A droszt összehoz - Taxisok a középpontban

/ 2013.10.16., szerda 07:35 /
A droszt összehoz - Taxisok a középpontban

A taxis vagy túl sokat beszél, vagy túl sokat kér, vagy túl lassan megy vagy épp száguldozik. A sofőröknek mindenről van véleményük, és mindenről tudnak beszélni, az egyiptomi piramisoktól egészen a független társulatok finanszírozásáig. Taxis-történetek elevenednek meg most az Átrium Film-Színházban különleges technikával, humorral, amatőr és profi színészekkel, de legfőképpen friss színházi felfogásban.

Fotó: Jókúti György

Négy taxisofőr és számtalan utas rövid története egy budapesti éjszakán - summázhatnánk a Droszt című előadás történetét. A figurák ismerősek, de az utasok aligha, a találkozásokat pedig Radnai Márk által megálmodott forma és a karakterek teszik érdekessé. A filmbe oltott színdarab, vagy a színdarabba oltott film külön-külön is megállná a helyét, de így még izgalmasabb a látvány. Ma, amikor állandóan monitorokat, kijelzőket pásztázunk, erősen kell koncentrálni, hogy inkább a hús-vér embereket nézzük a színpadon. De jól járunk a duplázással, hiszen minden apró rezdülést nagyban láthatunk.

Egy éjszaka alatt „utazhatunk" éppen szülő kismamával, bevándorlóval, első randis párral, színésznővel, buliba igyekvő fiúval, felvételizőkkel, drogosnak tűnő cukorbeteggel, az éjszakai élet színejavával. Négy állandó taxisunk viszi az ismeretlen embereket a város egyik pontjából a másikba. Életükbe csak rövid bepillantást nyerhetünk, így fűzhetjük tovább fejben múltjukat, jövőjüket magunk, és így kap hangsúlyt az út során köztük kialakuló kapcsolat is.

Eleinte az előadásban sok utalás van a jelenre, a megváltozott taxitarifára, vagy a független színházak finanszírozási kérdésére, azonban idővel ez egyre csökken, és csak az alapkarakterjegyek, alapszituációk maradnak dominánsak. Ez részben nem baj, azonban így veszítünk csöppet az érdeklődésből is, ezért nagy hangsúly helyeződik a további történetek erejére és a színészek játékára, amiben viszont nem kell csalódnunk.

Az amatőr színészek alakítása éppoly hiteles és élvezetes, mint a négy profié. Bán Bálint esetlen, de túlmozgásos taxisának be nem áll a szája, ezért ő az előadás egyik legszórakoztatóbb és legszerethetőbb karaktere. Bata Éva szűkszavú színésznőjének jelenete a leghumorosabb történet. A félreértésből adódó kérdések, és az arra adott válaszok percekig jól szórakoztatják a „beavatott" nézőt, hiszen élvezetes, ahogy Bata önmagát játssza. Gosztonyi Csaba szűkszavú, kioktató, de valahol jólelkű taxisa talán a legismerősebb, mégis érdekes figura. Kovács Ádám lazán megformált sofőrje az ő ellentéte: ritkán szól, inkább némán, flegmán figyeli a világot.

Négy taxis és tucatnyi - Ivanyos Ambrus dramaturgnak köszönhetően - jó ütemű, jól eltalált párhuzamos történet a mai magyar közéletről, pillanatkép fiatalokról, előítéletekről, párkapcsolati nehézségekről, furfangosságról, mely végül összeáll egy egésszé, hiszen a cb-rádió és a droszt mindenkit összehoz. Radnai Márk film-színházas munkája nem szokványos, friss gondolkodású, bár nem teljesen hibátlan, mindenesetre izgalmas fikciós játék a taxizásról.

Droszt, Átrium Film-Színház
Rendező: Radnai Márk

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.