Indul az Etyeki Piknik- Interjú Rókusfalvy Pállal

/ 2013.01.16., szerda 17:30 /
Indul az Etyeki Piknik- Interjú Rókusfalvy Pállal

Tíz év után megszűnik az etyeki Pincefesztivál és a Kezes-lábos Fesztivál. Január 19-én viszont elindul az Etyeki Piknik. Rókusfalvy Pál szervezőt-borosgazdát a váltás okáról, a jövőbeni tervekről, és az etyekiek fogadtatásáról is kérdeztük.

 

A Pincefesztivál és a Kezes-lábos Fesztivál két jól bejáratott brand, két sikeres rendezvény. Miért szűnteti meg őket éppen most?

Tudatos döntés volt, hogy az általunk felépített két bejáratott fesztivált pont most mertük elengedni. Aki ismeri a pályámat, az tudja, hogy szeretek mindig új dolgokba kezdeni. 2003-ban indítottuk útjára a két rendezvényt, sőt eleinte csak a Pincefesztivált, de annak akkora sikere volt, hogy őszre összehoztuk a Kezes-lábost. Ideje volt most továbblépni.

Mióta tervezték a váltást?

Az elmúlt két évben már sokat gondolkodtunk ezen. Nem akartuk megváltoztatni, vagy átalakítani a két meglévő eseményt.  A tavalyi Kezes-láboson már jeleztük, hogy az volt az utolsó fesztivál, így a hatvanezer látogató tudhatta, hogy valaminek vége van. Akkor a 300 szervező már Etyeki piknik 2013-as feliratú pólóban volt jelen, így azt is lehetett tudni, hogy lesz folytatás. Nem akartuk hosszúra venni a búcsút és azt sem akartuk, hogy azt higgyék, csak reklámozási céllal szüneteltetjük a fesztivált.

Az Etyeki Piknik egy családiasabb típusú rendezvény lesz? Visszatérnek a gyökerekhez?

Igen, megpróbáltuk már korábban tesztelni, hogyan fogadna a közönség egy családiasabb rendezvényt. A falu fölötti szőlőben, az Újhegyen és a Szépvölgyben lesz a Piknik, távol a falutól, közel a természethez.

Az elmúlt tíz év sikertörténet?

Nagyon sok olyan boros eseményt rendeznek, melyek nyilvánvalóan  mintául vették azt, amit Etyeken láttak és úgy gondolom,a településnek is nagyon jót tett ez a tíz év. Annak ellenére, hogy egy évben kétszer több tízezres tömeggel „blokkoltuk" ezt a négyezres kis falut, de az is tény, hogy ezzel feltettük Etyeket a bortérképre.

Felkerülni a térképre, ez volt az első lépés? Mik a távlati célok?

Segítséget adtunk annak, aki Etyeken tényleg minőségi borban, gasztronómiában gondolkodik, és ezzel akar hosszú távon foglalkozni. Viszont szerintem zsákutcába jutunk, ha úgy teszünk, mintha ezzel a két eddigi eseménnyel ki lehetne pipálni a borturizmust Etyeken. Valószínűleg most sokakat meglepünk a Piknikkel, hiszen ritka, hogy valaki egy évben négyszer, rendezvényt szervezzen. Szerintem az emberek nem úgy működnek, hogy csak májustól szeptemberig járnak ki a szabadba, ezért tartom fontosnak, hogy télen, az évszaknak megfelelő programokat kínáljunk. A cél az, hogy a fesztiválok, majd a Piknik után egy Gasztrosétány jöjjön létre fönt a szőlőhegyen, ahol munka után régen is összegyűlt a közösség, ahol boroztak és ünnepeltek. 

De mivel lehet kicsábítani mínusz 10 fokban az embereket Etyekre?

Januárt 19-én 14 pince reggeltől estig várni fogja az érdeklődőket. Lesz disznóvágás, kolbásztöltés, gesztenyesütés, tepertőkészítés, forralt bor készítő-verseny és koncertek.

Mit hoztak át a fesztiválból?

A borászokat. Azon nem változtattunk, hogy az ország legjobb borászait hívtuk meg. Viszont most a Pikniken csak vörösborokat iszunk majd. 

És mi az, amit az alapoktól kell kezdeni?

Járhatatlan utakról, de csodálatos 100 éves présházakról beszélünk, ahol ugyan csodálatos a látvány, de legalább három-öt éven keresztül biztosan sok munkánk lesz. Pormentes utat, rendes vízelvezetést és gyümölcsfákkal övezett pihenőpadokat szeretnék látni a piknik területén.

Mit terveznek a tavaszi a nyári, és az őszi piknikre?

A húsvét előtti, tavaszi alkalommal a sonkavásárlásra és a pezsgőre építjük a rendezvényt, vendégként pedig az ország azon legjobb borászait hívjuk el, akik már saját pezsgőt is gyártanak. A nyárindító pikniket a rosé köré építjük, gasztro vonalon a lecsóhoz hasonló nyári ételekkel készülünk.  Az őszi rendezvényen természetesen a szüret kap hangsúlyt.

Ha jól értem közösség építés is fontos cél lesz. Az Etyekiek között vagy a fővárosiak és az Etyekiek között akarnak kapcsolatot teremteni?

Elsősorban a helyiek között, hiszen a házigazdák mi vagyunk. Most már Etyeken nemcsak borászok vannak, van sonkamester és sajt-, házi sütemény és házi szörpkészítő is. Etyeken már egy csokoládé manufaktúra is kezdi bontogatni a szárnyait! Sokakhoz elért már az üzenet, hogy Etyeken minőségi gasztronómiában gondolkodunk. A fesztiválok idején eddig mindig bevontuk a szervezésbe és a lebonyolításba helyieket, a polgárőröket is.

Hogyan fogadták az elején az Etyekiek a fesztivált?

Mindig bizonyítanunk kell a helyieknek. Szerencsére mindig jóban voltam az éppen aktuális előljárókkal. Ha másért nem örülhetnének az Etyekiek, akkor azért biztosan, hogy a telkük/földjük ára lényegesen emelkedett az elmúlt tíz évben.

Mire a legbüszkébb ebből az évtizedből?

A meghívott vendégeken kívül például arra, hogy amikor vasárnap este bezártuk a rendezvényt, és hétfő reggel egy etyeki kilépett az otthonából, akkor olyan volt, mintha nem történt volna semmi. Eddig mindig úgy adtuk vissza a falut a lakóknak , ahogy előtte volt. Ugyanakkor minden fesztivál lezárásakor elfogott az a rossz érzés is, hogy csináltunk egy jó hétvégét, de semmi több. Nem alkottunk semmi maradandót. Több etyeki borászon is érzem, hogy ha nincs esemény, akkor elkényelmesedik, elégnek érzi, ha májusban, vagy szeptemberben nyit csak ki.  Viszont jónéhányan vannak olyanok is, akik szeretnének  üzemszerűen működni. Az egyik legkülönlegesebb élményem az elmúlt tíz évből mégis az volt, amikor az egyik fesztiválon jelenlévő ügyeletes mentőkocsi a közelben lévő horgásztó melletti kis hétvégi házban megmentette egy kétéves kisgyerek életét, mivel Székesfehérvárról legalább egy óra lett volna, míg kiér a mentőautó.

Ezek a távlati célok szépek, de a jelen az, hogy egyelőre csak a saját étterme működik az év minden napján.

Igen, 2002 óta egyelőre tényleg csak az én fogadóm működik, de nagyon sok vendégasztal van, például a sonkamesternél, és más borászoknál is. Jó lenne, ha bővülne a vendégasztalok száma, és erre alkalmas a Piknik.

Rókusfalvy Pál borosgazda és marketingszakember. Jól megférnek egymás mellett? Nem vágyik vissza a mikrofon mögé?

Nem gondolom, hogy lett volna Pincefesztivál, ha nem tudtam volna hozni a kapcsolataimat, meg az arcomat. Szeretem ezt az életformát, hogy heti két alkalommal vagy traktorra ülök, vagy metszek. De be kell vallanom, hogy heti hét alkalommal, napi nyolc órában már nem lennék ennyire lelkes. 

Mekkora arányban borosgazda és mekkora arányban marketinges?

Sokkal többet vagyok Etyeken, de az tény, hogy nem engedhetném meg magamnak ezt a luxust, ha huszonkét évvel ezelőtt nem alapítom meg a Roxer kommunikációs cégcsoportot. Nagyon hálás vagyok mind az ötven kollégámnak, és a testvéreimnek a segítségért.

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége idén önnek adta át az Év vállalkozója díjat. Meglepődött?

Demján Sándor a VOSZ elnöke, mint etyeki lokálpatrióta folyamatosan figyelte a tevékenységünket, így nagyon jól tudta mit csinálunk Etyeken. Az elmúlt években ő is próbált segíteni a faluban, elmondta mindig a véleményét a rendezvényekkel kapcsolatban is, és ez nekünk sokat segített.  Megtisztelő, hogy ismert nagyvállalkozók között, én vehettem át idén ezt a díjat.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.