Kult-túra

Heti ajánló - 2017.06.15.

/ 2017.06.14., szerda 17:33 /

Múzsák, mesterek

S. N.

Biztosan a szeretetteljes polgári családi miliőből jön az a türelemmel, empátiával és humorral teli figyelem, amellyel Marton László a barátai, a kollégái és a tanítványai felé fordul. Ez az odafigyelés teszi lehetővé azt is, hogy a rendező évtizedekre visszaemlékezzen az eseményekre. Önéletrajzi könyvéből három életre elegendő élményanyag bontakozik ki, hiszen beszél a családjáról, a Vígszínház világáról és a korról is, amelyben mindezt megélte.

Orosz Ildikó: Marton László – Összpróba
Park Könyvkiadó, 2017. Ára: 3950 Ft
*****


Mese és történelem

S. N.

Huszonhét országból több mint négyszáz filmet vetítenek a 13. Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon. A KAFF és a vele párhuzamosan futó 10. Európai Animációs Játékfilm és Tv-film Fesztivál magyar és európai versenyprogramja az elmúlt két év legjavát mutatja be. A reformáció 500. évfordulójára emlékezve látható Richly Zsolt Luther Márton életéről szóló rajzfilmsorozata, Dargay Attila tiszteletére vetítik a Vukot, a Kodály-évfordulóra tekintettel pedig a Háry Jánost. Az egyik főtámogató a Magyar Művészeti Akadémia.

Kecskeméti Animációs Filmfesztivál
Június 21–25.


Budapest felett az ég

Lukácsy György

Mundruczó Kornél filmjének cannes-i bemutatóján többen csendben távoztak, akik viszont maradtak, a vetítés végén állva, tapssal búcsúztak a magyar alkotástól. És tényleg ilyen a Jupiter holdja: Rév Marcell operatőr látványvilága lelkesíti, egyben felcsigázza a nézőt – akinek elvárásai végül túlzottnak bizonyulnak.

Fanyalgásnak tűnik, pedig ilyen „apróságokon” múlik, hogy egy film fent tudja-e tartani az érdeklődést. A Jupiter holdja cselekményszövése bántóan mechanikus: a magyar déli határnál átszökő menekültet lelövi egy rendőr, aki ahelyett, hogy meghalna, repülni kezd. Levitál az őt kivizsgáló orvos szeme láttára is, aki a szupermigráns tudását megpróbálja készpénzre váltani. Ezt a mintázatot írja le a film nagyjából ötször: repülés–párbeszéd–menekülés. Egy film, amely elvileg a kiismerhetetlenről – hitről, csodáról, megváltódásról (az vajon mi lehet?) – akar beszélni, nagyobb hibát el sem követhet a kiszámíthatóságnál.

A másik hiba nem is a filmé, hanem magáé a műfajé. Régóta megosztja a kritikusokat a kérdés, vajon a mozi alkalmas-e a mágikus realizmusra. Ami az irodalomban működhet, azt a vászon gyakran leveti magáról. A Berlin felett az ég angyalait bizony sokan tartják inkább rendezői fantazmagóriának, mint isteni hírhozóknak, és nincs ez másképp most sem. Mundruczó angyalának röpte a kreatív előadásmód ellenére is inkább marad látványosság, mint a lét értelmére vonatkozó kérdés megtestesülése.

Jupiter holdja – Magyar dráma, 123 perc
Rendezte: Mundruczó Kornél
Főbb szereplők: Jéger Zsombor, Merab Ninidze, Cserhalmi György, Balsai Mónika
***


Ember-portré

L. Gy.

Örömteli, hogy egy fiatal alkotó portrét készített a már életében is a legtitokzatosabb rendezőként emlegetett Ember Juditról. Alkatának és a hatalom által inkább csak megtűrt pályafutásának megfelelően kevés interjú készült vele – így legalább tettei alapján ítélheti meg az utókor. A koncepciós perben megtépázott faluról készített Pócspetri (1982), a felcsúti tsz-elnök lemondatását körüljáró A határozat (1972) vagy a Nagy Imre-perről szóló Újmagyar siralom (1989) alkotóját az elhallgatott valóság érdekelte, s a helyi ügyekben képes volt felmutatni a nagy emberi drámát. A film június 17-ig elérhető lesz a mediaklikk.hu-n.

Visszahúz a múlt – Magyar dokumentumfilm, 60 perc
Rendezte: Dér Asia
****


Polgári miliő Füreden

Laky Zoltán

Amikor Közép-Európa-szerte kialakult az erősödő polgárság derűs nyugalmát árasztó biedermeier stílus, nálunk Balatonfüred volt a reformkori arisztokrácia és a szárnyait próbálgató polgárság üdülővárosa. Amikor pedig a biedermeier az 1890-es években új életre kelt a polgárpukkasztó modern művészetre adott konzervatív reakcióként, Füreden e szellemben építette meg tornyos neoklasszicista villáját Vaszary Kolos esztergomi érsek. Stílszerű döntés volt tehát itt kiállítani a Szépművészeti Múzeum osztrák biedermeier gyűjteményének színe-javát. Ender, Eybl, Waldmüller idilli, harmonikus csendéletei és portréi a helyükön vannak Füreden – egészen az év végéig.

A város mai polgárai dúskálhatnak a képzőművészeti élményekben a 2010-ben felújított Vaszary-villában. Éppen bezárt az Honoré Daumier karikatúráiból rendezett tárlat, június 24-én nyílik a Gyermek a magyar képzőművészetben című tematikus kiállítás. Addig pedig Keleti Éva 1976 és 1991 között készült színházi fotóiban gyönyörködhetünk, köztük egy közös képben Páger Antalról, Gobbi Hildáról, Ruttkai Éváról, Darvas Ivánról, Eszenyi Enikőről, Gálffi Lászlóról és Szilágyi Tiborról.

Cilinder és Lokni / Kontakt 2.0 – a Vaszary Galéria kiállításai, Balatonfüred
****


Shakespeare-paródia

Kézdi Beáta

Az Oscar-díjas Szerelmes Shakespeare színrevitele garantált sikernek ígérkezett, és valóban: telt ház, tapsvihar – a nézőnek mégis lehet hiányérzete. Az 1998-as amerikai romantikus film adaptációja remek színészeket vonultat fel, mégsem ragadja magával az embert. Kár például, hogy Tompos Kátya és Nagy Sándor – két kiváló hangú színész – e nagyszabású darab főszereplőjeként nem énekel. Hiányzik a jó zene, és a tánc is kevés, pedig amennyit látunk belőle, az látványos. Kerekes Éva sziporkázik a metsző humorú I. Erzsébet szerepében (másik szereposztásban a királynőt Csákányi Eszter játssza), és Tóth Enikő is szerethetően hozza a dadát. Szerednyey Béla, Magyar Attila és Debreczeny Csaba komédiázása viszont bántóan sok.

Szabó T. Anna szövegei jólesnek a fülnek, de ez kevés. A zárójelenet, azaz a megkoreografált tapsrend közös táncának lendülete hiányzik végig a színdarabból. Több ének és tánc, vagy erősebb próza és olykor ízlésesebb humor kellett volna ahhoz, hogy ne egy musical és egy erőltetett komédia közé beszorult előadást lássunk.

Szerelmes Shakespeare – Madách Színház
Rendező: Szirtes Tamás
***


A Monarchia bálja

S. N.

A Monarchia bálja közel 200 művész egyedülálló műsora: a látványos előadás a tánc nyelvén idézi meg a Kárpát-medence történelmének kiemelkedően szép korszakát az arisztokrácia báltermeinek hangulatától a falusi nép archaikus tánc- és zenei hagyományáig. Közreműködik a Budafoki Dohnányi Szimfonikus Zenekar, a Magyar Állami Népi Együttes, a Duna Művészegyüttes, a Magyar Táncművészeti Főiskola, a Bartina és a Bem Táncegyüttes.

XXII. Duna Karnevál Gála – Margitszigeti Szabadtéri Színpad, június 16., 20 óra

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Különleges Arany-estek

Három fővárosi színház is különleges programot kínál az Arany-emlékévben: a Katona félmaratont rendez, a Radnóti Színarany, az Örkény Aranyozás címmel tart előadást.

Bizonyíték: a szovjet katonák tömegesen erőszakoltak meg nőket

Hogyan lett Magyarországon ’48-ra annyi kommunista, hogy átvehették a hatalmat? Miként győzött vidéken harcok nélkül a forradalom? Hogyan kerültek kulcsszerepbe a „kommunistamentők”? Miért akasztották fel őket utóbb? Földváryné Kiss Réka, a Nemzeti Emlékezet Bizottság elnöke 1956-ról. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Ezt nem értik a lengyelek az Orbán-kormányban

Két jó barát, mantrázzuk a mondást Magyarországról és Lengyelországról, de van legalább két ügy, amit Varsóban nem igazán értenek, ha az Orbán-kormányról van szó. A Heti Válasznak adott exkluzív interjújában Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter magyarázza el, hogy mivel és miért van gondjuk.

Kormánypárti abszurd: Semjén Zsolt hazaárulózza Navracsics Tibort

Váratlan nézeteltérés alakult ki a Fideszben: egyesek sátánoznak, mások eltartják maguktól a „Soros-tervet”. Azonban a valódi veszély nem a pénzember felől, hanem belülről fenyegeti Európát – egy konzervatív kiáltvány szerint eltűnik a kultúránk, ha nem születnek gyerekek. A csütörtöki Heti Válasz címlapsztorija.

„Habony szegény fiú volt akkoriban, néha nálunk aludt a kanapén”

Ötven évet kellett várnia, mire filmet készíthetett az egykor a szovjet katonák által elkövetett nemi erőszakokról. Mészáros Márta rendező a héten mozikba kerülő Aurora Borealis – Északi fény történelmi hátteréről és rendkívül különös keletkezéséről. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Kezdhetünk búcsúzni több jól ismert légitársaságtól

Nem kis részben a dolgozók kifacsarásán alapuló humánpolitika okozta a Ryanair botrányos járattörlési hullámát, de a vállalat némi fizetésemeléssel kezelheti a belső feszültségeket. Közben kezdhetünk búcsúzni több jól ismert légitársaságtól is. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Mi történt az EAST ’56-os dalával?

Rosszulesett a zenekarnak, hogy az ’56-os forradalom tavalyi évfordulóján nem az EAST legendás dalát és klipjét vették elő, de megértik. Móczán Péter basszusgitárost, az együttes alapítóját, vezetőjét az október 23-i életműkoncertjük előtt kérdeztük. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.