Kult-túra

Heti ajánló - 2016.07.21.

/ 2016.07.20., szerda 18:11 /

A háború árnyékában

S. N.

Úgy feledtük el, hogy igazából soha bele sem gondoltunk: a déli határainknál nem is olyan rég még véres háború dúlt. Csak néha döbbenünk rá, ha férfiemberrel beszélünk arról a vidékről – legyen magyar, szerb vagy bosnyák –, hogy jó eséllyel háborús traumát hordoz, embert is ölt, nem is egyet. Hogy ne őrüljön bele ebbe, Faruk Šehić kiírta magából a tragédiát, visszanyúlva az Una folyó partján eltöltött békés gyerekkorhoz.

Faruk Šehić: Az Una hullámai
L’Harmattan Kiadó. Ára: 2790 Ft
****


Élet és zene

S. N.

Kevés érdekesebb, izgalmasabb és szerethetőbb zsenije volt a magyar történelemnek, mint Liszt Ferenc. Élete vége felé megkérdezték tőle, miért nem írta meg az önéletrajzát. „Egy ilyen életet, mint az enyém, éppen elég leélni” – válaszolta. Megírták helyette mások, Alan Walker, a háromkötetes Liszt-életrajz szerzője pedig most újabb könyvvel jelentkezik, mert úgy érezte, nem tudott mindent belesűríteni abba az 1600 oldalba...

Alan Walker: Liszt-reflexiók
L’Harmattan Kiadó, 2015. Ára: 3450 Ft
*****


Elolvadt mese

V. Nagy Viktória

A Jégkorszak című, 2002-es animációs film gyerekeknek és felnőtteknek is maradandó élmény volt. Például azért, mert olyan értékekről szólt – igaz, egy ősrégi korban –, mint mások megsegítése, összetartás, barátság. És persze mert nagyon szerethető karaktereket teremtett: Manit, a gyapjas mamutot, Diégót, a kardfogú tigrist, Szidet, a lajhárt, és Motkányt, aki a makkért vívott szakadatlan küzdelme miatt vált az összes galiba okozójává. Nem volt kérdéses a folytatás: a második rész talán hajszállal gyengébb lett, a harmadikkal remekeltek, és még a negyedik is nézhetőre sikerült.

Az idei nyár egyik szenzációjának szánt ötödik részre (A nagy bumm) azonban elfogyott a mondanivaló, az ötlet, a szufla. Mivel az olvadást, a dinoszauruszokat és a földrészek vándorlását már túlélték hőseink, az alkotók kilökték a világűrbe a sztorit, illetve annak egy részét. Ezzel azonban megbillent az eddigi logika, megbicsaklott a mese, a főszereplők és a korábbi epizódokból visszacsempészett társaik csak lézengenek (vagy az unásig lerágott családalapításon, fajfenntartáson lelkiznek). Bár a Föld megmentése a cél, valahogy még sincs tétje az egésznek, a legizgalmasabb kérdésre pedig, hogy a színpompás Geotópiában élő állatok miért maradnak örökre fiatalok, nem kapunk választ. Ha az ötödik rész nem készült volna el, akkor se történt volna nagy baj. Hogy újabb bőrt nem kellene lehúzni róla, az pedig egészen biztos.

Jégkorszak 5. A nagy bumm – színes, magyarul beszélő, amerikai animációs film, 95 perc
Rendező: Mike Thurmeier
***


Shakespeare a Zeneakadémián

V. N. V.

Szenzációs összművészeti „találkozót” ígér a Fesztiválakadémia Budapest fináléja. Július 24én az idén 90 éves Kurtág Györgynek ajánlott koncerten Prokofjev Rómeó és Júlia című balettjéből írt kamarazenei szvitet hallhatja és láthatja a közönség. A szvitet a Fesztiválakadémia szólistáiból és kamaramuzsikusaiból összeállított zenekar játssza, a tételek között színpadra kerül néhány jelenet az eredeti drámából. A rendező, Galgóczy Judit, zongoristaként zenei oldalról közelíti meg a shakespeare-i művet, olyan színészek közreműködésével, mint Molnár Piroska és Bánfalvi Eszter.

Shakespeare 400–Kurtág 90 – Zeneakadémia, július 24.


Képek a kastélyban

Zsuppán András

A kiállítótér ezúttal legalább olyan érdekes, mint maga a kiállítás. Az MKB Bank képzőművészeti gyűjteményének legszebb darabjait tavaly már bemutatták a Várkert Bazárban. A tárlat most a Velencei-tónál vendégeskedik, a június végén megnyílt Halász Gedeon Központban. A dabasi Halász család sokáig termelőszövetkezeti központként használt neobarokk kastélyát uniós támogatásból újította fel a Velencei-tavi Kistérségért Alapítvány. A tó körül nehezen talál kulturális programot, aki többre vágyik a hekk-lángos-palacsinta szentháromságnál, de az MKB kiállítása nem csak esős napokra kínál időtöltést.

A bank a közgyűjtemények által legfeljebb irigyelt anyagi lehetőségek birtokában erős kollekciót állított össze. A tárlat csúcspontja Barabás Miklós főműve, az Utazó cigánycsalád, ez az egzotikus népi alakokat felvonultató, nagyszabású, romantikus, a maga korában szenzációs életkép. A Halász-kastély falain rangos művekkel képviselteti magát Ferenczy Károly, Benczúr Gyula, Markó Ferenc, Rippl-Rónai József, Glatz Oszkár, Egry József, Ziffer Sándor – a XIX–XX. század magyar művészetének színe-java. Az épületet olyan gondossággal újították fel, mint ahogy egykori tulajdonosai bántak az otthonukkal – de mostantól a kultúra szolgálatában áll.

A 65 éves MKB Bank gyűjteménye a 200 éves kastélyban
Halász Gedeon Központ, Kápolnásnyék
*****


Szivárványlány a Margit-szigeten

Gerencsér Anna

Ragyogás, becsvágy, Evita – Webber híres musicaljét számtalan rendezésben láthattuk már a színpadon. Juronics Tamás Margit-szigeten bemutatott értelmezése hagyományos; sem látványvilág, sem mondanivaló terén nem akarja aktualizálni Eva Perón történetét, egyszerűen mesél. Az előadás bizonyítja, hogy ennek a megközelítésnek is van létjogosultsága. A hagyományos értelmezés nem jelenti azt, hogy az előadás nélkülözi az eredeti ötleteket. A színpadképet uraló semleges színű épület sok helyszín megjelenítésére alkalmas, és ezt jól ki is használja a rendező, leleményes eszközökkel érzékelteti az idő múlását és Eva karrierjének emelkedését. Figyelemre méltó énekesi teljesítményeket hallhatunk minden szereplőtől. Kiemelkedő alakítást nyújt a címszerepben tündöklő Radnay Csilla. Sándor Péter Che Guevara szerepében narrátorként jelenik meg, és magabiztosan uralja a színpadot, kommentárjaival árnyalva, sőt feketítve az Evitáról alkotott képet. Végül ránk van bízva, hogy eldöntsük, kinek hiszünk.

Evita – Margitszigeti Szabadtéri Színpad
Rendező: Juronics Tamás
*****


Virtuális katedrális

L. Z.

Az egyik legjelentősebb meg nem épült terv a magyar építészetben a Szentek és kárhozottak temploma, melyet a budapesti Apor Vilmos térre álmodott meg a 2011-ben elhunyt Makovecz Imre. A magyar Sagrada Famíliának is nevezett épület koncepciórajzaiból építészek egy csoportja alkotott modelleket és terveket Nagy Ervin országos főépítész vezetésével. Dárday István és Szalai Györgyi új, három részben bemutatott dokumentumfilmjében a nézők virtuálisan is bejárhatják a magyar organikus építészet eme csúcsteljesítményét, mivel az alkotók háromdimenziós animációt készítettek a tervekből.

Ég és föld között – Makovecz Imre
Duna World, július 24-től vasárnaponként, 14.40

Rosta

Sümegi Noémi

Találkozunk 2016-ban!

Milo országa

Egészen elképesztő jelenség, hogy mifelénk a hangadók jelentős hányada éppen az ellenkezőjét hirdeti annak, ahogyan él. Kormánypártiak és ellenzékiek egyaránt.

Július elsejéig oda kell érnie Balatonfüredre!

Tüdőbeteg, alkoholista alkotók és orvosuk közötti kötelékek formálták Levendel László képzőművészeti gyűjteményét. A tüdőgyógyász által irányított Korányi Intézet egyszerre volt menedék és lehetőség a traumákat túlélt művészeknek. A kollekcióból július 1-jéig Balatonfüreden látható tárlat azonban jóval több puszta képzőművészeti bemutatónál. Részletek a friss Heti Válaszban.

A mobilitás jövője, a jövő mobilitása

A június 7-én megrendezésre kerülő Infoparlament idén a mobilitás egyre bővülő témakörét járja körbe, hiszen mozgásban a világ, a mobilitás pedig a korábbiaknál jóval több értelmezéssel bír.

„Hillary is utálta, ahogy róla tudósítottunk”

A nagymarosi vízlépcső elleni tiltakozás emblematikus alakjának fia a The New York Times újságírója. Interjú Adam Liptakkal a szólásszabadság kihívásairól, a liberális sajtó elfogultságairól és a politikai korrektség fonákságairól – a friss Heti Válaszban.

Fordulat: összeköltözött Vuk, Süsü, Ursula és Frakk

Újra forog az óriáshordó és a műemlék körhinta a nyolc hektárral bővült pesti állatkertben, ahol a pünkösdi hétvégén a legkisebbek birtokba vehették a Holnemvolt Várat. Jön a sünispotály, ősszel nyit a Cápasuli, épül a Pannon Park. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Tényleg a homokhiány miatt drágulnak a magyar építkezések?

Mind gyakoribb a nyersanyaghiány a magyar építőiparban, de ez semmi Ázsiához képest. A gigaépítkezésekhez rengeteg homok kell, de hiába van belőle sok a sivatagban, az nem alkalmas rá. Homokmaffiák és lehetséges megoldások a csütörtöki Heti Válaszban.

Rangon alul házasodnak: így foglalta el a palotákat a középosztály

A 21. századra megmaradt európai monarchiák hercegei és hercegnői már szinte mind közemberekkel házasodnak. Henry herceg és Meghan Markle esküvőjét beárnyékolták a menyasszony családjának botrányai, de az új modell Spanyolországtól Dániáig alapvetően jól működik. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.