát.  Jelenleg egy átlag amerikai havonta több mint hét órát tölt a közösségi lapon, de ez a szám hónapról hónapra növekszik. Figyelembe véve, hogy csak ötven százalék az aktív használó, a többiekre, vagyis a fiatalokra ennél jóval több idő jut. Az adat az egyetemek, középiskolák vezetőit is meghökkentette.

A közösségi médiának a fiatalokra, különös tekintettel az egyetemistákra gyakorolt hatását nem először vizsgálják. 2010-ben a Maryland Egyetem kétszáz hallgatós kísérletében azt tanulmányozták, mi történik, ha egy napra elvonják tőlük az összes közösségi médiahordozót.

Az eredmény azt mutatta, hogy a nap végére a kábítószer-, alkoholelvonás tüneteit mutatták, magányosnak, nyomorultnak érezték magukat, zaklatottságuk, idegességük egyre nőtt. Úgy vélték, nem érzik magukat biztonságban, ha telefonjuk, laptopjuk nélkül lépnek ki a világba, elszigetelődnek, család és barátok nélkül maradnak.

Állandó késztetést éreznek SMS-küldésre, a Facebook ellenőrzésére. Bár a fiatalok érdeklődnek a világ eseményei iránt, nem kötődnek egyetlen hírforráshoz sem, a hírekről leginkább barátaiktól, a Facebookról értesülnek. Életüket el tudják képzelni televízió, újság, de nem komputer, mobiltelefon vagy iPod nélkül.

A pennsylvaniai egyetemen hétfőn kezdődött egyhetes Facebook- és Twitter-szünet nem kíván büntetés vagy cenzúrázás lenni, inkább egészséges vitát akar kezdeményezni abban a fontos társadalmi kérdésben, miképp lehet hatékonyan használni a közösségi médiát, mit tehet a fiatalokért a felelős felnőtt társadalom, hogyan lehet egyensúlyozni az online és offline élet között.

A hallgatók közül néhányan tiltakoztak, és az órák után a kampuszon kívül élik ki szenvedélyüket.  A többség azonban nem lázadozik. Elismerik médiafüggőségüket, és úgy érzik, hogy külső segítség nélkül képtelenek ettől megszabadulni, a tanulásra koncentrálni. A kísérlet eredményétől függően több oktatási intézmény is hasonló lépést fontolgat, ahogy mondják, a diákok érdekében.  

Rosta

Élő Anita

Találkozunk 2016-ban!

Robert Fico úgy megy, mintha jönne

A szlovákiai kormányfőcsere ellenére a hatalom Robert Ficoé marad: pártjáé a legtöbb parlamenti mandátum, és addig nem távolítható el, amíg koalíciós partnerei kitartanak mellette. De tényleg Soros György akar kormányt buktatni? Részletek a friss Heti Válaszban.

Trump bukott stratégája új hősöket talált: például Orbán Viktort

Az amerikai alt-right zászlóvivője, aki nélkül Donald Trump győzelme valószínűtlen lett volna, most Európában harcol az establishment ellen. Steve Bannon itteni hősei Marine Le Pen, Luigi Di Maio és Orbán Viktor. De mennyit ér egy bukott stratéga támogatása? Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

100 milliárd: Vajnáék ennyit nyernek, mi minimum ennyit bukunk

Újabb ítélet mutatja, hogy védhetetlen a kaszinóbiznisz szabályozása, amin Andy Vajna és néhány más vállalkozó tíz év alatt százmilliárdot kaszálhat, az adófizetők pedig még ennél is többet veszíthetnek. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Miért van ennyi arab orvos Magyarországon?

Öt év alatt megkétszereződött a nálunk praktizáló külföldi orvosok száma. Kivételes karriereket futnak be arab gyógyítók – de hogyan lett „kiadó” osztályvezetői állások egész sora, holott az orvosok tíz éve még tolakodtak értük? Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Mennyire üthetik meg a Fideszt a Semjén- és Kósa-ügyek?

A Fidesz-politikusok ügyeivel kapcsolatos válaszok hiánya miatt elégedetlen híveket akarta lecsendesíteni, vagy revánsot jelentett be Orbán Viktor? Ez a kérdés, amióta a kormányfő március 15-én „erkölcsi, politikai és jogi elégtételről” beszélt. Válaszok a csütörtöki Heti Válaszban.