Kult-túra

Heti ajánló - 2016.12.08.

/ 2016.12.07., szerda 16:16 /

A sokadik bőr

S. N.

A filmet elvitték a színészek és a helyzetkomikumok, s még a könyvsorozat előző része (Bolondulásig – Bridget Jones naplója 3.) is megbocsátható – amelyben a szerző már elteszi láb alól Mark Darcyt, hogy a negyven pluszos, gyermekes nők párkeresési nehézségeit is bemutathassa –, hiszen annyira szép mese. De hogy most utólag, magyarázkodva, hevenyészett stílusban leírva megkapjuk a film Daniel Cleaver-ös változatát...! Brrr.

Helen Fielding: Bridget Jones babát vár
Európa Könyvkiadó, 2016. Ára: 2690 Ft
**


Olasz operaslágerek

S. N.

Oroszország legnagyobb és a világ egyik legjelentősebb opera- és balettszínházának szólistái, a leghíresebb teátrumok állandó vendégfellépői érkeznek Budapestre. A moszkvai Nagyszínház (Bolsoj tyeatr) művészei Verdi- és Puccini-műveket adnak elő. A gálaesten részletek hangzanak el a legnépszerűbb olasz operákból: Tosca, Traviata, Turandot, Bohémélet, Rigoletto, Aida. A Monarchia Szimfonikus Zenekart Medveczky Ádám vezényli.

Bolsoj-operagála – Erkel Színház, december 12., 19 óra


#ebbenennyivan

Lukácsy György

Ha nem volna a Wellhello együttes és a hozzáragadó sztármaszlag, a #Sohavégetnemérős a sikerültebb ifjúsági filmek közé tartozna. De van Wellhello, sőt „Fluor Tomi” és Csöndör László („Diaz”) duója a filmben szervező erővé válik. Márpedig annak erőtlenek.

Talán kevésbé lenne akadozó a film, ha nem hat önálló történetből állna. Az ezeket összetartani hivatott vékony szál egy soproni koncert, ahol az egyes epizódok szereplőit a nézőtéren látjuk viszont. És a színpadon, hiszen a Wellhello együttes tagjai is fel-feltűnnek a filmben, dramaturgiailag teljesen indokolatlanul. Ráadásul nem tudunk meg róluk többet, mint hogy szeretnek enni, turnébusszal utazni, és egyáltalán: szívesen tekintenek magukra úgy, mint agyonmarketingelt sajátmárkás termékre valami netes zeneboltban. Túl vagyunk az amerikai mosolykultúrán, itt mindenki vigyorog.

Az alkotók részéről nincs nagy vállalás, talán csak annyi, hogy sikerül-e az együttes közel százezres Facebook-rajongói táborát moziba csábítani. A film legkijózanítóbb tanulsága, hogy a YouTube-klipek nem véletlenül pár percesek, egész estés játékfilmhez ez az életérzés ugyanis kevés. A szemérmetlenül elhelyezett termékmegjelenítések közti rövidke epizódokban kevés mozgástér jut a történeteknek és persze a színészeknek is. Pedig miattuk elviselhető és időnként szórakoztató ez a film. A Katona József Színház művészét, Ötvös Andrást például régen láttuk ennyire üdítően fiatalnak.

#Sohavégetnemérős – Történetek Wellhellóra – Magyar zenés játékfilm, 92 perc
Rendező: Tiszeker Dániel
Főbb szereplők: Karácson Tamás (Fluor), Csöndör László (Diaz), Ötvös András, Sztarenki Dóra
**


Képes Karácsony

S. N.

Játékos vezetésen idézhetik fel a gyerekek Jézus születésének éjszakáját: Betlehembe látogatnak, tömjént és mirhát szagolnak, turbánt és angyalszárnyat próbálhatnak fel. A családokat az Eszter-lánc mesezenekar koncertje is várja a karácsonyi programon, ahol karácsonyfadíszt, betlehemet és ékszertartót is készíthetnek. A decemberi Múzeum+ esten lesz tárlatvezetés az állandó kiállításon, Szilágyi Ákos esztéta az angyalokról beszél a gótikus gyűjteményben, az Anez zenekar és a szaxofonos Vázsonyi János muzsikál. (A képen Csók István: Züzü karácsonya, 1914.)

Magyar Nemzeti Galéria, december 10., 16 óra


Rajzok az árnyékból

Zsuppán András

„Azt lehet mondani, a rajzgyűjtők a gyűjtés aszkétái, elmélyülésre hajlamosak és hivatottak.” A március 19-ig látható kamarakiállítás Genthon István művészettörténész idézetével indítja Gombosi György gyűjteményét. És valóban, a grafikai kiállítások ritkán tarthatnak igényt zajos közönségsikerre. A nem szakmabeli látogató számára ezúttal is érdekesebb a gyűjtemény mögötti történet – nem mintha a sok biztos kézről tanúskodó skicc és tanulmány között ne lennének erős, kidolgozott művek, mint Dési Huber István komor tahi parasztembere, Vajda Lajos uzsonnáról álmodó házai vagy Perlrott-Csaba Vilmos három kubista női aktja. Gombosi, a Rómában tanult művészettörténész – a Radnóti-múzsa Beck Judit első férje – 1934-ben kezdett kortárs magyar rajzokat gyűjteni, és mivel mindenkit ismert, szinte az összes jelentős hazai mestertől vett és kapott grafikát. A kifinomult ízlésű, még a munkaszolgálat közben is gyűjteményének kiadását tervezgető tudós 1945 januárjában fulladt meg egy Auschwitz felé tartó marhavagonban. Az egyedülálló kollekció 125 darabját idén vásárolta meg a Galéria az örökösöktől.

Rippl-Rónaitól Vajdáig – Magyar Nemzeti Galéria
****


Megrészegítő igazság

Kézdi Beáta

Perceken át tartó zajkoncerttel kezdődik az előadás. Kellemetlen, már-már elviselhetetlen, de a hazugság, a szeretetlenség, az elértéktelenedés is az, amiben élünk. Innen indulunk, ezután fonódik össze a fesztiváligazgató, a prostituált, a modell, a bankár, a banki menedzser és az építőipari alkalmazott sorsa a groteszk drámában. A részegségükben őszinte emberek mindenre rákérdeznek, mindent kimondanak. Istenről, szeretetről, önmaguk kereséséről próbálnak beszélni összegabalyodott nyelvvel, mert igaz érzelmekre, őszinteségre vágynak, ahogy a néző is.

Viktor Rizsakov rendezésében a bizarr módon megdőlt díszletben zajló játék, az abszurd helyzetek teret adnak a hazugságok leleplezésének, a leghétköznapibb, olykor fájdalmas életigazságok kimondásának. Ezért is visszhangzik a fülünkben még órákkal később is: „Rántsátok ki magatokat a melankóliából!” Az előadás gyomorszájon vág, közben mégis nagyokat nevetünk, a színészek (mások mellett Trill Zsolt, Fehér Tibor, Nagy Mari, Szűcs Nelli és ifj. Vidnyánszky Attila) játéka pedig lenyűgöző.

Ivan Viripajev: Részegek – Nemzeti Színház
Rendező: Viktor Rizsakov
****


Mese, tánc, zene

S. N.

Az Apja-fia című előadásban népzene, néptánc, mese és Bartók zongoramuzsikája fonódik egybe. A műsor két hídon halad: az egyik a hagyományból a magaskultúra felé, a másik az énekes mesemondó apától a táncos, zenész fiak felé vezet. Az est során Berecz András énekel és mesét mond, Berecz István furulyázik és táncol, Berecz Mihály zongorázik, Berecz Márton pedig énekel. Fellépésüket táncos- és zenésztársak kísérik.

Apja-fia – Berecz András, Berecz István és Berecz Mihály estje
Pesti Vigadó, december 8., 19.30 óra

Rosta

Szőnyi Szilárd

Találkozunk 2016-ban!

Ingyen ház az államtól nászajándékba?

Hatvanhat százalékra nőtt az esélye annak, hogy egy nőt 50 éves kora előtt feleségül vegyenek. De miért lettünk a furcsa párok országa? Megfejtésünk szerint azért, mert az állam házat ad nászajándékba.

Rockenbauer Zoltán nem bírálja Nyáry Krisztiánt, sőt…

Nem szűnik az érdeklődés Ady özvegye iránt: Rockenbauer Zoltán Csinszka, a halandó múzsa című könyvét alig várták a boltok, mert tudják, hogy mindet elkapkodják. A művészettörténész szerzővel világjáró édesapjáról is beszélgettünk. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Tényleg iszlám lesz Európa? – végre itt a válasz

Néhány évtizeden belül muszlim többségűvé válhat Európa, jósolják sokan, míg mások ezt puszta riogatásnak, az iszlamofóbia megnyilvánulásának tartják. Egy rangos amerikai kutatóintézet viszont megmérte, mekkorára növekedhet az európai iszlám népesség a század közepére. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Ahol hős a baltás gyilkos – a Heti Válasz titkos tudósítója Azerbajdzsánból

Európában legfeljebb egy német menekülttáborban lehet ilyen kis területen ennyi különböző nemzetiséget találni, mint a Kaukázusban. Ami egyrészt lenyűgöző sokszínűség, másrészt végtelen lehetőség egymás utálatára. A világon kevesen művelik ezt olyan magas szinten, mint az azeriek és az örmények. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Ezért kellett mennie a legnépszerűbb lengyel politikusnak

Többen kedvelték, mint pártját és kormányát, mégis leváltották: Beata Szydłónak két év adatott Lengyelország élén. Utódja egy egykori bankár az elitellenes Jog és Igazságosság (PiS) elnökének kívánságára. Miért vállalt kockázatot Jarosław Kaczyński Mateusz Morawiecki felemelésével? A csütörtöki Heti Válaszból minden kiderül.

Fidesz-csapda a Jobbiknak – ezt benézte az Állami Számvevőszék?

Az Állami Számvevőszék 662 millió forintos büntetés kivetésével a választások előtt a Jobbik ellehetetlenülésével fenyegető lépést tett. A politikai szándék világos, a jogi megalapozottság viszont gyenge lábakon áll. Részletes háttér a csütörtöki Heti válaszban.

Ez volt Donald Trump ösztönös felismerése Jeruzsálem ügyében

Izraelnek és a keresztény jobboldalnak tett rövidlátó gesztus vagy Donald Trump politikai tehetségének megnyilvánulása, hogy az amerikai elnök Jeruzsálemet Izrael fővárosának ismerte el? Az elnök élesebben látja a lényeget, mint kritikusai, de ettől még kockázatosat húzott. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.