Tajcsi közben halt meg Lou Reed rocklegenda

/ 2013.11.01., péntek 18:21 /

Özvegye szerint otthonában, a fákat bámulva és a gyógyító erejű kínai harcművészet, a tajcsi gyakorlatait végezve távozott az élők sorából Lou Reed, a rockzene vasárnap elhunyt úttörője.

A 71 évesen hepatitiszben elhunyt legendás rockzenész halálának körülményeiről az East Hampton Star című helyi lapban megjelent nekrológjában ejtett szót Laurie Anderson. Az özvegy szerint az énekes, aki a kínai eredetű harcművészet mestere volt, „a tajcsi híres 21-es gyakorlatát végezte a levegőben zenészkezeivel", amikor meghalt.

A Velvet Underground együttes alapítóját a felesége egy héttel a halála előtt vitte haza a kórházból East Hampton-i közös házukba, a Long Island-félszigeten lévő előkelő elővárosba, ahol sok időt töltöttek együtt. „Városi létünkre ez volt a spirituális otthonunk" - írta Laurie Anderson.

Az özvegy szerint a haldokló rockzenész ebben a házban töltötte élete utolsó napjait, „boldogan és elámulva a természet szépségétől, erejétől és gyengédségétől". "Reed herceg és harcos volt. Tudom, hogy a fájdalomról és a világ szépségéről szóló dalai sokakat töltenek el azzal a hihetetlen örömmel, amelyet ő érzett az élet iránt" - írta nekrológjában az özvegy. 

Reed munkássága jelentősen befolyásolta a világ rockzenéjét, elsősorban a hatvanas-hetvenes években. Nevét a hatvanas évek második felében a Velvet Underground frontembereként ismerte meg a világ. Alkoholról, drogról és halálról szóló szerzeményeik sötét, félelmet keltő hangzása és színpadi fellépéseik erősen hatottak a hetvenes-nyolcvanas évek punk, újhullám és europop irányzataira.

A hetvenes évektől sikeres szólókarrierbe kezdett, húsz stúdióalbuma jelent meg. Nevéhez számos filmzene fűződik, filmszerepeket is vállalt.

Köztudott volt róla, hogy súlyos alkohol- és drogproblémákkal küszködött. Májusban májátültetésen esett át, akkori megmenekülését az orvostudomány csodájának nevezte.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.