Facebook-Twitter szünet: Beláthatatlan károk

/ 2010.09.20., hétfő 08:29 /
Facebook-Twitter szünet: Beláthatatlan károk

Bár csak egy nyolcszáz hallgatót számláló kis egyetemről van szó Pennsylvaniában, mégis országos, sőt nemzetközi érdeklődést váltott ki az a kísérlet, amely egy hétig betiltja a társasági honlapok, többek között a Facebook, Twitter használatát a kampuszon.

A hír a jogvédők heves tiltakozását váltotta ki, de kabaréknak is témát adott. A többi egyetem és középiskola azonban éberen figyeli az egyhetes absztinencia eredményét, mert mára a Facebook, Twitter használata az amerikai fiatalok körében függőséggé vált, ami gátolja a tartós figyelmet, beláthatatlan károkat okoz a tanulásban is.

Az amerikaiak 77 százeléka (230 millió ember) internetezik, 150 millióan csatlakoztak a Facebookhoz. A legújabb adatok szerint a Facebook megelőzi Google, Yahoo, Microsoft, AOL használatát.  Jelenleg egy átlag amerikai havonta több mint hét órát tölt a közösségi lapon, de ez a szám hónapról hónapra növekszik. Figyelembe véve, hogy csak ötven százalék az aktív használó, a többiekre, vagyis a fiatalokra ennél jóval több idő jut. Az adat az egyetemek, középiskolák vezetőit is meghökkentette.

A közösségi médiának a fiatalokra, különös tekintettel az egyetemistákra gyakorolt hatását nem először vizsgálják. 2010-ben a Maryland Egyetem kétszáz hallgatós kísérletében azt tanulmányozták, mi történik, ha egy napra elvonják tőlük az összes közösségi médiahordozót.

Az eredmény azt mutatta, hogy a nap végére a kábítószer-, alkoholelvonás tüneteit mutatták, magányosnak, nyomorultnak érezték magukat, zaklatottságuk, idegességük egyre nőtt. Úgy vélték, nem érzik magukat biztonságban, ha telefonjuk, laptopjuk nélkül lépnek ki a világba, elszigetelődnek, család és barátok nélkül maradnak.

Állandó késztetést éreznek SMS-küldésre, a Facebook ellenőrzésére. Bár a fiatalok érdeklődnek a világ eseményei iránt, nem kötődnek egyetlen hírforráshoz sem, a hírekről leginkább barátaiktól, a Facebookról értesülnek. Életüket el tudják képzelni televízió, újság, de nem komputer, mobiltelefon vagy iPod nélkül.

A pennsylvaniai egyetemen hétfőn kezdődött egyhetes Facebook- és Twitter-szünet nem kíván büntetés vagy cenzúrázás lenni, inkább egészséges vitát akar kezdeményezni abban a fontos társadalmi kérdésben, miképp lehet hatékonyan használni a közösségi médiát, mit tehet a fiatalokért a felelős felnőtt társadalom, hogyan lehet egyensúlyozni az online és offline élet között.

A hallgatók közül néhányan tiltakoztak, és az órák után a kampuszon kívül élik ki szenvedélyüket.  A többség azonban nem lázadozik. Elismerik médiafüggőségüket, és úgy érzik, hogy külső segítség nélkül képtelenek ettől megszabadulni, a tanulásra koncentrálni. A kísérlet eredményétől függően több oktatási intézmény is hasonló lépést fontolgat, ahogy mondják, a diákok érdekében.  

Rosta

Sümegi Noémi

Találkozunk 2016-ban!

Különleges Arany-estek

Három fővárosi színház is különleges programot kínál az Arany-emlékévben: a Katona félmaratont rendez, a Radnóti Színarany, az Örkény Aranyozás címmel tart előadást.

Kezdhetünk búcsúzni több jól ismert légitársaságtól

Nem kis részben a dolgozók kifacsarásán alapuló humánpolitika okozta a Ryanair botrányos járattörlési hullámát, de a vállalat némi fizetésemeléssel kezelheti a belső feszültségeket. Közben kezdhetünk búcsúzni több jól ismert légitársaságtól is. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Mi történt az EAST ’56-os dalával?

Rosszulesett a zenekarnak, hogy az ’56-os forradalom tavalyi évfordulóján nem az EAST legendás dalát és klipjét vették elő, de megértik. Móczán Péter basszusgitárost, az együttes alapítóját, vezetőjét az október 23-i életműkoncertjük előtt kérdeztük. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Bizonyíték: a szovjet katonák tömegesen erőszakoltak meg nőket

Hogyan lett Magyarországon ’48-ra annyi kommunista, hogy átvehették a hatalmat? Miként győzött vidéken harcok nélkül a forradalom? Hogyan kerültek kulcsszerepbe a „kommunistamentők”? Miért akasztották fel őket utóbb? Földváryné Kiss Réka, a Nemzeti Emlékezet Bizottság elnöke 1956-ról. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

A halál völgyében: miért bukik el tízből kilenc startup?

Divatba jöttek a startupok Magyarországon, de tízből kilenc induló vállalkozás elbukik, és lassan nő a sikersztorik száma. Ezen változtatna a Telenor gyorsítóprogramja, melynek két mentorától kérdeztük, mik a leggyakoribb buktatók.

Fekete György utódja: „Ide ne hozzon senki pártpolitikát!”

Karmester vagyok, és az is maradok, nem lettem politikus attól, hogy MMA-elnöknek választottak – mondja Vashegyi György, aki november elejétől három évig vezeti a köztestületet. Az új elnökkel minőségről, ízlésdiktatúráról és az együttműködés hiányáról is beszélgettünk a friss Heti Válaszban.