Kult-túra

Heti ajánló - 2016.08.04.

/ 2016.08.03., szerda 16:10 /

Az identitáskaméleon

L. Z.

A Rejtő-rajongóknak nem kell bemutatni a Piszkos Fred, a kapitányban feltűnő Trebitsch Ignácot, mindenki másnak eleget mond, hogy paksi zsidó gabonakereskedő sarjaként volt brit parlamenti képviselő, náci kollaborátor, anglikán lelkész, buddhista szerzetes és négy állam hírszerzője. A szélhámos kalandorról egy Münchenben tanító brit történész publikálta a legalaposabb életrajzot 1988-ban – ez jelent meg most magyarul. A hihetetlen életutat olvasva értelmet nyer a közhely: a valóság érdekesebb, mint a fikció.

Bernard Wasserstein: Az igazi Trebitsch
Akadémiai Kiadó, 2016. Ára: 4800 Ft
****


Jézus és a pop-rock

K. B.

Külföldi dalok fordításai, saját szerzemények és egyházi ének is található a 11. Szélrózsa Országos Evangélikus Ifjúsági Találkozóra elkészült új Szélrózsa Band-lemezen. A pop-rock és funky műfajú keresztény dalokban Sting vagy a világhírű Paramore stílusa is visszaköszön, mégis egyéni a hangvétel. A lassú és a pörgős számok jó arányban követik egymást. Az utolsó ének pedig az idei találkozó mottójához írt Áldás leszel, fülbemászó dallammal.

Szélrózsa Band: Másik élet
Kiadó: Magyarországi Evangélikus Egyház
*****


Korunk hőse

Lukácsy György

Ki az a JB? „James Bond a 60-as évek értékeit képviseli. Szívesebben alakítom Jason Bourne-t, mint a nőgyűlölő James Bondot” – így a címszereplő Matt Damon. Bourne-t azonban nem az teszi maivá, hogy nem iszik vodka-martinit, hanem hogy részleges emlékezetkiesésben szenved. A jelennek él, szomorú múltfeledésben. A 2002-ben indult kémhistória negyedik részében sem tudunk meg sokkal többet a tulajdonságok nélküli akcióhősről.

Az első három epizód lassan adagolta Bourne személyiségjegyeit, és kínos késleltetések során bontakozott ki a CIA ügynökének, egyben a cég titkos programjának áldozati arcéle. Ebbe még az a vakmerő dramaturgiai húzás is belefért, hogy Bourne nem is szerepelt a nevét viselő széria harmadik részében (A Bourne-hagyaték). Kellően előkészített volt hát a talaj a nagy kifejtésre. Az új rész mégis csalódást okoz, mert szinte egyetlen egybefüggő késleltetés. Annyi akciófilmpanel – városi autós üldözés, lövöldözés, hackermonológok – untatja a nézőt, hogy szem elől tévesztjük, miért is ültünk be a filmre. Bourne miatt. Hátha most megismerjük.

A nagy identitáskeresésből azonban ennyi rajzolódik ki: Bourne hazafi. Ki gondolta volna? Úgy tűnik, ennél merészebb karaktert nem illik megírni. A hazafiság még belül van a politikai korrektség védőbástyáin. Mert mi történne, ha Bourne-ról is hasonlóan kompromittáló dolgok derülnének ki, mint James Bondról? Bárki rásüthetné, hogy szexista, nőgyűlölő, alkoholista. Vagyis a múlt embere. Bourne inkább marad semmilyen, csak nehogy szó érje a ház elejét.

Jason Bourne – Amerikai akciófilm, 124 perc
Rendezte: Paul Greengrass
Főbb szereplők: Matt Damon, Julia Stiles, Tommy Lee Jones
***


Szívszorító felfedezések

L. Z.

Hallott már a perm–triász kihalási eseményről, amikor elpusztult a tengeri fajok 96 százaléka? Hát a kréta–tercieriről, amely után nem maradt 25 kilónál nehezebb négylábú a Földön? Egy meteor ekkor pusztította ki a dinoszauruszokat. Kétmilliárd év alatt öt nagy kihalás tépázta meg a Föld élővilágát, a mostani, ember okozta hatodik a szemünk előtt zajlik. Az amerikai újságíró kötete borzongató: utolsó tanúi lehetünk az élővilág millió csodájának.

Elizabeth Kolbert: A hatodik kihalás
Európa Könyvkiadó, 2016. Ára: 3990 Ft
****


Hölgyek és szablyák

Zsuppán András

A Pesti Műegylet Trefort Ágoston ifjonti hévből megírt cikke nyomán alakult, miután a Nyugat-Európát megjárt fiatalember észrevette: a magyar fővárosban nincs képzőművészeti élet. 1840-ben megrendezett első tárlatától 1866-ig a Műegylet a kortárs képzőművészet legfontosabb, sokáig egyetlen fóruma volt, abban az időszakban, amikor a magyar festészet felzárkózott Európához.

A Kogart Alapítvány és a Szépművészeti Múzeum közös kiállítása elsőként mutatja be a Műegylethez köthető műveket, nemzeti festészetünk kezdeteit. Az augusztus 7-ig látogatható tárlaton főműveket is láthatunk, Barabás Miklós Vásárra menő román családját és A meny érkezése című népies életképét, amely a műegyleti kiállítások legsikeresebb műve volt, Brodszky Sándor Esztergomi látképét, Markó Károly négy remek tájképét, Lotz Károly Pusztai viharát – és sok gyengécskébb művet, szablyás-bajszos törökkaszabolást, amely a szárnypróbálgatás nehézségeire emlékeztet. Izgalmas a külföldi festők jelenléte; ez a maga idejében felkavarta a hazafias indulatokat, de elmaradásuk a Műegylet hanyatlását okozta. A „dekadens” bécsi mester, Carl Rahl Zichy grófnéról festett portréja sokáig elkíséri a látogatót nyugtalanító szépségével.

Nézők és képek Pest-Budán – Várkert bazár
****


Mellélövések

Kézdi Beáta

Egy katolikus gyökerekkel rendelkező pilisvörösvári sváb fiú nőkkel és színészettel folytatott küzdelme – dióhéjban így foglalható össze az AlkalMáté Trupp legújabb, Mészáros Béláról szóló előadása. A 2003-ban végzett Máté Gábor–Horvai István-osztály idén nyáron a Katona József Színház művészének életét szedte ízekre, amelyben az FC Barcelona és a nők kapták a főszerepet. Az állandó döntésképtelenség, az apa halála, a megcsalások sora, a válás, mind-mind kendőzetlenül, mégis öniróniával és sok humorral került terítékre, de hallhattuk a kiváló osztálytársak előadásában az UEFA Bajnokok ligája-himnusz, a Wham együttes és Chris Isaak legnagyobb slágereinek, valamint a Chicago című musical börtöntangójának „Béla-változatát” is. A minden évben meglepetéseket tartogató sorozatban a tizenkét szereplő most is a legjobb formáját hozta. Jövőre Vajda Milán életét boncolgatják majd.

Mészáros Béla – Jurányi Inkubátorház, Orlai és Füge Produkció
Rendező: Máté Gábor
*****


Szentendreiek Debrecenben

V. N. V.

A modern és kortárs magyar képzőművészet száz legismertebb művésze, köztük Ferenczy Károly, Vajda Lajos, Czóbel Béla, Korniss Dezső, Ámos Imre, Anna Margit, Pacsika Rudolf munkáiból nyílik kiállítás Debrecenben. A válogatásban fontos szerepet kap a Vajda Lajos Stúdió és a kortárs szentendrei alkotók – például Deim Pál, Bereznai Péter, efZámbó István, FeLugossy László, Vincze Ottó – anyaga. A tárlat a Ferenczy Múzeumi Centrum gyűjteményének első bemutatkozása Szentendrén kívül.

A szabadság szigete – MODEM, augusztus 7.–november 6-ig.

Rosta

Borbás Barna

Találkozunk 2016-ban!

Hun–magyar rejtély: új nyilatkozatok árnyalják a „szenzációt”

A szegedi genetikusok nagy vihart kavaró szeptember végi bejelentése után először véleményezi átfogóan a hun–magyar rokonság kérdését történész, paleoantropológus és néprajztudós. A csütörtöki Heti Válasz összeállításából kiderül: a kulturális közelségnek több bizonyítéka is van, a csodafegyvernek tűnő genetika viszont épp a lényeget illetően néma.

A magyar szexmilliárdos pere: 45 milliárd forint a tét

Ismét pert nyert a leggazdagabb magyarok között számon tartott szexmilliárdos, Gattyán György cége az adóhivatallal szemben, egyelőre mégsem látszik a történet vége. A tét 45 milliárd forint. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

„Lehet, hogy Orbán nem diktátor” – mondja az MSZP elnöke

Ha a ballib értelmiség lázas messiáskeresésében eljutott Vona Gáborig, ahhoz csak gratulálni tud Molnár Gyula. A szocialisták elnöke eddig másodhegedűs volt, Botka László visszalépése után viszont ő viszi majd a prímet a pártban. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Miért tartja Lázár János intellektuálisan kiüresedettnek a kormányzást?

Ilyen még nem volt: egy jó esélyekkel kecsegtető voksolás előtt ­a Fidesz meghatározó politikusa választókerületébe való visszavonulásáról beszél. Lehet, hogy Lázár János csak további gyengülését előzné meg, de a háttérben ott áll a Rogán Antallal kialakult konfliktus is. A csütörtöki Heti Válasz címlapsztorija.

Ingyenes Szürkemarha Vigadalom Budapesten

Díjnyertes szürkemarhákkal, klasszikus finomságokkal és újragondolt ízekkel várják a látogatókat a VI. Szürkemarha Vigadalomra Budapesten, a Vajdahunyad várába.