valasz.hu/kult_tura/heti-ajanlo-20171214-126707

http://valasz.hu/kult_tura/heti-ajanlo-20171214-126707

Kult-túra

Heti ajánló - 2016.06.23.

/ 2016.06.22., szerda 17:02 /

Vitéz Lájszló

S. N.

Amikor a tévében vagy élőben láttuk, és hallottuk hozzá Kemény Henrik hangját, olyannyira életre kelt Vitéz „Lájszló” figurája, hogy eszünkbe sem jutott: ez bizony egy – felöltöztetett, festett – fabábu. A most megjelent képeskönyvben közelről is szemügyre vehetjük, de a nevetés melett ott a szomorúság is. A fotókból és a dokumentumokból kirajzolódik a történelem viszontagságainak kitett Korngut-Kemény család drámája: az életben az ördögöt nem lehet úgy „elcsupikálni”, mint egy vásári bábjátékban.

Láposi Terka: A Kemény Bábszínház képeskönyve
Kiadta: Korngut-Kemény Alapítvány, 2016
Ármegjelölés nélkül
*****


Bartók, a zongorista

S. N.

A 135 éve született zeneszerző tiszteletére elindított Bartók-évben jelent meg Bartók Béla hangfelvételeken megörökített zongorajátéka, mely nemcsak a zenetudósok és muzsikusok, hanem a szélesebb zenekedvelő közönség számára is páratlan értékű kincsestár. A kiadvány az 1981-es centenáriumi összkiadás érzelmi-tartalmi-gondolati sűrítménye. Csak néhány cím: Allegro barbaro, Este a székelyeknél, Mikrokozmosz.

Bartók – The pianist. Hungaroton, 2016
A teljes album ára: 5398 Ft
*****


Ez a divat

Lukácsy György

A dán film erejét mutatja, hogy a második vonal is remek kis mozikat képes készíteni. Mads Matthiesen rendező négy éve mutatta be Teddy mackó című szerelmes filmjét anya kicsi fiáról, vagyis egy koppenhágai testépítőről, aki feleséget keres: végső elkeseredésében Thaiföldön. A rendező most egy másik testi szubkultúra, a modellek világába vezeti a nézőt. Sajnos a Teddy mackóhoz képest A modellben nemcsak a főszereplő fogyott le, a film is vékonyabb lett. Egy dán lány a párizsi kifutókat akarja meghódítani. Nem sok jót mond el a filmről, hogy ezúttal nem veszítünk a történet részletezésével. Hősünk szobát bérel a divat fővárosában, ügynökséghez szegődik, és itt kezdődnek a meglepetések. Az érvényesülés érdekében összeáll az első szembejövő sztárfotóssal, majd ágyba – pontosabban medencébe – bújik a Chanel ruhamárka egyik nagyfőnökével. Elpukkan néhány üveg pezsgő, száll a kokain, mint a por, még bogyó is akad. Ki hitte volna, hogy ez így megy?

Amellett, hogy A modellben minden halad a maga gyomorforgató, kiszámítható módján, van még egy fájó különbség a Teddy mackó szerethető, bumfordi hangulatához képest. Itt már nyoma sincs iróniának, esetlenségnek, mindenki zombi. Lehet, hogy az egydimenziós karakterek és a sablonos történet hűen tükrözi a divat világát, de egy kis hűtlenséget elviselne a néző. Meglepetések és humor híján így jó mozi helyett oktatófilmet látunk.

A modell – Dán dráma, 105 perc
Rendezte: Mads Matthiesen
Főbb szereplők: Maria Palm, Ed Skrein, Yvonnick Muller
**


Pajtanapok

S. N.

Szarvas József fáradhatatlan szervezőmunkájának köszönhetően ismét megtelik élettel a páratlan hangulatú Pajtaszínház és Galéria. Arany János Buda halála című műve Gál Tamás előadásában hangzik el, Gulyás Dénes és növendékei Kodály- és Bartók-műveket adnak elő, Kovács Gyula erdésztől, a Kárpát-medence őshonos gyümölcshagyatékának mentőjétől pedig „gondolati ösztönzőt” hallhatunk.

Tündérkerti Napok, június 24–25.
Viszák, Fő u. 46.


Üdvözlet Kassáról

Zsuppán András

Építészet, szobrászat, festészet, régészet – hirdetik a feliratok a kassai Kelet-szlovákiai Múzeum homlokzatán, a II. Ulászló adományozta címer alatt. Egykor a legjelentősebb vidéki magyar közgyűjtemények egyike volt, ahogy Márai Kassája is Magyarország legpolgárosultabb városai közé tartozott. A Felső-magyarországi Múzeumot 1876-ban felvidéki értelmiségiek alapították – most szlovák múzeumként vendégeskedik a Vigadóban. Összetett közép-európai történelem, amit barátkozássá old az idő.

A vendégeskedés célja, hogy minél többen vegyenek vonatjegyet a közeli városba, ahol minden látnivaló nekünk szól. A július 3-ig látogatható tárlat megmutatja az itthon jórészt ismeretlen gyűjtemény gazdagságát. Itt van a Szent Erzsébet-dóm gyönyörű famodellje, a szepességi gótika bumfordian bájos táblaképei, a céhes kultúra emléktárgyai, Rákóczi Ferenc becses ereklyéi. És akad néhány különlegesség, például egy fából faragott, középkori cseh ereklyetartó, amelynek szárnyai a Magyar Nemzeti Galériába kerültek, de középső része egy kassai templom padlásán maradt, valamint egy finom, bécsi Du Paquier-kávéskanna, amelyhez hasonló jelöléssel csupán nyolc tárgyat tartanak számon a világon. Mikor jártak utoljára Kassán?

Kassai kincsek, Pesti Vigadó
****


A whisky tisztán, a nyelv keverve jó

Kézdi Beáta

Háda turkáló, NAV, Tiszaújváros és más magyarországi utalások színesítik a kecskeméti Macska a forró bádogtetőn előadását. Zsótér Sándor a Pulitzer-díjas történet olyan rétegeit is kibontja, melyeket eddig még senki, így lesz izgalmas és friss előadás a Mississippi vidékén játszódó, 1955-ös darabból. Tennessee Williams művében már senki nem tud a másikkal rendesen beszélni, de mindenki a haldokló apa pénzére pályázik. A legtöbben évek óta elhallgatják az igazságot vagy hazudnak, aki pedig nem bírja ezt, elkeseredésében az alkoholt vagy az öngyilkosságot választja. Margit, az ifjú feleség mégis mindent túlél a „forró bádogtetőn”. A kiszólások mellett az előadás másik különlegessége az angol tükörfordításokkal tarkított nyelvezet, mely épp szabálytalansága és magyartalansága miatt hatásos. A darab elnyerte az idei POSZT legjobb előadásának járó díjat, Trokán Nóra és Csombor Teréz remek alakítása pedig két másik elismerést is kapott.

Macska a forró bádogtetőn – Kecskeméti Katona József Színház
Rendező: Zsótér Sándor
*****


Kiemelt tehetségek

S. N.

Nem fogható a televíziós élményhez, amikor fiatal tehetségek élőben muzsikálnak: a tökéletes zenei élmény mellett a hallgatón erőt vesz a meghatottság is. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem kiemelt tehetségek osztálya hallgatóinak (Gaál Eszter, Gaál Júlia, Szalai Lotti, Devich Gergely, Balogh Ádám) hangversenyén közreműködik a Zuglói Filharmónia – Szent István Király Szimfonikus Zenekar. Vezényel Záborszky Kálmán.

Pesti Vigadó, június 24., 19.30 óra

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Elkészült a Süsü, a sárkány folytatásával Csukás István

Ha nem töltődik fel az ember, elkopik – mondja Csukás István a legfrissebb, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszban. Az író augusztusban fellép a szóládi Ízek, Versek, Madárfütty Fesztiválon; a rendezvény célja, hogy visszacsempéssze a kultúrát és a hagyományokat a köztudatba.

Apró szobrok Budapest utcáin: bemutatjuk az alkotót

A budapestiek legújabb kedves közösségi játéka a gerillaszobor-vadászat: nyitott szemmel kell járni a várost ahhoz, hogy az ember megtalálja a várra forduló irányzékú apró tankot, az öngyilkos mókust vagy éppen a Főkukacot. Kolodko Mihály – Mihajlo Kolodko – kárpátaljai szobrászművész alkotásai amilyen kicsik, olyan beszédesek. Részletek a digitális Heti Válaszban!

Egy Fidesz-szavazó bírálhatja-e a kormányt? Itt a válasz!

A címbe foglalt kérdésről szólt a keresztény, konzervatív értelmiségieket tömörítő szervezetek Újra néven nevezzük című, áprilisban kiadott vitairata. Balog Zoltán volt miniszter és Bogárdi Szabó István református püspök minapi disputája szerint igen, de. Részletek a csütörtöki, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszban.

Tabudöntő vélemény: „Csak showműsor az észak-koreai leszerelés”

Észak-Koreában nem bízik, Kínában még kevésbé, ennek megfelelően a Donald Trump–Kim Dzsongun megállapodástól sem vár mélyreható változásokat. Szahasi Rjo Japán professzor Ázsia jövőjéről és Japánról mint lehetséges bevándorlóországról is beszélt a csütörtökön digitálisan megjelenő Heti Válasznak.

Íme az internet egyik legsötétebb bugyra

Az internet egyik legsötétebb bugyra a „kényszerű cölibátusban” élő fiatal férfiak radikalizálódott kemény magja. Az alt-right nyelvezetét használó „incel”-fórumok immár tömeggyilkosokat termelnek ki, és a férfiak rendszerszintű kudarca miatt egyre nagyobb az utánpótlásuk.