UFÓ vagy meteorit érkezett Magyarországra? Itt a bizonyíték!

/ 2010.03.04., csütörtök 06:28 /
UFÓ vagy meteorit érkezett Magyarországra? Itt a bizonyíték!

A felvétel alapján egy másodperc alatt repülhetett át Budapest fölött, de a becsapódás helyét hiába keresnénk.

Minden eddiginél jobb minőségű felvételt mutatott be szerda esti híradójában az RTL Klub a vasárnap éjszakai fényes égi jelenségről.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, vasárnap éjjel 23.20 perckor villanásokra, erős fényjelenségekre lettek figyelmesek elsősorban a Miskolc-Kazincbarcika-Ózd térség lakói, de a szokatlan eseményt Budapesten is megfigyelték. Az RTL által bemutatott videó is innen, egy Budapest melletti építkezési területről származik, ahol az ipari kamera a korábbiakhoz képest kimondottan jó felvételeket készített.

A csatornának nyilatkozó tulajdonos szerint a kamera csak véletlenül vette föl az eget, a végleges terepszinthez képest ugyanis jelenleg sokkal magasabban van, s látszik rajta a kerítés, a ház és a mögötte lévő táj. A képek mindenesetre egy több napja húzódó vitára is pontot tehetnek, bizonyítva, hogy nem kis zöld lények szálltak el fölöttünk.

A megkérdezett csillagászok, akik ujjongva nézték végig a néhány másodperces felvételt, biztosak benne, hogy a szóban forgó tárgy egy meteorit volt. Úgy vélik, hogy egy másodperc alatt repülhetett át Budapest felett, s ahogy süllyedve a légkör sűrűbb tartományaiba ért, a ránehezedő egyre nagyobb légnyomás következtében felrobbant. A megsemmisülésekor anyagának nagyobb része forró ionizált plazmává alakult, s a felső légkörben tíz, vagy százméteres körzetben egy plazmagömböt hozott létre - ez a jelenség volt a hatalmas fényesség.

A szakértők szerint hiába keresnénk a földön a becsapódás helyszínét, ugyanis a felvétel is azt bizonyítja, hogy a meteor még a levegőben megsemmisült. A képek alapján mindenesetre még pontosítani lehet a meteor útját és sebességét, de nem csak emiatt különlegesek. A digitális forradalom beköszönte óta ilyen fényes meteort ugyanis még nem filmeztek le.

Az origo, internetes hírportálnak nyilatkozó szeizmológusok szerint azonban nem elképzelhetetlen, hogy a meteor egy darabja mégis becsapódhatott. A vasárnap esti tűzgömb-jelenség időpontjában ugyanis egymástól függetlenül öt földrengésjelző állomás is rögzített jeleket.

Tóth László, a Sashegyi Obszervatórium munkatársának modellszámításai szerint kétszer rázkódott meg a föld. A műszerek a test felrobbanásakor keletkező lökéshullámokat mint földlökéseket észlelték. Az adatok alapján a meteor valahol Kassa és a magyar határ között robbanhatott fel.

A Kassától 45 kilométerre északkeletre fekvő cervenicai szeizmológiai állomás ugyanakkor érzékelt egy olyan jelet is, mely alapján valószínűsíthető, hogy a meteor egy darabja a környéken csapódhatott be, a Richter-skála szerinti 1-2-es erősségű földmozgást kiváltva. A léglökéshullám keltette fő rezgésjelet ugyanis megelőzi egy kisebb hullám, amit okozhatott a test egy leeső darabja, amely előbb érkezett meg, mint a lassabban haladó lökéshullám.

A meteoritőrület azonban úgy tűnik, egyre többeken kezd úrrá lenni. A nyírségi Vasmegyeren vasárnap éjszaka a jelenség idején koppanást hallott háza teteje felől egy lakos, s hétfőn a fia furcsa kődarabot talált a kertben - számolt be az esetről szerdán a Szabolcs Online. A fekete, üvegszerű, szabálytalan alakú, több részén sima meteoritnak vélt kőzetdarabot a Nyíregyházi Főiskola földrajztudományi intézetében is megmutatták. Az ásványszakértők szerint nem meteorról van szó, az anyag inkább obszidiánra hasonlít, amely vulkanikus tevékenység során alakul ki. Azt azonban a szakértők sem tudták megmondani, hogyan kerülhetett a vasmegyeri kiskertbe.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.