Kult-túra

Heti ajánló - 2016.11.24.

/ 2016.11.23., szerda 18:00 /

Block-Jézus eljövetele

L. Z.

A Minecraft című számítógépes játékról sokan még csak nem is hallottak, van azonban egy nemzedék, amely már e „virtuális Legón” nőtt fel. A 100 milliós példányszámban értékesített játék ormótlan építőkockái, a „blockok” önálló vizuális nyelvet teremtettek. Ezen fogalmazott újra bibliai történeteket Garrett Romines és Chris Miko. Akik nem beszélik ezt a nyelvet, értetlenül nézegetik majd Noé blockokból újraalkotott bárkáját, akik viszont igen, talán adnak egy esélyt a Szentírásnak is.

Nem hivatalos Biblia Minecraftereknek
L’Harmattan Kiadó, 2016. Ára: 4990 Ft
*** és fél


Újra Hangzó Helikon

O. Á.

Kevesen tettek olyan sokat a vers megszerettetésért, mint a Kaláka együttes. Nemzedékek nőttek fel József Attilájukon, Weöres és Kányádi Sándorukon. Négy év szünet után most új kiadónál újraindult a népszerű Hangzó Helikon sorozat, a CD-mellékletes verseskötet. Új a formátum, szépek az illusztrációk, a régi dalokhoz újak társultak. A 21 megzenésített József Attila-vers egyszerre idézi fel a költő életművének és a Kaláka történetének korszakait.

Kaláka: József Attila
L’Harmattan, Gryllus, 2016. Ára: 2990 Ft
****


Harry Potter előtt a világ

Lukácsy György

Csak első pillantásra merész húzás olyan előzményfilmet készíteni a Harry Pot ter-sorozathoz, amelyben a fiatal varázsló nem is szerepel. Üzleti számítás szerint ugyanis – és mi másról lehetne szó a filmiparban – újabb öt Harry Potter-remekkel gazdagodhat a néző. Vagyis aligha kockáztatnak sokat az alkotók, ez be fog jönni. Rögtön itt az első: a Legendás állatok és megfigyelésük hetven évvel Potter születése előtt játszódik, és egyetlen erénye, hogy az emberek szeretik.

A világ csak látszólag ellenséges és cinikus. Amint egy kis zöld ágacskához hasonló lény (bólintér), vagy egy kacsacsőrű emlősre hajazó, enyves kezű fantáziaállat (orrontó furkász) feltűnik a filmvásznon, a nézők kedélyesen felnevetnek. Márpedig a Legendás állatok számtalan ilyen örömforrást biztosít. Főszereplője nem állat, hanem Potterhez hasonlóan egykori roxforti diák, de rajta és néhány varázslón kívül valóságos állatkertet ismerhetünk meg. Hősünk, Göthe Salmander professzor amolyan fantasy-állatvédőként érkezik New Yorkba, hogy a muglik között rejtőzködő varázslók és boszorkányok segítségével felkutassa a városban élő szörnyeket, és szembenézzen a tomboló obskúrus nézetekkel. Ha egyszer valaki megírja a cukiság filmtörténetét, kénytelen lesz új fejezetet nyitni J. K. Rowling szerzői leleményeinek. Az erre kevésbé fogékony nézőknek marad a tanácstalan sóhajtás: ennél még az is jobb volt, amikor Harry Potter feltűnt a vásznon.

Legendás állatok és megfigyelésük – Amerikai fantasy, 140 perc
Rendezte: David Yates
Főbb szereplők: Eddie Redmayne, Katherine Waterston, Dan Fogler, Alison Sudol, Colin Farrell
**


Hegedűsök

S. N.

Bach, Sosztakovics és Honegger művei szólalnak meg Pusker Júlia és az Anima Musicae Kamarazenekar tolmácsolásában A hegedű mesterei című sorozat első hangversenyén, amely a világhírű magyar hegedűiskolának állít emléket. A magyar hegedűstársadalom legendás művész professzorokkal büszkélkedhet: Joachim József, Hubay Jenő, Auer Lipót és Flesch Károly a XIX. század közepétől növendékek százait nevelte. A további alkalmakon is világklasszis magyar hegedűsök – Baráti Kristóf, Kelemen Barnabás, Szabadi Vilmos – adnak koncertet.

A hegedű mesterei
MOM Kulturális Központ, november 29.


Budapest, börtön, Brüsszel

V. Nagy Viktória

Különleges múltidézésre hív a Kiscelli Múzeum: két művész, a festő Bernáth Aurél és az író Déry Tibor barátságára, valamint az 1958-as brüsszeli világkiállításra épül a tárlat. Erre az expóra készíti Bernáth a Budapest látképét ábrázoló, 60 darabos pannóját, s mialatt ő a kádári Magyarország propagandájának szánt művén dolgozik, Déry – ’56-os tetteiért elítélve – a börtönben írja a G. A. úr X-ben című regényét.

A két mű párhuzamaira és ellentmondásaira most egy kortárs művész, a Párizsban élő Gróf Ferenc világít rá. Installációiban a két mű jelentésrétegeit egymásra helyezve láttatja és olvastatja újra a múltat: Déry szövegei szubjektív válogatásban, Bernáth festményének alumíniumelemei pedig az eredeti sorrendtől eltérően jelennek meg, így szöveg és kép hol rímel egymásra, hol feloldhatatlan ellentétekkel szembesít. A kiállítás sok türelmet és olvasást igényel, de megéri, s közben az ’58-as expo magyar részvételének háttere is kirajzolódik. Decemberben minden hétvégén lesz tárlatvezetés, 14-én pedig a pannó elemei visszakerülnek eredeti helyükre, így a látogatók december 31-ig a brüsszeli pavilonba készült Budapest-képet is megnézhetik.

Mutató nélkül. B. A. úr X-ben – Kiscelli Múzeum Templomtere
*****


Övék a grund!

Kézdi Beáta

Már az első dal alatt dobogjuk a ritmust a lábunkkal, mert magával ragad Molnár Ferenc 1907-es klasszikusa a Dés László–Geszti Péter alkotópáros zenéjével és szövegével. Minden megvan, a grund, a csaták, becsület és áldozat, semmi nem marad el. Khell Csörsz fordítható, kihajtható iskola-grund-füvészkert díszlete lenyűgöző, a kissé hipszteresre vett, mégis századfordulót idéző ruhák Benedek Mari munkáját dicsérik.

A fiatal színészek és hallgatók magukénak érzik, szeretik a produkciót. Egyetlen fájó pontja van az előadásnak: Áts Feri szerepében Józan László bántó affektálása, bármennyire érdekes is a vörösingesek koreográfiája és izgalmas a csapatvezér karaktere. A zene „déses” – fel lehet fedezni A dzsungel könyve zeneiségét, de ismétlést keresve sem találni benne. Remek új zenei anyag készült, értelmes és szerethető dalszövegekkel. Marton Lászlónak sikerült Magyarország egyik legismertebb könyvéből – Dés és Geszti mellett Horváth Csaba koreográfus segítségével – fülbemászó dallamú, ízléses, látványos musicalt rendezni.

A Pál utcai fiúk – Vígszínház
Rendező: Marton László
*****


Ki kit revolverez?

S. N.

Nem a szavaktól kell félni, hanem a stukkertől, amely kézről kézre jár Görgey Gábor darabjában, s amely a hatalmat, az erőszakot jelképezi. Zárt szobában játszódó mese, öt férfi és a stukker folytonos, helycserés támadása. Akinél a fegyver, az dominál és irányít. Akinél nincs, az vár és megalkuszik. Archetípusok a szomszédból, a munkahelyről, a mindennapjainkból. Lehetünk mi is stukkerbirtokosok vagy a pisztolycsővel irányítottak. A zalaegerszegi Kvártélyház Színház előadása a Magyar Művészeti Akadémia Szó, szín, játék színpadi sorozatának része. A rendező Tompagábor Kornél.

Görgey Gábor: Komámasszony, hol a stukker?
Pesti Vigadó, Sinkovits Imre Kamaraszínpad, november 27., 19.30

Rosta

Szőnyi Szilárd

Találkozunk 2016-ban!

A halál völgyében: miért bukik el tízből kilenc startup?

Divatba jöttek a startupok Magyarországon, de tízből kilenc induló vállalkozás elbukik, és lassan nő a sikersztorik száma. Ezen változtatna a Telenor gyorsítóprogramja, melynek két mentorától kérdeztük, mik a leggyakoribb buktatók.

Fekete György utódja: „Ide ne hozzon senki pártpolitikát!”

Karmester vagyok, és az is maradok, nem lettem politikus attól, hogy MMA-elnöknek választottak – mondja Vashegyi György, aki november elejétől három évig vezeti a köztestületet. Az új elnökkel minőségről, ízlésdiktatúráról és az együttműködés hiányáról is beszélgettünk a friss Heti Válaszban.

Erdélyi magyar politikus Katalóniáról: „Nekünk ez egyértelműen rossz”

Egyértelműen árt az erdélyi magyaroknak a katalóniai függetlenségi krízis – mondja Korodi Attila, az RMDSZ képviselője, aki szerint a Székelyföldnek Dél-Tirol lehet követendő minta. December 1. évfordulója nyomasztó árnyékot vet, de az ukrán oktatási törvény ellen sikerült vállvetve küzdeni a románokkal. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Vona Gábor rokonszenvvel figyeli a Momentum szárnybontogatásait

„Üdítő volt a vita őszintesége, nyitottsága, barátságos légköre” – mondja Vona Gábor arról a szeptemberi alkalomról, amikor a Szeretem Magyarországot Klub vendégeként zártkörű találkozón vett részt főként liberális-baloldali értelmiségiekkel. A Jobbik-elnök érdeklődésünkre meglepően barátságosan fogalmaz a programját múlt héten prezentáló Momentummal kapcsolatban is. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

„Habony szegény fiú volt akkoriban, néha nálunk aludt a kanapén”

Ötven évet kellett várnia, mire filmet készíthetett az egykor a szovjet katonák által elkövetett nemi erőszakokról. Mészáros Márta rendező a héten mozikba kerülő Aurora Borealis – Északi fény történelmi hátteréről és rendkívül különös keletkezéséről. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Ezt nem értik a lengyelek az Orbán-kormányban

Két jó barát, mantrázzuk a mondást Magyarországról és Lengyelországról, de van legalább két ügy, amit Varsóban nem igazán értenek, ha az Orbán-kormányról van szó. A Heti Válasznak adott exkluzív interjújában Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter magyarázza el, hogy mivel és miért van gondjuk.