Kult-túra

Heti ajánló - 2016.12.22.

/ 2016.12.22., csütörtök 13:29 /

Kislány a kocsonyában

O. Á.

A legnépszerűbb magyar versek átiratai után a játékos kedvű szerzőpáros 52 sláger szövegére alkotott 104 mulatságos vagy éppen hátborzongató verset. Honthy Hanna, Kovács Ákos, Kazal László, Karády Katalin, Zalatnay Sarolta vagy Demjén Ferenc fülbemászó dalainak ritmusát és dallamát halljuk meg a bizarr átiratokban. Hol pompás paródiák születtek, hol az érzelmes melódiát ellenpontozó költemények. Mindez egy gazdagon illusztrált, elegáns kötetben. Igazi ajándék!

Lackfi János – Vörös István: Csavard fel a szöveget
Athenaeum Kiadó, 2016. Ára: 4490 Ft
****


Kortárs magyar krimi

Korányi Noémi

A mai Magyarország összes bugyrát bemutató bűnügyi regény egy kisvárosban játszódik. Nem hiányoznak belőle a vetélkedő rendőrök és ügyészek, a helyi focisták, az iskolai tanári kar és a magyar kábítószer-kereskedők mellett az ukrán és cigány maffiózók sem. Még a bűnözők is annyira ismerősek, hogy szinte a szívünkbe zárjuk őket – igaz, az utolsó pillanatig nem is jövünk rá, ki az igazi tettes, sőt arra sem, hogy a három vonzó nő közül melyik jön össze végre a jobb sorsra érdemes nyomozóval.

Albert Levente: A hasznos idióta
Álomgyár Kiadó, 2016. Ára: 2999 Ft
**** és fél


Gondoskodom, tehát vagyok

Lukácsy György

Ha csak feleannyian mennek el Omar Sy új filmjére, mint ahányan megszerették a francia színész mosolyát az Életrevalókban, már biztos a közönségsiker. Más kérdés, hogy a közönség ezúttal nem annyira önfeledt, mint a szereplő.

Hogy e mosoly a védjegyévé vált, az majd’ minden jelenetben egyértelmű. Hősünk ugyanis jobb híján csak ezt a gesztust használja. Másfél órát kell várnunk, hogy a kivillanó fehér fogakon kívül más színészi eszközzel is éljen, de megéri a türelem. Főleg, hogy az egyhangúságot a történet drámai fordulata töri meg. Családi filmnél ritka a valódi drámaiság. Nincs szenvedés, legfeljebb szenvelgés. Nincs betegség, csak sérülés. És nincs halál, legfeljebb tömeges és személytelen. A Derült égből apu minden mosolya, felszínessége és dramaturgiai kihagyása azonban valódi fordulatot készít elő.

Pedig már-már minden menne a megszokott irányba. A francia playboy ölébe pottyan egy újszülött, így kénytelen a gyermekkel Londonban új életet kezdeni. Aztán közel egy évtized után felbukkan az anya, hogy visszaszerezze a gyermeket. Korszerű az lett volna, ha ezt a konfliktust úgy oldják fel az alkotók, hogy a teljes összeborulásból létrejön egy „modern” család: a két szülő közé rekedt kislány, a londoni francia apa, a New York-i angol anya és amerikai kedvese, valamint a meleg filmproducer mint amolyan kedélyes nagybácsi. Hányszor láttunk már ilyet! De itt tényleges törés következik be, ami – családi film esetében – merész. Ezért érdemes kiböjtölni a film első felét – végül nem fagy arcunkra a mosoly.

Derült égből apu – Angol–francia vígjáték, 115 perc
Rendezte: Hugo Gélin
Főbb szereplők: Omar Sy, Clémence Poésy, Gloria Colston
*** és fél


Kelet világossága

S. N.

Orientale lumen – Kelet világossága. A Bubnó Tamás vezette Szent Efrém Férfikar II. János Pál apostoli levelének címét választotta hangversenysorozatának mottójául. A 15 éves együttes már a hatodik Orientale lumen sorozatot kezdi: első, ünnepi koncertjükön az ortodox karácsony alkalmából összeállított programot Sipos Mihály (Muzsikás) hegedűszólói ékesítik. A kar a hagyományos kántálásba néha a közönséget is bevonja. Céljuk a bizánci rítusú keresztény világ vokális örökségének bemutatása.

Szent Efrém Férfikar: Orientale lumen
Szent István-bazilika, január 7.


Falak közé zárva

Laky Zoltán

A XX. századi magyar festészet egyik legsötétebb, egyben legmélyebb életművével folytatja a nagy egyéniségeket bemutató kiállítássorozatát a Magyar Nemzeti Galéria. Ország Lili 18 éves volt, amikor az ungvári zsidóságot összegyűjtötték a Moskovits-téglagyárban, amelynek fala élete végéig árnyékként vetült a művészetére. Első, szürrealista korszakában bolyongó alakokat, üres cipőket látunk a vörös téglák előtt. Bulgáriai útja után ikonokat festett rájuk, a prágai zsidó temető sírköveiből az emberiség elpusztult városainak emlékképeit örökítette meg, izraeli élményei hatására pedig ókori világok rejtélyes üzeneteit „írta” a falakra héber írásjelekkel.

A Kolozsváry Marianna által rendezett, március 26-ig látható tárlat Ország minden korszakába betekintést nyújt. Csúcspontja a 48 festményből álló Labirintus, melyet eddig csak egyszer, az 1980-as emlékkiállításon építettek fel. Most a festő közeli barátja, Pilinszky János Apokrif című verse segíti értelmezni az életösszegző alkotást. Ország Lili fájdalomból táplálkozó festészete utazás az emberi elme és történelem labirintusába, amelyből megrendülve és megtisztulva lépünk ki.

Árny a kövön – Ország Lili művészete
Magyar Nemzeti Galéria
*****


A miniszterné tündöklése és bukása

Kézdi Beáta

„Hyppolit, a lakáj, némi Ionescóval fűszerezve” – mondta egy néző az előadás szünetében. És valóban: a századfordulón élt szerb író darabjában egy, a szegénységből hirtelen a miniszterségig jutó férfi családját, de leginkább feleségét (Udvaros Dorottya) figyelhetjük meg, hogyan alakul át, hogyan lesz aranyfoga és szeretője, miként akar többet és többet, majd hogyan kerül újra oda, ahonnan indult. A történetet a família többi tagjának felbukkanása színesíti: Móricz Rokonokja juthat eszünkbe a pénzt kuncsorgó családtagok láttán.

Bár Udvaros uralja az előadást, és mindent megtesz a szórakoztatásunkért, ez nem elég a soványka történet megmentéséhez. Az előadás fájdalmasan lassú. Bár a stilizált táncok és jelképes színpadi mozgások időt adnának a látottak átgondolására, a darab sajnos nem nyújt sok elmélkedni-, de még nevetnivalót sem.

Branislav Nušić: A miniszter felesége – Nemzeti Színház
Rendezte: Árkosi Árpád
**


A fuvola ünnepe

S. N.

A kortárs zene megismertetéséért és népszerűsítéséért sokat tevő fuvolaművész, Matuz István hetvenedik születésnapján maga ad ajándékot a közönségnek az elmúlt hatvan év négy magyar fuvolakoncertjének megszólaltatásával. Petrovics Emil 1958-as Fuvolaversenye és Bozay Attila 1990-es Pezzo concertatója mellett a máig aktív mesterek, Dubrovay László és Kocsár Miklós alkotásai szólalnak meg. A hangverseny a Concerto Budapest Magyar kincsek sorozatának része. Vezényel: Rácz Zoltán.

Matuz 70 – Magyar kincsek
Pesti Vigadó, január 7., 19 óra 30 perc

Rosta

Élő Anita

Találkozunk 2016-ban!

Egri csillagok a Nemzetiben: spirituális diadal, aktuálpolitika nélkül

A legnépszerűbb magyar regényt állította színpadra a Nemzeti Színház élére újabb öt évre kinevezett Vidnyánszky Attila. Az Egri csillagok a kampányidőszak ellenére sem lett politikai hálaadás, hanem az, aminek Gárdonyi megírta: nagyszabású hősének. Március 9-én mutatták be, de az idei évadra már alig kaphatók jegyek.

Robert Fico úgy megy, mintha jönne

A szlovákiai kormányfőcsere ellenére a hatalom Robert Ficoé marad: pártjáé a legtöbb parlamenti mandátum, és addig nem távolítható el, amíg koalíciós partnerei kitartanak mellette. De tényleg Soros György akar kormányt buktatni? Részletek a friss Heti Válaszban.

Trump bukott stratégája új hősöket talált: például Orbán Viktort

Az amerikai alt-right zászlóvivője, aki nélkül Donald Trump győzelme valószínűtlen lett volna, most Európában harcol az establishment ellen. Steve Bannon itteni hősei Marine Le Pen, Luigi Di Maio és Orbán Viktor. De mennyit ér egy bukott stratéga támogatása? Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

100 milliárd: Vajnáék ennyit nyernek, mi minimum ennyit bukunk

Újabb ítélet mutatja, hogy védhetetlen a kaszinóbiznisz szabályozása, amin Andy Vajna és néhány más vállalkozó tíz év alatt százmilliárdot kaszálhat, az adófizetők pedig még ennél is többet veszíthetnek. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Miért van ennyi arab orvos Magyarországon?

Öt év alatt megkétszereződött a nálunk praktizáló külföldi orvosok száma. Kivételes karriereket futnak be arab gyógyítók – de hogyan lett „kiadó” osztályvezetői állások egész sora, holott az orvosok tíz éve még tolakodtak értük? Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Mennyire üthetik meg a Fideszt a Semjén- és Kósa-ügyek?

A Fidesz-politikusok ügyeivel kapcsolatos válaszok hiánya miatt elégedetlen híveket akarta lecsendesíteni, vagy revánsot jelentett be Orbán Viktor? Ez a kérdés, amióta a kormányfő március 15-én „erkölcsi, politikai és jogi elégtételről” beszélt. Válaszok a csütörtöki Heti Válaszban.