heti-valasz.hu/kronika/visszatamad-az-egyetemi-botranyok-miatt-kirugott-hallgato-106234

http://heti-valasz.hu/kronika/visszatamad-az-egyetemi-botranyok-miatt-kirugott-hallgato-106234

Nevetni a rákon

/ 2014.09.26., péntek 17:38 /

Fotó: Takács Attila

Magyarországon élen járó halálozási ok a rák, és még mindig tabutéma. Nem beszélünk róla nyíltan, és ha igen, akkor is sajnálkozva. Ezért is bátor vállalkozás a Belvárosi Színház Happy ending előadása Gergye Krisztián nem mindennapi látványvilágű rendezésében.

A rák nem az a téma, amiről szívesen olvasunk vagy hallunk, és nem könnyű a betegséggel küzdőknek, a családtagoknak sem erről az alattomosan kialakuló, és sokszor rendkívül gyorsan lefolyó kórról beszélni. Anat Gov izraeli írónő mégis megpróbálkozott a lehetetlennel. Rákos betegként színdarabot írt, melyben kendőzetlen őszinteséggel és humorral beszél a test átalakulásáról, a legmélyebbről fakadó kérdésekről, az ösztönös reakciókról, dührohamokról és a kezelés visszautasításáról hozott döntés szabadságáról.

A szerző nem finomkodik, nem kerüli meg a kemoterápia hatásait sem: a hasmenéstől a székrekedésig.  Szóba kerül minden a csodaszerektől, az újabb gyógymódokon át a gyógyszerek mellékhatására kapott újabb gyógyszerek okozta rosszullétig.

A Happy ending négy kemoterápiás kezelésre járó nő történetét mutatja be. Hernádi Judit a kezelésre beutalt haldokló színésznő szerepében, Hegyi Barbara a betegséggel a saját lányát „visszanyerő”, energikus anyaként, az igazi túlélő Margitai Ági megformálásában és az ortodox zsidó nagycsaládos asszony Bánfalvi Eszter érzékeny játékában nyújt sokszínű és megrázó élményt. 

Mellettük izgalmas epizódszerepekben tűnik fel: a kórház bálványozott, rideg, de szakmailag kifogásolhatatlan főorvosa Fekete Ernő sikkesen laza játékával, Nagy Dániel Viktor félelmetes árnyképként és laza parókakészítőként, valamint a zenei aláfestésekért felelős Formán Bálint. 

A színdarab szabadszájúságának hitelességét adja az is, hogy Anat Gov a bemutatóját egy évvel és három hónappal élte túl. 

Az előadást nyáron mutatkozott be Szentendrén és a Városmajorban, de az idei évadban már  Belvárosi Színház repertoárját gazdagítja. A szó legkomolyabb értelmében különleges előadás.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.