Kult-túra

Heti ajánló – 2017.10.19.

/ 2017.10.18., szerda 18:28 /

Minden szava Arany

B. G.

Kovács Ákos nyilatkozatai jókora viharokat is szoktak kavarni – amiből kiviláglik, hogy a népszerű előadóművész sokakat érdeklő, fontos dolgokról rendre karakteresen nyilvánul meg. Azt azonban senki sem vitathatja, hogy az Ákos fémjelezte legújabb színházi estre illik a fenti cím, merthogy azok közönsége – némi zenei körítéssel – Arany János legismertebb balladáit kapja, csokorba kötve.

Hogy egy popsztár miért fog XIX. századi versek interpretációjába, noha többségük nehéz nyelvezetű, és direkten nem üzen a mába? Nyilván azért is, mert felelősséget érez maga toborozta közönségéért, és szeretné, ha követői az Aranyra jellemző nyelvi gazdagságban is megmártóznának. (Ahogy korábban Krúdy világába is elkalauzolta őket.) Miközben azt is a lelkükre köti, hogy maradandót alkotni nem csak azok tudtak, akik szemüket örökösen Párizson és Washingtonon tartották, de azok is, akik minden tehetségükkel saját nyelvi közösségüket szolgálták

Aki a Nemzeti Színházban Ákos estjére vált jegyet, hamisítatlan Aranyt kap, figyelemre méltó tolmácsolásban. A jó versmondáshoz ugyanis – ahogy Vidnyánszky Attila, a színház főigazgatója tartja – nem színművész kell, hanem egyéniség, aminek Ákos nincs híján.

ARANY – Egy óra Arany János verseivel
Elmondja: Kovács Ákos
Hangfelvételről közreműködik: Blaskó Péter
Zongorán közreműködik: Szekeres László
Rendező: Szigethy Gábor
Nemzeti Színház
****


Skandináv rejtvény – maradt

Lukácsy György

Kezd maga is benne lenni a korban, a fia rendszeresen megszökik otthonról, alkoholista exe pedig legendás nyomozó ugyan a rendőrségen, de kiábrándítóan megbízhatatlan a magánéletben. Ő Rakel, a norvég krimiírósztár, Jo Nesbo főhősének, Harry Hole nyomozónak reménytelenül vergődő szerelme. A Hole-sorozat hűséges olvasója tarthatott attól, hogy a Rakelhez hasonló, keserű északi figurákat nem sikerül majd filmre adaptálni. Talán meglepő, de sikerült. Ami nem meglepő, hogy Nesbo regényeinek a lényegét viszont nem.

Charlotte Gainsbourg tehát nagyszerű Rakel, Michael Fassbender pedig remek Harry Hole. Persze senki sem így képzelné el őket a regény alapján, de éppen az mutatja meg a nagyságukat, hogy így is hitelesek. Oslo is hideg a filmen, még a szobrok is megdermednek. Valami mégsem stimmel a Hóemberrel. Talán az, hogy Nesbo mindig fellibbenti a fátylat a nagyon kiegyensúlyozottnak tűnő skandináv jólétről, és egy szövevényes, beteges gyilkosságsorozatot elmesélve megláttat egy elhallgatott társadalmi traumát: náci ösztönöket, drámai léptékű kábítószer- és alkoholproblémát, fajgyűlöletet, nagyvállalati pusztítást, bevándorlásból fakadó konfliktusokat. Nesbo regényeinek varázsa ezeknek a történeten túlmutató társadalmi feszültségeknek a pedzegetéséből, egy reménytelen szerelem meséjéből, no és természetesen az olvasót érő meglehetősen sűrű és erős ingerekből táplálkozik. A film sajnos csak ez utóbbiban zárkózott fel az íróhoz: nagyon igényesen elkészített, de gondolatszegény skandináv hentelést láthatunk.

Hóember – Angol thriller, 119 perc
Rendezte: Tomas Alfredson
Főbb szereplők: Michael Fassbender, Charlotte Gainsbourg, J. K. Simmons
*** és fél


Premier előtt

S. N.

A világ művészfilmtermésének legjavát láthatjuk jóval a hazai bemutató előtt a 7. Mozinet Filmnapokon. Köztük van a legsikeresebb francia film, az Életrevalók rendezőinek új vígjátéka, az Eszeveszett esküvő, a Leviatán rendezője, Andrej Zvjagincev Cannes-ban díjazott Szeretet nélkül című drámája és a holland Martin Koolhoven Magyarországon is forgatott filmje, a Megtorlás Guy Pearce-szel és Dakota Fanninggel. Vetítik a Fortunata című olasz filmet (főszereplője, Jasmine Trinca díjat kapott Cannes-ban) és Pierre Lemaitre világhírű regényének látványos adaptációját, a Viszontlátásra odafönt című filmet is.

7. Mozinet Filmnapok
Puskin mozi Budapesten, és még 13 város art mozija, október 20–23.


Kassák-triptichon

V. Nagy Viktória

Figyelemre méltó a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) és tagintézményei kiállítássorozata, melyet Kassák Lajos születésének 130. és halálának 50. évfordulója alkalmából rendeztek. Egyrészt lehetőség nyílik a magyar avantgárd fő alakját irodalmi és képzőművészeti szempontból is alaposabban bemutatni, másrészt a február 25-ig látogatható tárlatok egymásra épülnek, reflektálnak.

Három eltérő profilú intézmény beszél egyazon személyről és életművéről, sajátos megközelítésben. A PIM Kassák 1920 és 25 között Bécsben megjelent MA című folyóiratát helyezi középpontba, azt vizsgálva: Kassák és mozgalma hogyan integrálódott az avantgárd nemzetközi hálózatába. Az óbudai Kassák Múzeumban október 19-én nyíló tárlat A ló meghal és a madarak kiröpülnek című vers köré épül, bemutatva annak emblematikussá válását. Az október 26-án a Bajor Gizi Színészmúzeumban nyíló kiállításon pedig a Kassák-kör színpadi munkásságát ismerhetjük meg.

Túl azon, hogy a tárlatok segítségével közelebb kerülhetünk a magyar avantgárd e fura és sokaknak máig idegen figurájához, kiderül az is, hogy a XX. század eleji magyar szellemi élet hogyan viszonyult a különféle művészeti áramlatokhoz, a modernitáshoz.

Kassákizmus 1-2-3.
Petőfi Irodalmi Múzeum, Kassák Múzeum, Bajor Gizi Színészmúzeum
*****


Légvárak és hazugságok

Kézdi Beáta

Willy Lohman a hátán húzza be a díszlet egyik felét, mint egy mázsás „élethátizsákot” Arthur Miller 1949-es, Pulitzer-díjas drámájának nemzeti színházas előadásán. Az utazó ügynöknek valóban nehéz a hazugságokkal teli élete. A múlt század közepét megidéző történetben a főhős már annyit ferdített a valóságon, hogy szinte el is hiszi, amit mond, és családja sem akar, de nem is tud ezen a helyzeten változtatni. Lohmanék élete ördögi kör, amelyből nem könnyű kiszabadulni, és nem is sikerül senkinek. Elrontott életeket, kifogásokat, hazug álmokat látunk a színpadon.

Blaskó Péter régi vágya vált valóra a főszereppel, ennek megfelelően végig dúskál a karakter adta lehetőségekben, és hozza a tényeket kiszínező, az igazság elől folyamatosan menekülő hiú kisembert. Mellette egyik fia, Biff szerepében Nagy Márk igazán szépen építi fel az élethazugságokból, gyengeségekből álló, majd a ráeszmélésben kiteljesedő karakterét. Willy Lohmant öngyilkossága után sem sajnálja senki: talán azért érdemes időről időre elővenni kissé idejétmúlt történetét, hogy a néző számára is emberpróbáló előadás alatt az eszünkbe véssünk, hogyan nem szabad élni és gyereket nevelni.

Arthur Miller: Az ügynök halála – Nemzeti Színház
Rendező: Csiszár Imre
*** és fél


Műhelytitkok

S. N.

A Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti Tagozata Keddi kaleidoszkóp címmel műhelybeszélgetéseket szervez, hogy a közönség bepillantást nyerjen a meghívott művész alkotómunkájába, megismerhesse szemléletmódját, törekvéseit, módszereit. Elmélyült, mégis oldott hangulatú beszélgetések ezek, amelyeket filmvetítések és színpadi produkciók tesznek teljessé. Ezúttal Jankovics Marcell filmrendező, művelődéstörténész, illusztrátor, író, az MMA alelnöke lesz a vendég, akivel Buglya Sándor filmrendező, az MMA Film- és Fotóművészeti Tagozatának vezetője beszélget. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Keddi kaleidoszkóp – Jankovics Marcell filmrendező
Pesti Vigadó, az MMA székháza, Makovecz terem, október 24., 18 óra

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.