Kult-túra

Heti ajánló - 2017.01.26.

/ 2017.01.25., szerda 17:49 /

Terrorizmus – belülről

S. N.

Kurrens téma, mondhatnánk, ha nem volna borzalmas a megtörtént eseten alapuló könyv története is: Daniel Rye dán fotós 13 hónapot töltött az Iszlám Állam fogságában, Szíriában. Ő – kínzások és megaláztatások sora után – kiszabadult, a többi túszt kivégezték. A könyv szerzője egy dán újságírónő, segítségével olyan világba pillanthatunk be, amiről mindennap hallunk, de nem sokat tudunk róla. Dokumentumregényként feldolgozva azonban néha mesterkélt a hang, el is távolít minket a szörnyű valóságtól.

Puk Damsgard: Az Iszlám Állam fogságában
Európa Könyvkiadó, 2016. Ára: 3490 Ft
****


Képek és kérdések

S. N.

Susan Swartz Személyes utak című kiállításához kapcsolódóan beszélget Keserü Katalin művészettörténész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja és Kodácsy-Simon Eszter teológus. Az amerikai képzőművész legfőbb témája a természet és a festészet spiritualitásán való elmélkedés. Festményei olyan művész alkotói törekvésének kifejeződései, aki arra hív bennünket, hogy komolyan elgondolkodjunk létünk határain és felépítésén. Honnan származunk? Milyen utat válasszunk? Hogyan értsük meg a világot?

Asztali beszélgetések… – Ludwig Múzeum, január 26., 18.00 óra


A 68-as úton

Lukácsy György

Ha van dramaturgiai nagykönyv, az Utazás apánkkal című roadmovie-t ez alapján írták. Remek alaphelyzet, hiteles fordulatok, megindító végkifejlet: igaz, kicsit lassú és szeszélyes, de a miénk. Legalábbis részben. Elragadó német–magyar– svéd, de mindenekelőtt román koprodukció a kelet-európai melankóliáról.

1968-ban két aradi szász testvér úgy dönt, hogy turistának álcázva magukkal viszik édesapjukat egy életmentő műtétre az NDK-ba. Már Drezda környékén járnak, amikor szembejön velük az úton egy tankoszlop, amely a csehszlovák határ felé halad. Életszerű. A család tagjai román állampolgárként különleges helyzetbe kerülnek: diktátoruk, Ceauşescu ugyanis nemet mond a prágai tavasz leverésére induló intervencióban való részvételre. A két fiú és édesapjuk csak Nyugat-Németországon át térhetnek haza Romániába, mert Csehszlovákián vagy a Szovjetunión kereszt ül kockázatos volna. Így kerülnek egy müncheni balos kommunába, ahol elvtársias szeretettel fogadják az átutazó román vendégeket. Kolbászból a kerítés, Lenin-fejből a vécélehúzó, és a tévé tényleg bemondja a híreket. Ki akarna visszatérni innen Romániába?

A keleti blokk pechje, ami nagy szerencséje a filmnek, hogy megtörtént eseményeken alapul. Emiatt érezzük természetesnek mindazt a valószerűtlenséget, amit látunk. Átélhetővé válik minden: keleti–nyugati kölcsönös meg nem értettség, honvágy, szerelem, fellángolás és szomorúság. Az Utazás apánkkal nem szépíti a valóságot, s ettől szép.

Utazás apánkkal – Német–román–magyar–svéd játékfilm, 111 perc
Rendezte: Anca Miruna Lazarescu
Főbb szereplők: Alexandru Margineanu, Razvan Enciu, Ovidiu Schumacher
****


Az Úr dicsérete

S. N.

Händel alkotói, egészségi és pénzügyi válságból lábalt ki, amikor megalkotta a bölcs uralkodóról, Salamon királyról szóló remekművét. Az oratórium szövegének alapja az Ótestamentum, illetve Josephus Flavius, a nagy történetíró Antiquitates című műve. A záró kórus nagyszabású dicsőítő ének: Dicsérje az Urat minden nemzet, egyedül az Úr jóságos és hatalmas. A címszereplő a katalán Xavier Sabata. A koncert a Savaria Barokk Zenekar és Németh Pál karmester Händel oratóriumait bemutató sorozatának része.

G. F. Händel: Solomon
Zeneakadémia, február 1., 19.30 óra


Nemzetegyesítés

V. N. V.

Az 1956-os forradalom erdélyi visszhangját és következményeit mutatja be a Petőfi Irodalmi Múzeum április 23-ig látogatható kiállítása. Olyan alkotókra hívja fel a figyelmet, akiket bár megtörtek a börtönévek és az elhallgattatás, jelentős művek szerzői lettek. Szőcs Géza író, költő a megnyitón kiemelte: „Az anyaországból leszakított nemzetrészek úgy élhették meg a nemzethez tartozásukat, hogy azonosulhattak a történelem legnemesebb értékeivel, a szabadságvággyal, az érte hozott áldozattal.”

Páskándi Géza, Dávid Gyula, Szilágyi Domokos, Páll Lajos, Lászlóffy Aladár, Bartis Ferenc, a csíkzsögödi Nagy Imre és mások neve olvasható a falakon; gondolataik idézetekből, festményekből, interjúrészletekből ismerhetők meg. Hivatalos dokumentumokból és a művek mozaikjaiból áll össze a tárlat, logikus kiegészítéseként a szomszéd teremben láthatónak, ahol 1956 nyugat-európai reflexiói a téma. A kiállítás a múzeumtól megszokott magas színvonalú; a sötét tónusú falak még sűrűbbé teszik a mondanivalót, koncentráltabbá a figyelmet. A félhomályban vészjóslóan rajzolódik ki a fekete szőnyeg élénkvörös „Securitate” felirata.

Lebomló tükrei az emlékezetnek – Erdélyi alkotók és 1956
Petőfi Irodalmi Múzeum
*****


A hit és a szerelem ereje

Kézdi Beáta

A Júlia – Párbeszéd a szerelemről című monodrámában Visky András szülei tragikus sorsának és egyben az 1956-os forradalom utáni megtorlásoknak állít megrázó emléket. A szerző apját, Visky Ferencet a román kommunisták 1958-ban 22 év börtönre ítélik, csak mert református lelkész, édesanyját pedig hét gyermekével együtt a Duna-delta Gulagjába száműzik. A darab az édesanya párbeszéde Istennel, melyből megismerjük a család történetét, és csodálattal megtapasztalhatjuk az asszony hitéhez, férjéhez és hazájához való hűségét, egyúttal képet kapunk a tábor kegyetlen körülményeiről és őreiről is.

A csupán egy lámpából, egy kerítést jelképező, kifeszített drótból, egy bőröndből és egy faládából álló díszlet engedi a szöveg erejét érvényesülni, de jól jelzi a miliőt is. Ráckevei Anna megrázóan szép előadásában átható erővel mutatja meg egy asszony mindenekfelett élő hitét. Ilyen hitet és szerelmet életben és színpadon is ritkán látni. Katartikus élmény.

Visky András: Júlia – Pesti Magyar Színház
Rendező: Szabó K. István
*****


Élőben Londonból

S. N.

Van, aki szerint az élőben előadott teljesítmény megítélését rontják a high-tech minőségű operaközvetítések, mégis: nagy lehetőség és élmény, ha olyan jelentős intézmények előadásait nézhetjük szinte élőben, mint például a londoni Royal Opera House. Ezúttal Verdi A trubadúr című operáját láthatjuk David Bösch látványos rendezésében olyan operacsillagok főszereplésével, mint Vitaliy Bilyy, Anita Rachvelishvili, Lianna Haroutounian és Gregory Kunde. Verdi romantikus operája a forrongó 1850-es években született, története a XV. századi Spanyolország véres háborúkkal és babonás félelmekkel teli világába visz.

Giuseppe Verdi: A trubadúr
Élő közvetítés: január 31., 20.15 óra – Pesti Vigadó, az MMA székháza, illetve Apolló Filmszínház, Debrecen

Rosta

Élő Anita

Találkozunk 2016-ban!

Egri csillagok a Nemzetiben: spirituális diadal, aktuálpolitika nélkül

A legnépszerűbb magyar regényt állította színpadra a Nemzeti Színház élére újabb öt évre kinevezett Vidnyánszky Attila. Az Egri csillagok a kampányidőszak ellenére sem lett politikai hálaadás, hanem az, aminek Gárdonyi megírta: nagyszabású hősének. Március 9-én mutatták be, de az idei évadra már alig kaphatók jegyek.

Robert Fico úgy megy, mintha jönne

A szlovákiai kormányfőcsere ellenére a hatalom Robert Ficoé marad: pártjáé a legtöbb parlamenti mandátum, és addig nem távolítható el, amíg koalíciós partnerei kitartanak mellette. De tényleg Soros György akar kormányt buktatni? Részletek a friss Heti Válaszban.

Trump bukott stratégája új hősöket talált: például Orbán Viktort

Az amerikai alt-right zászlóvivője, aki nélkül Donald Trump győzelme valószínűtlen lett volna, most Európában harcol az establishment ellen. Steve Bannon itteni hősei Marine Le Pen, Luigi Di Maio és Orbán Viktor. De mennyit ér egy bukott stratéga támogatása? Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

100 milliárd: Vajnáék ennyit nyernek, mi minimum ennyit bukunk

Újabb ítélet mutatja, hogy védhetetlen a kaszinóbiznisz szabályozása, amin Andy Vajna és néhány más vállalkozó tíz év alatt százmilliárdot kaszálhat, az adófizetők pedig még ennél is többet veszíthetnek. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Miért van ennyi arab orvos Magyarországon?

Öt év alatt megkétszereződött a nálunk praktizáló külföldi orvosok száma. Kivételes karriereket futnak be arab gyógyítók – de hogyan lett „kiadó” osztályvezetői állások egész sora, holott az orvosok tíz éve még tolakodtak értük? Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Mennyire üthetik meg a Fideszt a Semjén- és Kósa-ügyek?

A Fidesz-politikusok ügyeivel kapcsolatos válaszok hiánya miatt elégedetlen híveket akarta lecsendesíteni, vagy revánsot jelentett be Orbán Viktor? Ez a kérdés, amióta a kormányfő március 15-én „erkölcsi, politikai és jogi elégtételről” beszélt. Válaszok a csütörtöki Heti Válaszban.