heti-valasz.hu/kult_tura/heti-ajanlo-20171102-126140

http://heti-valasz.hu/kult_tura/heti-ajanlo-20171102-126140

Kult-túra

Heti ajánló - 2017.09.07.

/ 2017.09.06., szerda 17:10 /

Koncepciós per

O. Á.

Az izgalmas tényfeltáró kötet állítja: Bara Margit nem is ismerte a vendéglátóipar egykori királyát, nemhogy orgiáin vett volna részt. Onódy Lajos pedig a pártvezetés hatalmi harcainak áldozata. Az ellene indított, Biszku Béla és Korom Mihály által felügyelt koncepciós perrel a frissen hatalomra került Brezsnyevnek üzentek Kádárék: nem lesz nálunk lazaság, szocialista édes élet. Hogy miért keverték bele a gyönyörű színésznőt? Odze Györgynek több hipotézise is van.

Odze György: Sorstöröttek. Onódy Lajos és Bara Margit története
Noran Libro Kiadó, 2017. Ára: 2800 Ft
****


Szigetvári kitörés

S. N.

Hagyományőrzők részvételével elevenedik meg az 1566-os ostrom leghíresebb jelenete, a hadvezér Zrínyi Miklós kitörése. A szeptember 9-én 12 órakor és szeptember 10-én 17 órakor kezdődő játékban 170-180 török és magyar harcos, köztük 13 lovas, továbbá 41 nő és gyerek vesz részt. A szereplők több mint 60 puskát és 14 ágyút is hoznak. A várfalon belül felépül a palánkvár. A programok között felcsendülnek korabeli magyar és török dallamok is.

Zrínyi Napok – Szigetvár
Szeptember 7–10.


Moziba csábít, de…

Lukácsy György

Sofia Coppolának egy titka mindenképpen van. Amilyen távolságtartó a filmjei modora, olyan szorosan ölelik keblükre a nemzetközi moziínyencek. Az Elveszett jelentés forgatókönyve Oscar-díjat érdemelt, legújabb premierjét pedig Cannes-ban ismerték el a legjobb rendezőnek járó díjjal. Utóbbiban ismét elkalauzolja nézőit kifinomult részletekre épülő, de néha üresen kongó univerzumába.

A Csábítás amolyan tézisfilm: a címet szemlélteti egy történettel, amihez megfelelő formanyelvet társít, de egyedi mondanivaló híján nem sikerül elérnie, hogy mindez az elevenünkbe hasson. Az amerikai polgárháború már három éve zajlik, amikor a virginiai bentlakásos lányiskola lakói befogadnak egy ellenséges – északi – sebesült katonát. Magányos, rémült nők és egy fess férfi odabent, ágyúdörgés odakint. A hogyan tovább kérdésében eligazít a film címe. Olyan kiszámíthatóan zajlanak az események, hogy azt még a rendkívül ízléses részletek sem tudják feledtetni. Pedig minden a vágykeltést szolgálja. A szándékoltan alulexponált, sötét tónusú képek miatt időnként alig látni, milyen arckifejezéssel néznek egymásra a szereplők. Az elejtett félmondatokból, végig nem mondott gondolatokból egyre több tisztázatlan viszony születik. E tisztázatlanságot pedig kiválóan ragadja meg a két női főszereplő, akik előszeretettel bújnak el a jó modorú, finom déli hölgyek álarca mögé. De a rejtőzködéstől sem válnak kiszámíthatatlanná vagy titokzatossá. Ez a film legnagyobb hibája: titok nélkül minden vágyakozás üressé válik.

Csábítás – Amerikai dráma, 93 perc
Rendezte: Sofia Coppola
Főbb szereplők: Nicole Kidman, Kirsten Dunst, Elle Fanning, Colin Farrell
***


Filmhétfő

L. Gy.

Egy év szünet után két kiváló darabbal – Szőts István Kövek, várak, emberek és George Höllering Hortobágy című alkotásával – indult újra a Magyar Művészeti Akadémia filmklubja: a 2014-ben kezdődött sorozat utolsó három tematikus blokkját élvezhetik az érdeklődők. A rögvaló lírai erejére épülnek a Költészet és valóság alkotásai, a pártállami időkről szólnak a Művészet és hatalom filmjei, a rendszerváltás utáni időszakkal pedig a Szép új világ dokujai foglalkoznak. A filmklubszerű vetítések hétfő esténként 18 órakor kezdődnek, az azt követő beszélgetéseket két filmtörténész, Kelecsényi László és Szekfű András vezeti.

100 magyar dokumentumfilm (1936–2013)
Premier Kultcafé (Budapest VIII., Baross u. 1.)
december 18-ig


Luther, az új rajzfilmhős

L. Gy.

„Ha rajtam múlna, mozgó ördögfiókákkal és angyalokkal rajzolnám tele a vásznat, hiszen mindig ők küzdenek a mi lelkünkért. Hiszem, az Úr nemcsak reformációt, hanem animációt is ad – kölcsönözte hangját Luthernek egy elképzelt párbeszéd részeként Fabiny Tamás evangélikus püspök a szeptember 30-ig látható kiállítás megnyitóján. – De jól meg lehetne rajzolni azt, amikor Róma felé a Pireneusokban megcsúsztam, és kis híján nyakamat szegtem! A tifelétek komoran ünnepélyes képek után végre valami derű is lenne az ábrázolásokban. Istenem, de jó lenne nevetségessé tenni azt a sok pénzéhes papot ott Rómában, vagy a szélhámos Tetzelt a maga búcsúcéduláival.”

És Luther életéből valóban rajzfilm lett. Richly Zsolt 13 részes animációs sorozatának bekeretezett rajzaiból pedig kiállítás született, amely Kecskemét után megérkezett Budapestre. A képi világ merít a XV–XVI. századi fametszetekből, valamint Wittenberg és más német települések városrészleteiből, és bár beépít eredeti dokumentumokat is, képregényszerű ábrázolásmódja miatt nem válik nehézkessé. Néhány „így készült a film” tabló gazdagíthatta volna a tárlatot.

Luther Márton élete álló- és mozgóképeken – Richly Zsolt grafikusművész kiállítása
Klebelsberg Kultúrkúria
*** és fél


Nem kritikátlanul

K. B.

A Színházi Kritikusok Céhe 38. alkalommal adja át az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeit elismerő Színikritikusok Díját. A mindig valamilyen keretjátékra felfűzött, a jelöltek jelenlétével zajló rendezvény az érdeklődő színházbarátok számára is nyitott. A budapesti Katona három produkcióval áll az élen: a Nóra – karácsony Helmeréknél, A kaukázusi krétakör és a Bádogdob is számíthat elismerésre. Az Örkény a József és testvéreivel hozhat el díjat, a Radnótiból Kováts Adél és Csomós Mari kaphat kitüntetést, ahonnan az Iván, a rettenet a legjobb díszletek között szerepel. A Vígszínházból A Pál utcai fiúk, Hegedűs D. Géza Márai-estje és Stohl András van a várományosok listáján. A Miskolci Nemzeti a Kivilágos kivirradtig című előadásért, a kecskeméti Katona a Mágnás Miskáért és az Apátlanul című produkcióban Kocsis Pál főszerepléséért kaphat elismerést. A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház a Liliommal, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós társulata a Retromadárral van versenyben. Esélyes a komáromiak és a kassaiak közös Bányavakságának szereplője, Vasvári Emese is. Radnóti Zsuzsa dramaturg életműdíjat kap. Az est rendezője Göttinger Pál, házigazdája a Momentán Társulat.

Színikritikus-díjátadó – Budapest Bábszínház, szeptember 21.


Kultúrkert a belvárosban

S. N.

Egész napos szabadtéri rendezvénnyel, koncertekkel, előadásokkal, gyerekprogramokkal köszönti idén is az új évadot az Örkény Színház. Az alkalomra befüvesített VII. kerületi Madách téren szeretnék felhívni a figyelmet a városi környezet élhetőbbé tételére, a közösségi életterek fontosságára, valamint ébren tartani az erzsébetvárosiak és általában a budapestiek érdeklődését a kerület magas színvonalú kulturális hagyományai iránt. A számos program közül most csupán egyet emelünk ki: Babits Mihály Jónás könyve című művét Csuja Imre adja elő a Stúdióban.

Örkény kert – Madách tér, szeptember 9.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Elhunyt Kányádi Sándor

Életének 90. évében elhunyt Kányádi Sándor. A Kossuth-díjas költő, író, műfordítót szerda hajnalban érte a halál Budapesten - tájékoztatta a család szerdán az MTI-t.

Tabudöntő vélemény: „Csak showműsor az észak-koreai leszerelés”

Észak-Koreában nem bízik, Kínában még kevésbé, ennek megfelelően a Donald Trump–Kim Dzsongun megállapodástól sem vár mélyreható változásokat. Szahasi Rjo Japán professzor Ázsia jövőjéről és Japánról mint lehetséges bevándorlóországról is beszélt a csütörtökön digitálisan megjelenő Heti Válasznak.

Egy kanál vízben: kitört a háború a kormány médiaholdudvarában

Megnyugvás helyett háborút hozott a Fidesz győzelme a médiaholdudvarban. Immár nem csak az ideológiai elhajlással vádolt – kormány által kinevezett – kulturális vezetőket sorozzák, de a „bajtársak” is hajba kapnak. A legfrissebb, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszból kiderül, hogy a 888.hu–Magyar Idők–pestisracok.hu tengelyen kialakult vita nemzedéki, ideológiai és pénzügyi természetű.

Íme az internet egyik legsötétebb bugyra

Az internet egyik legsötétebb bugyra a „kényszerű cölibátusban” élő fiatal férfiak radikalizálódott kemény magja. Az alt-right nyelvezetét használó „incel”-fórumok immár tömeggyilkosokat termelnek ki, és a férfiak rendszerszintű kudarca miatt egyre nagyobb az utánpótlásuk.

A konzervativizmus értékrend, nem párthűség

A konzervatív értelmiség most azt kapja jutalmul, amit a baloldali büntetésül kapott – mondja Nyáry Krisztián. A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatói posztját is betöltő sikerszerző úgy látja: épp kihúzzák a szellemi talajt a konzervatívok lába alól.

Így zajlik a nyugdíjrendszer rejtett reformja

Sosem látott mértékben maradnak el a nyugdíjak a keresetek növekedése mögött, és szegényednek el az idősek az aktívakhoz viszonyítva. A rejtett nyugdíjreform furcsasága, hogy mindez az érintettek legnagyobb megelégedésére történik.

A nő, akit Trump elnök megnyugtat

Közös megoldásra van szükség migrációügyben, Oroszországgal pedig világosan kell beszélni – véli Észtország elnöke. Kersti Kaljulaid a Heti Válasznak azt mondta: nevén kell nevezni, mi folyik Ukrajnában, különben hozzászokunk, és ezt a hibát egyszer már elkövettük.