Mi köti össze Charles de Gaulle-t és Agatha Christie-t?

/ 2015.06.04., csütörtök 18:30 /

Az ír Victor Sloan 2009-ben járt többek között Charles de Gaulle és Agatha Christie nyomdokain a Baron hotelben. A vizuális alkotó enteriőr képei a mára polgárháborúba sodródott Szíria letűnt világát mutatják be.

Televízió

Fotó: Victor Sloan

A szállodát a jelenlegi tulajdonos, Armen Mazloumian nagyapja és fivére építtette 1909-ben, és valaha ez volt az egyik legfelkapottabb hely Szíria egykori kereskedelmi központjában. A második világháborúig főleg német és brit vendégek fordultak meg a hotelben.

Régészeknek álcázott brit titkosügynökök kémkedtek német tábornokok után, akik fényűző estélyeket rendeztek ottomán szövetségeseiknek, míg német mérnökök építették a vasutat Berlin és Bagdad között.

Szíria régészeti térképe

Fotó: Victor Sloan

Az 1911-ben felhúzott második szint számos politikai vezetőt és közéleti személyt látott vendégül, mint például Arábiai Lawrence-t, Charles de Gaulle-t, David Rockefellert, Jurij Gagarint, Agatha Christie-t, Theodore Rooseveltet vagy Charles Lindburgh-öt.  I. Fejszál király pedig a 215-ös számú szoba erkélyéről kiáltotta ki Szíria függetlenségét. Agatha Christie a Baronben látta meg az Orient expresszt hirdető plakátot, ami a Gyilkosság az Orient expresszen című krimijét ihlette, s a hotelben írta meg a regény első fejezeteit. A társalgóban üvegvitrin mögött látható Arábiai Lawrence kifizetetlen számlája.

Ágy

Fotó: Victor Sloan

Azonban mindez már a múlt homályába veszik, a jelen pedig elkeserítő: 2011 tavaszán kormányellenes tüntetésekkel kezdődött a konfliktus, amely mára brutális polgárháborúba torkollt, és Szíria második történelmi városának egész negyedeit tette tönkre. A szálloda tetejét kilyuggatták a fegyverek, így ha esik az eső, bent is csöpög a víz. A szobák, melyekben valaha hírességek, politikai vezetők szálltak meg, most üresek, vagy otthonukból menekülni kényszerült családok laknak bennük.

Hősugárzó

Fotó: Victor Sloan

Szószok

Fotó: Victor Sloan

Minta az asztalon

Fotó: Victor Sloan

Tányér

Fotó: Victor Sloan

Recepció

Fotó: Victor Sloan

Lépcső

Fotó: Victor Sloan

A Baron hotel Aleppó legrégebbi szállodája

Fotó: AFP/Europress/Joseph Eid

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.