felsooktatasirangsor.hu/kronika/a-sziget-a-volt-a-balaton-sound-europa-legjobbjai-kozott-106413

http://felsooktatasirangsor.hu/kronika/a-sziget-a-volt-a-balaton-sound-europa-legjobbjai-kozott-106413

Dél-lengyelországi szülővárosában elhunyt Habsburg Mária Krisztina főhercegnő

/ 2012.10.03., szerda 04:38 /

Habsburg Mária Krisztina főhercegnő 88 évesen elhunyt kedden szülővárosában, a dél-lengyelországi Zywiecben - értesítette a lengyel sajtót a város önkormányzata.

„Az egész város gyászba borult. Számunkra egy nagy lengyel volt, aki a hazafias és vallásos értékekre tanított bennünket" - mondta a polgármester.

Habsburg-Tescheni Károly Albert főherceg és a svéd származású Alice Elisabeth Ankarcrona grófnő lánya, Mária Krisztina altenburgi hercegnő 1923. december 8-án született Zywiecben.

Szüleit szoros érzelmi szálak fűzték Lengyelországhoz: kulturális, tudományos kezdeményezéseket, illetve társadalmi szervezeteket is támogattak. Édesapja a lengyel hadsereg tisztje volt, és miután 1939-ben Lengyelország náci megszállásakor megtagadta a német állampolgárság felvételét, két évet német fogságban töltött. A nácik a második világháború idején elkobozták a Habsburgok birtokait, majd a lengyel kommunisták német arisztokrata gyökereire hivatkozva megfosztották lengyel állampolgárságától és emigrációba kényszerítették a családot.

Mária Krisztina 1993-ig hontalanként élt előbb Svédországban, majd Svájcban, mert csak akkor szerezte vissza lengyel állampolgárságát, más ország állampolgárságát pedig nem kívánta felvenni.

A hercegnő 11 éve tért vissza szülőföldjére. Mivel a család nem szerezte vissza birtokait, csak szülővárosa jóvoltából tölthette élete utolsó éveit a hajdani Habsburg-rezidencia lakássá átalakított sporttermében. 2011-ben lengyel állami kitüntetésben részesült: a Polonia Restituta Parancsnoki Keresztjével tüntették ki.
A hercegnőt - végakarata értelmében - a helyi katedrálisban található családi kriptában temetik el.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.