„A díjak ellenére még mindig parázom” - Interjú Pál Andrással

/ 2013.06.07., péntek 19:35 /
„A díjak ellenére még mindig parázom” - Interjú Pál Andrással

Még csak harmincegy éves, de az elmúlt években több díjat is nyert, tévéműsorokban nem szerepel, de a közönség és a szakma figyel rá. Pál Andrást kérdeztük a díjak súlyáról, a barátokkal való munkáról, legújabb szerepéről és a nyári munkákról.

Fotók: Fűrjes Viktória

Rendkívül sok helyen játszik: Tatabánya, Miskolc, Centrál Színház, Belvárosi Színház, Magyar Színház. Ez egyfajta megélhetési több lábon állás, vagy öröm, mert sok helyre hívják?

Élmény, egyrészt mert jó érzés, hogy ennyi helyre hívnak, másrészt nagyon szeretek új emberekkel találkozni, megismerkedni, együtt dolgozni. Jó dolog különböző színházak különböző atmoszférájába belecsöppenni. 

Akkor miért maradt mégis 2010-től a Magyar Színházban? Ennyire hűséges?

Amikor idejöttem a Magyar Színházhoz, egy megújuló színház reménye volt itt. Nagyon jó barátaimmal, régi osztálytársaimmal dolgoztunk, dolgozunk itt. Később valóban jöttek az anyagi gondok, és szinte a teljes második évadot törölni kellett. Abban az időszakban sem voltam tétlen, mert akkor kezdtem el Székesfehérvárra, Tatabányára járni. Őze Áron (színházigazgató - szerk.) mindig korrekt volt velem, elengedett és nagyon örült, hogy jó szerepeket kaptam. Úgy gondolom neki is fájt, hogy vannak a színházban „versenylovai", akiket nem tud futtatni.

Jövőre is marad?

Nem. Bálint András hívott, hogy üljünk le beszélgetni, és jövő évadtól a Radnóti Színházhoz szerződtem.

Már beszéltek szerepekről, a következő évad terveiről?

Nem, még csak rendezőkről beszélünk ilyenkor, és ez is segített a döntésben, hogy oda szerződöm. 

Orlai Tibor viszont nem először hívta, hiszen a Belvárosi Színházban játszik a Jadviga párnájában, és most nyáron is ott játssza a Hyppolitot. Hogyan jött az új, de egészen más műfajú felkérés?

Orlai Tiborral nagyon jól sikerült az első komolyabb közös munkánk, a Jadviga párnája; és nagyon jól esik, hogy azóta is figyel rám és támogat. Korábban is volt egy közös munkánk, hiszen a Centrál Színházban futó Francia rúdugrás című előadás is az ő támogatásával készült. A darab rendezője, Moha (Mohácsi János, a Hyppolit rendezője - szerk.) tanárom volt Kaposváron, de később Pécsett is sokat dolgoztunk együtt, így örültünk, hogy ebben az előadásban is közösen dolgozhatunk.

Minden műfajban „megmerítkezett". Jászik komoly drámákban, a Jadviga párnája, Trió, Macska a forró tetőn, de emellett ott van a Francia rúdugrás, vagy a Kár, hogy kurva fekete humorú előadása. A szakmai elismeréseket a drámákért kapta. Szereti azért a komédiákat is?

Persze. Nagyon jó érzés játszani a Jadvigát, jó a színpadon azokkal az érzésekkel, gondolatokkal foglalkozni, amelyek a privát életben is foglalkoztatnak, de utána öröm játszani egy Francia rúdugrást a régi pécsi társaimmal. Pedig technikailag nagyon nehéz előadás az is, nagyon észnél kell lenni a komédia a műfajában is. A Francia rúdugrás jó koncentrációs készségfejlesztő előadás.

A Hyppolitra készülve visszanézte a régi Kabos-féle vagy az Eperjes-féle remaket?

Régebben láttam a filmeket, de próbaidőszakban nem szoktam újranézni őket. A Jadviga párnáját sem olvastam újra, és nem is néztem meg a belőle készült mozifilmet sem, amikor megkaptam Ondrisko szerepét. Mohánál mondjuk nem is lenne értelme megnézni a régi filmeket...

Szokásához híven ismét mindent átalakít Mohácsi János az előadásban? Fel fogjuk egyáltalán ismerni a történetet?

Szakmai titok, nem árulhatok el semmit, de valóban lesznek változások, annyi biztos, hogy én alakítom majd Nagy Andrást.

Tavaly a Pécsi Országos Színházi Találkozón (POSZT) elnyerte a legjobb 30 év alatti színésznek járó díjat a Trióban Brahms megformálásáért, de nyert a Thália Színházban, a Vidéki Színházak találkozóján is, egy évvel azelőtt átvehette a Junior Príma-díjat. Mi történik egy ekkora sikerszéria után? Bombázzák ajánlatokkal?

Nem, ez nem így történik a szakmában, sokan kapnak sokféle díjat, akár a POSZT-on is.  A Trió nagyon jó munka volt, Galambos Péter erős elképzeléssel nyúlt az amúgy nem túl erős darabhoz, és ez meghozta a sikert.

Figyeli a kortársait, ki hol tart?

Nem összehasonlítás jelleggel, hanem puszta érdeklődésből, barátságból. Egy olyan díj mint a Junior Príma, közös öröm. Anno Ötvös Andrisékkal együtt örültünk neki.

Van még Kereszthuzat, a pécsi barátaival alapított társulat?

Most fizikailag nincs, csak a lelkünkben. De tréfát félretéve: kedv és szándék és tervek vannak, de nincs most időnk a megvalósításukra.

Úgy fogalmazott egy interjúban, hogy mázlistának érzi magát. Ilyen fiatalon már komoly sikereket ért el. Mik a következő tervek, célok?

Valóban annak érzem magam, tényleg. De a díjakba, még ha csak egy ember kapja, akkor is mindig oda kell képzelni az egész csapatot, a rendezőt, aki a történetet kibányássza, megálmodja, kihozza belőlem. Egyúttal egy díj elnyerése sok terhet rak az emberre, főleg önmagával szemben, de rengeteget dolgozom, és nincs időm a következő lépéseken gondolkozni, hanem csak csinálom a dolgom.

Azt mondja, nem is változott akkor semmi a díjeső után?

Nem, ha nem lennének díjaim, akkor is paráznék a bemutatók előtt és a próbaidőszakban, így hogy vannak, most is parázom. De úgy érzem ez még egészséges izgalom, viszont ha ez nem lenne, és minden simán menne, akkor érezném azt, hogy gond van, olyankor szinte biztos, hogy valamit nem csinál jól az ember.

Idén nem versenyez a POSZT-on. Mit tervez nyárra?

Július 4-én lesz a Hyppolit bemutatója, most arra próbálunk gőzerővel, utána pedig egész júliusban a Jadviga párnájával, a Francia rúdugrással és a Hyppolittal utazunk országszerte.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.