Kult-túra

Heti ajánló - 2017.06.29.

/ 2017.06.28., szerda 16:19 /

Szerelemmonológok

S. N.

Harminc elbeszélést tehet a bőröndjébe vagy a strandtáskájába, aki Egressy Zoltán új kötetét választja a nyaraláshoz. Beleunni biztos nem fog, mert a novellák – bár így vagy úgy a szerelemről szólnak – különböző élethelyzeteket írnak le, ezzel együtt rejtett utalások, kapcsolatok fedezhetők fel közöttük. A személyes vallomásokat olvasva különböző nemű és korú szereplők bőrébe bújhatunk, és kísérhetjük őket életük fordulópontján.

Egressy Zoltán: Júlialepke
Európa Könyvkiadó, 2017. Ára: 3490 Ft
****


Lajtha László emlékére

S. N.

A Bükk lábánál fekvő, népművészeti hagyományairól és alkotótáborairól ismert Kisgyőr, valamint a Magyar Művészeti Akadémia Népművészeti Tagozata emlékművet avat Lajtha László tiszteletére a zeneszerző születésének 125. évfordulóján, s haranglábállítással és harangszenteléssel emlékeznek meg a reformáció 500. évfordulójáról. A program 15 órakor istentisztelettel kezdődik a református templomban, 18 órától jótékonysági koncertet tartanak.

Lajtha László emlékművének átadása
Kisgyőr, június 30.


Vontatott szórakoztatás

Lukácsy György

A múmia nagyjából harminc percig igazi kalandfilm. Milyen kifinomult formanyelvi megoldásokkal érik el az alkotók ezt a hatást? Látjuk, ahogy az egykori Mezopotámia, a mai Irak területén néhány elmebeteg fegyveres rommá lő egy ókori emléket. Ha híradóban pillantunk meg ilyesmit, megmarkoljuk a fotel karfáját, Tom Cruise-t azonban mindez nem hozza ki a sodrából, előveszi milliódolláros mosolyát, és nekivág a kalandnak. Eddig kicsit bárgyú, de legalább bájos a sztori. Innentől azonban kezdetét veszi egy komolykodó zombihajsza.

Történik ugyanis, hogy a háború dúlta Közel-Keleten botorkáló barátaink – élen a kalandvágyó, széles mosolyú és immár festett hajú Cruise-zal – egy ókori bosszúhadjárat célpontjaivá válnak. Több ezer éves, mumifikálódott síremlékekre találnak, pedig csak háborúzni jöttek. A múmiák első pillantásra – mint általában – halottnak tűnnek, de ezúttal ez sivatagi délibáb: a holtak életre kelnek, sőt elragadják hőseinket is, akik ezentúl már nemcsak az életükért, hanem magáért az életért küzdenek. Persze aki nem hisz a zombikban, azt nehezen viszi magával a történet, de legyünk nagyvonalúak. Nem ezen múlik. Az Indiana Jones sorozat is hasonlóan táncolt annak idején kaland, ezotéria, misztika és blöff határán, mégis szerethető volt. Mi a különbség? Akkoriban még adtak olyasmire, mint személyiségjegyek, színészi játék, párbeszédírás, önirónia. És persze történet – de ennyire tényleg ne legyünk szőrösszívűek.

A múmia
Amerikai kalandfilm, 110 perc
Rendező: Alex Kurtzman
Főbb szereplők: Tom Cruise, Russell Crowe, Annabelle Wallis
**


Mi a bűn?

S. A.

Lehetetlenre vállalkozott Gyöngyösi Levente, de megoldotta: szórakoztató kortárs operát írt Bulgakov főművéből, melynek ősbemutatója a miskolci Bartók Plusz Operafesztiválon volt. Várady Szabolcs már-már Petőfi János vitézének könnyed meseszerűségével foglalta rímekbe a bonyolult prózát, a zenéről pedig hol a Varázsfuvola jut eszünkbe, hol az István, a király – noha a barokk opera hatása a legerősebb, az elektromos gitár, a dobszerkó és a szinti sem maradt ki. A Hollerung Gábor vezényletével a Budafoki Dohnányi Zenekar által megszólaltatott mű kodályi kórushatásokat idéző zárótételének üzenete örök: az egyetlen valódi bűn a gyávaság.

Gyöngyösi Levente: A Mester és Margarita
**** és fél


Figuratív és absztrakt

V. Nagy Viktória

A sajátos képi világot teremtő Gerzson Pál (1931–2008) életművének szentelt tárlatot a Magyar Művészeti Akadémia és a Gerzson Pál Művészeti Alapítvány. A festőművész a figuratív és az absztrakt határán egyensúlyozó, költőiséggel teli festői nyelvet és univerzumot hozott létre. 1969-től Szigligeten is alkotott, ami döntően megújította festészetét, középpontba emelve a Balatont.

A július 31-ig látható tárlat első termében a Szigliget-sorozat külön falszakaszra került, de több alkotás is foglalkozik a fénnyel, a balatoni tájjal és természettel. Utóbbihoz Gerzson természettudományos tanulmányokat folytatva, a geometrián keresztül is közelített. Érzékletesebben jelenik meg ez a második teremben, ahol színesebb munkái is láthatók. A téma itt is a szél, a napsütés és a madarak, de vannak Berzsenyi Dániel versei által ihlett munkák is. A festőállványra a Balaton című kép került, az egyetlen tárlóba pedig újságcikkek, kötetek és korábbi kiállítások meghívói. Jó egymás mellett látni a fecskés sorozat nagyméretű vásznait és az élénkszínű Lugas-széria darabjait, ám némi szöveges magyarázat a termekben vagy az egyes műveknél elkelt volna.

Gerzson Pál életmű-kiállítás – Pesti Vigadó
****


Határon túli sikerek Kisvárdán

Kézdi Beáta

Rácsos, állványos díszlet, melyben a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház Liliom című darabja játszódik. Molnár Ferenc 1909-es klasszikusának magával ragadó előadása idén a legjobb produkciónak járó fődíjat kapta a Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválján. A Molnárhoz képest szokatlanul letisztult játéktér és a kiváló színészi alakítások – például Mátray László tökéletesen megformált csirkefogó címszereplője – miatt az erdélyi társulat munkája magasan kiemelkedett a versenyprogramból. A legjobb női mellékszereplőnek Benedek Ágnest, a legígéretesebb tehetségnek Vass Zsuzsannát választották, s a jelmezért járó elismerés is a Liliomnak járt. A darab csúcspontjai között van Liliom Istennel való találkozása, de a zárókép Liliom lányának (Bezsán Noémi) táncával is szemet gyönyörködtető.

A másik, kiemelkedő színészi alakításokkal teli, hatásában elsöprő erejű előadás a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház és a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház Magyar című koprodukciója volt, bár a provokatív megoldásairól híres Urbán András rendezése komoly ellenérzéseket is kiváltott. A háttérben felállított, „Ha nem mész Magyarországra, nem kell tiszteletben tartanod a kultúrájukat” feliratú plakát gondolkodásra késztet, az előtte zajló játékban viszont a kisebbségi magyar lét, a nemzeti identitás nehézségei vagy a többségi elnyomásra adható válaszok nem jelennek meg, inkább csak az, mit hogyan nem lehet erőltetni, megoldani. Mindez alig egy órában adott energiával, zajjal és zenével teli, nyomasztó színházi élményt.

Liliom – Tamási Áron Színház
Rendező: Bocsárdi László
*****

Magyar – Csiky Gergely Állami Magyar Színház, Kosztolányi Dezső Színház
Rendező: Urbán András
***

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Baljós árnyak a magyar Microsoftnál

Váratlanul felállt székéből a magyar Microsoft ügyvezetője. Nem ez az első baljós árny a vállalatnál: fél éve elcsapták állami viszonteladóikat, két volt vezetőjük kormányzati mentőövet kapott, és a hírek szerint az amerikai hatóságok is vizsgálódnak az ügyben.

Mi legyen a hajléktalanokkal? Válaszol a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke

Októberből törvény tiltja, hogy a hajléktalanok életvitelszerűen közterületen tartózkodjanak. Egy magát kereszténynek valló kormány bilincsben vezetteti el a legszegényebbeket? De működhetnek-e hajléktalanszállóként az aluljárók? Vecsei Miklóst, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnökét dilemmáinkkal szembesítettük. A teljes nagyinterjú a digitális Heti Válasz legfrissebb számában olvasható.

Hatékony oktatási-nevelési stratégia a cirkuszban

A Fővárosi Nagycirkusz előadásait, valamint különböző programjait látva egyre inkább bebizonyosodik, hogy a cirkusz közösségeket tud megszólítani, gondolkodásra, beszélgetésekre, vitákra sarkalló tartalmakat képes közvetíteni.

Matteo, az igazságos?

Olaszország lehet az első nyugat-európai állam, ahol az új, populista jobboldal bedarálja a mérsékelt jobboldalt.