valasz.hu/kronika/csaladi-titok-az-enekes-es-gyurcsany-tanacsadoja-kiabal-egymassal-26568

http://valasz.hu/kronika/csaladi-titok-az-enekes-es-gyurcsany-tanacsadoja-kiabal-egymassal-26568

„A díjak ellenére még mindig parázom” - Interjú Pál Andrással

/ 2013.06.07., péntek 19:35 /
„A díjak ellenére még mindig parázom” - Interjú Pál Andrással

Még csak harmincegy éves, de az elmúlt években több díjat is nyert, tévéműsorokban nem szerepel, de a közönség és a szakma figyel rá. Pál Andrást kérdeztük a díjak súlyáról, a barátokkal való munkáról, legújabb szerepéről és a nyári munkákról.

Fotók: Fűrjes Viktória

Rendkívül sok helyen játszik: Tatabánya, Miskolc, Centrál Színház, Belvárosi Színház, Magyar Színház. Ez egyfajta megélhetési több lábon állás, vagy öröm, mert sok helyre hívják?

Élmény, egyrészt mert jó érzés, hogy ennyi helyre hívnak, másrészt nagyon szeretek új emberekkel találkozni, megismerkedni, együtt dolgozni. Jó dolog különböző színházak különböző atmoszférájába belecsöppenni. 

Akkor miért maradt mégis 2010-től a Magyar Színházban? Ennyire hűséges?

Amikor idejöttem a Magyar Színházhoz, egy megújuló színház reménye volt itt. Nagyon jó barátaimmal, régi osztálytársaimmal dolgoztunk, dolgozunk itt. Később valóban jöttek az anyagi gondok, és szinte a teljes második évadot törölni kellett. Abban az időszakban sem voltam tétlen, mert akkor kezdtem el Székesfehérvárra, Tatabányára járni. Őze Áron (színházigazgató - szerk.) mindig korrekt volt velem, elengedett és nagyon örült, hogy jó szerepeket kaptam. Úgy gondolom neki is fájt, hogy vannak a színházban „versenylovai", akiket nem tud futtatni.

Jövőre is marad?

Nem. Bálint András hívott, hogy üljünk le beszélgetni, és jövő évadtól a Radnóti Színházhoz szerződtem.

Már beszéltek szerepekről, a következő évad terveiről?

Nem, még csak rendezőkről beszélünk ilyenkor, és ez is segített a döntésben, hogy oda szerződöm. 

Orlai Tibor viszont nem először hívta, hiszen a Belvárosi Színházban játszik a Jadviga párnájában, és most nyáron is ott játssza a Hyppolitot. Hogyan jött az új, de egészen más műfajú felkérés?

Orlai Tiborral nagyon jól sikerült az első komolyabb közös munkánk, a Jadviga párnája; és nagyon jól esik, hogy azóta is figyel rám és támogat. Korábban is volt egy közös munkánk, hiszen a Centrál Színházban futó Francia rúdugrás című előadás is az ő támogatásával készült. A darab rendezője, Moha (Mohácsi János, a Hyppolit rendezője - szerk.) tanárom volt Kaposváron, de később Pécsett is sokat dolgoztunk együtt, így örültünk, hogy ebben az előadásban is közösen dolgozhatunk.

Minden műfajban „megmerítkezett". Jászik komoly drámákban, a Jadviga párnája, Trió, Macska a forró tetőn, de emellett ott van a Francia rúdugrás, vagy a Kár, hogy kurva fekete humorú előadása. A szakmai elismeréseket a drámákért kapta. Szereti azért a komédiákat is?

Persze. Nagyon jó érzés játszani a Jadvigát, jó a színpadon azokkal az érzésekkel, gondolatokkal foglalkozni, amelyek a privát életben is foglalkoztatnak, de utána öröm játszani egy Francia rúdugrást a régi pécsi társaimmal. Pedig technikailag nagyon nehéz előadás az is, nagyon észnél kell lenni a komédia a műfajában is. A Francia rúdugrás jó koncentrációs készségfejlesztő előadás.

A Hyppolitra készülve visszanézte a régi Kabos-féle vagy az Eperjes-féle remaket?

Régebben láttam a filmeket, de próbaidőszakban nem szoktam újranézni őket. A Jadviga párnáját sem olvastam újra, és nem is néztem meg a belőle készült mozifilmet sem, amikor megkaptam Ondrisko szerepét. Mohánál mondjuk nem is lenne értelme megnézni a régi filmeket...

Szokásához híven ismét mindent átalakít Mohácsi János az előadásban? Fel fogjuk egyáltalán ismerni a történetet?

Szakmai titok, nem árulhatok el semmit, de valóban lesznek változások, annyi biztos, hogy én alakítom majd Nagy Andrást.

Tavaly a Pécsi Országos Színházi Találkozón (POSZT) elnyerte a legjobb 30 év alatti színésznek járó díjat a Trióban Brahms megformálásáért, de nyert a Thália Színházban, a Vidéki Színházak találkozóján is, egy évvel azelőtt átvehette a Junior Príma-díjat. Mi történik egy ekkora sikerszéria után? Bombázzák ajánlatokkal?

Nem, ez nem így történik a szakmában, sokan kapnak sokféle díjat, akár a POSZT-on is.  A Trió nagyon jó munka volt, Galambos Péter erős elképzeléssel nyúlt az amúgy nem túl erős darabhoz, és ez meghozta a sikert.

Figyeli a kortársait, ki hol tart?

Nem összehasonlítás jelleggel, hanem puszta érdeklődésből, barátságból. Egy olyan díj mint a Junior Príma, közös öröm. Anno Ötvös Andrisékkal együtt örültünk neki.

Van még Kereszthuzat, a pécsi barátaival alapított társulat?

Most fizikailag nincs, csak a lelkünkben. De tréfát félretéve: kedv és szándék és tervek vannak, de nincs most időnk a megvalósításukra.

Úgy fogalmazott egy interjúban, hogy mázlistának érzi magát. Ilyen fiatalon már komoly sikereket ért el. Mik a következő tervek, célok?

Valóban annak érzem magam, tényleg. De a díjakba, még ha csak egy ember kapja, akkor is mindig oda kell képzelni az egész csapatot, a rendezőt, aki a történetet kibányássza, megálmodja, kihozza belőlem. Egyúttal egy díj elnyerése sok terhet rak az emberre, főleg önmagával szemben, de rengeteget dolgozom, és nincs időm a következő lépéseken gondolkozni, hanem csak csinálom a dolgom.

Azt mondja, nem is változott akkor semmi a díjeső után?

Nem, ha nem lennének díjaim, akkor is paráznék a bemutatók előtt és a próbaidőszakban, így hogy vannak, most is parázom. De úgy érzem ez még egészséges izgalom, viszont ha ez nem lenne, és minden simán menne, akkor érezném azt, hogy gond van, olyankor szinte biztos, hogy valamit nem csinál jól az ember.

Idén nem versenyez a POSZT-on. Mit tervez nyárra?

Július 4-én lesz a Hyppolit bemutatója, most arra próbálunk gőzerővel, utána pedig egész júliusban a Jadviga párnájával, a Francia rúdugrással és a Hyppolittal utazunk országszerte.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Egy Fidesz-szavazó bírálhatja-e a kormányt? Itt a válasz!

A címbe foglalt kérdésről szólt a keresztény, konzervatív értelmiségieket tömörítő szervezetek Újra néven nevezzük című, áprilisban kiadott vitairata. Balog Zoltán volt miniszter és Bogárdi Szabó István református püspök minapi disputája szerint igen, de. Részletek a csütörtöki, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszban.

Apró szobrok Budapest utcáin: bemutatjuk az alkotót

A budapestiek legújabb kedves közösségi játéka a gerillaszobor-vadászat: nyitott szemmel kell járni a várost ahhoz, hogy az ember megtalálja a várra forduló irányzékú apró tankot, az öngyilkos mókust vagy éppen a Főkukacot. Kolodko Mihály – Mihajlo Kolodko – felvidéki szobrászművész alkotásai amilyen kicsik, olyan beszédesek. Részletek a digitális Heti Válaszban!

Tabudöntő vélemény: „Csak showműsor az észak-koreai leszerelés”

Észak-Koreában nem bízik, Kínában még kevésbé, ennek megfelelően a Donald Trump–Kim Dzsongun megállapodástól sem vár mélyreható változásokat. Szahasi Rjo Japán professzor Ázsia jövőjéről és Japánról mint lehetséges bevándorlóországról is beszélt a csütörtökön digitálisan megjelenő Heti Válasznak.

Egy kanál vízben: kitört a háború a kormány médiaholdudvarában

Megnyugvás helyett háborút hozott a Fidesz győzelme a médiaholdudvarban. Immár nem csak az ideológiai elhajlással vádolt – kormány által kinevezett – kulturális vezetőket sorozzák, de a „bajtársak” is hajba kapnak. A legfrissebb, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszból kiderül, hogy a 888.hu–Magyar Idők–pestisracok.hu tengelyen kialakult vita nemzedéki, ideológiai és pénzügyi természetű.

Durva mondat Merkelről: „Nem bírok már együtt dolgozni azzal a nővel”

Milyen lehet az a kormány, ahol a legkisebb koalíciós partner minisztere így beszélhet a kormányfőről? És nemcsak hogy így beszélhet, hanem ultimátumot is adhat neki. A csütörtökön megjelenő digitális Heti Válasz azt nézi meg, hogyan juthatott ilyen helyzetbe Németország és Angela Merkel.

Íme az internet egyik legsötétebb bugyra

Az internet egyik legsötétebb bugyra a „kényszerű cölibátusban” élő fiatal férfiak radikalizálódott kemény magja. Az alt-right nyelvezetét használó „incel”-fórumok immár tömeggyilkosokat termelnek ki, és a férfiak rendszerszintű kudarca miatt egyre nagyobb az utánpótlásuk.