valasz.hu/kronika/tuzijatekkal-lotte-szemen-magat-egy-soproni-ferfi-34477?hozzaszolas_oldal=1

http://valasz.hu/kronika/tuzijatekkal-lotte-szemen-magat-egy-soproni-ferfi-34477?hozzaszolas_oldal=1

Mona Lisa szeme és a titkos kód

/ 2011.01.04., kedd 16:37 /

A jelképek ugyan szabad szemmel nem láthatók, de nagyítóval igenis, világosan kivehetők! - közölte megfellebbezhetetlenül Silvano Vinceti. Kijelentése meghökkentette a világot. S bár december közepén hangzott el, azóta is érdeklődés és viták kereszttüzében áll.

Silvano Vinceti, az olasz Kulturális Örökség Országos Bizottságának elnöke ugyanis nem kevesebbet jelentett be, mint hogy Mona Lisa szemében titkos kódok láthatók, melyek révén alkalmasint a rejtélyes mosolyú hölgy valódi kilétét is megfejthetik végre.

Leonardo da Vinci mesterművéről már fél évezred óta tart a polémia; vagy a - nevezzük inkább így: - kíváncsiskodó kutakodás. A reneszánsz e különleges festményét már sokan próbálták megérteni, megértetni, megmagyarázni. Vajon ki lehet a rejtélyes mosolyú modell? Tényleg Lisa Gherardini, firenzei kereskedő-feleség? S mit rejthet különös mosolya és céloz-e valamire a tekintete? Milyen is ez a tekintet? Hamiskás? Ábrándos? Magabiztos? Mit szeretett volna sugalmazni vele és általa a nagyszerű Leonardo?

Vinceti kutató bejelentése mindenesetre egyelőre nem válaszolta meg a több száz éve megválaszolatlanul izgató kérdéseket; sőt, egyelőre inkább az ellentmondásokat szaporítja. A művészettörténész szerint ugyanis Mona Lisa szeme betűket rejt!

Jobb pupillájában az LV monogram látható, amely nagyon is megfelelhet Leonardo da Vinci monogramjának, a bal pupillában szintén betűk rajzolódnak ki, csakhogy ezek nem egyértelműek. Mert - magyarázza Silvano Vinceti - olvashatók CE betűpárnak, de az egyik betű lehet akár B is. „Ne feledjük, hogy a festmény legalább ötszáz esztendővel ezelőtt készült, vagyis egyáltalán nem olyan éles és tiszta, mint amikor a művész megalkotta" - fogalmazott újságíróknak az olasz kutató. Aki Párizsba is elutazott, hogy a Louvre csodás múzeumában kiállított festményt alaposan megvizsgálhassa.

 

Az ötletet, hogy egyáltalán ezzel foglalkozzék, egyik tudóstársa adta. Luigi Borgia, aki szintén az olasz Kulturális Örökség Országos Bizottságának tagja, ugyanis egy antikváriumban különös könyvre bukkant: a fél évszázaddal ezelőtt kiadott francia művészettörténeti munka éppen a Mona Lisa rejtélyeivel foglalkozik, s gondosan leírja, hogy Mona Lisa szeme milyen különböző jeleket és szimbólumokat rejt. Vagy rejthet.

Tény, hogy eddig senki sem figyelt fel ilyes jelekre, s Vincetiék az elsők, akik ezzel kezdtek foglalkozni. Speciális nagyítókkal, nagy felbontású képeken vizslatták a híres festményt, amelynek modelljéről azt állítják, hogy nem az eddig gondolt firenzei asszony volt, hanem... De hogy ki lehetett ez a modell, azt egyelőre nem tudni, mindenesetre a műalkotás Milánóban készült, amikor Leonardo a Sforzáknak dolgozott - állítják.

A kutatók most arra kérlelik az illetékes francia hatóságokat, hogy engedélyezzék Leonardo földi maradványainak exhumálását is, a Loire völgyében lévő Amboise kastélyában. Szeretnék a művész koponyáját is tanulmányozni, majd újraalkotni az arcát, hogy megállapítsák: nem a saját portréját alkotta-e meg a művész? Ezt egyébként sokan így gondolják. Egyes művészettörténészek úgy vélik, hogy Leonardo homoszexuális volt, és ezért festette meg önmagát nőként... Más elméletek szerint Mona Lisában a művész a saját édesanyját örökítette meg, de az eddig leginkább elfogadott nézet az, hogy az asszony Lisa Gherardini, a firenzei Francesco del Giocondo kereskedő felesége volt.

„Tudjuk, hogy Leonardo élete utolsó esztendeiben mindenhová magával vitte ezt a festményét, különösen védte-óvta, s azt is tudjuk, hogy szeretett a munkájában szimbólumokat használni, hogy így üzenjen kortársainak és az utókornak" - mondja Silvano Vinceti. De rögtön hozzáteszi, hogy más Leonardo-festményeken nem találtak hasonló jeleket. Mindazonáltal jelenkori festők véleményét is kikérte, s szerintük nem valószínű, hogy egy művész véletlenül, mintegy hibát vétve hagyjon rejtett jeleket és szimbólumokat az alkotásán. „Bízunk hát abban, hogy valóban Leonardo üzenete bontakozik majd ki e jelek megfejtésével. Csak az a fura, hogy ezeket a pupillákba, a szem legsötétebb részébe festette, ami azt jelzi, nem akarta, hogy mások is lássák őket" - állítja Vinceti.

Fél éven belül kiderül, hogy az annak idején mintegy másfél évtizeden keresztül (1503-1504-től 1519-ig) festett nagy művével tényleg üzenni akart-e a reneszánsz zsenije? S ha igen, akkor kinek és mit?

Tény, hogy Silvano Vinceti bő fél évvel ezelőtt már igazolta hozzáértését: a toszkán Porto Ercoléban ő találta meg azt a régen elfeledett kriptát, amelyben a földi maradványai nyugszanak a reneszánsz vad művészének, Michelangelo Merisinek. Akit Caravaggióként ismer a világ... 

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.