Facebook-Twitter szünet: Beláthatatlan károk

/ 2010.09.20., hétfő 08:29 /
Facebook-Twitter szünet: Beláthatatlan károk

Bár csak egy nyolcszáz hallgatót számláló kis egyetemről van szó Pennsylvaniában, mégis országos, sőt nemzetközi érdeklődést váltott ki az a kísérlet, amely egy hétig betiltja a társasági honlapok, többek között a Facebook, Twitter használatát a kampuszon.

A hír a jogvédők heves tiltakozását váltotta ki, de kabaréknak is témát adott. A többi egyetem és középiskola azonban éberen figyeli az egyhetes absztinencia eredményét, mert mára a Facebook, Twitter használata az amerikai fiatalok körében függőséggé vált, ami gátolja a tartós figyelmet, beláthatatlan károkat okoz a tanulásban is.

Az amerikaiak 77 százeléka (230 millió ember) internetezik, 150 millióan csatlakoztak a Facebookhoz. A legújabb adatok szerint a Facebook megelőzi Google, Yahoo, Microsoft, AOL használatát.  Jelenleg egy átlag amerikai havonta több mint hét órát tölt a közösségi lapon, de ez a szám hónapról hónapra növekszik. Figyelembe véve, hogy csak ötven százalék az aktív használó, a többiekre, vagyis a fiatalokra ennél jóval több idő jut. Az adat az egyetemek, középiskolák vezetőit is meghökkentette.

A közösségi médiának a fiatalokra, különös tekintettel az egyetemistákra gyakorolt hatását nem először vizsgálják. 2010-ben a Maryland Egyetem kétszáz hallgatós kísérletében azt tanulmányozták, mi történik, ha egy napra elvonják tőlük az összes közösségi médiahordozót.

Az eredmény azt mutatta, hogy a nap végére a kábítószer-, alkoholelvonás tüneteit mutatták, magányosnak, nyomorultnak érezték magukat, zaklatottságuk, idegességük egyre nőtt. Úgy vélték, nem érzik magukat biztonságban, ha telefonjuk, laptopjuk nélkül lépnek ki a világba, elszigetelődnek, család és barátok nélkül maradnak.

Állandó késztetést éreznek SMS-küldésre, a Facebook ellenőrzésére. Bár a fiatalok érdeklődnek a világ eseményei iránt, nem kötődnek egyetlen hírforráshoz sem, a hírekről leginkább barátaiktól, a Facebookról értesülnek. Életüket el tudják képzelni televízió, újság, de nem komputer, mobiltelefon vagy iPod nélkül.

A pennsylvaniai egyetemen hétfőn kezdődött egyhetes Facebook- és Twitter-szünet nem kíván büntetés vagy cenzúrázás lenni, inkább egészséges vitát akar kezdeményezni abban a fontos társadalmi kérdésben, miképp lehet hatékonyan használni a közösségi médiát, mit tehet a fiatalokért a felelős felnőtt társadalom, hogyan lehet egyensúlyozni az online és offline élet között.

A hallgatók közül néhányan tiltakoztak, és az órák után a kampuszon kívül élik ki szenvedélyüket.  A többség azonban nem lázadozik. Elismerik médiafüggőségüket, és úgy érzik, hogy külső segítség nélkül képtelenek ettől megszabadulni, a tanulásra koncentrálni. A kísérlet eredményétől függően több oktatási intézmény is hasonló lépést fontolgat, ahogy mondják, a diákok érdekében.  

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.