Több mint lóverseny, Nemzeti Vágta

/ 2010.04.24., szombat 06:27 /
Több mint lóverseny, Nemzeti Vágta

Ötnapos, országos rendezvénnyé nőtte ki magát a Nemzeti Vágta: Budapesten június 2 és 6 között újabb helyszínnel, még több programmal és versennyel várják a látogatókat. A hétvégén kezdődnek vidéken az előfutamok.

„A Nemzeti Vágta egyik legfontosabb célja, hogy hidakat építsen az egyes települések, azok lakói, illetve a magyar vidék és a főváros között. Az országos sikerhez az út a helyi összefogással kezdődik" - mondta dr. Tamás István.

A Nemzeti Vágta elnöke szerint számos településen az önerős értékteremtés modelljévé vált a Vágtára való felkészülés. Az előkészületek során az önkormányzatok, a helyi sportolók, a legkülönbözőbb társadalmi szervezetek közös munkájához gyakran csatlakoznak helyi vállalkozások is szponzorként.

Az, ami 2007-ben csak egy jó ötlet volt, 2008-ra már sikeres próbálkozássá erősödött, 2009-ben működő rendszerré állt össze és bebizonyította hosszú távú életképességét.

A Nemzeti Vágta rendkívüli találkozási lehetőség: ünnep, ahol mi magyarok vagyunk a vendégek és a vendéglátók is.

Egyedülálló alkalom, hogy legszebb hagyományainkat ápoljuk, megmutassuk önmagunkat és egymásra figyeljünk. Az esemény a helyi erőfeszítéseket integrálja egy határokon átnyúló egésszé, új keretet teremtve nemcsak a lovassportoknak, de a vidéki turizmusnak, a helyi és országos összefogásnak, a tömegsportnak, az egészséges életmódnak, a természet- és állatszeretetnek is.

A Nemzeti Vágta idén már öt napon keresztül várja az érdeklődőket. A június 2-a és 6-a közötti esemény középpontjában ezúttal is az a történelmi hangulatú lovasverseny áll, amelyre az indulók hónapokon át készülnek lovukkal, lovasukkal és azokkal a helyi jellegzetes tárgyakkal, étkekkel, hagyományokkal, amelyeket az Andrássy úton, a Vágta Korzón mutatnak be.

Idén az 56-osok terén, a Széchenyi pályán is láthatunk versenyeket, lovas bemutatókat (military, lovas divatbemutató, lovaspóló mérkőzés, csikósbajnokság, magyar lófajták bemutatása, gyerekműsorok, lovas bohócok, kaszkadőrök, pónilovas bemutatók), az Országkonyhán pedig megkóstolhatjuk a vidék jellegzetes magyar ételeit.

A „magyarság, mint lovas nemzet" tematika köré szerveződő rendezvény gerincét a lovassport, a lovas hagyományok, és ehhez kapcsolódóan a természet-közeli életmód népszerűsítése adja.

„A Vágta nem klasszikus értelemben vett lóverseny" - mondja Szotyori Nagy Kristóf versenyigazgató. Szabályai egyediek, a profi zsokék és a magas hendikep számú telivérek eleve nem vehetnek részt a versenyen, itt a vidám és nemes versengés a bajtársiasság sokkal előrébbvaló, mint a győzelem, bár az egymillió forintos futamgyőzelmi díjak, illetve a 20 millió forintos fődíj sem elhanyagolható szempont.

A Nemzeti Vágta egyben a magyarság határokon átívelő, hagyományőrző fesztiválja: az elmúlt években kilenc határon túli település nevezett Erdélyből, Felvidékről, a Vajdaságból és Burgenlandból. Idén a tervek szerint Erdélyben már előfutamokat is szerveznek, és kárpátaljai résztvevője is lesz a Vágtának.

A Nemzeti Vágtán való részvétel kivételesen hatékony településmarketing eszköz is. A rendezvény egyik erőssége, hogy egyszerre kínál lehetőséget személyes kapcsolatépítésre és országos médiajelenlétre. A programok pedig tartalmas szórakozást kínálnak a kisgyerekektől a nyugdíjasokig minden generációnak.

Az elmúlt évek tapasztalatai szerint a közönség gerincét a gyermekes családok alkotják, kihasználva a közös szabadtéri szórakozás lehetőségét. Az egyedi szépségű környezet, a hagyományőrző huszárok pompás felvonulásai, a gyönyörű paripák vágtája különleges légkört kölcsönöz a Nemzeti Vágtának.

A szervezők remélik, hogy a Nemzeti Vágta hamarosan Budapest világhírű attrakciója, és a magyar országimázs egyik ékköve lesz, annál is inkább, mert 2011-ben Magyarország adja az EU soros elnökségét, ami az egész világ figyelmét hazánkra irányítja. A szervezők szándéka szerint ebben a rendkívüli időszakban Vágta lesz az egyik legnagyobb központi országimázs rendezvény.

A Nemzeti Vágta minden évben tiszteleg egy, a nemzeti identitásunkat meghatározó történelmi hősünk előtt. 2008-ban Mátyás királynak, 2009-ben az 1848-49-es szabadságharc gyermekhőseinek állított emléket.

A 2010-es év Gróf Széchenyi István halálának 150. évfordulója, ezért idén az ő emlékének adóznak. „Széchenyi a magyar lótenyésztés modernizációjának, illetve az európai (elsősorban angol) mintára kialakított lóversenyek atyja" - mondja dr. Kedves Gyula történész.

A Hadtörténeti Múzeum igazgatója szerint az első lóversenyek voltak a polgári gondolkodás elterjedésének helyszínei az arisztokrácia és a nemesség körében, ez volt az a társasági rendezvény, ahol először lebomlanak a születési előjogok, a rendiség által állított korlátok a társadalom különféle osztályai, rétegei között.

A jótékonysági sztárfutamon ezúttal Hujber Ferenc, Pintér Tibor, Stohl András, Hajas László és egyetlen hölgyként Terecskei Rita száll nyeregbe. A tavalyi győztes, Stohl András idén is örülne, ha nyerne, de nem lesz szomorú, ha mégsem sikerül. „Természetesen hajtok a győzelemért, ugyanakkor szeretném, ha más is átélhetné azt a fantasztikus pillanatot, amikor az ember elsőként szakítja át a célszalagot.  Idén is Fóton készülök fel a versenyre, egy gyors magyar lóval" - mesélte a színész.

Hajas László sem a győzelmet tartja elsődleges célnak. „Nem az a fontos, hogy győzzek, hanem hogy idén se történjen semmi bajom: ne essen el a ló, ne ficamodjon ki a lábam" - hangsúlyozta a sztárfodrász, akinek eddig minden versenyen meggyűlt a baja a gravitációval. A versenyszabályok változása ezt a futamot is érinti, amelynek értelmében a sztárok telivérek helyett magyar lovakkal állnak majd rajthoz.

A 2010-es előfutamok:

Bácskai Vágta Április 24. Baja

Bükkösdi Vágta Április 25. Bükkösd

Sarkadi Vágta Május 1. Sarkad

Nyírségi Vágta Május 2. Nyíregyháza

Bácsalmási Vágta Május 8. Bácsalmás

Balatoni Vágta Május 9. Rádpuszta

Palóc Vágta Május 15. Mátranovák

Széchenyi Vágta Május 16. Nagycenk

Kocséri Vágta Május 16. Kocsér

Kisalföld Vágta Május 22. Győr-Gyirmót

Jász Vágta Május 23. Jászberény

Festetics Futam Május 23. Gyenesdiás

Bikali Vágta Május 29. Bikal

Északi Vágta Május 30. Miskolc

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.