valasz.hu/kronika/krumplit-termel-a-sirok-kozott-a-pap-29352/?cikk_ertekel=1&ertekeles=4

http://valasz.hu/kronika/krumplit-termel-a-sirok-kozott-a-pap-29352/?cikk_ertekel=1&ertekeles=4

Különleges skorpióhal érkezett a Nyíregyházi Állatpark Ócenáriumába

/ 2012.01.28., szombat 17:43 /

Lila skorpióhal (Rhinopias eschmeyeri) érkezett a nyírségi állatpark tengeri akváriumába.

Balázs Attila
Fotók: MTI, Balázs Attila

A halritkaságot most először mutatják be Magyarországon - közölte Révészné Petró Zsuzsa, a Nyíregyházi Állatpark szóvivője pénteken az MTI-vel.

A lila skorpióhal levélre emlékeztető mintázata segítségével könnyedén elbújik a kíváncsi szemek és a ragadozók elől. A feje tetején elhelyezkedő szemei segítségével közel 360 fokos látószöget lát be. Az állat különlegessége, hogy szinte sohasem úszik: mellúszói segítségével inkább kúszva mozog, s a vízben ringatózva - tökéletes álcája segítségével - cserkészi be áldozatát. Amennyiben messzebb van a kiszemelt hal, hirtelen ugrással kapja el azt.

Táplálkozásában nem fogait használja, hanem hatalmasra tátható szájának gyors kinyitásával, vákuum segítségével szippantja be táplálékát. Képes bőrének a külső rétegét levedleni, és így megszabadulni a lassú életmód miatt rá tapadt algáktól és parazitáktól.

Az internetes irodalom szerint a skorpióhal-félék az Indiai-óceán és a Csendes-óceán part menti vizeiben, a korallzátonyok mentén mindenütt gyakoriak. Elterjedési területük Afrika keleti partvonalától kezdve Pápua Új-Guineán és Ausztrálián keresztül a Fülöp-szigetekig és a Csendes-óceán nyugati fekvésű szigetvilágáig tart.

Balázs Attila

 

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.