Ma este Oscar-jelölt animációs filmmel indul a Titanic

/ 2010.04.07., szerda 17:54 /
Ma este Oscar-jelölt animációs filmmel indul a Titanic

A főhős barátait nem kellett félteni: azonmód összefogtak és profi ellentámadás szervezésébe kezdtek.

Egy George Clooney hangján simliskedő sármos ravaszdi kalandjainak lehetünk tanúi ma este, a 17. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál nyitófilmjében.

A fantasztikus Róka úr Wes Anderson Oscar-díjra jelölt, első egész estés animációs filmje, amely Roald Dahl gyerekmeséjén alapul, főhőse pedig egy természetét meghazudtolni képtelen róka, aki összetűzésbe kerül három gonosz gazdával. Az erdőlakókat azonban nem kell félteni: azonmód összefognak és profi ellentámadás szervezésébe kezdenek. A filmet a színes, szeretnivaló figurák, a pimasz tréfák, a bizarr fordulatok és a lenyűgöző képi világ teszik izgalmassá. A szereplőknek pedig olyan nagyszerű színészek kölcsönözték a hangjukat, mint George Clooney, Meryl Streep vagy Bill Murray.

Róka úr kalandjait a nagyközönség április 15-én 18.15-től nézheti meg az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

Maga a Titanic fesztivál három helyszínen (Uránia Nemzeti Filmszínház, Toldi, Örökmozgó Filmmúzeum, KINO) április 8. és 18. között kerül megrendezésre 130 nyilvános vetítéssel, külföldi vendégekkel, szakmai programokkal és közönségtalálkozókkal.

Idén nagy hangsúlyt kapnak a háborús tematikájú, fegyveres konfliktusokat feldolgozó alkotások. Emellett kiemelt szerep jut az animációs filmeknek, amelyeknek külön szekciót szentelnek a szervezők. A minden eddiginél szélesebb merítéssel válogatott filmek a japán animetrenddel szemben kifejezetten a klasszikus animációt képviselik.

A Tigris éve címmel szintén önálló blokkot alkotnak a kínai filmek, de a közönség ugyanebben a szekcióban láthatja majd az elmúlt év tajvani filmtermésének legjavát is. A kínai naptár szerint 2010 a Tigris éve, amit a merész, ámde szerencsés döntések jellemeznek.

Bár a Titanic nemzetközi seregszemle, két magyar koprodukcióban készült játékfilm és egy teljes egészében magyar gyártású táncfilm is helyet kapott a programban. Magyarországon először a Titanic fesztiválon lesz látható a Budapest című magyar-brazil-portugál koprodukció. A film a Brazíliában igen népszerű énekes-dalszerző Chico Buarque azonos című, magyarul is megjelent regényén alapul. A történet főhőse egy riói bértollnok, aki tehetségét eladva mások nevében ír sikeres könyveket és beszédeket. Egy Budapesten töltött éjszaka azonban örökre megváltoztatja az életét: a magyar nyelv teljességgel megbabonázza, és az író többé nem tud szabadulni a város és egy hasonlóan igéző magyartanárnő bűvköréből. A regény Brazíliában igazi bestseller lett. De mivel szerzője sosem járt hazánkban, a könyv és a film Budapesten játszódó részeiben gyakran szélsőséges egzotikumra és túlhabzó vad keleti romantikára számíthatunk.

A filmet Walter Carvalho rendezte, aki elsősorban operatőrként ismert, ő fényképezte például az Oscar-jelölt Központi pályaudvar és a Carandiru - A börtönlázadás című filmeket. A női főszerepek egyikét Hámori Gabi alakítja, de felbukkan a filmben több más jól ismert magyar színész is, például Bálint András, Rajhona Ádám és Kálloy Molnár Péter.

Az előbbinél drámaibb hangnemet üt meg az izraeli-francia-magyar koprodukcióban készült Hét perc a Mennyországban című film, amelyben egy bombatámadás túlélőjének testi és lelki gyógyulását, a traumatikus emlékek felidézésének folyamatát követhetjük nyomon. A mozaikszerű film mesteri módon és kifejezetten női szemszögből elegyíti a halál torkából megmenekülő egyén drámáját és a szerelmi történetet. Az alkotást világszerte elismerésekkel jutalmazták, elnyerte többek között a Varsói Nemzetközi Filmfesztivál nagydíját is.

Az idei fesztivál helyt ad egy világpremiernek is: bemutatjuk a Lélektánc című magyar filmet, amely a Bozsik Yvette Társulat, a Tánceánia Együttes és a Gördülő Tánccsoport mozgáskorlátozott, vak és ép táncosokat együtt szerepeltető, azonos című előadásának felvétele. A produkciót koreografáló Bozsik Yvette szerint a cél egy olyan műalkotás létrehozása volt, amely ugyan az előítéletek felülvizsgálatára késztet, társadalmi üzeneténél mégis jóval hangsúlyosabb az emberi test és lélek korlátlan szárnyalását bemutatni képes művészi értéke. A megrázó előadásból készült táncfilmet - a Lucien Hervé egyik fotója alapján készült Szél című hatperceséért Cannes-i Arany Pálma-díjas (1996) - Iványi Marcell rendezte.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.