Kult-túra

Heti ajánló - 2017.08.10.

/ 2017.08.09., szerda 14:30 /

Ne add fel!

O. Á.

Nem véletlenül sikerlistásak Pataki Éva Balázs Béla-díjas forgatókönyv-író, rendező regényei. A történetek a mában játszódnak Budapesten, a szereplők értelmiségi és művészpályán mozognak, és a karrierépítésben jóval ügyesebbek, mint a magánéletben. A most felfrissített Még egy nő fergetegesen mulatságos szerelmi háromszög-történet egy remek pesti nővel, aki negyvenen túl is hisz a szerelemben és a megbocsátásban.

Pataki Éva: Még egy nő
Athenaeum, 2017. Ára: 3499 Ft
*****


Csángállnak az úton

S. N.

Olyan húzása van a Csángálló zenéjének, hogy nyomába sem ér semmilyen modern muzsika. A 2009-ben alakult zenekar repertoárjában találkozik a gyimesi és moldvai csángók világa, valamint a Balkán népzenéje, s a fiatal muzsikusok mindezt magukon átszűrve elragadó kortárs művé alakítják. A végeredmény egyfajta pszichedelikus élmény, ne csodálkozzunk tehát, hogy Lajkó Félixszel közösen nyitották meg tavaly az O.Z.O.R.A. Fesztivált.

Csángálló: Fel az úton
Fonó, 2017. Ára 2500 Ft
*****


Egy poén és más semmi

Lukácsy György

Az Oscar-díjas Juliette Binoche kivételezett helyzetben van. A tavalyi Cinefest filmfesztivál alkalmából Miskolcra látogató francia világsztártól megtudtuk, hogy csak olyan szerepeket vállal el, amelyeket értékesnek tart. Egyszóval válogathat, ami komoly kiváltság egy színész számára. Viszont a Bébibumm az élő példa rá, hogy az évtizedes szakmai tapasztalat sem tesz senkit tévedhetetlenné.

Egy könnyű nyári vígjátéktól persze senki sem várhat sokat, de egynél több poént azért biztosan. Pedig ezúttal nem jut több. Kacagás helyett marad a számtalanszor látott, fárasztó franciás párkapcsolati kavarás, aminek eredményeképpen felelőtlen anya és koravén lánya egyszerre érnek hasonló életszakaszba. Épp csak abban különböznek, minek is nevezzék ezt a fordulatot: áldott állapotnak, várandósságnak vagy terhességnek. Ennek meghatározása persze a kedélyállapotuktól is függ. Ami folyton változik, miközben a nézőé sajnos nagyon egyenletes marad – egyenletesen unott. A fordulatok kiszámíthatók, a helyzetkomikum inkább visszafogott, mint nevettető, ráadásul mindez a rutinszerű színészi játéknak is köszönhető. S bármilyen meglepő, a lapos összhatáson még a kortárs vígjátékoknál szinte kötelező politikailag korrekt szál sem képes javítani. A film mindezzel együtt egy ártalmatlan, kedveskedő komédia. Amire azt szokás mondani, hogy felejthető. Binoche életrajzírója is valami ilyesmit írhat majd: ebben a filmben a művésznő megcsillogtatta vígjátéki tehetségét. Mi meg hozzátesszük: nem ez az erős oldala.

Bébibumm – Francia romantikus vígjáték, 94 perc
Rendező: Noémie Saglio
Főbb szereplők: Juliette Binoche, Lambert Wilson, Camille Cottin, Catherine Jacob
**


Eperhold

S. N.

Nagyszabású koncertkörút csúcspontja lesz Zséda augusztus 12-i fellépése, ahol a legnagyobb slágereké a főszerep. Új lemezének egyik legismertebb alkotása az Eperhold című szám, amely lüktető ritmusával az idei nyár slágere lett. Zséda szólókarrierje 15 éve indult a Valahol egy férfi vár című szerzeménnyel – a mostani koncerttel erre a jubileumra is emlékeznek. A doboknál a világhírű Borlai Gergő, aki külföldi turnékörútjáról csak az énekesnő kedvéért látogat haza. Zséda rengeteg meglepetést tartogat: sodró dalaiban egyszerre lesz jelen a Cotton Club Singersben megismert eszményi nő, valamint a kihívó, vagány frontember alakja.

Zséda – Budapest Park, augusztus 12.


A kávézás öröméért

V. Nagy Viktória

Pompás kamarakiállítás látható a Műcsarnok M0-s termében: a Kávé a szalonban – Porcelánok a Merényi-gyűjteményből című válogatás a Nemzeti Szalonhoz kapcsolódik, de sokkal jobban magával ragad, mint maga a szalon. Egyrészt, mert ízlésesen, esztétikusan rendezett, másrészt, mert gyönyörű tárgyakat láthatunk a vitrinekben. Semmi sallang, de minek is, amikor a kávéskannák és csészéik önmagukban is csodásak. A kollekció az otthoni kávézás eszközeiből nyújt válogatást. Van itt minden, ami az elmúlt kétszáz évben megjelent: keleti és skandináv, barokkos és art deco, elegáns és tarka, hagyománytisztelő és formabontó. Közös bennük, hogy a kávézás örömét akarták szolgálni.

A gyűjteményben képviselt, főleg európai porcelánmanufaktúrák között világhírű gyártók szerepelnek, mint például Sévres, Limoges, Meissen. Több csésze és kanna pedig a manufaktúrák és olyan legendás tervezők együttműködésének eredménye, mint Walter Gropius, Victor Vasarely, Marcello Morandini, Hundertwasser vagy Ekler Dezső. A szeptember 3-ig látható tárlatot nem érdemes kihagyni, a gyerekeknek is biztosan tetszeni fog.

Kávé a szalonban – Porcelánok a Merényi-gyűjteményből
Műcsarnok
*****


Kerti törpék, vagy amit akartok

Kézdi Beáta

„Szétkapom, mint üzbég paraszt a gombos harmonikát” – repkedtek az ilyen és ehhez hasonló szólások a szegedi szabadtéri színpadán. Shakespeare szerelemben, szenvedésben és humorban gazdag komédiájában az – egy idő után inkább fárasztó – poénok és a mai utalások sora kevés volt ahhoz, hogy jól szórakozzunk.

Sztárokkal teli rendezésben, a Szegedi Dóm előtti homokszínpadon, egy hatalmas homokarc felével, fekete és fehér ülőgarnitúrák, retro konyhabútorok és kerti törpék között kelt életre a Vízkereszt. Láttunk illíriai tengerpartra mentőmellényben érkező menekülteket és Darth Vader-betétet is. De hiába lubickolt az öntelt Malvolio szerepében Alföldi Róbert, formálta meg Hernádi Judit remekül a cserfes társalkodónőt, uralta bolondként a terepet Szikszai Rémusz, vagy csalt mosolyt az arcokra Bodrogi Gyula, komoly hiányérzetünk maradt. Kovács Márton zenéi mindig izgalmasak, mégsem illettek ehhez a Shakespeare-előadáshoz a Sárga liliomból és más Mohácsi-darabból is felhasznált dallamok, inkább megakasztották a történetet. A több mint háromórás darab alatt sajnos az odavetett poénmorzsák – az előadás stílusával élve – leperegtek rólunk, mint kacsa tolláról a víz. A kevesebb több lett volna.

Vízkereszt, vagy amit akartok
Szegedi Szabadtéri Játékok
Rendező: Béres Attila
***


Mestersége építész

S. N.

Turányi Gábor, a Magyar Művészeti Akadémia tagjának munkáiból nyílik kiállítás augusztus 13-án a szülőfalujában, Kadarkúton, az id. Kapoli Antal Művelődési Házban. A tárlathoz másnap konferencia is kapcsolódik. A kiállítást Balázs Mihály Kossuth- és Ybl-díjas építész nyitja meg, a konferencia keretében pedig Czigány Tamás, Getto Tamás és U. Nagy Gábor Ybl-díjas építésztanárok, a hazai építészet meghatározó egyéniségei tartanak előadást. A szeptember 8-ig látható kiállítás a Zselic Lelke Fesztivál keretében a Magyar Művészeti Akadémia, a Nemzeti Kulturális Alap és a T2A Építésziroda támogatásával jött létre.

Született Kadarkúton, mestersége építész – Turányi Gábor kiállítása
Kadarkút

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.