Kult-túra

Heti ajánló - 2017.10.05.

/ 2017.10.04., szerda 17:08 /

Egy barátság fejezetei

O. Á.

A József Attila-díjas költő, szerkesztő, a lengyel irodalom egyik legjobb tolmácsolója a laikus érdeklődőknek is szeretné elmagyarázni, milyen pilléreken nyugszik a lengyel–magyar barátság. Példákat sorol az Árpád-házi királylányoktól a II. világháborúig, illetve a rendszerváltozásig, II. János Pál pápa magyarországi látogatásáig. Elbeszéli, mi fűzte a lengyel földhöz és kultúrához irodalmunk nagyjait Arany Jánostól Nagy Lászlóig. Könnyedén, szórakoztatóan tanít.

Zsille Gábor: Lengyel kultúrkincsek
Széphalom Könyvműhely, 2017. Ára: 2300 Ft
****


Világzene-riadó!

S. N.

Huszonkilenc országból érkeznek fellépők a Hangvető és a CAFe Budapest által idén másodszor megrendezett Budapest Ritmo programjaira. Különlegességet jelentenek a legjobb magyar és külföldi előadók közös produkciói: Lajkó Félix, a magyar hegedűvirtuóz egy lehengerlő lengyel népi-klasszikus vonósbandával, a VOŁOSI-val hozza tűzbe a közönséget. A Söndörgő az Amsterdam Klezmer Banddel áll össze, Miczura Mónika a tunéziai Jawharral, Harcsa Veronika pedig a Transglobal Undergrounddal és a Fanfara Tiranával lép fel.

Budapest Ritmo
Október 6–8. Akvárium Klub, október 5. Szimpla


Nyugaton a helyzet

Lukácsy György

A négyzet című filmet mindenképpen meg kell nézni, pedig annyira nem jó. Nagyjából egy órával hosszabb, mint kellene, ami hiba. Az első hatvan perc viszont szellemes gegparádé. Vagyis egy kiváló óra után ugyannyi hanyatlás, közte félórányi senkiföldje. Mégis, az, hogy ez a film az európai kultúrelit kirakatának számító Cannes-ban Arany Pálma díjat nyert, sokat elárul a kultúránkról. Vagy inkább a bajról, amelyben élünk.

A történet egy svéd kortárs művészeti múzeum elismert kurátoráról szól, akitől ellopják a telefonját, amit a maga módján próbál visszaszerezni. A hangsúly a sikeres, jó svádájú kurátoron van. Gyakran vicces, néha elkeserítő mobil-hajtóvadászata közben megismerjük munkaközegét: kiállításmegnyitók, adománygyűjtó partik, polgárpukkasztó performanszok, interjúk és A négyzet című új kiállítás marketingstratégiájának kidolgozása. De nem ez a lényeg. Hanem az epizodikus történetmesélésből kirajzolódó jóléti társadalom emberképe. Ez a kifinomult és egyben debil teremtmény, aki sokat nyert: pénzt, gyönyörű látszóbeton tereket, politikailag korrekt modort, de mintha mindent elvesztett volna, aminek értéke van: bizalmat, hitet, szerelmet. Miközben a magyar néző az idióta nyugatiakon töpreng, azért jó, ha nem távolítja el magát a látottaktól. Ítélkezés helyett érdemes a saját nihilizmusunkon is elmerengeni. No meg azon, hogy kifinomultság és debilitás szükségszerűen együtt jár-e. Lehet, hogy mégiscsak nagy film A négyzet? Rilke szerint többet nem lehet elvárni műalkotástól, mint a biztatást, hogy változtassunk az életünkön. Csak az a felesleges egy óra ne lenne…

A négyzet – Svéd–német–francia–dán filmdráma, 142 perc
Rendezte: Ruben Östlund
Főbb szereplők: Claes Bang, Elisabeth Moss, Dominic West
***


W. A. után szabadon

L. Gy.

New York, vagy inkább csak Manhattan, önmagukat kereső értelmiségiek, egymásba gabalyodó szerelmek, terápiás beszélgetések, szarkasztikus humor – a nagy hollywoodi filmgyárakkal versengő Amazon stúdió elhatározta, Woody Allenebb lesz Woody Allennél. Épp olyan remek színészeket is választott, mint az idős rendező. Az eredeti ugyan ezúttal is jobb, mint a másolat, de azért kellemes randifilm lett a nagymenő kiadóvezető sikertelen gyermekének történetéből. Amíg ő három legyet – szerelem, barátság, hivatás – próbál ütni egy csapásra, a néző jól szórakozik.

New York-i afférok
Amerikai romantikus vígjáték, 88 perc
Rendezte: Marc Webb
Főbb szereplők: Pierce Brosnan, Jeff Bridges, Kate Beckinsale
****


Bolygónk szentélyei

V. Nagy Viktória

A világhírű brazil fotóművész, Sebastiao Salgado évtizedekig dolgozott dokumentarista és sajtófotósként, megörökítve az emberi rombolást, a háborúk iszonyatait, mígnem szülőfalujába hazatérve elhatározta: feltárja a Föld sértetlen arcát is. Genezis című monumentális sorozata, amely november 12-ig a Műcsarnokban látható, a modern társadalom hatásaitól még mentes, érintetlen vidékek, állatok, népek felfedezését célul kitűző expedíció eredménye.

Salgado 2004 és 2011 között több mint harmincszor indult felfedezőútra gyalog, könnyű légi járművel, tengerjáró hajón, kenuval vagy hőlégballonnal, hogy fekete-fehér, éles kontúrú képein örökítse meg többek között a Galápagos-szigetek állatfajait és vulkánjait, Madagaszkár vadvilágát. Készített képet a fagyos Antarktiszon, Afrika sivatagjaiban, az Amazonas őserdeiben. Bálnák, pingvinek, rénszarvasok, rejtőzködő állatfajok, ősi népek és törzsek, a Grand Canyon lenyűgöző szurdokai, Alaszka gleccserei – megannyi figyelmeztetés, hogy ne hagyjuk veszni őket. Grandiózus tárlat, amelyet – néha nyomasztónak ható zsúfoltsága ellenére – mindenkinek látnia kell.

Sebastiao Salgado: Genezis – Műcsarnok
**** és fél


Terepjáró és medence

Kézdi Beáta

A Vígszínházban még soha nem állították színpadra a Hamletet. 122 év után Eszenyi Enikő a színészeket melegítőmackókba, papír-és nejlonruhákba vagy épp elegáns jelmezekbe bújtatva, plexifalak és rácsok között keltette életre Shakespeare drámáját. A csupa mára utaló látványelem – terepjáró, fegyverek, filmezés, LED-fal – mellett a szöveg sem maradt régi fordításban. Forgách András szavai és mondatai olyannyira maiak, mintha az utcán mesélné valaki a történetet. A rendezés nem hagy kétségeket: a közönséghez való kifordulások, a nézőtér megvilágítása, a kiüzenések ismert színházi gesztusok, amelyek most is az értelmezést akarták segíteni, kicsit pihenni hagyva a nézőt a gondolkodásban. József Attila Levegőt! című verse Hajduk Károly előadásában talán ezért is kapott nyílt színi tapsot.

A színészek hiba nélkül hozzák a tőlük elvártat: Hegedűs D. Géza Claudiusként a hatalmáért bármire képes vezetőt, Fesztbaum Béla Polonius szerepében a gumigerincű háttérembert, Börcsök Enikő Gertrudként a könnyed feleséget, majd a megtört anyát. Az előadást mégis ifj. Vidnyánszky Attila viszi a hátán. Címszereplőként bejátssza, sőt bemássza, körbemozogja a teret. Amikor színen van, nem lehet nem rá figyelni, minden pillanata magával ragadó, ahogy lelkének viharai testének mozgásában is tükröződnek. Ekkora színpadon szinte lehetetlen a Hamlet minden rétegét visszaadni, a Vígben – bár hosszúra nyújtva és nem hibátlanul, de – sikerült.

Shakespeare: Hamlet – Vígszínház
Rendező: Eszenyi Enikő
****


Születésnap a gyerekekkel

Sümegi Noémi

Záborszky Kálmán karmester, gordonkaművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja saját születésnapi hangversenyén sem pihen, hiszen ő vezényel. Műsoron Zempléni László Régi magyar táncok című műve, Kodálytól a Psalmus Hungaricus és a Galántai táncok, s részletek hangzanak el Dubrovay László zeneszerző, az MMA elnökségi tagja Faust, az elkárhozott című művéből. Közreműködik Kovácsházi István (tenor), a Szent István Király Oratóriumkórus, a Szent István Király Zeneiskola és Szakgimnázium gyermek-és ifjúsági zenekarainak tajgaiból álló együttes, valamint a Hunyadi János Általános Iskola Gyermekkara.

Záborszky Kálmán 70 – Müpa, október 7., 18 óra

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.