valasz.hu/kult_tura/heti-ajanlo-20180503-128398

http://valasz.hu/kult_tura/heti-ajanlo-20180503-128398

Kult-túra

Heti ajánló - 2017.06.15.

/ 2017.06.14., szerda 17:33 /

Múzsák, mesterek

S. N.

Biztosan a szeretetteljes polgári családi miliőből jön az a türelemmel, empátiával és humorral teli figyelem, amellyel Marton László a barátai, a kollégái és a tanítványai felé fordul. Ez az odafigyelés teszi lehetővé azt is, hogy a rendező évtizedekre visszaemlékezzen az eseményekre. Önéletrajzi könyvéből három életre elegendő élményanyag bontakozik ki, hiszen beszél a családjáról, a Vígszínház világáról és a korról is, amelyben mindezt megélte.

Orosz Ildikó: Marton László – Összpróba
Park Könyvkiadó, 2017. Ára: 3950 Ft
*****


Mese és történelem

S. N.

Huszonhét országból több mint négyszáz filmet vetítenek a 13. Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon. A KAFF és a vele párhuzamosan futó 10. Európai Animációs Játékfilm és Tv-film Fesztivál magyar és európai versenyprogramja az elmúlt két év legjavát mutatja be. A reformáció 500. évfordulójára emlékezve látható Richly Zsolt Luther Márton életéről szóló rajzfilmsorozata, Dargay Attila tiszteletére vetítik a Vukot, a Kodály-évfordulóra tekintettel pedig a Háry Jánost. Az egyik főtámogató a Magyar Művészeti Akadémia.

Kecskeméti Animációs Filmfesztivál
Június 21–25.


Budapest felett az ég

Lukácsy György

Mundruczó Kornél filmjének cannes-i bemutatóján többen csendben távoztak, akik viszont maradtak, a vetítés végén állva, tapssal búcsúztak a magyar alkotástól. És tényleg ilyen a Jupiter holdja: Rév Marcell operatőr látványvilága lelkesíti, egyben felcsigázza a nézőt – akinek elvárásai végül túlzottnak bizonyulnak.

Fanyalgásnak tűnik, pedig ilyen „apróságokon” múlik, hogy egy film fent tudja-e tartani az érdeklődést. A Jupiter holdja cselekményszövése bántóan mechanikus: a magyar déli határnál átszökő menekültet lelövi egy rendőr, aki ahelyett, hogy meghalna, repülni kezd. Levitál az őt kivizsgáló orvos szeme láttára is, aki a szupermigráns tudását megpróbálja készpénzre váltani. Ezt a mintázatot írja le a film nagyjából ötször: repülés–párbeszéd–menekülés. Egy film, amely elvileg a kiismerhetetlenről – hitről, csodáról, megváltódásról (az vajon mi lehet?) – akar beszélni, nagyobb hibát el sem követhet a kiszámíthatóságnál.

A másik hiba nem is a filmé, hanem magáé a műfajé. Régóta megosztja a kritikusokat a kérdés, vajon a mozi alkalmas-e a mágikus realizmusra. Ami az irodalomban működhet, azt a vászon gyakran leveti magáról. A Berlin felett az ég angyalait bizony sokan tartják inkább rendezői fantazmagóriának, mint isteni hírhozóknak, és nincs ez másképp most sem. Mundruczó angyalának röpte a kreatív előadásmód ellenére is inkább marad látványosság, mint a lét értelmére vonatkozó kérdés megtestesülése.

Jupiter holdja – Magyar dráma, 123 perc
Rendezte: Mundruczó Kornél
Főbb szereplők: Jéger Zsombor, Merab Ninidze, Cserhalmi György, Balsai Mónika
***


Ember-portré

L. Gy.

Örömteli, hogy egy fiatal alkotó portrét készített a már életében is a legtitokzatosabb rendezőként emlegetett Ember Juditról. Alkatának és a hatalom által inkább csak megtűrt pályafutásának megfelelően kevés interjú készült vele – így legalább tettei alapján ítélheti meg az utókor. A koncepciós perben megtépázott faluról készített Pócspetri (1982), a felcsúti tsz-elnök lemondatását körüljáró A határozat (1972) vagy a Nagy Imre-perről szóló Újmagyar siralom (1989) alkotóját az elhallgatott valóság érdekelte, s a helyi ügyekben képes volt felmutatni a nagy emberi drámát. A film június 17-ig elérhető lesz a mediaklikk.hu-n.

Visszahúz a múlt – Magyar dokumentumfilm, 60 perc
Rendezte: Dér Asia
****


Polgári miliő Füreden

Laky Zoltán

Amikor Közép-Európa-szerte kialakult az erősödő polgárság derűs nyugalmát árasztó biedermeier stílus, nálunk Balatonfüred volt a reformkori arisztokrácia és a szárnyait próbálgató polgárság üdülővárosa. Amikor pedig a biedermeier az 1890-es években új életre kelt a polgárpukkasztó modern művészetre adott konzervatív reakcióként, Füreden e szellemben építette meg tornyos neoklasszicista villáját Vaszary Kolos esztergomi érsek. Stílszerű döntés volt tehát itt kiállítani a Szépművészeti Múzeum osztrák biedermeier gyűjteményének színe-javát. Ender, Eybl, Waldmüller idilli, harmonikus csendéletei és portréi a helyükön vannak Füreden – egészen az év végéig.

A város mai polgárai dúskálhatnak a képzőművészeti élményekben a 2010-ben felújított Vaszary-villában. Éppen bezárt az Honoré Daumier karikatúráiból rendezett tárlat, június 24-én nyílik a Gyermek a magyar képzőművészetben című tematikus kiállítás. Addig pedig Keleti Éva 1976 és 1991 között készült színházi fotóiban gyönyörködhetünk, köztük egy közös képben Páger Antalról, Gobbi Hildáról, Ruttkai Éváról, Darvas Ivánról, Eszenyi Enikőről, Gálffi Lászlóról és Szilágyi Tiborról.

Cilinder és Lokni / Kontakt 2.0 – a Vaszary Galéria kiállításai, Balatonfüred
****


Shakespeare-paródia

Kézdi Beáta

Az Oscar-díjas Szerelmes Shakespeare színrevitele garantált sikernek ígérkezett, és valóban: telt ház, tapsvihar – a nézőnek mégis lehet hiányérzete. Az 1998-as amerikai romantikus film adaptációja remek színészeket vonultat fel, mégsem ragadja magával az embert. Kár például, hogy Tompos Kátya és Nagy Sándor – két kiváló hangú színész – e nagyszabású darab főszereplőjeként nem énekel. Hiányzik a jó zene, és a tánc is kevés, pedig amennyit látunk belőle, az látványos. Kerekes Éva sziporkázik a metsző humorú I. Erzsébet szerepében (másik szereposztásban a királynőt Csákányi Eszter játssza), és Tóth Enikő is szerethetően hozza a dadát. Szerednyey Béla, Magyar Attila és Debreczeny Csaba komédiázása viszont bántóan sok.

Szabó T. Anna szövegei jólesnek a fülnek, de ez kevés. A zárójelenet, azaz a megkoreografált tapsrend közös táncának lendülete hiányzik végig a színdarabból. Több ének és tánc, vagy erősebb próza és olykor ízlésesebb humor kellett volna ahhoz, hogy ne egy musical és egy erőltetett komédia közé beszorult előadást lássunk.

Szerelmes Shakespeare – Madách Színház
Rendező: Szirtes Tamás
***


A Monarchia bálja

S. N.

A Monarchia bálja közel 200 művész egyedülálló műsora: a látványos előadás a tánc nyelvén idézi meg a Kárpát-medence történelmének kiemelkedően szép korszakát az arisztokrácia báltermeinek hangulatától a falusi nép archaikus tánc- és zenei hagyományáig. Közreműködik a Budafoki Dohnányi Szimfonikus Zenekar, a Magyar Állami Népi Együttes, a Duna Művészegyüttes, a Magyar Táncművészeti Főiskola, a Bartina és a Bem Táncegyüttes.

XXII. Duna Karnevál Gála – Margitszigeti Szabadtéri Színpad, június 16., 20 óra

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Egy kanál vízben: kitört a háború a kormány médiaholdudvarában

Megnyugvás helyett háborút hozott a Fidesz győzelme a médiaholdudvarban. Immár nem csak az ideológiai elhajlással vádolt – kormány által kinevezett – kulturális vezetőket sorozzák, de a „bajtársak” is hajba kapnak. A legfrissebb, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszból kiderül, hogy a 888.hu–Magyar Idők–pestisracok.hu tengelyen kialakult vita nemzedéki, ideológiai és pénzügyi természetű.

Elkészült a Süsü, a sárkány folytatásával Csukás István

Ha nem töltődik fel az ember, elkopik – mondja Csukás István a legfrissebb, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszban. Az író augusztusban fellép a szóládi Ízek, Versek, Madárfütty Fesztiválon; a rendezvény célja, hogy visszacsempéssze a kultúrát és a hagyományokat a köztudatba.

Apró szobrok Budapest utcáin: bemutatjuk az alkotót

A budapestiek legújabb kedves közösségi játéka a gerillaszobor-vadászat: nyitott szemmel kell járni a várost ahhoz, hogy az ember megtalálja a várra forduló irányzékú apró tankot, az öngyilkos mókust vagy éppen a Főkukacot. Kolodko Mihály – Mihajlo Kolodko – kárpátaljai szobrászművész alkotásai amilyen kicsik, olyan beszédesek. Részletek a digitális Heti Válaszban!

Egy Fidesz-szavazó bírálhatja-e a kormányt? Itt a válasz!

A címbe foglalt kérdésről szólt a keresztény, konzervatív értelmiségieket tömörítő szervezetek Újra néven nevezzük című, áprilisban kiadott vitairata. Balog Zoltán volt miniszter és Bogárdi Szabó István református püspök minapi disputája szerint igen, de. Részletek a csütörtöki, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszban.

Tabudöntő vélemény: „Csak showműsor az észak-koreai leszerelés”

Észak-Koreában nem bízik, Kínában még kevésbé, ennek megfelelően a Donald Trump–Kim Dzsongun megállapodástól sem vár mélyreható változásokat. Szahasi Rjo Japán professzor Ázsia jövőjéről és Japánról mint lehetséges bevándorlóországról is beszélt a csütörtökön digitálisan megjelenő Heti Válasznak.

Íme az internet egyik legsötétebb bugyra

Az internet egyik legsötétebb bugyra a „kényszerű cölibátusban” élő fiatal férfiak radikalizálódott kemény magja. Az alt-right nyelvezetét használó „incel”-fórumok immár tömeggyilkosokat termelnek ki, és a férfiak rendszerszintű kudarca miatt egyre nagyobb az utánpótlásuk.