Indulatokat és nevetést is fakasztott Judy Dench alakítása a Philomena címszerepében

/ 2013.09.01., vasárnap 17:00 /

Indulatokat és nevetést is keltett Judy Dench alakítása a Philomena című angol filmdráma szombat esti bemutatóján a Velencei Filmfesztiválon.

A Stephen Frears rendezte film az írországi Roscreában élő Philomena Lee valódi történetét meséli el, aki fia, Anthony keresésére indul 2004-ben, 50 évvel azután, hogy apácák elvették tőle és eladták a gyermeket. A keresésben Martin Sixsmith újságíró, a brit munkáspárti kormány volt tanácsadója segítette őt.

A történetet az újságíró a Philomena Lee elveszett gyermeke című könyvében megírta, ebből készült a film forgatókönyve. A 2009-ben kiadott könyv nyomán számtalan ír nő és gyermek tárta fel saját hasonló történetét. 

Ferenc pápának, aki egy botrányok által övezett katolikus egyház vezetését vette át, látnia kellene a filmet. Nagyon szeretném, ha ő is látná - hangoztatta Stephen Frears rendező a film sajtóbemutatóján.

Philomena az Egyesült Államokba megy az újságíróval, akit a filmben Steve Coogan, a forgatókönyv társírója alakít. Ennek a furcsa párnak a különös útját mutatja be a film.

„Nagyon tetszett a brit humor, amely szemben áll a vallási kérdésekkel" - hangoztatta Jacopo Mascholini, egy 22 éves római egyetemista a bemutató után.

Philomena 1952-ben házasságon kívül szült gyermeket a katolikus Írországban. Az egyház egy mosodájába tették be dolgozni, ahol elvették tőle és idegeneknek adták gyermekét. A nő azonban ennek ellenére hű maradt hitéhez.

Philomena hitét a filmben még jobban felszínre hozza Sixsmith cinikussága, aki 2002-ben vesztette el állását, mint brit kormánytanácsadó.

Stephen Frears elmondta, hogy Philomena hite nagyon megrendítő volt számára, de sokkal inkább együtt érzett a cinikus újságíróval.

A címszereplőt alakító Judi Dench elmondta, hogy ő személy szerint soha nem lenne képes megbocsátani a katolikus egyháznak, ha elvették volna tőle a gyermekét. „Csak azt mondhatom, hogy nem tudom elképzelni magam egy olyan helyzetben, hogy képes legyek megbocsátani. Nincs akkora emberség bennem, mint Philomenában" - hangoztatta.

A 78 éves színésznő, akinek egy 40 éves lánya van, saját hitét a katolicizmus antitéziseként írta le, és új filmjét a Peter Mullan rendezte, A Magdolna nővérek című filmhez hasonlította. A 2002-ben bemutatott film - amely abban az évben Arany Oroszlán díjat nyert a Velencei Filmfesztiválon - az Irgalmas Nővérek apácarend által Írországban fenntartott Magdolna menhelyek életét tárta fel négy fiatal lány igaz sorsán keresztül.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.