Kult-túra

Heti ajánló - 2017.05.04.

/ 2017.05.03., szerda 16:31 /

Marie és Elgar

S. N.

Az öt előadásból álló fővárosi bérletsorozatát Marie-Elisabeth Hecker gordonkaművész közreműködésével zárja a Pannon Filharmonikusok zenekar. A fiatal szólista nemzedékének egyik legkeresettebb művésze, aki Edward Elgar utolsó nagyszabású alkotását, az 1919-ben komponált csellóversenyt adja elő. Műsoron még Beethoven Fidelio-nyitánya és Rahmanyinov II. (e-moll) szimfóniája. A koncertet Vass András, a PFZ karmestere dirigálja.

Pannon Filharmonikusok – Müpa
Május 5., 19 óra 30


Kihagyott lehetőség

L. Z.

Okostelefonunk képernyőjét a Corvin közben körbeforgatva kiterjesztett valóságban kelnek életre a harcok. Vagy: az interaktív kalandjáték egy felkelő sztoriján keresztül kalauzol végig a forradalom helyszínein. Két ötlet, amivel máris érdekes lehetett volna egy ’56-os app. A készítők azonban megelégedtek azzal, hogy egy hang felolvas egy-egy vontatott szöveget 13 helyszínről, és megnézhetünk néhány – kinagyíthatatlan – archív felvételt. Kár érte.

Budapp applikáció, Google Play
**


A politikusfiúk nem sírnak

Lukácsy György

Az Antall Józsefről szóló filmsorozat első két része után türelmetlenül toporog a néző. Eddig felkészülten, érdekesen mondták fel az alkotók, ami a rendszerváltás miniszterelnökéről tudható, s bizonyára a harmadik epizódban tárulnak fel a titkok: ki kémkedett a történész után 1990 előtt, volt-e Antall–Pozsgay-paktum, hogyan élte meg Antall a taxisblokádot… De ne tovább! Ha a néző izgatottan várja a következő részt, akkor az a dokumentumfilm-sorozat jó.

A portréfilm alanyához igazította hangvételét. Amíg Antall civil volt – az 1932 és 1955 közötti időszakot bemutató részben mindenképpen az volt –, a portré is rá összpontosít, az ellenálló, gerinces történészt és tanárt mutatja be. Megszólal a néhai kormányfő özvegye, a somlói szülőfalu több lakója, egykori diákok a fővárosi gimnáziumokból. Az anekdotikus hangvétel aztán a második rész során megszűnik. Jönnek a hivatalos nyilatkozók: politikus pályatársak méltányos (Fodor Gábor) és kevésbé méltányos (Pető Iván) megszólalásai. Pedig milyen izgalmas volna Antall rendszerváltó és miniszterelnöki éveire is személyes fénytörésben rálátni. Jó lenne megtudni, hogyan érintette a nagypálya az addig az Orvostörténeti Múzeumba száműzött Antall barátságait, egész személyiségét.

De ne legyünk telhetetlenek! Ha negyed évszázadra van szükség egy elfogulatlan politikusportré megrajzolásához, várjuk ki a végét: talán a harmadik részben megpillantjuk az embert a hatalomban. Nemcsak az első két rész ad erre reményt, hanem Antall tanári jelmondata is: a politikában és a szerelemben nincs mindig és soha.

Portréfilm Antall Józsefről (1. rész: Az ismeretlen Antall József…, 2. rész: Alámerülés és kibekkelés) – Magyar életrajzi dokumentumfilm-sorozat
Rendezte: Dér András
****


Mozi-koncert

S. N.

Szemző Tibor »K« METSZETEK című audiovizuális installációja Franz Kafka életének utolsó szakaszát helyezi a középpontba. A kulcsfontosságú helyszínek, illetve a szereplők történetei képi és hangi elemek segítségével bontakoznak ki, feltárva az író személyiségének eddig kevésbé ismert, derűsebb oldalát. A kiállítás május 7-ig látható, egyik záró programja pedig a május 5-én – az Óbuda Napjával együttműködésben – a kiállítótérben megrendezett multimédiás koncert lesz, melyen a zeneszerző mellett vendégelőadók is fellépnek.

Finisszázs-koncert – Kassák
Múzeum Május 5., 17 óra


Egy tollvonással

László Dóra

Madárdal a nyírlevelű körte óceánjában – íme, egy tipikus címadás a kínai festészetben. Ha van művészet, amelyik képpé tudja formálni a madárdalt, akkor a kínai festészet az. Kalligráfia, tusrajz, ecsetvonás, ceruzarajz, képvers: egyre megy, költészet és képalkotás ugyanis egybefonódik a kínai festészetben. Olyan egzotikus egység ez, hogy nekünk már-már kínaiul van, ezért igényel némi időt, míg a látogató ráhangolódik a Kínai Nemzeti Művészeti Akadémia május 31-ig látható tárlatára.

Az elmélyülést kissé megtöri, hogy az anyag egyik része az ötödik emeleten, a másik a földszinten kapott helyet. Az ecsettechnikák és tinták szerelmesei ugyanakkor örömmel nyugtázhatják, hogy a kínai képzőművészet organikus ága milyen megejtő szépséggel viszi tovább az évezredes hagyományokat. A cinóbervörös pecsétírások, a merített rizspapírok, a fekete tus kifinomult és szemet gyönyörködtető használata ugyanakkor arra is figyelmeztet: van élet a nyomdai betűtípusokon túl. Sőt, az igazi élet talán éppen ott kezdődik, ahol a mindennapok szépségeit ilyen árnyalatokban gazdagon képesek megélni és megörökíteni.

Keletről... – Pesti Vigadó, a Magyar Művészeti Akadémia székháza
**** és fél


Amerikai mese sok habbal

Kézdi Beáta

Az újonnan megnyílt Kálmán Imre Teátrum első előadása, a Riviera girl a névadó Csárdáskirálynő című művének amerikai Broadway-változata, amelyet száz éve állítottak először színpadra New Yorkban. A történetet erősen amerikai stílusúra faragták, talán nem véletlen, hogy eddig nem játszották Magyarországon. A világhírű angol szatirikus szerző, P. G. Wodehouse átirata harsány jelmezekben kel életre az egykori Moulin Rouge patinás épületében. A Csárdáskirálynő mindenki által ismert melódiái – A lányok angyalok, Te rongyos élet, Hajmási Péter – ezúttal Závada Péter érdekes, de a darab negédességéhez nem feltétlen illő új szövegeivel hallhatók. Szerencsére a humort és a Budapesti Operettszínház kiváló énekeseit nem kell nélkülöznünk: a legapróbb szerepekig kitűnő énekhangokat hallunk. Ezenfelül Kerényi Miklós Máté és Szendy Szilvi remekel a komikusi szerepekben, így a közönség hamisítatlan, szórakoztató zenés előadást kap.

Riviera girl – Kálmán Imre Teátrum
Rendező: Kerényi Miklós Gábor
***


Nem fogy a magyar

K. B.

Termékbemutatós nagymonológ a színpadon. Fibinger egy vidéki kultúrházban tart előadást az Emese-Acapulco diabetikus gyógyító csodás hatásáról, de valójában evésről, munkáról, párkapcsolatról, étkezési zavarokról, szerelemről és dühről, azaz életről és halálról beszél. Mészáros Máté zseniális az elhízott termékmenedzser szerepében. Korpulens külsejéből cyranói módon csinál tréfát, s kiválóan megfogja a nemcsak a külsejével, de az egész életével elégedetlen kisember alakját.

Parti Nagy Lajos: Az étkezés ártalmasságáról – Orlai Produkciós Iroda–Füge Produkció, Jurányi Inkubátorház
Rendező: Znamenák István
*****

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Különleges Arany-estek

Három fővárosi színház is különleges programot kínál az Arany-emlékévben: a Katona félmaratont rendez, a Radnóti Színarany, az Örkény Aranyozás címmel tart előadást.

Bizonyíték: a szovjet katonák tömegesen erőszakoltak meg nőket

Hogyan lett Magyarországon ’48-ra annyi kommunista, hogy átvehették a hatalmat? Miként győzött vidéken harcok nélkül a forradalom? Hogyan kerültek kulcsszerepbe a „kommunistamentők”? Miért akasztották fel őket utóbb? Földváryné Kiss Réka, a Nemzeti Emlékezet Bizottság elnöke 1956-ról. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Ezt nem értik a lengyelek az Orbán-kormányban

Két jó barát, mantrázzuk a mondást Magyarországról és Lengyelországról, de van legalább két ügy, amit Varsóban nem igazán értenek, ha az Orbán-kormányról van szó. A Heti Válasznak adott exkluzív interjújában Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter magyarázza el, hogy mivel és miért van gondjuk.

Kormánypárti abszurd: Semjén Zsolt hazaárulózza Navracsics Tibort

Váratlan nézeteltérés alakult ki a Fideszben: egyesek sátánoznak, mások eltartják maguktól a „Soros-tervet”. Azonban a valódi veszély nem a pénzember felől, hanem belülről fenyegeti Európát – egy konzervatív kiáltvány szerint eltűnik a kultúránk, ha nem születnek gyerekek. A csütörtöki Heti Válasz címlapsztorija.

„Habony szegény fiú volt akkoriban, néha nálunk aludt a kanapén”

Ötven évet kellett várnia, mire filmet készíthetett az egykor a szovjet katonák által elkövetett nemi erőszakokról. Mészáros Márta rendező a héten mozikba kerülő Aurora Borealis – Északi fény történelmi hátteréről és rendkívül különös keletkezéséről. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Kezdhetünk búcsúzni több jól ismert légitársaságtól

Nem kis részben a dolgozók kifacsarásán alapuló humánpolitika okozta a Ryanair botrányos járattörlési hullámát, de a vállalat némi fizetésemeléssel kezelheti a belső feszültségeket. Közben kezdhetünk búcsúzni több jól ismert légitársaságtól is. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Mi történt az EAST ’56-os dalával?

Rosszulesett a zenekarnak, hogy az ’56-os forradalom tavalyi évfordulóján nem az EAST legendás dalát és klipjét vették elő, de megértik. Móczán Péter basszusgitárost, az együttes alapítóját, vezetőjét az október 23-i életműkoncertjük előtt kérdeztük. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.