Kult-túra

Heti ajánló - 2016.09.01.

/ 2016.08.31., szerda 16:42 /

Szerény búcsú

L. Z.

Kevés szerző engedhette volna meg magának azt, amit Umberto Eco az utolsó regényével: alig kétszáz oldalon, takarékos kivitelben skiccel fel egy vérbeli „ecós” összeesküvést a Vatikánnal, Mussolinivel és szabadkőművesekkel. A rejtélyek közti űrt felszínes szellemességgel és elnagyolt karakterekkel tölti ki, s csak annyit villant fel tehetségéből, hogy még szórakoztató legyen. Két célcsoportnak ajánlható: az Eco-rajongóknak, akik nem hagynák ki a mester utolsó kötetét, és az Eco-szüzeknek, bevezetőként az életműbe.

Umberto Eco: Mutatványszám
Európa Könyvkiadó, 2016. Ára: 3290 Ft
***


Korszerű és magyar

S. N.

„A honi dzsesszmuzsikusok derékhadával ellentétben sosem arra törekedett, hogy a főáramú amerikai zenét minél hűebben szólaltassa meg, hanem hogy annak kifejezésformáit saját kultúrája – elsősorban népzenei – hagyományaival töltse meg” – írja Dresch Mihályról Jávorszky Béla Szilárd. A szaxofonművész legújabb lemezén Lukács Miklóssal (cimbalom), Horváth Balázzsal (nagybőgő) és Baló Istvánnal (dob) játszik. A borítón látható festmény Dresch Anna munkája.

Dresch Quartet: Tördelős Fonó, 2016. Ára: 3500 Ft
*****


Boldog-szomorú történet

Lukácsy György

Amelyik nemzedék kicsit is adott a látszatra, nagyjából Hemingwayék óta magára aggatta az elveszett generáció kifejezést. Küldetéstudat, szorongás, önsajnálat és érzékenység. Ez utóbbiban a legjobb a Sing Street.

A nyolcvanas évek derekára Nyugat-Európa már túl volt minden jelentős társadalmi forradalmon. Talán azért is karikírozza olyan durván a korabeli Dublin közegét a film rendezője, hogy érezzünk még némi ellenállást: vaskalapos paptanárok, összeomló családok, gazdasági válság. Írország nem csak földrajzilag elszigetelt terület, a nagy felszabadulás ide valóban nem jutott át a komppal. Ha nem így volt is, a főszereplő kamasz így élte meg, vagy legalábbis így adhatott motivációt lázadó hősének a rendező. Ez tehát a gyenge oldal.

A „B” oldal viszont nagyon is meggyőző. Ízlés dolga, hogy a néző szívesen idézi-e fel az ABBA, a Duran Duran, a The Cure vagy a Motörhead slágereit, de az iskolatársaiból zenekart verbuváló fiú története megkapó. Amennyire elnagyolt a társadalmi háttér, annyira életszerűek a fiatal karakterek. A főszereplő kamasz, aki zenetudás nélkül is kellő önbizalmat érez egy együttes gründolásához, de se szüleinek, se tanárainak nem mer visszaszólni. Koravén bátyja igazi fotelbölcs, aki lemezgyűjteményével és borostájával ad nyomatékot szavainak. És persze a klipekből kihagyhatatlan múzsa. Kedves párbeszédek, igaz mese a bátorságról, és rengeteg zene egy olyan korszakból, amikor még azt sem tudtuk, mi az a zenecsatorna.

Sing Street – Ír–amerikai–angol zenés film, 106 perc
Rendező: John Carney
Főbb szereplők: Jack Reynor, Aiden Gillen, Lucy Boynton
*** és fél


Népzenei karaoke

S. N.

Egyedülálló dupla DVD-t jelentetett meg a Gryllus Kiadó, a Hagyományok Háza és a Nemzetstratégiai Kutatóintézet. Harminchárom énekes és zenész – köztük Sebestyén Márta, Bognár Szilvia és Agócs Gergely – hétórányi felvételt készített: a Kárpát-medence kilenc kiválasztott tájegységének 150 népdalát énekelték fel úgy, hogy ha valakinek dalolni támad kedve, kikapcsolhatja az énekhangot és hallgathatja csak a zenekari kíséretet, miközben a szöveg is fut a képernyőn. A Hungarian FolkEmbassy – Magyar Népzenei Nagykövetség tagjai és barátaik Rosonczy-Kovács Mihály népdaloskönyve alapján készítették a felvételt.

Hungarian Folk Embassy: Felsütött a nap az égre
Ára: 7900 Ft
*****


A forradalom titkos képei

Zsuppán András

Hosszú idő óta először jelentkezik rangjához méltó évfordulós kiállítással a Magyar Nemzeti Múzeum. Az 1956-os forradalom november 13-ig látható képzőművészeti reprezentációjára illik a kifejezés: hiánypótló. Több mint harminc évig szinte lehetetlen volt megörökíteni a forradalmat, miközben a Kádárkor gyártotta a valóságot nem egyszerűen eltorzító, hanem hazugsággá átfordító műveit, az emigráns művészeket pedig vasfüggöny zárta el. ’56-nak a diktatúra minden mesterkedése ellenére van művészete: Borsos Miklós és Marosán Gyula járta a felbolydult várost és lázasan rajzolt. Amberg József hűvösen távolságtartó akvarelleken és szénrajzokon örökítette meg a szétlőtt Budapestet, a tatabányai Görgényi István hatvan olajfestményt készített évtizedeken át, melyeket csendéletek mögé rejtett. Lenyűgöző munkát végzett a múzeum, amikor összegyűjtötte és izgalmas installációkkal elevenné tette a forradalom eltagadott-elrejtett művészetét és a hatalom propagandaműveit. Üröm az örömben a kísérőszövegekre is kiterjedő fotótilalom, amely talán a teremőröket is bevonó konceptuális műalkotásként próbálja érzékeltetni a megtorlás légkörét.

Magyar Nemzeti Múzeum: Rejt/Jel/Képek ’56
*****


Orlando, Amadeus, Ványa bá

S. N.

A nyári fesztiváloknak vége, a színházi évad pedig még nem indult be: itt az idő, hogy a fővárosi közönség egy helyen, egy időben megnézzen akár kilenc előadást a vidéki színházak kínálatából. A szolnoki Szigligeti Színház például a Hello, Dolly! című klasszikust hozza el, a szombathelyi Weöres Sándor Színház Csehov színművét Ványa bá címmel mutatja be, a debreceni Csokonai Nemzeti Színház különleges monodrámával készül: Virginia Woolf Orlandója Anca Bradu rendezésében elevenedik meg. A Miskolci Nemzeti Színház Arthur Miller Pillantás a hídról című drámáját mutatja be Lukáts Andor rendezésében, a Pécsi Nemzeti Színház Peter Shaffer Amadeusát adja elő Rátóti Zoltánnal a főszerepben. Látható lesz a Jászai Mari Színház Tartuffe-előadása , amely a POSZT-on két díjat is nyert: Szikszai Rémusz lett a legjobb dramaturg, Danis Lídia a legjobb női mellékszereplő. Korábban ezt írtuk róla: „A lendületes tatabányai előadás különlegessége – Parti Nagy Lajos remek fordítása mellett – az újraírt ötödik felvonás, mellyel teljesen maivá válik a történet: nincs happy end, a lebukás után mindenki együtt marad a slamasztikában.”

Vidéki Színházak Fesztiválja – Thália Színház, szeptember 5–11.


Egy tiszta folt az égen

S. N.

„Úgy érzem, sokaknak tudtam mestere lenni, képviselve a »globalizmus« helyett a helyi értékek megőrzését” – vallja a 80 éves Török Ferenc építőművész, a Nemzet Művésze. Életműkiállítását szeptember 1-jén, 17 órakor nyitja meg Winkler Barnabás építész, közreműködik Mécs Károly és a Pannonia Sacra Katolikus Általános Iskola kamarakórusa. A Magyar Művészeti Akadémia Szőts István Mozgókép Műhelyének portréfilmsorozatában Egy tiszta folt az égen címmel vetítenek portréfilmet róla (rendező: Szomjas György), Lujos címmel pedig Kő Pál szobrászművészről (rendező: Gulyás János), szeptember 6-án, a Pesti Vigadóban.

Török Ferenc építőművész 80 – Építészet és hitvallás
Pesti Vigadó, szeptember 2–25.

Rosta

Borbás Barna

Találkozunk 2016-ban!

Hun–magyar rejtély: új nyilatkozatok árnyalják a „szenzációt”

A szegedi genetikusok nagy vihart kavaró szeptember végi bejelentése után először véleményezi átfogóan a hun–magyar rokonság kérdését történész, paleoantropológus és néprajztudós. A csütörtöki Heti Válasz összeállításából kiderül: a kulturális közelségnek több bizonyítéka is van, a csodafegyvernek tűnő genetika viszont épp a lényeget illetően néma.

A magyar szexmilliárdos pere: 45 milliárd forint a tét

Ismét pert nyert a leggazdagabb magyarok között számon tartott szexmilliárdos, Gattyán György cége az adóhivatallal szemben, egyelőre mégsem látszik a történet vége. A tét 45 milliárd forint. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

„Lehet, hogy Orbán nem diktátor” – mondja az MSZP elnöke

Ha a ballib értelmiség lázas messiáskeresésében eljutott Vona Gáborig, ahhoz csak gratulálni tud Molnár Gyula. A szocialisták elnöke eddig másodhegedűs volt, Botka László visszalépése után viszont ő viszi majd a prímet a pártban. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Miért tartja Lázár János intellektuálisan kiüresedettnek a kormányzást?

Ilyen még nem volt: egy jó esélyekkel kecsegtető voksolás előtt ­a Fidesz meghatározó politikusa választókerületébe való visszavonulásáról beszél. Lehet, hogy Lázár János csak további gyengülését előzné meg, de a háttérben ott áll a Rogán Antallal kialakult konfliktus is. A csütörtöki Heti Válasz címlapsztorija.

Ingyenes Szürkemarha Vigadalom Budapesten

Díjnyertes szürkemarhákkal, klasszikus finomságokkal és újragondolt ízekkel várják a látogatókat a VI. Szürkemarha Vigadalomra Budapesten, a Vajdahunyad várába.