Elhunyt Berencsi György virológus

/ 2013.04.27., szombat 16:03 /

2013. április 25-én, életének 72. esztendejében elhunyt Prof. Dr. Berencsi György virológus, címzetes egyetemi tanár, az Országos Epidemiológiai Központ főosztályvezetője. Temetéséről a későbbiekben adnak értesítést - tájékoztatott az ÁNTSZ.

Dr. Berencsi György 1941-ben született, Budapesten. Az orvostudományok kandidátusa, virológus, orvosi mikrobiológus, a Semmelweis Egyetem magántanára, a Szent István Egyetem címzetes egyetemi tanára. 1966 óta az Országos Közegészségügyi Intézetben, majd jogutódjában, az Országos Epidemiológiai Központban dolgozott. Közben megfordult a heidelbergi Német Rákkutató Központ víruskutató intézetében, a SOTE Mikrobiológiai Intézetében és az MTA-SOTE közös kutatási szervezeténél. Egy évtizeden át ő volt a WHO nemzeti influenza-, valamint enterovírus referencia laboratóriumának vezetője.


Szenvedélyes oktató, aki minden alkalmat megragadott, hogy a virológiai, mikrobiológiai ismereteket továbbadja egyetemeken, hazai és külföldi kongresszusokon, valamint a média világában. Kutatási területe a klasszikus molekuláris és elméleti virológia, laboratóriumi klasszikus és molekuláris vírusdiagnosztika és víruszerológia, enterovírusok, klasszikus hepatitis vírusok, vírusevolúció, adenovírusok volt.

1965 óta Budapesten a XIII. kerület lakója és díszpolgára, aki folyamatosan tartotta felvilágosító előadásait a lakosság valamint a diákok körében. Több évtizedes kimagaslóan eredményes közegészségügyért kifejtett virológiai kutatói és oktatói tevékenységéért 2001-ben a Pro Sanita emlékéremmel tüntették ki, 2005-ben Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztje kitüntetést kapott. Tanítványai nemzetközi hírnevű szakemberek.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.