Örömmel tudatjuk: Megvannak az űrben párosodó orosz gekkók

/ 2014.07.28., hétfő 18:18 /

Pénteken Laky Zoltán kollégám számolt be arról, hogy nagy a baj: az orosz Progressz Állami Kutató és Gyártó Rakéta Űrközpont elvesztette az irányítást egy műhold felett. A történet nem önmagában érdekes, hanem mert a szatellit fedélzetén öt gekkó (is) utazik: egy hím egyed, amelynek rögtön igazi háreme is van, négy nősténnyel rakták össze. És igen, azért, hogy megvizsgálják miként párosodnak súlytalanságban a gekkók. Az aktust / aktusokat (ha létrejönnek) levideózzák, és az űrszonda visszatérése után kielemzik.

A szonda nem csak ezt vizsgálja, párhuzamosan 22 biológiai kísérlet folyik, a gekkók mellett gyümölcslegyek, növényi magvak és gombák is vannak a műholdon, ezekkel folytatnak kísérleteket a súlytalanságban, és azt is vizsgálják, hogy milyen hatással van az életre a kozmikus sugárzásnak való kitettség. Plusz a félvezető kristályok növesztése is a kísérleti listán szerepel.

Mivel a téma megmozgatta az olvasók fantáziáját, örömmel tudathatjuk: az NBC cikke szerint szombaton az orosz űrkutatási hivatal újra fel tudta venni a kapcsolatot az űrszondával. Olga Osztyapenko, a Roszkozmosz vezetője azt írta: „A kapcsolat újra felállt, az előírt parancsokat a tervekkel összhangban teljesítettük.”

Jóllehet, azt a július 19-i start óta nem tudjuk, valójában mi a célja a gekkós kísérletnek, abban pedig csak reménykedhetünk, hogy a technikai bakik miatt nem ismétlődik meg az ugyancsak orosz Bion-M kutató űrkapszula tavalyi tragédiája. Akkor a fedélzetén lévő 53 egér és egyéb apró állat több mint fele elpusztulva került ki a konténerekből. Akkor is azt vizsgálták, hogyan hat ki hosszabb távon a súlytalanság és a kozmikus sugárzás az élő organizmusra.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.