Vágóék túladagolják magukat: Illegális a demonstráció?

/ 2011.02.05., szombat 05:12 /
Vágóék túladagolják magukat: Illegális a demonstráció?

Homeopátiás szerekkel adagolják túl magukat szombaton a Szkeptikusok Társaságának szimpatizánsai, hogy tudatosítsák: nincs bennük hatóanyag. A homeopata orvosok egyesülete szerint illegális a mutatvány, mivel gyógyszervizsgálatnak minősül.

A magyar Szkeptikusok Társasága is csatlakozott a 10:23 nevű nemzetközi kampányhoz, amelynek résztvevői a hétvégén túladagolják magukat homeopátiás szerekkel a világ 25 országának hatvan városában és az Európai Parlament előtt.

A Vágó Istvánt is a soraiban tudó szervezet három városban hirdette meg az akciót: Budapesten az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) székháza előtt, Székesfehérváron a Liszt Ferenc utcában, Szegeden pedig a Klauzál téren egy-egy patika előtt vesznek magukhoz a szkeptikusok egy-egy teljes doboznyi gyári homeopátiás készítményt szombat délelőtt 10 óra 23 perckor.

A túladagolással arra akarják felhívni a közvélemény figyelmét, hogy e szerekben valójában nincs semmi, amit hatóanyagnak lehetne nevezni, így a nekik tulajdonított gyógyító hatás pusztán placebo, amint azt az átfogó klinikai és tudományos vizsgálatok zöme is jelzi. A szervezők szerint a gyógyulni vágyók átejtéséhez az OGYI is asszisztál, mivel gyógyszerként ismeri el a hatástalan szereket, mi több, egy homeopátiára szabott törvénykiegészítés révén hatékonyságuk mindennemű bizonyítása nélkül kapják meg e minősítést.

Mivel a homeopátiás szerek nem kémiai hatóanyagok révén, hanem úgymond „információk közvetítésével" gyógyítanak a módszer pártolói szerint, az információt pedig nem lehet túladagolni, a Magyar Homeopata Orvosi Egyesület elhibázottnak és félrevezetőnek tartja a szkeptikusok kísérletét. „Önök most arra készülnek, hogy CD korongot próbáljanak kazettás magnetofonon lejátszani. Aztán, ha ez nem megy, hisz a CD jószerével bele sem fér a magnóba, akkor azt mondják, hogy ez a CD rossz és használhatatlan, bizonyára nincs is rajta semmi" - írta közleményében Dr. Kürti Katalin, a szervezet tiszteletbeli elnöke.

A gyermekgyógyász-homeopata ennél súlyosabb vádat is megfogalmazott. „Amit most terveznek, és amit a nyáron, a Szigeten tettek, hazánkban illegális tevékenység. A kísérlet a homeopátia szakmai szabályai szerint gyógyszervizsgálatnak minősül, hiszen egészséges vizsgálati személyen történik. Nincs egy hete, hogy az Országos Gyógyszerészeti Intézet vezetése megerősítette, még mindig nincs szabályozás hazánkban a homeopátiás gyógyszervizsgálatok kivitelezését illetően, és ehhez tartsuk magunkat" - állította Kürti.

Mi is valójában a homeopátia? Semmi köze a gyógynövényekhez, hanem a „hasonlóság természeti törvényét" használja ki, ami Samuel Hahnemann német orvos fejéből pattant ki a 18. század végén, amikor könnyen bele lehetett halni az akkori hagyományos gyógymódokba, például az érvágásba. A homeopátiás szereket olyan anyagból készítik, ami a beteg tüneteihez hasonlókat váltana ki egy egészséges emberből, vélelmezve, hogy ez működésre serkenti a szervezet öngyógyító képességét.

Az álmatlanság kezelésére például koffeint használnak. Csakhogy még ha fel is tételezzük a „hasonló hasonlót gyógyít" elv érvényességét, a Coffea néven árult homeopátiás szerben a sokszoros hígítás miatt egy árva koffeinmolekula sincs. Először egy csepp hatóanyagot száz csepp vízzel kevernek, ami 1C hígításnak felel meg, majd ezt ismételgetik. A 15C-s Coffea például 0,000000000000000000000000000001 százaléknyi koffeint tartalmaz, vagyis semennyit, így ebből a szempontból a homeopátiás szerek címkéi is félrevezetők.

A homeopaták nem is állítják ennek az ellenkezőjét. Inkább minden hígítás során fölrázzák („dinamizálják") az oldatot, amivel véleményük szerint a hatóanyag átadja az információt a víznek, amit végül cukorgolyókra fröcskölnek. Maguk sem tudják, hogy a vízmolekula hogyan szállít információt, bár némely publikációjukban lehet olvasni homályos utalásokat biofizikai rezgésekre és az úgynevezett életerőre gyakorolt jótékony hatásra.

Ha a homeopátiás szerekben csak cukor és víz van, akkor miért veszélyesek? A szkeptikusok szerint azért, mert homeopátia betegek késlekednek valódi gyógymódokhoz fordulni. Az áltudományos elméletek áldozatait bemutató weboldal több száz ilyen külföldi esetet sorol fel, hazánkban viszont nemigen áll fenn ilyen a veszély, mivel a homeopaták zöme orvos.

A homeopátia hívei általában és most is a gyógyszerlobbi kiszolgálóinak állítják be a szkeptikusokat mindenféle bizonyíték nélkül, akik gyakran azt válaszolják, hogy a homeopátiás szerek gyártói sem ingyen árulják termékeiket, vagyis ezzel az erővel az ellenoldal is képviselhet üzleti érdeket. A gyógymód hatásosságának igazolására gyakran hozzák fel, hogy a gyermekgyógyászatban és az állatorvoslásban is előfordulnak esetek, amelyekben homeopátiás szerek szedésével egy időben javul a páciens állapota, holott csecsemők és állatok esetében nem működik a placebo-hatás.

A tudományos bizonyítékok hiányának dacára Nagy-Britanniában a Nemzeti Egészségügyi Szolgálat által elismert gyógymód a homeopátia, és jövőre Svájcban is visszakerül a támogatott eljárások közé az antropozófiai gyógyászat, a neurálterápia, a fitoterápia és a kínai orvoslás társaságában, miután egy népszavazáson a svájciak 67 százaléka így döntött.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.