Kult-túra

Heti ajánló - 2016.08.18.

/ 2016.08.17., szerda 15:56 /

Skót dallamok

S. N.

A korhű hangszereken játszó Authentic Quartet legújabb – ismételten világpremier – felvételén Ignace Pleyel két vonósnégyesét adja elő. A darabok 1792-ben, a zeneszerző angliai koncertkörútján keletkezhettek: dallamaik, ritmusaik a skót népzenére emlékeztetnek. A művek könnyen befogadhatók, világos szerkezetűek, egyszerű dallam- és harmóniavezetésűek – a szórakoztató muzsika örömét nyújtják.

Ignace Joseph Pleyel: String Quartets
Hungaroton. Ára: 2699 Ft
*****


Kortársak és klasszikusok

S. N.

Haydn A teremtés és A Megváltó hét szava a keresztfán című alkotásai mellett a 90. születésnapját ünneplő Kurtág György darabjai, a Jelek, játékok, üzenetek, s a fiatal művészek bevonásával megvalósuló Kurtágstaféta hangzik fel az Arcus Temporum XII. Pannonhalmi Művészeti Fesztiválon. A kortárs vonalat amerikai szerzők művei, valamint Presser Gábor és Szakcsi Lakatos Béla improvizációs estje erősíti. A fesztivál célja, hogy kapcsolatot teremtsen klasszikus és kortárs, régi és új között.

Arcus Temporum XII. Pannonhalmi Művészeti Fesztivál, augusztus 26–28.


Családi film, a legjobb értelemben

Lukácsy György

Az ifjúsági filmek Hollywood majd’ legszorgalmasabb kenyérkeresői, hiszen minden jegyhez rögtön hozzá lehet kalkulálni még egyet. Egész iparág épült rá a gyerekeiket a moziba kísérő szülőkre. Hogy utóbbiak se csalódjanak, olyan formátumot kell létrehozni, amivel mindenkit le lehet kötni. Nem egyszerű feladvány, legtöbbször csak az infantilis felnőttek járnak jól. Az Elliot, a sárkány viszont ügyesen oldotta meg a látszólagos ellentmondást.

Mi, magyarok sem vagyunk ártatlanok abban a merényletben, hogy az európai mítoszok bestiális lényét, a sárkányt háziasítottuk. Igen, a drága Süsüről van szó. Ezzel olyan szelepet nyitottunk ki, amire kapva kaptak a tengerentúlon is (Így neveld a sárkányodat). Ha nem háborgunk ezen, kis megalkuvással remekül szórakozhatunk az Ellioton. Már persze ha nem múltunk el 14 évesek. E korhatár fölött is adódnak azért örömök. Robert Redford idősen is méltóságteljes, s az egyszerű történet kivételesen nem valami butuska tanulságot próbál a (gyerek)nézőnek sugallni. Aztán egy remek meglepetés: amikor a szülő már sejti, hová is tart a történet, de még hátravan fél óra, szóval várhatóan nem rágjuk le a körmünket, vigasztalásul elhangzik Leonard Cohen So long Marianne című csodálatos dala. Meg vagyunk véve.

Nem érdemes azon keseregni, miért nem volna népszerű manapság sárkányölő Szent György a moziban. Itt van nekünk a kis Pete és az ő csak küllemében bestiális barátja, Elliot. Némi riadalom, valós dráma, igazi mese.

Elliot, a sárkány – Amerikai kalandfilm, 106 perc
Rendezte: David Lowery
Főbb szereplők: Oakes Fegley, Bryce Dallas Howard, Robert Redford
****


Cukikák

S. N.

A kis kedvencek hozzák a jól bevált receptet: egy (vagy két) kajla szőrmók bajba kerül, a többi pedig a megmentésére siet. Közben barátságok szövődnek, akik addig utálták egymást, összefognak, csapattá válnak – ezredszerre sem lehet csalódni az amerikai „oktatófilmekben”. És természetesen minden profin működik, jó a ritmus, a zene, jók a kisállatkarakterek, és még a felnőttek számára is vicces, ahogy a kutya-macska (aranyhal, pinty, nyúl) sereglet New York utcáin randalírozik.

A kis kedvencek titkos élete – Amerikai családi animációs film, 86 perc
****


Derékba tört karrier

V. Nagy Viktória

A mindössze 33 évet élt Nemes Lampérth József művészi pályáját – tus-, akvarell- és pasztellképei, ceruza-, kréta- és szénrajzai mellett – csupán 27 olajkép jelzi. Mégis, kifejező színvilágával, karakteres grafikáival a századelő magyar művészetének egyik legeredetibb alkotójává vált.

Pályája, műveinek sorsa egyszerre modellezi a XX. század elején berobbanó modern magyar festészetet és annak kiszolgáltatottságát. Páratlan lendülettel indult, az I. világháború idején remekműveket festett, ám a fronton szerzett élmények maradandó nyomot hagytak benne, és hozzájárultak elhatalmasodó elmebajához is. Elmegyógyintézetben is halt meg 1924-ben. Halála után a művei szétszóródtak, ám az elmúlt évtizedekben több jelentős alkotása előkerült, így a Kieselbach Galéria szeptember 13-ig látogatható tárlata Nemes Lampérth valaha volt legnagyobb kiállítása lehet.

Nemes Lampérth József – Kieselbach Galéria
****


Kicsit más, kicsit új, de a miénk

Kézdi Beáta

Kimerevített vörös és nemzeti színű zászló, búzakalász, gátat védő homokzsák, az előtérben börtönpriccs – ilyen, a kort megidéző háromszintes színpadon kelt életre Bacsó Péter A tanú című kultuszfilmjének legújabb színpadi változata. Hamvai Kornél a klasszikussá vált mondatok legtöbbjét meghagyta. Pelikán József szerepében Elek Ferenc remekel, kiválóan hozza a nép egyszerű gyermekét. Virág elvtársként Hajdu Steve inkább a komikusabb, mint az ironikus végét fogja meg karakterének, de ezzel is mosolyt csal a néző arcára. Bástya elvtárs ikonikus jelenetei Papp János jóvoltából elevenednek meg. A rendező nem bízta a véletlenre: jó színészekkel, egyértelmű látványelemekkel (fekete autó, hatalmas vörös csillag), még élesebbre csiszoltabb szöveggel és korabeli dalokkal dolgozott. Így akinek semmilyen emléke nincs a filmről, a korról, az is egyértelmű képet kapott, de az sem csalódott, aki a filmet akarta színpadon viszontlátni.

A tanú – Szegedi Szabadtéri Játékok, Újszeged.
Rendezte: Böhm György
*****


Sorsok, grafikák

S. N.

A Kovács Gábor Művészeti Alapítvány (KOGART) és a Pozsonyi Városi Galéria összefogása eredményeként látható a Szalay–Sokol–Picasso című kiállítás, mely a XX. századi klasszicizáló rajzi kultúra gyökereit és kultúrtörténeti hátterét mutatja be két olyan közép-európai művész – Szalay Lajos és Koloman Sokol – életművén keresztül, akik bár személyesen soha nem találkoztak, életrajzuk mégis több ponton összeforrt. Mindkettejükre hatott Pablo Picasso, így az ő műveivel egészül ki a válogatás.

Szalay–Sokol–Picasso – Várkert Bazár Testőrpalota (augusztus 19.–november 13.)

Rosta

Élő Anita

Találkozunk 2016-ban!

Mihez kezd a Fidesz a Budapest nevű ellenzéki szigettel?

A választás nyilvánvalóvá tette: a Fidesz messze nem olyan népszerű a fővárosban, mint az ország többi részén. Újra napirendre kerülhet az önkormányzati rendszer átalakításának kérdése, de a kormány számára tökéletes megoldás nem látszik. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Vidnyánszky emeli a tétet: arab produkciókat hívott Magyarországra

Miközben Magyarország egyes vidékein már akkor is rendőrért kiáltanak, ha valaki kendőt köt a fejére, a Nemzeti Színház olyan arab előadásokat is meghívott az éppen zajló MITEM-re, amely a megértést szolgálja napjaink legégetőbb kérdésében. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Sára Sándor: Vajna előtt is volt nemzeti filmgyártás!

A társadalmi problémákat kivételes érzékenységgel ábrázoló filmjeiért vehette át a Kossuth-nagydíjat a 85 éves Sára Sándor rendező, operatőr. A nemzet művészét, a Magyar Művészeti Akadémia tagját közszolgálatiságról és Andy Vajna filmügyi tevékenységéről is kérdeztük. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Ellenzéki tüntetéssorozat: gyászmunkának biztosan jó

A választási vereség után szinte minden ellenzéki párt válságba került, az LMP-ben tettlegességbe torkollottak az indulatok. A múlt szombaton elkezdett ellenzéki demonstrációk gyászmunkának biztosan jók – de lesz-e belőlük kibontakozás? Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.