valasz.hu/kult_tura/heti-ajanlo-20171116-126324

http://valasz.hu/kult_tura/heti-ajanlo-20171116-126324

Kult-túra

Heti ajánló - 2016.11.24.

/ 2016.11.23., szerda 18:00 /

Block-Jézus eljövetele

L. Z.

A Minecraft című számítógépes játékról sokan még csak nem is hallottak, van azonban egy nemzedék, amely már e „virtuális Legón” nőtt fel. A 100 milliós példányszámban értékesített játék ormótlan építőkockái, a „blockok” önálló vizuális nyelvet teremtettek. Ezen fogalmazott újra bibliai történeteket Garrett Romines és Chris Miko. Akik nem beszélik ezt a nyelvet, értetlenül nézegetik majd Noé blockokból újraalkotott bárkáját, akik viszont igen, talán adnak egy esélyt a Szentírásnak is.

Nem hivatalos Biblia Minecraftereknek
L’Harmattan Kiadó, 2016. Ára: 4990 Ft
*** és fél


Újra Hangzó Helikon

O. Á.

Kevesen tettek olyan sokat a vers megszerettetésért, mint a Kaláka együttes. Nemzedékek nőttek fel József Attilájukon, Weöres és Kányádi Sándorukon. Négy év szünet után most új kiadónál újraindult a népszerű Hangzó Helikon sorozat, a CD-mellékletes verseskötet. Új a formátum, szépek az illusztrációk, a régi dalokhoz újak társultak. A 21 megzenésített József Attila-vers egyszerre idézi fel a költő életművének és a Kaláka történetének korszakait.

Kaláka: József Attila
L’Harmattan, Gryllus, 2016. Ára: 2990 Ft
****


Harry Potter előtt a világ

Lukácsy György

Csak első pillantásra merész húzás olyan előzményfilmet készíteni a Harry Pot ter-sorozathoz, amelyben a fiatal varázsló nem is szerepel. Üzleti számítás szerint ugyanis – és mi másról lehetne szó a filmiparban – újabb öt Harry Potter-remekkel gazdagodhat a néző. Vagyis aligha kockáztatnak sokat az alkotók, ez be fog jönni. Rögtön itt az első: a Legendás állatok és megfigyelésük hetven évvel Potter születése előtt játszódik, és egyetlen erénye, hogy az emberek szeretik.

A világ csak látszólag ellenséges és cinikus. Amint egy kis zöld ágacskához hasonló lény (bólintér), vagy egy kacsacsőrű emlősre hajazó, enyves kezű fantáziaállat (orrontó furkász) feltűnik a filmvásznon, a nézők kedélyesen felnevetnek. Márpedig a Legendás állatok számtalan ilyen örömforrást biztosít. Főszereplője nem állat, hanem Potterhez hasonlóan egykori roxforti diák, de rajta és néhány varázslón kívül valóságos állatkertet ismerhetünk meg. Hősünk, Göthe Salmander professzor amolyan fantasy-állatvédőként érkezik New Yorkba, hogy a muglik között rejtőzködő varázslók és boszorkányok segítségével felkutassa a városban élő szörnyeket, és szembenézzen a tomboló obskúrus nézetekkel. Ha egyszer valaki megírja a cukiság filmtörténetét, kénytelen lesz új fejezetet nyitni J. K. Rowling szerzői leleményeinek. Az erre kevésbé fogékony nézőknek marad a tanácstalan sóhajtás: ennél még az is jobb volt, amikor Harry Potter feltűnt a vásznon.

Legendás állatok és megfigyelésük – Amerikai fantasy, 140 perc
Rendezte: David Yates
Főbb szereplők: Eddie Redmayne, Katherine Waterston, Dan Fogler, Alison Sudol, Colin Farrell
**


Hegedűsök

S. N.

Bach, Sosztakovics és Honegger művei szólalnak meg Pusker Júlia és az Anima Musicae Kamarazenekar tolmácsolásában A hegedű mesterei című sorozat első hangversenyén, amely a világhírű magyar hegedűiskolának állít emléket. A magyar hegedűstársadalom legendás művész professzorokkal büszkélkedhet: Joachim József, Hubay Jenő, Auer Lipót és Flesch Károly a XIX. század közepétől növendékek százait nevelte. A további alkalmakon is világklasszis magyar hegedűsök – Baráti Kristóf, Kelemen Barnabás, Szabadi Vilmos – adnak koncertet.

A hegedű mesterei
MOM Kulturális Központ, november 29.


Budapest, börtön, Brüsszel

V. Nagy Viktória

Különleges múltidézésre hív a Kiscelli Múzeum: két művész, a festő Bernáth Aurél és az író Déry Tibor barátságára, valamint az 1958-as brüsszeli világkiállításra épül a tárlat. Erre az expóra készíti Bernáth a Budapest látképét ábrázoló, 60 darabos pannóját, s mialatt ő a kádári Magyarország propagandájának szánt művén dolgozik, Déry – ’56-os tetteiért elítélve – a börtönben írja a G. A. úr X-ben című regényét.

A két mű párhuzamaira és ellentmondásaira most egy kortárs művész, a Párizsban élő Gróf Ferenc világít rá. Installációiban a két mű jelentésrétegeit egymásra helyezve láttatja és olvastatja újra a múltat: Déry szövegei szubjektív válogatásban, Bernáth festményének alumíniumelemei pedig az eredeti sorrendtől eltérően jelennek meg, így szöveg és kép hol rímel egymásra, hol feloldhatatlan ellentétekkel szembesít. A kiállítás sok türelmet és olvasást igényel, de megéri, s közben az ’58-as expo magyar részvételének háttere is kirajzolódik. Decemberben minden hétvégén lesz tárlatvezetés, 14-én pedig a pannó elemei visszakerülnek eredeti helyükre, így a látogatók december 31-ig a brüsszeli pavilonba készült Budapest-képet is megnézhetik.

Mutató nélkül. B. A. úr X-ben – Kiscelli Múzeum Templomtere
*****


Övék a grund!

Kézdi Beáta

Már az első dal alatt dobogjuk a ritmust a lábunkkal, mert magával ragad Molnár Ferenc 1907-es klasszikusa a Dés László–Geszti Péter alkotópáros zenéjével és szövegével. Minden megvan, a grund, a csaták, becsület és áldozat, semmi nem marad el. Khell Csörsz fordítható, kihajtható iskola-grund-füvészkert díszlete lenyűgöző, a kissé hipszteresre vett, mégis századfordulót idéző ruhák Benedek Mari munkáját dicsérik.

A fiatal színészek és hallgatók magukénak érzik, szeretik a produkciót. Egyetlen fájó pontja van az előadásnak: Áts Feri szerepében Józan László bántó affektálása, bármennyire érdekes is a vörösingesek koreográfiája és izgalmas a csapatvezér karaktere. A zene „déses” – fel lehet fedezni A dzsungel könyve zeneiségét, de ismétlést keresve sem találni benne. Remek új zenei anyag készült, értelmes és szerethető dalszövegekkel. Marton Lászlónak sikerült Magyarország egyik legismertebb könyvéből – Dés és Geszti mellett Horváth Csaba koreográfus segítségével – fülbemászó dallamú, ízléses, látványos musicalt rendezni.

A Pál utcai fiúk – Vígszínház
Rendező: Marton László
*****


Ki kit revolverez?

S. N.

Nem a szavaktól kell félni, hanem a stukkertől, amely kézről kézre jár Görgey Gábor darabjában, s amely a hatalmat, az erőszakot jelképezi. Zárt szobában játszódó mese, öt férfi és a stukker folytonos, helycserés támadása. Akinél a fegyver, az dominál és irányít. Akinél nincs, az vár és megalkuszik. Archetípusok a szomszédból, a munkahelyről, a mindennapjainkból. Lehetünk mi is stukkerbirtokosok vagy a pisztolycsővel irányítottak. A zalaegerszegi Kvártélyház Színház előadása a Magyar Művészeti Akadémia Szó, szín, játék színpadi sorozatának része. A rendező Tompagábor Kornél.

Görgey Gábor: Komámasszony, hol a stukker?
Pesti Vigadó, Sinkovits Imre Kamaraszínpad, november 27., 19.30

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Ezért viszik el Nagy Imre szobrát a Kossuth tér mellől

Immár biztos: elviszik a Nagy Imre-szobrot a Kossuth tér közvetlen szomszédságából, helyére valószínűleg a Nemzeti Vértanúk emlékműve kerül. Miért mondja az általunk megkérdezett történész, hogy a „Nagy Imre-kultusz” elleni hadjárat legalább egy évtizeddel elkésett? Megéri-e visszaállítani a Vértanúk terének 1945 előtti állapotát? Részletes háttér a július 18-i, digitális Heti Válaszban!

Így profitálna Macron a világbajnoki címből

Franciaország a világbajnoki diadal mámorában úszik, s az egy éve hivatalba lépett Emmanuel Macron államfő igyekszik a vezérszurkoló mezét magára ölteni. Kérdés, hogy az eddig ügyesen alakított szerep felváltja-e a hozzá mind jobban tapadó „gazdagok elnöke” képet. Részletes háttér a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Mi legyen a hajléktalanokkal? Válaszol a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke

Októberből törvény tiltja, hogy a hajléktalanok életvitelszerűen közterületen tartózkodjanak. Egy magát kereszténynek valló kormány bilincsben vezetteti el a legszegényebbeket? De működhetnek-e hajléktalanszállóként az aluljárók? Vecsei Miklóst, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnökét dilemmáinkkal szembesítettük. A teljes nagyinterjú a digitális Heti Válasz legfrissebb számában olvasható.

Hatékony oktatási-nevelési stratégia a cirkuszban

A Fővárosi Nagycirkusz előadásait, valamint különböző programjait látva egyre inkább bebizonyosodik, hogy a cirkusz közösségeket tud megszólítani, gondolkodásra, beszélgetésekre, vitákra sarkalló tartalmakat képes közvetíteni.