Kult-túra

Heti ajánló - 2017.08.24.

/ 2017.08.23., szerda 17:23 /

Műfajtalankodások

O. Á.

A 82 éves szerző maga nevezi műfajtalankodásnak új kötetét, melyben vannak remek novellák, íróportrék és szigorú publicisztikák. Abba kéne hagyni? – töpreng, de az olvasók örömére folytatja. Nem tesz lakatot a szájára, elmondja, mi fáj neki, az 1956 után emigrációba kényszerült, Franciaországban, majd Puerto Ricóban ideiglenes otthonra találó, most Budapesten élő magyar értelmiséginek. Ő tudja, mi az emigráció, így óva int az elhamarkodott ítéletektől.

Ferdinandy György: Meglátogatjuk a múltat
Magyar Napló, 2017. Ára: 2500 Ft
*****


Hangzó lexikon

S. N.

Összegyűjteni és hangzó lexikonként átnyújtani a jelen- és utókornak azt, ami három évszázad fuvolazenéjét reprezentálja – ez volt Ittzés Gergely fuvolaművész szándéka, aki egyedülálló vállalkozásba fogott az antológia összeállításával és megszólaltatásával. A fuvolázásban a francia zene és játékstílus meghatározó (3. lemez), ám a francia mesterek nem írtak fuvola-zongora szonátát: a hétrészes sorozat 4. lemezén követőik művei kárpótolnak ezért.

Ittzés Gergely: A fuvolaszonáták nagykönyve, 3. és 4. kötet – Hungaroton, 2017
Digitális ára: 2699 Ft
*****


Szerelem és átkozott gyötrelem

Lukácsy György

Ha csak ennyit tudunk, nem sok esélyt adunk a filmnek: Hollywood szerelmi históriába ágyazva igazságot szolgáltat olyan megosztó történelmi témában, mint amilyen az örmény genocídium vagy – török megfogalmazásban – az örmények 1915-ös kitelepítésének ügye. Akarnánk mi hasonló álomgyári megfejtést valamelyik nemzeti traumánkról? Egy amcsi szerelmes filmet Trianonról? Rémesen hangzik? Pedig Az ígéret egyáltalán nem az.

Ennek talán az a legfontosabb oka, hogy a rendszeresen politikai méhkasba nyúló Terry George rendező (Hotel Ruanda, Őt is anya szülte) nem pusztán egzotikus háttérnek használta az első világháborúba belépő Oszmán Birodalmat. A vásznat természetesen a szerelmi háromszög uralja, de nem indokolatlanul. A háromszög egyik csúcsán ugyanis egy alkoholista amerikai tudósító áll, aki a háború kapujában toporgó Konstantinápolyban beleszeret egy örmény lányba. Az ő drámájukon keresztül pillantunk rá a török nacionalizmus ébredésére, az örmény értelmiségiek bebörtönzésére, majd a módszeres transzportokra és mészárlásokra. S ami miatt mindez nézhetővé válik: a szereplők nem fekete-fehérek. Az örmények nem mind az erény bajnokai, a törökök sem csak tömeggyilkosok, hát még amerikai hősünk…

Hogy a film az örmény népirtást máig tagadó Törökországban nem lesz kasszasiker, az abból is látszik, hogy még a bemutatás előtt beszavazták a tíz legrosszabb alkotás közé az IMDB filmes portálon. Ma ugyanott már inkább pozitív a mérlege. Közelebb kerültünk a valósághoz.

Az ígéret – Spanyol–amerikai történelmi film, 133 perc
Rendezte: Terry George
Főbb szereplők: Oscar Isaac, Christian Bale, Charlotte Le Bon, Jean Reno
*** és fél


Étel, élet

S. N.

Életmódhétvége nem csak növényevőknek. A 21. alkalommal megrendezett fesztiválon a látogatók meghallgathatják a legújabb táplálkozástudományi ajánlásokat, szakemberek segítségével igazodhatnak el a számos – és egyre többeket érintő – ételallergia és -érzékenység között. Szó esik a gluténmentes étrendről, az inzulinrezisztenciáról és a cukorbetegségről, a várandósság és az egészséges táplálkozás kérdéseiről. Idén lesz főzőszoba is, ahol ínycsiklandozó fogásokat tanulhatnak az érdeklődők. Ételkóstolók, öko- és biotermék-bemutatók, filmvetítések, zene, tánc, a kicsiknek játszószoba. A belépés ingyenes.

Vegetáriánus fesztivál
Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központ, augusztus 26–27.


Gyereksorsok

V. Nagy Viktória

A Budapesti Történeti Múzeum után a balatonfüredi Vaszary Galériában látható a Gyermek a magyar képzőművészetben című tárlat. A kurátorok azonban a villaépület adottságait figyelembe véve újratervezték a kiállítást, és az eredmény nagyon szerethető lett. A Révész Emese–Rum Attila művészettörténész -házaspár régóta gyűjti a magyar képzőművészet gyermekábrázolásait, és most tematikus blokkokba osztották a közel ötven festményt (köztük Barabás Miklós, Csók István, Glatz Oszkár, Szőnyi István, Munkácsy Mihály, Fényes Adolf, Vaszary János műveit), illetve a többi grafikát, szobrot, fotót, videót.

Az 1700-as évektől napjainkig tartó válogatásból kiderül, milyen volt a patriarchális családábrázolás, amikor az apa a nő és a gyerekek fölé magasodott, vagy épp a 2000-es évek szétesett családja, ahol az anya apaként is kénytelen helytállni. De főként, hogy milyen (volt) a gyermek modellként, vidéken, vagy játék közben. A látogató kicsikre is gondoltak: kedvükre alkothatnak a villa egyik szegletében. Nagyszerű program, egészen január 8-ig.

Gyermek a magyar képzőművészetben – Vaszary Galéria, Balatonfüred
*****


Egy kicsit másképp

S. N.

Vége a fesztiváloknak és a nyári bemutatóknak, az évad pedig még nem kezdődik, de jó hír a színházbarátoknak, hogy már kaphatók a jegyek a Színházak Éjszakájára, amelyet most nem az évad végén, hanem az elején rendeznek meg. A következő időpontokra kell figyelni: augusztus 31-ig még 20 százalékos kedvezménnyel vásárolhatunk online karszalagot. A vouchereket szeptember 1-től 16-ig lehet a színházakban beváltani, ekkor hirdetik meg programjaikat is a teátrumok, és szeptember 4-én 12 órától szeptember 10-én éjfélig lehet helyet foglalni azokra a programokra, amelyekre a színházak lehetővé teszik a regisztrációt. Ezt a garantáltan nagy érdeklődésre való tekintettel érdemes megtenni, bár csupán a helyek felét lehet így lefoglalni, a többi a helyszínen vár a látogatókra.

A rendezvényhelyszínek között van mások mellett az Átrium, a Báb- és az Operettszínház, a Játékszín, a Jurányi Inkubátorház, az Operaház, a Centrál, a József Attila, a Katona József, a Kolibri, a Madách, az Örkény, a Radnóti, a Thália, az Új Színház és a Vígszínház (képünkön) is. Számtalan koncerttel, kulisszajárással, különleges programmal, beszélgetéssel és interaktív játékkal várják a közönséget.

Színházak Éjszakája, szeptember 16.


Orgonával a nemzeti egységért

S. N.

Nagyszabású oratóriumkoncerttel zárul a Filharmónia Magyarország idei pécsi Orgonapont sorozata: Joseph Haydn Teremtés oratóriumát a Határon Túli Magyar Zenészek Szimfonikus Zenekara és a Vashegyi György vezette, Európa-hírű Purcell Kórus, a magyar zenei élet első számú régi zenei együttese szólaltatja meg. A határon túli zenekar szintén Vashegyi ötlete nyomán született, és főként erdélyi és délvidéki zenészekből verbuválódott: a tagok csupán két hangversenyre álltak össze, a pécsit megelőzően a Magyar Művészeti Akadémia székházában, a Pesti Vigadóban léptek fel.

Joseph Haydn: Teremtés oratórium – Pécsi Bazilika Augusztus 25., 20 óra

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.