Kult-túra

Heti ajánló - 2016.12.08.

/ 2016.12.07., szerda 16:16 /

A sokadik bőr

S. N.

A filmet elvitték a színészek és a helyzetkomikumok, s még a könyvsorozat előző része (Bolondulásig – Bridget Jones naplója 3.) is megbocsátható – amelyben a szerző már elteszi láb alól Mark Darcyt, hogy a negyven pluszos, gyermekes nők párkeresési nehézségeit is bemutathassa –, hiszen annyira szép mese. De hogy most utólag, magyarázkodva, hevenyészett stílusban leírva megkapjuk a film Daniel Cleaver-ös változatát...! Brrr.

Helen Fielding: Bridget Jones babát vár
Európa Könyvkiadó, 2016. Ára: 2690 Ft
**


Olasz operaslágerek

S. N.

Oroszország legnagyobb és a világ egyik legjelentősebb opera- és balettszínházának szólistái, a leghíresebb teátrumok állandó vendégfellépői érkeznek Budapestre. A moszkvai Nagyszínház (Bolsoj tyeatr) művészei Verdi- és Puccini-műveket adnak elő. A gálaesten részletek hangzanak el a legnépszerűbb olasz operákból: Tosca, Traviata, Turandot, Bohémélet, Rigoletto, Aida. A Monarchia Szimfonikus Zenekart Medveczky Ádám vezényli.

Bolsoj-operagála – Erkel Színház, december 12., 19 óra


#ebbenennyivan

Lukácsy György

Ha nem volna a Wellhello együttes és a hozzáragadó sztármaszlag, a #Sohavégetnemérős a sikerültebb ifjúsági filmek közé tartozna. De van Wellhello, sőt „Fluor Tomi” és Csöndör László („Diaz”) duója a filmben szervező erővé válik. Márpedig annak erőtlenek.

Talán kevésbé lenne akadozó a film, ha nem hat önálló történetből állna. Az ezeket összetartani hivatott vékony szál egy soproni koncert, ahol az egyes epizódok szereplőit a nézőtéren látjuk viszont. És a színpadon, hiszen a Wellhello együttes tagjai is fel-feltűnnek a filmben, dramaturgiailag teljesen indokolatlanul. Ráadásul nem tudunk meg róluk többet, mint hogy szeretnek enni, turnébusszal utazni, és egyáltalán: szívesen tekintenek magukra úgy, mint agyonmarketingelt sajátmárkás termékre valami netes zeneboltban. Túl vagyunk az amerikai mosolykultúrán, itt mindenki vigyorog.

Az alkotók részéről nincs nagy vállalás, talán csak annyi, hogy sikerül-e az együttes közel százezres Facebook-rajongói táborát moziba csábítani. A film legkijózanítóbb tanulsága, hogy a YouTube-klipek nem véletlenül pár percesek, egész estés játékfilmhez ez az életérzés ugyanis kevés. A szemérmetlenül elhelyezett termékmegjelenítések közti rövidke epizódokban kevés mozgástér jut a történeteknek és persze a színészeknek is. Pedig miattuk elviselhető és időnként szórakoztató ez a film. A Katona József Színház művészét, Ötvös Andrást például régen láttuk ennyire üdítően fiatalnak.

#Sohavégetnemérős – Történetek Wellhellóra – Magyar zenés játékfilm, 92 perc
Rendező: Tiszeker Dániel
Főbb szereplők: Karácson Tamás (Fluor), Csöndör László (Diaz), Ötvös András, Sztarenki Dóra
**


Képes Karácsony

S. N.

Játékos vezetésen idézhetik fel a gyerekek Jézus születésének éjszakáját: Betlehembe látogatnak, tömjént és mirhát szagolnak, turbánt és angyalszárnyat próbálhatnak fel. A családokat az Eszter-lánc mesezenekar koncertje is várja a karácsonyi programon, ahol karácsonyfadíszt, betlehemet és ékszertartót is készíthetnek. A decemberi Múzeum+ esten lesz tárlatvezetés az állandó kiállításon, Szilágyi Ákos esztéta az angyalokról beszél a gótikus gyűjteményben, az Anez zenekar és a szaxofonos Vázsonyi János muzsikál. (A képen Csók István: Züzü karácsonya, 1914.)

Magyar Nemzeti Galéria, december 10., 16 óra


Rajzok az árnyékból

Zsuppán András

„Azt lehet mondani, a rajzgyűjtők a gyűjtés aszkétái, elmélyülésre hajlamosak és hivatottak.” A március 19-ig látható kamarakiállítás Genthon István művészettörténész idézetével indítja Gombosi György gyűjteményét. És valóban, a grafikai kiállítások ritkán tarthatnak igényt zajos közönségsikerre. A nem szakmabeli látogató számára ezúttal is érdekesebb a gyűjtemény mögötti történet – nem mintha a sok biztos kézről tanúskodó skicc és tanulmány között ne lennének erős, kidolgozott művek, mint Dési Huber István komor tahi parasztembere, Vajda Lajos uzsonnáról álmodó házai vagy Perlrott-Csaba Vilmos három kubista női aktja. Gombosi, a Rómában tanult művészettörténész – a Radnóti-múzsa Beck Judit első férje – 1934-ben kezdett kortárs magyar rajzokat gyűjteni, és mivel mindenkit ismert, szinte az összes jelentős hazai mestertől vett és kapott grafikát. A kifinomult ízlésű, még a munkaszolgálat közben is gyűjteményének kiadását tervezgető tudós 1945 januárjában fulladt meg egy Auschwitz felé tartó marhavagonban. Az egyedülálló kollekció 125 darabját idén vásárolta meg a Galéria az örökösöktől.

Rippl-Rónaitól Vajdáig – Magyar Nemzeti Galéria
****


Megrészegítő igazság

Kézdi Beáta

Perceken át tartó zajkoncerttel kezdődik az előadás. Kellemetlen, már-már elviselhetetlen, de a hazugság, a szeretetlenség, az elértéktelenedés is az, amiben élünk. Innen indulunk, ezután fonódik össze a fesztiváligazgató, a prostituált, a modell, a bankár, a banki menedzser és az építőipari alkalmazott sorsa a groteszk drámában. A részegségükben őszinte emberek mindenre rákérdeznek, mindent kimondanak. Istenről, szeretetről, önmaguk kereséséről próbálnak beszélni összegabalyodott nyelvvel, mert igaz érzelmekre, őszinteségre vágynak, ahogy a néző is.

Viktor Rizsakov rendezésében a bizarr módon megdőlt díszletben zajló játék, az abszurd helyzetek teret adnak a hazugságok leleplezésének, a leghétköznapibb, olykor fájdalmas életigazságok kimondásának. Ezért is visszhangzik a fülünkben még órákkal később is: „Rántsátok ki magatokat a melankóliából!” Az előadás gyomorszájon vág, közben mégis nagyokat nevetünk, a színészek (mások mellett Trill Zsolt, Fehér Tibor, Nagy Mari, Szűcs Nelli és ifj. Vidnyánszky Attila) játéka pedig lenyűgöző.

Ivan Viripajev: Részegek – Nemzeti Színház
Rendező: Viktor Rizsakov
****


Mese, tánc, zene

S. N.

Az Apja-fia című előadásban népzene, néptánc, mese és Bartók zongoramuzsikája fonódik egybe. A műsor két hídon halad: az egyik a hagyományból a magaskultúra felé, a másik az énekes mesemondó apától a táncos, zenész fiak felé vezet. Az est során Berecz András énekel és mesét mond, Berecz István furulyázik és táncol, Berecz Mihály zongorázik, Berecz Márton pedig énekel. Fellépésüket táncos- és zenésztársak kísérik.

Apja-fia – Berecz András, Berecz István és Berecz Mihály estje
Pesti Vigadó, december 8., 19.30 óra

Rosta

Sztankóczy András

Találkozunk 2016-ban!

Putyin a székelyeknél − itt a magyar geopolitikai thriller!

Ideges román rohamrendőrök gyűrűjében tízezrek éneklik Marosvásárhelyen: „Mi egy vérből valók vagyunk” – majd elszabadul az erőszak. Ez a nem is olyan távoli jövőben játszódó Máglyatűz – a háború peremén című regény egyik kulcsjelenete. Interjú a David Autere álnéven író szerzővel.

„Siralmas” – itt a Fidesz által beígért elszámoltatás teljes mérlege

Az Andrássy úti palotaper ítélethirdetésével, majd Kocsis István volt MVM-vezér múlt heti felmentésével lényegében lezárult a Fidesz által beígért elszámoltatás. Az egykori célszemélyek közül mára többen NER-barátokká váltak. Nagy elszámoltatási mérleg a március 15-i ünnep miatt már szerdán megjelenő Heti Válaszban.