valasz.hu/kronika/itt-a-bucsulevel-ezert-lett-ongyilkos-a-magyar-szineszno-szerelme-30412

http://valasz.hu/kronika/itt-a-bucsulevel-ezert-lett-ongyilkos-a-magyar-szineszno-szerelme-30412

Tudta, hogy Petőfi majdnem megvakult egy napfogyatkozástól?

/ 2015.03.19., csütörtök 19:20 /

Fotó: MTI/AP

„Teremtő isten! Szemeimre / A vakságot tán csak nem küldöd? / Mi lesz belőlem, hogyha többé / Nem láthatok lyányt s pipafüstöt!” – írta Petőfi Sándor, miután 1842. július 8-án végignézte, amint a Hold eltakarja a Napot.

Aznap volt az utolsó teljes napfogyatkozás Magyarországon egészen 1999 augusztusáig, a következő pedig csak 2081 szeptemberében lesz, ám pénteken is érdemes lesz vigyázni szemünk világára, mivel részleges napfogyatkozásnak lehetünk tanúi délelőtt Magyarország területéről.

A holdkorong 9:39 és 11:59 között halad el a napkorong előtt, és 10:48-kor takarja majd el annak legnagyobb részét, mintegy 60 százalékát. Aki tanúja akar lenni a jelenségnek, jobb, ha már eddig beszerezte a védőszemüveget, mert anélkül maradandó szemkárosodást, vakságot kockáztat. Szabad szemmel, távcsővel ne nézzünk a napba, és sima napszemüveg sem elég. Ne használjunk kormozott üveget, bizonytalan forrásból származó, lejárt szavatosságú szemüveget sem. Lehet, hogy látszólag védik a szemünket, de megeshet, hogy átengedik a szem számára láthatatlan, de a retinát károsító sugarakat. És akkor úgy járunk, mint Petőfi, aki barátaival, Jókai Mórral és Orlay Petrich Somával Pápa mellől figyelte a napfogyatkozást.

„A mint a nap fényes tányérja fogyni kezdett, Petőfi föltette magában, hogy annak teljes elfogyásig bele fog nézni, s csakugyan, intésem daczára sem vette le arról a tekintetét – idézi Orlay levelét az mta.hu. – De a mint az első sugár igen éles hatással ismét kilövellt, Petőfi szemeire csapta tenyerét, s egész hazáig karon kellett őt vezetnem, s csak napok múlva szűnt meg káprázata, de balszemének ez annyira ártott, hogy avval soh' sem látott többé tisztán.”

Fényképezni is óvatosan kell: a Nap sugárzása a keresőn keresztül is károsítja a szemet, és tönkreteheti a gép érzékelőjét. Speciális védőszűrő nélkül amúgy sem készíthető jó kép.

Akinek nincs szemüvege, de a fővárosban él, látogasson ki a Magyar Tudományos Akadémia székháza elé! Az Akadémia nyolc távcsővel vár minden érdeklődőt a Széchenyi téren, ha az időjárás kedvező lesz a jelenség megfigyelésére. A helyben biztosított védőszemüvegen át biztonságosan követhető a napfogyatkozás, a szűrős távcsövekkel pedig napfoltokat, esetleg napkitöréseket is láthatnak az érdeklődők, akiknek kérdéseire csillagászok válaszolnak. Aki lemarad, legközelebb 2022-ben lehet tanúja részleges napfogyatkozásnak.

Napfogyatkozás az űrből

Fotó: MTI/EPA

A végére egy érdekesség. Olyan napfogyatkozásokat, amilyenek a teljes napfogyatkozások Földünkön, nem minden bolygóról lehet megfigyelni ám. A különleges látvány, amikor a holdkorong pontosan eltakarja a napkorongot, és csak a nap atmoszférája látszódik egy fényes, vékony gyűrűben, egy véletlennek köszönhető: annak, hogy a Hold szinte pontosan annyival kisebb átmérőjű a Napnál, amennyivel közelebb van a Földhöz (körülbelül 400-szor), így a két égitest látszólagos átmérője a Földről nézve csaknem egyforma.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.