Kult-túra

Heti ajánló - 2016.11.24.

/ 2016.11.23., szerda 18:00 /

Block-Jézus eljövetele

L. Z.

A Minecraft című számítógépes játékról sokan még csak nem is hallottak, van azonban egy nemzedék, amely már e „virtuális Legón” nőtt fel. A 100 milliós példányszámban értékesített játék ormótlan építőkockái, a „blockok” önálló vizuális nyelvet teremtettek. Ezen fogalmazott újra bibliai történeteket Garrett Romines és Chris Miko. Akik nem beszélik ezt a nyelvet, értetlenül nézegetik majd Noé blockokból újraalkotott bárkáját, akik viszont igen, talán adnak egy esélyt a Szentírásnak is.

Nem hivatalos Biblia Minecraftereknek
L’Harmattan Kiadó, 2016. Ára: 4990 Ft
*** és fél


Újra Hangzó Helikon

O. Á.

Kevesen tettek olyan sokat a vers megszerettetésért, mint a Kaláka együttes. Nemzedékek nőttek fel József Attilájukon, Weöres és Kányádi Sándorukon. Négy év szünet után most új kiadónál újraindult a népszerű Hangzó Helikon sorozat, a CD-mellékletes verseskötet. Új a formátum, szépek az illusztrációk, a régi dalokhoz újak társultak. A 21 megzenésített József Attila-vers egyszerre idézi fel a költő életművének és a Kaláka történetének korszakait.

Kaláka: József Attila
L’Harmattan, Gryllus, 2016. Ára: 2990 Ft
****


Harry Potter előtt a világ

Lukácsy György

Csak első pillantásra merész húzás olyan előzményfilmet készíteni a Harry Pot ter-sorozathoz, amelyben a fiatal varázsló nem is szerepel. Üzleti számítás szerint ugyanis – és mi másról lehetne szó a filmiparban – újabb öt Harry Potter-remekkel gazdagodhat a néző. Vagyis aligha kockáztatnak sokat az alkotók, ez be fog jönni. Rögtön itt az első: a Legendás állatok és megfigyelésük hetven évvel Potter születése előtt játszódik, és egyetlen erénye, hogy az emberek szeretik.

A világ csak látszólag ellenséges és cinikus. Amint egy kis zöld ágacskához hasonló lény (bólintér), vagy egy kacsacsőrű emlősre hajazó, enyves kezű fantáziaállat (orrontó furkász) feltűnik a filmvásznon, a nézők kedélyesen felnevetnek. Márpedig a Legendás állatok számtalan ilyen örömforrást biztosít. Főszereplője nem állat, hanem Potterhez hasonlóan egykori roxforti diák, de rajta és néhány varázslón kívül valóságos állatkertet ismerhetünk meg. Hősünk, Göthe Salmander professzor amolyan fantasy-állatvédőként érkezik New Yorkba, hogy a muglik között rejtőzködő varázslók és boszorkányok segítségével felkutassa a városban élő szörnyeket, és szembenézzen a tomboló obskúrus nézetekkel. Ha egyszer valaki megírja a cukiság filmtörténetét, kénytelen lesz új fejezetet nyitni J. K. Rowling szerzői leleményeinek. Az erre kevésbé fogékony nézőknek marad a tanácstalan sóhajtás: ennél még az is jobb volt, amikor Harry Potter feltűnt a vásznon.

Legendás állatok és megfigyelésük – Amerikai fantasy, 140 perc
Rendezte: David Yates
Főbb szereplők: Eddie Redmayne, Katherine Waterston, Dan Fogler, Alison Sudol, Colin Farrell
**


Hegedűsök

S. N.

Bach, Sosztakovics és Honegger művei szólalnak meg Pusker Júlia és az Anima Musicae Kamarazenekar tolmácsolásában A hegedű mesterei című sorozat első hangversenyén, amely a világhírű magyar hegedűiskolának állít emléket. A magyar hegedűstársadalom legendás művész professzorokkal büszkélkedhet: Joachim József, Hubay Jenő, Auer Lipót és Flesch Károly a XIX. század közepétől növendékek százait nevelte. A további alkalmakon is világklasszis magyar hegedűsök – Baráti Kristóf, Kelemen Barnabás, Szabadi Vilmos – adnak koncertet.

A hegedű mesterei
MOM Kulturális Központ, november 29.


Budapest, börtön, Brüsszel

V. Nagy Viktória

Különleges múltidézésre hív a Kiscelli Múzeum: két művész, a festő Bernáth Aurél és az író Déry Tibor barátságára, valamint az 1958-as brüsszeli világkiállításra épül a tárlat. Erre az expóra készíti Bernáth a Budapest látképét ábrázoló, 60 darabos pannóját, s mialatt ő a kádári Magyarország propagandájának szánt művén dolgozik, Déry – ’56-os tetteiért elítélve – a börtönben írja a G. A. úr X-ben című regényét.

A két mű párhuzamaira és ellentmondásaira most egy kortárs művész, a Párizsban élő Gróf Ferenc világít rá. Installációiban a két mű jelentésrétegeit egymásra helyezve láttatja és olvastatja újra a múltat: Déry szövegei szubjektív válogatásban, Bernáth festményének alumíniumelemei pedig az eredeti sorrendtől eltérően jelennek meg, így szöveg és kép hol rímel egymásra, hol feloldhatatlan ellentétekkel szembesít. A kiállítás sok türelmet és olvasást igényel, de megéri, s közben az ’58-as expo magyar részvételének háttere is kirajzolódik. Decemberben minden hétvégén lesz tárlatvezetés, 14-én pedig a pannó elemei visszakerülnek eredeti helyükre, így a látogatók december 31-ig a brüsszeli pavilonba készült Budapest-képet is megnézhetik.

Mutató nélkül. B. A. úr X-ben – Kiscelli Múzeum Templomtere
*****


Övék a grund!

Kézdi Beáta

Már az első dal alatt dobogjuk a ritmust a lábunkkal, mert magával ragad Molnár Ferenc 1907-es klasszikusa a Dés László–Geszti Péter alkotópáros zenéjével és szövegével. Minden megvan, a grund, a csaták, becsület és áldozat, semmi nem marad el. Khell Csörsz fordítható, kihajtható iskola-grund-füvészkert díszlete lenyűgöző, a kissé hipszteresre vett, mégis századfordulót idéző ruhák Benedek Mari munkáját dicsérik.

A fiatal színészek és hallgatók magukénak érzik, szeretik a produkciót. Egyetlen fájó pontja van az előadásnak: Áts Feri szerepében Józan László bántó affektálása, bármennyire érdekes is a vörösingesek koreográfiája és izgalmas a csapatvezér karaktere. A zene „déses” – fel lehet fedezni A dzsungel könyve zeneiségét, de ismétlést keresve sem találni benne. Remek új zenei anyag készült, értelmes és szerethető dalszövegekkel. Marton Lászlónak sikerült Magyarország egyik legismertebb könyvéből – Dés és Geszti mellett Horváth Csaba koreográfus segítségével – fülbemászó dallamú, ízléses, látványos musicalt rendezni.

A Pál utcai fiúk – Vígszínház
Rendező: Marton László
*****


Ki kit revolverez?

S. N.

Nem a szavaktól kell félni, hanem a stukkertől, amely kézről kézre jár Görgey Gábor darabjában, s amely a hatalmat, az erőszakot jelképezi. Zárt szobában játszódó mese, öt férfi és a stukker folytonos, helycserés támadása. Akinél a fegyver, az dominál és irányít. Akinél nincs, az vár és megalkuszik. Archetípusok a szomszédból, a munkahelyről, a mindennapjainkból. Lehetünk mi is stukkerbirtokosok vagy a pisztolycsővel irányítottak. A zalaegerszegi Kvártélyház Színház előadása a Magyar Művészeti Akadémia Szó, szín, játék színpadi sorozatának része. A rendező Tompagábor Kornél.

Görgey Gábor: Komámasszony, hol a stukker?
Pesti Vigadó, Sinkovits Imre Kamaraszínpad, november 27., 19.30

Rosta

Szőnyi Szilárd

Találkozunk 2016-ban!

Ingyen ház az államtól nászajándékba?

Hatvanhat százalékra nőtt az esélye annak, hogy egy nőt 50 éves kora előtt feleségül vegyenek. De miért lettünk a furcsa párok országa? Megfejtésünk szerint azért, mert az állam házat ad nászajándékba.

Rockenbauer Zoltán nem bírálja Nyáry Krisztiánt, sőt…

Nem szűnik az érdeklődés Ady özvegye iránt: Rockenbauer Zoltán Csinszka, a halandó múzsa című könyvét alig várták a boltok, mert tudják, hogy mindet elkapkodják. A művészettörténész szerzővel világjáró édesapjáról is beszélgettünk. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Tényleg iszlám lesz Európa? – végre itt a válasz

Néhány évtizeden belül muszlim többségűvé válhat Európa, jósolják sokan, míg mások ezt puszta riogatásnak, az iszlamofóbia megnyilvánulásának tartják. Egy rangos amerikai kutatóintézet viszont megmérte, mekkorára növekedhet az európai iszlám népesség a század közepére. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Ahol hős a baltás gyilkos – a Heti Válasz titkos tudósítója Azerbajdzsánból

Európában legfeljebb egy német menekülttáborban lehet ilyen kis területen ennyi különböző nemzetiséget találni, mint a Kaukázusban. Ami egyrészt lenyűgöző sokszínűség, másrészt végtelen lehetőség egymás utálatára. A világon kevesen művelik ezt olyan magas szinten, mint az azeriek és az örmények. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Ezért kellett mennie a legnépszerűbb lengyel politikusnak

Többen kedvelték, mint pártját és kormányát, mégis leváltották: Beata Szydłónak két év adatott Lengyelország élén. Utódja egy egykori bankár az elitellenes Jog és Igazságosság (PiS) elnökének kívánságára. Miért vállalt kockázatot Jarosław Kaczyński Mateusz Morawiecki felemelésével? A csütörtöki Heti Válaszból minden kiderül.

Fidesz-csapda a Jobbiknak – ezt benézte az Állami Számvevőszék?

Az Állami Számvevőszék 662 millió forintos büntetés kivetésével a választások előtt a Jobbik ellehetetlenülésével fenyegető lépést tett. A politikai szándék világos, a jogi megalapozottság viszont gyenge lábakon áll. Részletes háttér a csütörtöki Heti válaszban.

Ez volt Donald Trump ösztönös felismerése Jeruzsálem ügyében

Izraelnek és a keresztény jobboldalnak tett rövidlátó gesztus vagy Donald Trump politikai tehetségének megnyilvánulása, hogy az amerikai elnök Jeruzsálemet Izrael fővárosának ismerte el? Az elnök élesebben látja a lényeget, mint kritikusai, de ettől még kockázatosat húzott. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.