heti-valasz.hu/kronika/megtort-a-csend-kepet-posztolt-a-botranyba-keveredett-herceg-109496

http://heti-valasz.hu/kronika/megtort-a-csend-kepet-posztolt-a-botranyba-keveredett-herceg-109496

Lyukas óvszerekkel oldaná meg a demográfiai válságot egy japán városatya

/ 2014.07.25., péntek 15:09 /

Nemcsak Európa, hanem Japán is súlyos demográfiai válsággal küzd. De amíg nálunk csupán a A pap gyermekei című, pár hete bemutatott szerb-horvát vígjátékban merült fel, hogy a problémán kilyukasztott óvszerekkel segítsünk, egy japán városatya komolyan gondolta a javaslatot. Oszada Tomonaga az ötvenezres Sinsiro képviselő-testületének ülésén vetette fel, hogy kilyukasztott óvszereket adjanak el frissen házasodott pároknak, sőt – s itt már a környékbeli termelők érdekeit is szem előtt tartotta – helyben termelt, afrodiziákumként is használatos yam gyökeret is osszanak körükben.

„Nem tagadhatom le, hogy megjegyzéseim méltatlanok voltak. Bocsánatot kérek – mondta utóbb Tomonaga. – Nem akartam megsérteni a gyermektelen nőket.” Nemrég egy tokiói önkormányzati képviselőnő, Siomura Ajaka fakadt sírva egy testületi ülésen, amikor férfi képviselőtársai ilyen bekiabálásokkal szakították meg demográfiai témákkal foglalkozó felszólalását: „Inkább férjhez kellene menni!” „ Még gyereket sem tudsz szülni?”

Japánban 1,43 a termékenységi ráta, és a jelenlegi, 127 milliós lakosságszám 2060-ra 87 millióra olvad, ha a népességfogyás a jelenlegi ütemben folytatódik. Az Economist a japán demográfiai helyzetet elemző cikkében rámutat: az alacsony születésszám okai részben megegyeznek az európaiakkal: egyre kevesebb japán fiatal házasodik meg, és egyre később. Annyiban azonban még súlyosabb a helyzet, hogy míg a fejlett nyugati országokban a gyermekek 30-50 százaléka házasságon kívül látja meg a napvilágot, Japánban ez a szám mindössze 2 százalék – a szigorú társadalmi normák miatt nagyon ritka a házasságon kívül született gyermek.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.