"Látja Isten, hogy állok a napon"

/ 2011.02.08., kedd 15:11 /

"Egy liberális kör nem akarta, hogy a jobboldal kisajátítsa Cseh Tamás életművét" - meséli többek között a zene világa mögött meghúzódó ideológiai vitákról Földes László. Az énekes - 66. születésnapján, zenekarának megalakulása után 33 évvel - február 11-12-én búcsúkoncertre készül a Hobo Blues Banddel.

- Két koncertet is tartanak: számított ekkora érdeklődésre?

- Dehogy. Lehet, hogy most fogunk szembesülni annak a jelentőségével, amit az elmúlt évtizedekben csináltunk. Nem is tudom, hogy azt a szeretetet, ami felénk sugárzik, hogyan lehet a színpadon kezelni. Mégsem fakadhatok sírva.

- Szörényi Levente búcsúkoncertjén nem voltak ott a társai, önnel viszont ott lesz Póka Egon, Tátrai Tibor, Deák Bill Gyula és Madarász Gábor is. Hogy nem vesztek már végzetesen össze?

- Nehéz út volt, sok mélyponttal, de örülök, hogy szép a vége. Ebben a felállásban 1993-ig játszott a zenekar, s csak 2008-ban álltunk újra össze. Mindenki csinálja a maga dolgát, s én nem szeretnék egy nosztalgia- vagy fantomzenekart. Akkor inkább fejezzük be.

- Így is szinte mindennap játszik, műsoron van József Attila- és Pilinszky-estje, Debrecenben Hármasoltár címmel lép fel. Hetvenhez közeledve igazán megtehetné, hogy hátradőlve éljen a jogdíjakból.

- Január 1-jétől 48 700 forintról 50 500 forintra emelték a nyugdíjamat - ebből nem lehet megélni, és a lemezeladásokból sem. A 30 éves HBB-koncert előtt felhívtak a Hungarotontól, hogy az 1984-es Vadászat című albumért a színpadon szeretnék átadni az aranylemezt. Kérdezem, mennyit adtak el belőle, mondják, 106 ezer példányt. Elnézést, mondom, de mi már a megjelenés évében megkaptuk az aranylemezt a 106 ezer példányért - azóta nem adtak el egyetlen lemezt, kazettát vagy CD-t sem?

- Ma már a letöltések miatt tényleg nehéz CD-t eladni, ezért az élő koncert kényszer is, hiszen abból van pénz. Nincs ez másképp Nyugaton sem.

- Hatvanéves zenészek kezdtek turnézni, mert a jogdíj szinte megszűnt, és nem tudják fenntartani az életszínvonalat. Játszottam hajléktalanoknak, árváknak és a köztársasági elnöknek, énekeltem bluest, verset, rock and rollt, felléptem Erdélyben és börtönben is. Az élő zene nem romlott el. A szocializmusban nem kaptunk pénzt a lemezekért, olyan rossz szerződéseink voltak, ma meg már hiába is lennének jobbak: a piac tönkrement.

- Mi lesz, ha már nem fogja bírni? A harmadik házasságából született legkisebb lányát még föl kell nevelni.


- Bírnom kell. Jól vagyok, és annyi ötletem van, hogy meg sem tudom valósítani. Magamnak választottam a sorsomat, ha nem lesz közönség, nem kívül keresem a hibát. A Tudod, hogy nincs bocsánat című estemet 268-szor játszottam már, és jönnek az emberek. Valamitől működik a dolog. Nem akarok az öndicséret gyönyörűségében fetrengeni, de úgy érzem, jobb vagyok, mint régen. Jót tesz a kor, a tapasztalat és az alázat.

- Egykori "harcostársa", Nagy Feró más utat választott: celeb lett. Ha kell, főzőcskézik, korcsolyázik vagy zsűrizik a kereskedelmi médiában.

- Nagy Feró a hetvenes-nyolcvanas évek fordulójának kiemelkedő figurája volt, és azóta, egy-egy dalt leszámítva, nem igazán tudta visszatükrözni azt, ami az országban végbement. Inkább paródiába és gúnyolódásba ment át. Jó érzéke van a szatírához, és innen már nem nehéz "átcsúszni". Könnyű ledorongolni valakit, hogy mi lett belőle, de ha családja van, és nem ért máshoz, akkor ezt az utat is választhatja. Olyanok ítélik meg őt, akik milliókat és díjakat kaptak, pártok kampányában vettek részt. Inkább azt sajnálom, hogy a nyolcvanas évek óta nem alkotott jelentős műveket. Ahogy többet vártam Bródy Jánostól is. Mi hárman soha nem álltunk egy oldalon, de nem is az a fontos, hogy az ember milyen politikai nézeteket vall - mindenki lehet tisztességes, akármelyik oldalon áll -, hanem az, amit csinál.

- Bródy például kiállt énekelni a médiatörvény elleni tüntetésen.


- Engem is hívtak, de már semmi ilyenben nem veszek részt. A 90-es évek elején a Demokratikus Charta idején kétszer is elkövettem ezt a hibát, bár - a családi hátteremtől függetlenül - sose tartoztam se az MSZP-hez, se az SZDSZ-hez. Fölvetettem akkor, hogy hívjuk meg Sebestyén Mártit meg Cseh Tomit is, de a szervezők olyan negatívan nyilatkoztak róluk, hogy egyfajta kirekesztést és egyoldalúságot éreztem. El is tűntem onnan, és soha többet nem megyek vissza, mert aztán ennél komolyabb dogok is kiderültek ezekről a mozgalmakról. Szándékosan nem használom a jobb- vagy baloldal kifejezést - nekem ez nem baloldal, inkább annak lejáratása. De ha a másik oldalról hívnának, oda se mennék. Régóta nem engedem, hogy bármire használjanak. Amikor bajban vannak, jelentkeznek, ha hatalmon vannak, kinyírnak. Nem érdemes közel menni hozzájuk. Nem vagyok elég agyafúrt, és indulatból esetleg még ártok is magamnak.

- Mit szólt Lovasi András Kossuth-díjához?

- Sorolhatnék díjakat, melyekről előre tudtam, kik fogják megkapni, és fekvőbetegre röhögtem magam. Lovasiról ezt nem tudom elmondani, mert nem ismerem a zenéjét. Nem azért, hogy kikerüljem a választ, mert ha azt kérdezné, hogy ismerem-e a Quimbyt vagy a Tankcsapdát, akkor azt mondanám, hogy igen.

- És nem fáj, hogy ön nem kapott Kossuth-díjat? Ennyi verset, irodalmat, értéket senki nem közvetített.

- Akkor most elmondok egy történetet. A csavargók tízparancsolata szerint mindennap adok pénzt egy koldusnak. Az egyik nap álltam a piros lámpánál, és odajött egy csavargó, akinek szintén adtam valamennyit. Ránézett a pénzre, aztán rám, és azt mondta: Hobo, tőled nem fogadok el pénzt, annyit adtál már a zenéddel meg a versekkel. Szóval én megkaptam életem legnagyobb kitüntetését.

- Cseh Tamás barátja volt, mégsem láttam egyetlen emlékkoncerten sem.

- Mert nem hívtak. Marton László Távolodónak és körének "bizonyára" nem volt tudomása a kapcsolatunkról. Nekem Tamás volt az egyetlen igazán fontos ember a Kex és a Syrius megszűnése óta. Erőt adott és példát. De akkor nevezzük nevén: van egy liberális kör, amely nem akarta, hogy a jobboldal kisajátítsa a Cseh Tamás-életművet, holott Tamás jobboldali érzelmű volt, hozzám képest mindenképp. Most olyan figurák kerültek elő, akiknek semmi közük nem volt hozzá, és engem tudatosan szorítottak ki. A Magyar Narancs és értelmiségi köre rettenetesen haragszik rám, mert a 90-es évek elején nem álltam közéjük, és mert nem tudtak lenyomni bunkóba.

- Vidnyánszky Attila, akivel szintén jó barátok, hasonló körről beszélt a Heti Válaszban a színházi világból.

- Ez ugyanaz. 1991 óta 756 József Attila-estet játszottam, az utolsót, amit Vidnyánszky rendezett, hetvenezren látták. Húsz év alatt egyetlen sort sem írtak róla: se jót, se rosszat. Ugyanez történt a Villon-, a Viszockij- és a Faludy-estemmel, amire Gyurka bácsi kért fel, de a Circus Hungaricussal, a Csavargók tízparancsolatával és a Vadászattal is. A Hangzó Helikon sorozatba elkészített Pilinszky-lemezemből annyit adtak el, amennyit ebből a műfajból nem szokás, megrendült emberektől kapok leveleket - egy sort sem írtak róla. Jöhetünk azzal, hogy a szocializmusban üldözték az embert - az én helyzetem azóta sem lett jobb. Ha azt nézzük, mi folyik ma a kultúrában - az X-Faktorral, a Megasztárral vagy a Szigettel -, akkor jobban az ellenkultúrában vagyok, mint valaha.

- Azért a tehetségkutató műsorok is kitermelnek gyöngyszemeket - ön is énekelt már közösen Rúzsa Magdival.

- Rúzsa Magdi olyan tehetséges, mint a nap, de mire megy, ha nem tudja a saját dalait megírni? Ha mások írnak neki, akkor a szájába adnak valamit, ami nem ő. Ezeket a műsorokat a kereskedelmi érdekek uralják, nem "jó zene" van, hanem "célközönség". Ezzel a manipulációval sikerült kellőképpen lehülyíteni mindenkit, az egyetemisták is alig járnak színházba: mi lesz húsz év múlva, amikor ők lesznek az országban a vezető értelmiség? Eljöhet a fordulat, amikor az embereknek elegük lesz a konzervből - én tulajdonképpen ebből élek, mert vannak, akik ezt nem eszik meg. Ha az ember hitelesen játszik, akkor meg tudja védeni magát ettől a nyomástól. De mi van a 26 éves Rúzsa Magdival, akit a média tett híressé? Ezt csak katartikus dolgokkal lehet lerombolni, de ez nehéz lesz addig, amíg a struktúra tele van a tévékhez és a multinacionális lemezcégekhez kötődő szerzőkkel és profi zenészekkel. Van egy kör, és ők mind ugyanazt az ízlést képviselik, nem eredetiek. Egy ilyen embernek, mint Rúzsa Magdi, olyasmi kell...

- Amit ön játszik.

- Elárulom: Magdi megkért, hogy Madarász Gáborral írjunk neki lemezt Deák Bill Gyula Rossz vér című albuma alapján.

- Vidnyánszkyval is van, amiben egyetértenek, van, amiben nem? Mert őt azért jobboldaliként tartják számon.

- Magyar színház, magyar zene, magyar szó - most mit mondjak? Nincsenek különbségek, amik meg vannak, azok természetesek, mivel én onnan jöttem, ahonnan, ő meg onnan, ahonnan. Én kommunista családba születtem, ő meg azt szokta mondani a "nyílt összecsapásaink" alkalmával, hogy határon túli, hiszen az ukrán határ mellől jött. A Ghymes együttes tagjai, akik szintén a haverjaim, a szlovák-magyar határról jöttek, Verebes Ernő pedig, aki a Pilinszky-lemez zenéjét szerezte, a szerb-magyar határról. Unitárius lelkész barátaim a román-magyar határról származnak - tisztára a "klérus" hatása alá kerültem, én, akinek a szakállas istenek emlőin kellett volna felnőnöm. De lesöpröm őket, mert azt mondom nekik, hogy én minden határon túli vagyok.

- A klérus befolyása alá került akkor is, amikor Pilinszkyhez fordult hitért, reményért, szeretetért és vigaszért?

- Aki onnan jön, ahonnan én, az inkább továbbviszi az örökséget: meg is lehet érteni. Szembefordulni valamivel nagyon nehéz. Amíg az ember tagad, addig az egy darabig viszi előre, de nem ismeri meg magát és a világot, mert a tagadás nem pozitív dolog. Eljuthat azonban mások példáin vagy segítségével oda, hogy már keres is, nem csak tagad. Egyszerű lett volna lezárni a világot azzal, hogy kommunista gyerek vagyok, nem foglalkozunk Istennel vagy a sorssal - nekem ez nem sikerült. Be se tehettem a lábam a templomba, de az embernek hiányoznak dolgok. Így találtam szép lassan vigaszt Pilinszkynél - nem a lemezre, az előadásra, hanem amikor otthon vagyok, és "Látja Isten, hogy állok a napon. / Látja árnyam kövön és keritésen. / Lélekzet nélkül látja állani / árnyékomat a levegőtlen présben." Ilyen szavakat felvenni egy ilyennek, mint amilyen én vagyok, nem könnyű. De sokat segített.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.