valasz.hu/kult_tura/heti-ajanlo-20161027-121059

http://valasz.hu/kult_tura/heti-ajanlo-20161027-121059

Kult-túra

Heti ajánló - 2016.09.29.

/ 2016.09.28., szerda 16:35 /

Egy igazi hős

S. N.

Zrínyi, bár megtehette volna, nem hagyta magára a várat, a katonáit, a városban rekedt nőket és gyerekeket. Maroknyi védővel egy hónapig tartotta Szigetvárt az akkori világ leghatalmasabb seregével szemben. Dédunokája, a költő Zrínyi Miklós olyan eposzt írt e török hódítók elleni hőstettről, amely alapjaiban határozta meg nemzeti tudatunkat. A Szigeti veszedelem az ostrom 450. évfordulójára Somogyi Győző rajzaival jelent meg, így képzőművészeti igényességgel elevenedik meg múltunk e jelentős fejezete.

Zrínyi Miklós: Szigeti veszedelem
Magyar Napló, 2016. Ára: 5000 Ft
*****


Irodalmi talkshow

S. N.

A Versek szódával sorozat decemberig a forradalom irodalmával foglalkozik. Olyan alkotókat lát vendégül, akik szereplői voltak '56-nak: Ferdinandy György (képünkön) (szeptember 29.), Ágh István (október 18.), Sárközi Mátyás (november 3.) és Buda Ferenc (december 1.). A négy előadás tisztelgés a 60. évfordulón költőink, íróink előtt, akik kiálltak ’56 szellemisége és öröksége mellett, vállalva meghurcoltatást, börtönt, emigrációt.

Versek szódával – Pince Színház
Szeptember 29., 19 óra


A magyar Kill Bill

Lukácsy György

A modorosság mesterkélt stílust jelent, ami legtöbbször a túlzottan választékos, patetikus beszédmódban mutatkozik meg. Ez legalábbis a színe. Mert a fonákja – öncélú brutalitás, fordulatosság és giccshatárig tolt érzelmesség – éppúgy erőltetett. Nem eredeti, hanem mintakövető. A Kút esetében ráadásul nagyon is nyilvánvaló, milyen mintát követ.

A történet hazainak tűnik: egy Svájcba prostituáltakat szállító kisbusz kénytelen egy osztrák határ menti benzinkúton vesztegelni. Ahogy ilyenkor lenni szokott, az összezártság nemcsak románcokat szül, hanem ősi ellentéteket is a felszínre hoz. Gigor Attila filmjét nézve az ember rájön, hogy a legjobb szándékok ellenére sem vagyunk amerikaiak. László Zsolt főgonosza nem David Carradine a Kill Billből – pedig megszólalásig hasonlít rá. Ahogy a vérfürdő közepén teljes nyugalommal kezd bibliai példázatának kifejtésébe, déja vu érzésünk támad. Nem a játékával van baj, hanem hogy már láttuk ezt a karaktert. De a motívumok is Tarantinót idézik: a mocskos menyasszony, a lassan kibontakozó narráció, a magyar „sivatag”, a zenehasználat. Zavarba ejtő hasonlóságok.

Főleg egy olyan rendezőtől, aki nyolc éve A nyomozóval friss levegőt hozott a magyar bűnfilm műfajába. Tehetséges alkotóval van dolgunk, szakmailag itt is kidolgozott minden. A 2000-es évek fesztiváljai és mozitermei túlcsordultak a Coen- és Tarantio-utánérzésektől: a Kút minden erénye ellenére megkésett hommage.

Kút – Magyar játékfilm, 97 perc
Rendezte: Gigor Attila
Főbb szereplők: Jankovics Péter, Kovács Zsolt, Trokán Nóra, Kurta Niké
**


A gonosz visszavág

G. A.

Orosz népmesei elemek és különleges zenei anyag jellemzi Charles-Ferdinand Ramuz és Igor Stravinsky táncos mesejátékát. Lackfi János műfordításához jól illeszkedik a narrátor, Bardóczy Attila mesemondása. Csibi László remekül játssza az Ördögöt, a címszerepben Ungi Krisztián esetlen, hiteles földi halandót alakít. A tánckar egyszerre statisztál és követi a belső történéseket: erősebb hatást értek volna el, ha csak a feszültséggel teli pontokat illusztrálják, az intenzív mozgás túl sok figyelmet követel a cselekmény és a zene rovására. A vagyon vagy az emberi kapcsolatok érnek többet? A választ elhomályosítja a megdöbbentő befejezés: a csellel legyőzött gonosz visszaüt.

Rendezte: Pintér Gábor
A katona története – Müpa
*****


Ismerős arcok

V. Nagy Viktória

Nyolcvanöt, eddig nem látott, jórészt színészeket és színésznőket ábrázoló fénykép szerepel a Keleti Éva alkotásaiból nyílt, november 20-ig látogatható tárlaton. A 85 éves fotográfus egész életét művészek között töltötte, és olyan ikonikus képeket köszönhetünk neki, mint Latinovits Zoltán és Ruttkai Éva kettősportré-sorozata.

A most kiállított fotók váratlanul kerültek elő egy dobozból, és a fotóművészt is meglepte, hogy léteznek ezek a képek, melyeken színjátszásunk krémje látható a ’70–80-as évekből. Vannak könnyen felismerhető arcok, például a fiatal Gálffi László, Máté Gábor, Básti Juli, Mácsai Pál, Andorai Péter, a már beteg Őze Lajos, vagy Kálmán György, és van, hogy nem jövünk rá azonnal, kit ábrázol a kép. Színészeket más is fotózott, de senki sem tudta ilyen természetesen vagy épp líraian bemutatni őket. Keleti fölszabadultságra biztatta a művészeket, akik a barátai lettek, ő pedig civil életük intim pillanatait is megörökíthette. Jó érzés elidőzni a fotók előtt, felismerni az arcokat, vagy emlékezni azokra, akik már nincsenek köztünk. Szívet melengető tárlat, örülnénk, ha lenne folytatása.

Kontakt, Keleti Éva fotói – Magyar Nemzeti Múzeum
*****


Van benne rendszer

Laky Zoltán

Amikor Bodó Viktor legutóbb Gogol-művet rendezett, az előadás még az akkor csúcsra járó politizáló színjátszásból is kirítt közéleti kiszólásaival. A revizor után az Egy őrült naplójával viszont megmutatja: lehet korszerűen és katartikusan színpadra állítani egy 1835-ös szöveget anélkül, hogy egy sorát is aktualizálnák.

A kilátástalan sorsába beleőrülő hivatalnok naplója kevésbé politikus alapanyag, bár olcsó célzásokkal itt is párhuzamot lehetett volna vonni a cári Oroszország bebetonozott kiváltságai és mai közállapotaink között. Bodó nem tette. Csupán segített Keresztes Tamásnak átlényegülni egy fiatalemberré, aki nem tud beletörődni, hogy a kegyelmes úr lánya nem lehet egy címzetes fogalmazóé, és elviselhető világot épít a rideg valóság helyére. Nem akármilyen átlényegülés ez. Keresztes maga tervezte őrültsége kulisszáit, a tucatnyi bravúros ötletet rejtő díszletet, egy keverőpulton élőben állítja elő tévképzetei zenei aláfestését, könnyfakasztóan nevettet, amikor sírnunk kellene a tragédiáján, és megríkat, amikor arra kéri anyját, ejtsen könnycseppet fiacskája fejére, akinek nincs helye ezen a földön. Nekünk sem esik nehezünkre teljesíteni a kérését.

Gogol: Egy őrült naplója, Jurányi Ház – Katona József Színház – FÜGE – MASZK Egyesület – Orlai Produkciós Iroda
Rendezte: Bodó Viktor
*****


Jégtörő írók

S. N.

Kisebbségi sorsban a költő, a művész jégvilágban bolyong, miközben az emberi-nemzeti kivetettség sorsfájdalmának kifejezhetőségét kutatja. Így élt és gondolkodott Tamási Áron, Sütő András pedig vele együtt vallotta: a földrajzi távolság és a politikai különbözőség sem szakíthat széjjel bennünket, mert: „Mind magyarok vagyunk!” Az ő emlékükre rendez konferenciát a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti Tagozata. Az előadásokat a két írót megidéző filmrészletek kísérik. A rendezvény nyilvános, de regisztrációhoz kötött.

Pesti Vigadó, szeptember 30., 9.30-tól

Rosta

Borbás Barna

Találkozunk 2016-ban!

Izraeli történészre figyel Orbán Viktor – tényleg átalakul az emberi faj?

Világszenzációk lettek, és állítólag Orán Viktor érdeklődését is felkeltették Yuval Noah Harari izraeli történész könyvei az emberiség múltjáról és jövőjéről. Legutóbbi műve szerint az emberi faj „szuperképességű”, illetve azzal nem rendelkező csoportokra válik szét. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Kinek kampányol idén Szörényi Levente és Bródy János? Meg fog lepődni...

Évtizedeken át lázban égett választások előtt a legendás szerző- és ellentétpár, Szörényi Levente és Bródy János, idén viszont egyikük sem lesz látható kampányemelvényen. Az Arénában annál inkább, ahol február 16-án újra játszik a Fonográf. A Heti Válasz az egyik próbán beszélgetett a két zenésszel. Páros interjúnk a csütörtöki lapszámban.

Magyar történész kutatása a Batman és a Peter Pan rendezőinek új filmjei mögött

Négy hónapon belül két sikerfilm is landolt a mozikban, ami a II. világháború történetének elfelejtett mozzanatát, a Dinamó hadműveletet járja körül. Vajon aktuálisabb Dunkirk és Churchill híres „Harcolni fogunk!” beszéde most, mint bármikor az elmúlt hetven évben? Hogyan alakította a Hollywoodban befutott rendezők gondolkodását John Lukacs magyar történész? Részletes háttér a Heti Válasz január 18-i lapszámában!

Bereményi Géza: „Cseh Tamás azt hitte, besúgó vagyok”

Tegnap A jobbik részemet dúdolgattam – mondja Bereményi Géza, aki igazából magának írta a dalszövegeket. Január 21-én ő is ott lesz a Cseh Tamás 75. születésnapjára emlékező koncerten a MOMSportban. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Bővül a Heti Válasz!

Január 18-tól négy oldallal hosszabb lesz hetilapunk digitális kiadása. Az első Újhullám-rovatból kiderül, miért aggályosak a Disney világuralmi tervei, hogy miben előztük meg a haladó Nyugatot, és hogy melyik a kedvenc autós YouTube-csatornánk.