Kult-túra

Heti ajánló - 2017.07.27.

/ 2017.07.26., szerda 17:00 /

A terror összes pokla

S. N.

Pici, de fontos projektek is megvalósultak az 56-os Emlékbizottság támogatásával: ilyen ez a kötet is, amely egy Széna téri forradalmár életét mutatja be. Deák Gergelyt 56-os felkelőként ismerték Mezőörsön, a kutatás azonban számukra is különleges fordulatokat hozott: kiderült például, hogy Deák – kényszerből – kapcsolatban állt a jugoszláv titkosszolgálattal is. Története a kommunizmus legsötétebb oldalát illusztrálja 1945-től egészen a nyolcvanas évekig.

Zsumbera Árpád: Utazások a gonosz birodalmában – Deák Gergely élete
Magyar Műhely Alapítvány, Mezőörs, 2017. Térítésmentes kiadvány
****


Toplistás népzene

S. N.

A világ legrangosabb világzenei toplistájára, a World Music Charts Europe-ra került júliusban Cserepes Károly Blacklake című albuma, amely képzeletbeli sétára invitál a feketetói vásárba. Romániában együtt él a román, magyar, cigány, zsidó és szász népesség, s a XX. század végéig a zenészek magukkal hozták a vásárba a hangszerüket is, így a zenék közti „áthallás” tényleges volt. A zenészek mára elmaradtak, ezért született ez az izgalmas virtuális séta.

Cserepes: Blacklake
Fonó, 2016. Ára: 2500 Ft
*****


A háború maga

Borbás Barnabás

Az 1964-es Két nap az élet után ismét mozivásznon a II. világháború legnagyobb katonai mentőakciója, a brit Expedíciós Haderő dunkerque-i evakuációjának története. Akkor Robert Merle regénye elevenedett meg Henri Verneuil románccal átszőtt tragikus tézisfilmjében, most a Batman-sztori megújításával világhírt szerző Christopher Nolan írt és rendezett a hitelesség maximumát célzó monumentális háborús mozit.

A Dunkirk hollywoodi termék, ám közben erős tagadása az amerikai szuperkommersznek, a háborús kliséknek: nem pátoszos hőseposz, nem kapkodó kamerával és számítógépes trükkorgiával végigalibizett ölésmozi, és nem is az ezredik westernízű nácivadászat. Olyannyira nem, hogy Nolan rendezői bravúrral a nácik fizikai megjelenítése nélkül készített filmet a nácik elől menekülő angolokról. A Dunkirk három film egyben: a háborús halálmezőkön kóborló kiskatonáé (föld), a csata közepébe hajózó civilé (víz) és a bátor Spitfire-pilótáé (levegő). Csak az utóbbi többé-kevésbé klasszikus hőstörténet, egyébként a filmben minden arról szól, ami a XX. századi háború maga: költőietlen várakozás a vágóhídon, a tömegek mozgalmas pusztulása. Nem epikus menetelés, hanem klausztrofóbia, szűnni nem akaró magas és éles hangok tűrése, az elveszettség érzése. A Dunkirk nem pacifista mozi – sőt, ilyen alázatot a világháborús haditechnika felé rég láttunk –, de katarzisa után nem marad érvünk a harcok mellett.

A film a nyár kötelezője: csodás képi világú, elképesztően izgalmas alkotás, ami a forgatókönyvi hiányosságok ellenére az első perctől az utolsóig lenyűgöz.

Dunkirk – Amerikai–angol–francia történelmi dráma, 106 perc
Rendező: Christopher Nolan
Főbb szereplők: Tom Hardy, Cillian Murphy, Kenneth Branagh
*****


Nyári bohózat

S. N.

A Centrál Színház repertoárjából ezúttal a Házassági leckék középhaladóknak című darabot tűzte műsorra Puskás Tamás, a Keszthelyi Nyári Játékok szervezője, a produkció rendezője. A Festetics-kastély parkjában olyan vígjáték kel életre, amivel nem lőnek mellé a könnyed nyári szórakozásra vágyó nézők: Florian Zeller művében a házasság, a párkapcsolat, a hűtlenség áll a középpontban, amikor a hazugságok hálójából már nem igazán van kiút. Mindez olyan szereplőkkel, mint Stohl András, Kovács Patrícia, Balsai Móni és Schmied Zoltán.

Keszthelyi Nyári Játékok
Július 27-től augusztus 4-ig


Vendégek a vulkán alól

Zsuppán András

Pompeji nevével mindent el lehet adni, ezért szkeptikusan tér be az ember a vulkán sújtotta városról szóló kiállításokra, a Gorsiumban vendégeskedő Nápolyi Régészeti Múzeum viszont a világ legjobb pompeji gyűjteményével rendelkezik. Az olaszok meglepően nagyvonalúak, mert néhány elsőrangú műalkotás is a Fejér megyei kukoricaföldekre érkezett. A freskók közül az Akhilleusz Szkírosz szigetén, illetve a Herkules és Omphalé, a nagyméretű szobrok sorából egy delfines-polipos márvány Neptunusz és egy pazar bronz Herkules-fej ad ízelítőt az antik magas művészetből. A kitörés áldozatait a halál pillanatában megragadó híres gipszöntvények közül is láthatunk egyet az augusztus 20-ig tartó kiállításon: az arcra bukó 18-20 éves várandós lány holttestének lenyomatával hátborzongató szembenézni. Az ókori városi élet egykori gazdagságáról tanúskodó használati tárgyak közül a bronzok a legérdekesebbek, például egy kerek asztalka, amelynek lábaira karcsú agarak kapaszkodnak fel, valamint egy már-már szecessziós, hajladozó fát formázó gyertyatartó. Miközben a remekműveket csodáljuk, a gyerekeket próbáljuk távol tartani a sarokban rejtőző, obszcén freskótól, amely egy ókori bordélyház falát díszítette.

Pompeji – Élet és halál a Vezúv árnyékában
Gorsium Régészeti Park, Tác
*****


Siető dráma

Laky Zoltán

Divatban van a monodráma, Orlai Tibor színháza is több remek produkciót jegyez: az Egy őrült naplója az évad egyik legjobb magyar előadása volt, de sikert aratott a Parti Nagy Lajos művéből készült Az étkezés ártalmasságáról is. Most a Szentendrei Teátrummal különleges sorozatot kezdtek: Lengyel Nagy Anna újságíró által feljegyzett élettörténeteket állítanak színpadra. Az első este két részében egy-egy idős asszony alakja elevenedik meg. Egri Kati karaktere halott apjának írt levelében töpreng, hogyan alakította rögös életét az, hogy apja a születése előtt elhagyta a családját. Egri Márta pedig egy olyan húg szemszögéből beszél a fatális szerelem erejéről, aki nővére férjét „szerette el”. Mindkét történet kerek, a két színésznő is kitesz magáért, mégis, amikor felállunk a székből, Matthew Arnold XIX. századi brit költő bonmot-ja jár a fejünkben: az újságírás siető irodalom. A színházban többet akarunk kapni, mint egy mégoly megindító riporttól, de ezúttal hiányzik a kellő idő és drámai mélység, hogy maradandó élményt éljünk át.

Élet.történetek.hu
Szentendrei Teátrum – Orlai Produkciós Iroda
Rendező: Cseh Judit, Pelsőczy Réka
*** és fél


A nemezelés művészete

S. N.

A 70 esztendős Vidák István népművész kiállításának azért az a címe, hogy Noé bárkáján, mert alkotótársával, Nagy Mari nemezművésszel szeretnék kifejezni azt a hagyományátörökítő és -megújító munkát, amely a tevékenységüket jellemzi. Vidák István a nemezművészet felelevenítője, oktatásának elindítója, kortárs művészeti alkalmazásának úttörője, világhírű néprajzi gyűjtő és textilművész, aki életművét élete párjával együtt hozta létre. Az augusztus 3-tól szeptember 10-ig látogatható kiállítást a Magyar Művészeti Akadémia Népművészeti Tagozata rendezi.

Noé bárkáján – Vidák István 70
Pesti Vigadó, az MMA székháza

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Különleges Arany-estek

Három fővárosi színház is különleges programot kínál az Arany-emlékévben: a Katona félmaratont rendez, a Radnóti Színarany, az Örkény Aranyozás címmel tart előadást.

„Habony szegény fiú volt akkoriban, néha nálunk aludt a kanapén”

Ötven évet kellett várnia, mire filmet készíthetett az egykor a szovjet katonák által elkövetett nemi erőszakokról. Mészáros Márta rendező a héten mozikba kerülő Aurora Borealis – Északi fény történelmi hátteréről és rendkívül különös keletkezéséről. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Bizonyíték: a szovjet katonák tömegesen erőszakoltak meg nőket

Hogyan lett Magyarországon ’48-ra annyi kommunista, hogy átvehették a hatalmat? Miként győzött vidéken harcok nélkül a forradalom? Hogyan kerültek kulcsszerepbe a „kommunistamentők”? Miért akasztották fel őket utóbb? Földváryné Kiss Réka, a Nemzeti Emlékezet Bizottság elnöke 1956-ról. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Ezt nem értik a lengyelek az Orbán-kormányban

Két jó barát, mantrázzuk a mondást Magyarországról és Lengyelországról, de van legalább két ügy, amit Varsóban nem igazán értenek, ha az Orbán-kormányról van szó. A Heti Válasznak adott exkluzív interjújában Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter magyarázza el, hogy mivel és miért van gondjuk.

Kormánypárti abszurd: Semjén Zsolt hazaárulózza Navracsics Tibort

Váratlan nézeteltérés alakult ki a Fideszben: egyesek sátánoznak, mások eltartják maguktól a „Soros-tervet”. Azonban a valódi veszély nem a pénzember felől, hanem belülről fenyegeti Európát – egy konzervatív kiáltvány szerint eltűnik a kultúránk, ha nem születnek gyerekek. A csütörtöki Heti Válasz címlapsztorija.

Kezdhetünk búcsúzni több jól ismert légitársaságtól

Nem kis részben a dolgozók kifacsarásán alapuló humánpolitika okozta a Ryanair botrányos járattörlési hullámát, de a vállalat némi fizetésemeléssel kezelheti a belső feszültségeket. Közben kezdhetünk búcsúzni több jól ismert légitársaságtól is. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Mi történt az EAST ’56-os dalával?

Rosszulesett a zenekarnak, hogy az ’56-os forradalom tavalyi évfordulóján nem az EAST legendás dalát és klipjét vették elő, de megértik. Móczán Péter basszusgitárost, az együttes alapítóját, vezetőjét az október 23-i életműkoncertjük előtt kérdeztük. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.