valasz.hu/kult_tura/heti-ajanlo-20171214-126707

http://valasz.hu/kult_tura/heti-ajanlo-20171214-126707

Kult-túra

Heti ajánló - 2016.07.07.

/ 2016.07.06., szerda 16:54 /

Parabola

S. N.

Aki ismeri Kapitány Gábor szociológusi, kulturális antropológusi tevékenységét, biztos lehet benne, hogy az emberek környezetével, az emberi viselkedéssel, a társadalmi változásokkal kapcsolatos éles szemű meglátásait a szépirodalomban is kamatoztatni tudja. Nem csalódunk, hiszen regénye a rendszerváltás és az ezredforduló utáni Magyarország állapotrajzának is felfogható, miközben filozófiai síkokba is emelkedik.

Kapitány Gábor: Álommalom
Gondolat Kiadó, 2014. Ára: 2950 Ft
****


Hét krajcár

S. N.

„Jól rendelték azt az istenek, hogy a szegény ember is tudjon kacagni” – kezdődik Móricz Zsigmond Hét krajcár című novellája, de Csuja Imre nem úgy mondja el ezeket a magyar parasztság gondjairól szóló műveket, hogy nevessünk, hanem hogy megértsük. A népszerű színművésznek köszönhetően öt novella kerülhet így közelebb a mai fiatalokhoz is, s átélhetjük, hogy a szegény ember miért nevet sokszor akkor is, mikor inkább volna oka sírni.

Móricz Zsigmond: Novellák
Hungaroton, 2016. Ára: 2699 Ft
*****


Lord Tarzan

Élő Anita

Mennyivel érdekesebb lett volna azt látni, ahogy a mozi készült, mint magát a filmet! S erről csak részben tehetnek az alkotók, a gond korunkkal van, amely nem tudna mit kezdeni az emberfeletti fizikai képességű, fejlett igazságérzetű, de nyelvi fogyatékosságai miatt vicces helyzetekbe kerülő eredeti Tarzannal. Már a testével is problémák vannak. A harmincas évek magyar származású majomembere, az ötszörös olimpiai úszóbajnok Johnny Weissmuller tökéletes volt a szerepre; most hazug testet kellett alkotni Tarzannak, szteroidvállat és -nyakat, és még ehhez képest is gigantikusra épített hasizmokat. Alexander Skarsgard megindítóan beszélt öt hónapig tartó éhezéséről, s arról, hogyan sírta el magát egy olasz étteremben, amikor végre befalhatott egy tányér tésztát.

Az új Tarzanon ritkán lehet nevetni, ha mégis, akkor inkább a drámainak szánt részeknél. De miért készít valaki Tarzanról filmet, ha vállalhatatlannak tartja az eredeti figurát? A film szerint majomemberből lorddá átalakulni gyerekjáték – az igazi mutatvány szimplán férfinak lenni. Gyengédnek, miközben szétfeszül a tesztoszterontól, legendásan erősnek akkor is, ha úgy vagdossák földhöz, hogy csak úgy nyekken. A naiv Tarzan szerethetőbb volt, de azért a gorillacsaládjában súlyosan bántalmazott gyermekből empatikus férfivé váló lord Tarzan is nézhető. Csak kicsit szomorúan.

Tarzan legendája – színes, magyarul beszélő, amerikai kalandfilm, 110 perc
Rendező: David Yates
Szereplők: Alexander Skarsgard, Margot Robbie, Christoph Waltz, Samuel L. Jackson
**


Veszprémi sztárok

S. N.

Világsztárok érkeznek idén is a VeszprémFestre. A nyitónapon a Buena Vista Social Club 85 éves dívája, Omara Portuondo lép színpadra Diego el Cigala spanyol flamencoénekessel. Először láthatja a magyar közönség Gregory Portert, ahogy Lisa Stansfield brit énekesnőt is. A 36 éves, Grammy- és Golden Globe-díjas Jamie Cullum egyedi megközelítésben ötvözi a jazzt, a popot és a rockot. A zárónap bulihangulatáról a Thievery Corporation gondoskodik. Emellett idén is megrendezik a Rozé, Rizling és Jazz Napokat.

VeszprémFest, július 13.–július 17.


Világjobbító dizájn

Zsuppán András

„Már nem tekinthetünk rá egyszerű közlekedési vagy sporteszközként: a bicikli a társadalmi mobilitás és a fenntartható gazdaság hajtóereje lett” – állítja az Iparművészeti és a Közlekedési Múzeum november 27-ig látható közös tárlata. Ezt igazolná, mondjuk, a teherszállító bicikli Katmanduból, ahol pontrendszerrel szoktatnák rá a helyieket a szelektív szemétgyűjtésre, és a zsákokat természetesen kerékpárral szállítják el.

A kerékpár tiszta, házilag szerelhető, szabad és független: egy hétköznapi tárgyban testet öltött ideál. És aki szkeptikus a főként holland, skandináv és germán dizájnerek munkáit átható világjobbító eszmék iránt, még mindig találkozhat sok érdekes ötlettel a vázra szerelhető irattartó táska praktikumától a polccal kombinált fali kerékpártartóig. Ízlés dolga, melyiktől jövünk tűzbe.

A legérdekesebbek a régi bringák, amelyek megmutatják, hogy az embereket már fél évszázada hasonló biciklikérdések foglalkoztatták: Szabó Sándor vízvezeték-szerelő mester saját maga építette teherhordó biciklije vagy a Dongó segédmotorral felszerelt magyar túrakerékpár az 50-es évekből kései utódaik, a modern osztrák e-kerékpár és a szabvány alumíniumcsövekből összerakott német teherbringa mellé kerültek.

Bringológia – Iparművészeti Múzeum
****


Ami leeshet, az le is esik

Sümegi Noémi

Valamiért imádjuk a film a filmben, színház a színházban típusú műveket, ennél jobban pedig csak azt szeretjük nézni, ha egy társulat szerencsétlenkedik, ha leesik a kép, kiesik az ajtó, leszakad a galéria. Ez a poénfaktor működik Michael Frayn nálunk is játszott Ugyanaz hátulról című darabjában és a Centrál Színház Ma este megbukunk című előadásában is. Egy vidéki színtársulat bemutatóra készül. Egy Agatha Christie-szerű krimit akarnak eljátszani, ám a baljós előjelek egyre csak szaporodnak. És ahogy várható, az est katasztrófába torkollik: a primadonna elájul, az ügyelő rossz zenét ad be, a hulla kisétál. A Centrál művészei profin hozzák az amatőr színészek manírjait. Aki lemaradt a budapesti előadásról, az most Keszthelyen megnézheti az eredeti, londoni stáb által színpadra állított produkciót.

Ma este megbukunk
Rendezte: Mark Bell
Keszthelyi Nyári Játékok, július 28.–augusztus 12.
****


Kórusok, barátságok, szerelmek

S. N.

Egy kórus nem csupán az éteri muzsikáról szól, hanem a közös örömről, az egymásért való felelősségvállalásról is. A Bartók Béla Nemzetközi Kórusverseny és Folklórfesztivál több mint fél évszázada a világ egyik legszínvonalasabb kortárs kóruszenei eseménye, ahol a jó hangulatot táncházak, gasztronómiai rendezvények, mesterkurzusok garantálják, s szakmai kapcsolatok, barátságok és szerelmek szövődnek. A debreceni Kodály Filharmónia együtteseinek nyitókoncertjén a verseny alkalmára írt öt magyar kortárs mű hangzik el, melyet a Bartók rádió is közvetít.

Bartók Béla XXVII. Nemzetközi Kórusverseny és Folklórfesztivál
Debrecen, július 7.–július 10.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Elkészült a Süsü, a sárkány folytatásával Csukás István

Ha nem töltődik fel az ember, elkopik – mondja Csukás István a legfrissebb, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszban. Az író augusztusban fellép a szóládi Ízek, Versek, Madárfütty Fesztiválon; a rendezvény célja, hogy visszacsempéssze a kultúrát és a hagyományokat a köztudatba.

Apró szobrok Budapest utcáin: bemutatjuk az alkotót

A budapestiek legújabb kedves közösségi játéka a gerillaszobor-vadászat: nyitott szemmel kell járni a várost ahhoz, hogy az ember megtalálja a várra forduló irányzékú apró tankot, az öngyilkos mókust vagy éppen a Főkukacot. Kolodko Mihály – Mihajlo Kolodko – kárpátaljai szobrászművész alkotásai amilyen kicsik, olyan beszédesek. Részletek a digitális Heti Válaszban!

Egy Fidesz-szavazó bírálhatja-e a kormányt? Itt a válasz!

A címbe foglalt kérdésről szólt a keresztény, konzervatív értelmiségieket tömörítő szervezetek Újra néven nevezzük című, áprilisban kiadott vitairata. Balog Zoltán volt miniszter és Bogárdi Szabó István református püspök minapi disputája szerint igen, de. Részletek a csütörtöki, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszban.

Tabudöntő vélemény: „Csak showműsor az észak-koreai leszerelés”

Észak-Koreában nem bízik, Kínában még kevésbé, ennek megfelelően a Donald Trump–Kim Dzsongun megállapodástól sem vár mélyreható változásokat. Szahasi Rjo Japán professzor Ázsia jövőjéről és Japánról mint lehetséges bevándorlóországról is beszélt a csütörtökön digitálisan megjelenő Heti Válasznak.

Íme az internet egyik legsötétebb bugyra

Az internet egyik legsötétebb bugyra a „kényszerű cölibátusban” élő fiatal férfiak radikalizálódott kemény magja. Az alt-right nyelvezetét használó „incel”-fórumok immár tömeggyilkosokat termelnek ki, és a férfiak rendszerszintű kudarca miatt egyre nagyobb az utánpótlásuk.