Kult-túra

Heti ajánló - 2017.08.24.

/ 2017.08.23., szerda 17:23 /

Műfajtalankodások

O. Á.

A 82 éves szerző maga nevezi műfajtalankodásnak új kötetét, melyben vannak remek novellák, íróportrék és szigorú publicisztikák. Abba kéne hagyni? – töpreng, de az olvasók örömére folytatja. Nem tesz lakatot a szájára, elmondja, mi fáj neki, az 1956 után emigrációba kényszerült, Franciaországban, majd Puerto Ricóban ideiglenes otthonra találó, most Budapesten élő magyar értelmiséginek. Ő tudja, mi az emigráció, így óva int az elhamarkodott ítéletektől.

Ferdinandy György: Meglátogatjuk a múltat
Magyar Napló, 2017. Ára: 2500 Ft
*****


Hangzó lexikon

S. N.

Összegyűjteni és hangzó lexikonként átnyújtani a jelen- és utókornak azt, ami három évszázad fuvolazenéjét reprezentálja – ez volt Ittzés Gergely fuvolaművész szándéka, aki egyedülálló vállalkozásba fogott az antológia összeállításával és megszólaltatásával. A fuvolázásban a francia zene és játékstílus meghatározó (3. lemez), ám a francia mesterek nem írtak fuvola-zongora szonátát: a hétrészes sorozat 4. lemezén követőik művei kárpótolnak ezért.

Ittzés Gergely: A fuvolaszonáták nagykönyve, 3. és 4. kötet – Hungaroton, 2017
Digitális ára: 2699 Ft
*****


Szerelem és átkozott gyötrelem

Lukácsy György

Ha csak ennyit tudunk, nem sok esélyt adunk a filmnek: Hollywood szerelmi históriába ágyazva igazságot szolgáltat olyan megosztó történelmi témában, mint amilyen az örmény genocídium vagy – török megfogalmazásban – az örmények 1915-ös kitelepítésének ügye. Akarnánk mi hasonló álomgyári megfejtést valamelyik nemzeti traumánkról? Egy amcsi szerelmes filmet Trianonról? Rémesen hangzik? Pedig Az ígéret egyáltalán nem az.

Ennek talán az a legfontosabb oka, hogy a rendszeresen politikai méhkasba nyúló Terry George rendező (Hotel Ruanda, Őt is anya szülte) nem pusztán egzotikus háttérnek használta az első világháborúba belépő Oszmán Birodalmat. A vásznat természetesen a szerelmi háromszög uralja, de nem indokolatlanul. A háromszög egyik csúcsán ugyanis egy alkoholista amerikai tudósító áll, aki a háború kapujában toporgó Konstantinápolyban beleszeret egy örmény lányba. Az ő drámájukon keresztül pillantunk rá a török nacionalizmus ébredésére, az örmény értelmiségiek bebörtönzésére, majd a módszeres transzportokra és mészárlásokra. S ami miatt mindez nézhetővé válik: a szereplők nem fekete-fehérek. Az örmények nem mind az erény bajnokai, a törökök sem csak tömeggyilkosok, hát még amerikai hősünk…

Hogy a film az örmény népirtást máig tagadó Törökországban nem lesz kasszasiker, az abból is látszik, hogy még a bemutatás előtt beszavazták a tíz legrosszabb alkotás közé az IMDB filmes portálon. Ma ugyanott már inkább pozitív a mérlege. Közelebb kerültünk a valósághoz.

Az ígéret – Spanyol–amerikai történelmi film, 133 perc
Rendezte: Terry George
Főbb szereplők: Oscar Isaac, Christian Bale, Charlotte Le Bon, Jean Reno
*** és fél


Étel, élet

S. N.

Életmódhétvége nem csak növényevőknek. A 21. alkalommal megrendezett fesztiválon a látogatók meghallgathatják a legújabb táplálkozástudományi ajánlásokat, szakemberek segítségével igazodhatnak el a számos – és egyre többeket érintő – ételallergia és -érzékenység között. Szó esik a gluténmentes étrendről, az inzulinrezisztenciáról és a cukorbetegségről, a várandósság és az egészséges táplálkozás kérdéseiről. Idén lesz főzőszoba is, ahol ínycsiklandozó fogásokat tanulhatnak az érdeklődők. Ételkóstolók, öko- és biotermék-bemutatók, filmvetítések, zene, tánc, a kicsiknek játszószoba. A belépés ingyenes.

Vegetáriánus fesztivál
Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központ, augusztus 26–27.


Gyereksorsok

V. Nagy Viktória

A Budapesti Történeti Múzeum után a balatonfüredi Vaszary Galériában látható a Gyermek a magyar képzőművészetben című tárlat. A kurátorok azonban a villaépület adottságait figyelembe véve újratervezték a kiállítást, és az eredmény nagyon szerethető lett. A Révész Emese–Rum Attila művészettörténész -házaspár régóta gyűjti a magyar képzőművészet gyermekábrázolásait, és most tematikus blokkokba osztották a közel ötven festményt (köztük Barabás Miklós, Csók István, Glatz Oszkár, Szőnyi István, Munkácsy Mihály, Fényes Adolf, Vaszary János műveit), illetve a többi grafikát, szobrot, fotót, videót.

Az 1700-as évektől napjainkig tartó válogatásból kiderül, milyen volt a patriarchális családábrázolás, amikor az apa a nő és a gyerekek fölé magasodott, vagy épp a 2000-es évek szétesett családja, ahol az anya apaként is kénytelen helytállni. De főként, hogy milyen (volt) a gyermek modellként, vidéken, vagy játék közben. A látogató kicsikre is gondoltak: kedvükre alkothatnak a villa egyik szegletében. Nagyszerű program, egészen január 8-ig.

Gyermek a magyar képzőművészetben – Vaszary Galéria, Balatonfüred
*****


Egy kicsit másképp

S. N.

Vége a fesztiváloknak és a nyári bemutatóknak, az évad pedig még nem kezdődik, de jó hír a színházbarátoknak, hogy már kaphatók a jegyek a Színházak Éjszakájára, amelyet most nem az évad végén, hanem az elején rendeznek meg. A következő időpontokra kell figyelni: augusztus 31-ig még 20 százalékos kedvezménnyel vásárolhatunk online karszalagot. A vouchereket szeptember 1-től 16-ig lehet a színházakban beváltani, ekkor hirdetik meg programjaikat is a teátrumok, és szeptember 4-én 12 órától szeptember 10-én éjfélig lehet helyet foglalni azokra a programokra, amelyekre a színházak lehetővé teszik a regisztrációt. Ezt a garantáltan nagy érdeklődésre való tekintettel érdemes megtenni, bár csupán a helyek felét lehet így lefoglalni, a többi a helyszínen vár a látogatókra.

A rendezvényhelyszínek között van mások mellett az Átrium, a Báb- és az Operettszínház, a Játékszín, a Jurányi Inkubátorház, az Operaház, a Centrál, a József Attila, a Katona József, a Kolibri, a Madách, az Örkény, a Radnóti, a Thália, az Új Színház és a Vígszínház (képünkön) is. Számtalan koncerttel, kulisszajárással, különleges programmal, beszélgetéssel és interaktív játékkal várják a közönséget.

Színházak Éjszakája, szeptember 16.


Orgonával a nemzeti egységért

S. N.

Nagyszabású oratóriumkoncerttel zárul a Filharmónia Magyarország idei pécsi Orgonapont sorozata: Joseph Haydn Teremtés oratóriumát a Határon Túli Magyar Zenészek Szimfonikus Zenekara és a Vashegyi György vezette, Európa-hírű Purcell Kórus, a magyar zenei élet első számú régi zenei együttese szólaltatja meg. A határon túli zenekar szintén Vashegyi ötlete nyomán született, és főként erdélyi és délvidéki zenészekből verbuválódott: a tagok csupán két hangversenyre álltak össze, a pécsit megelőzően a Magyar Művészeti Akadémia székházában, a Pesti Vigadóban léptek fel.

Joseph Haydn: Teremtés oratórium – Pécsi Bazilika Augusztus 25., 20 óra

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Pancserlehallgatók

Ha a HVG-nek igaza van, a világ legbénább lehallgatói keltenek botrányt Magyarországon.

Őrfi József bátorsága és lelki ereje mindent vitt az idei gálán

Mesébe illő Őrfi József piliscsabai házának története. Nem tündérmesébe, hanem olyan magyar népmesébe, amelyben a hősnek számos próbát kell kiállnia. Az építész-családfő bátorsága és lelki ereje a Média Építészeti Díja idei gáláján mindent vitt. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Famaffia Romániában – Adjátok vissza az erdeinket!

Egy friss botrány és egy dokumentumfilm is felhívja a figyelmet az Európa utolsó érintetlen vadonjainak otthont adó Romániában dúló illegális fakitermelésre. Nemcsak a korrupt politika vagy a profitéhes multi a hibás: székely falusi közösségeket is megvadított a fából szerezhető könnyű pénz. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Rockenbauer 30 – Pali mögött volt értelme gyalogolni

Pali után nem lehet ilyen filmet csinálni – vélik a Másfélmillió lépés Magyarországon alkotói. Rockenbauer Pál halálának 30. évfordulóján azt kutatjuk a friss Heti Válaszban, mi a titka a sorozat népszerűségének, és miért nem született azóta sem hasonló.

Nyolcvanezres pezsgőt locsolt az egyik Mugabe-fiú

Voltak nála véreskezűbb afrikai vezetők is, de kártékonyabbak kevesen. Robert Mugabe nemcsak a gazdag Zimbabwét juttatta koldusbotra, de igyekezett egész Afrikát a Nyugat ellen hangolni. A csütörtöki Heti Válaszból kiderül, hogy bukása ennek ellenére miért is nem Nyugat diadala.

Morvai Krisztina: „Ez nem hűségeskü a Fidesz mellett”

Nem tudja, a Jobbikra szavaz-e jövőre a Jobbik európai parlamenti képviselője. Morvai Krisztina azt mondja: három éve nincs kapcsolatban Vona Gáborral, de nem a személyes sértettség, hanem az irányváltás bizonytalanította el. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Kovács Ákos: Leszállni az egovonatról

A Nyugat nagyon mást ért kultúrán, mint mi, ebben a tekintetben igazán szerencsésnek mondhatjuk magunkat – mondja Kovács Ákos énekes, dalszerző, akit nemrég bemutatott Arany János-estjéről és a jövő évi jubileumi koncertjéről is kérdeztünk. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.