valasz.hu/kult_tura/heti-ajanlo-20171019-125973

http://valasz.hu/kult_tura/heti-ajanlo-20171019-125973

Kult-túra

Heti ajánló – 2017.10.19.

/ 2017.10.18., szerda 18:28 /

Minden szava Arany

B. G.

Kovács Ákos nyilatkozatai jókora viharokat is szoktak kavarni – amiből kiviláglik, hogy a népszerű előadóművész sokakat érdeklő, fontos dolgokról rendre karakteresen nyilvánul meg. Azt azonban senki sem vitathatja, hogy az Ákos fémjelezte legújabb színházi estre illik a fenti cím, merthogy azok közönsége – némi zenei körítéssel – Arany János legismertebb balladáit kapja, csokorba kötve.

Hogy egy popsztár miért fog XIX. századi versek interpretációjába, noha többségük nehéz nyelvezetű, és direkten nem üzen a mába? Nyilván azért is, mert felelősséget érez maga toborozta közönségéért, és szeretné, ha követői az Aranyra jellemző nyelvi gazdagságban is megmártóznának. (Ahogy korábban Krúdy világába is elkalauzolta őket.) Miközben azt is a lelkükre köti, hogy maradandót alkotni nem csak azok tudtak, akik szemüket örökösen Párizson és Washingtonon tartották, de azok is, akik minden tehetségükkel saját nyelvi közösségüket szolgálták

Aki a Nemzeti Színházban Ákos estjére vált jegyet, hamisítatlan Aranyt kap, figyelemre méltó tolmácsolásban. A jó versmondáshoz ugyanis – ahogy Vidnyánszky Attila, a színház főigazgatója tartja – nem színművész kell, hanem egyéniség, aminek Ákos nincs híján.

ARANY – Egy óra Arany János verseivel
Elmondja: Kovács Ákos
Hangfelvételről közreműködik: Blaskó Péter
Zongorán közreműködik: Szekeres László
Rendező: Szigethy Gábor
Nemzeti Színház
****


Skandináv rejtvény – maradt

Lukácsy György

Kezd maga is benne lenni a korban, a fia rendszeresen megszökik otthonról, alkoholista exe pedig legendás nyomozó ugyan a rendőrségen, de kiábrándítóan megbízhatatlan a magánéletben. Ő Rakel, a norvég krimiírósztár, Jo Nesbo főhősének, Harry Hole nyomozónak reménytelenül vergődő szerelme. A Hole-sorozat hűséges olvasója tarthatott attól, hogy a Rakelhez hasonló, keserű északi figurákat nem sikerül majd filmre adaptálni. Talán meglepő, de sikerült. Ami nem meglepő, hogy Nesbo regényeinek a lényegét viszont nem.

Charlotte Gainsbourg tehát nagyszerű Rakel, Michael Fassbender pedig remek Harry Hole. Persze senki sem így képzelné el őket a regény alapján, de éppen az mutatja meg a nagyságukat, hogy így is hitelesek. Oslo is hideg a filmen, még a szobrok is megdermednek. Valami mégsem stimmel a Hóemberrel. Talán az, hogy Nesbo mindig fellibbenti a fátylat a nagyon kiegyensúlyozottnak tűnő skandináv jólétről, és egy szövevényes, beteges gyilkosságsorozatot elmesélve megláttat egy elhallgatott társadalmi traumát: náci ösztönöket, drámai léptékű kábítószer- és alkoholproblémát, fajgyűlöletet, nagyvállalati pusztítást, bevándorlásból fakadó konfliktusokat. Nesbo regényeinek varázsa ezeknek a történeten túlmutató társadalmi feszültségeknek a pedzegetéséből, egy reménytelen szerelem meséjéből, no és természetesen az olvasót érő meglehetősen sűrű és erős ingerekből táplálkozik. A film sajnos csak ez utóbbiban zárkózott fel az íróhoz: nagyon igényesen elkészített, de gondolatszegény skandináv hentelést láthatunk.

Hóember – Angol thriller, 119 perc
Rendezte: Tomas Alfredson
Főbb szereplők: Michael Fassbender, Charlotte Gainsbourg, J. K. Simmons
*** és fél


Premier előtt

S. N.

A világ művészfilmtermésének legjavát láthatjuk jóval a hazai bemutató előtt a 7. Mozinet Filmnapokon. Köztük van a legsikeresebb francia film, az Életrevalók rendezőinek új vígjátéka, az Eszeveszett esküvő, a Leviatán rendezője, Andrej Zvjagincev Cannes-ban díjazott Szeretet nélkül című drámája és a holland Martin Koolhoven Magyarországon is forgatott filmje, a Megtorlás Guy Pearce-szel és Dakota Fanninggel. Vetítik a Fortunata című olasz filmet (főszereplője, Jasmine Trinca díjat kapott Cannes-ban) és Pierre Lemaitre világhírű regényének látványos adaptációját, a Viszontlátásra odafönt című filmet is.

7. Mozinet Filmnapok
Puskin mozi Budapesten, és még 13 város art mozija, október 20–23.


Kassák-triptichon

V. Nagy Viktória

Figyelemre méltó a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) és tagintézményei kiállítássorozata, melyet Kassák Lajos születésének 130. és halálának 50. évfordulója alkalmából rendeztek. Egyrészt lehetőség nyílik a magyar avantgárd fő alakját irodalmi és képzőművészeti szempontból is alaposabban bemutatni, másrészt a február 25-ig látogatható tárlatok egymásra épülnek, reflektálnak.

Három eltérő profilú intézmény beszél egyazon személyről és életművéről, sajátos megközelítésben. A PIM Kassák 1920 és 25 között Bécsben megjelent MA című folyóiratát helyezi középpontba, azt vizsgálva: Kassák és mozgalma hogyan integrálódott az avantgárd nemzetközi hálózatába. Az óbudai Kassák Múzeumban október 19-én nyíló tárlat A ló meghal és a madarak kiröpülnek című vers köré épül, bemutatva annak emblematikussá válását. Az október 26-án a Bajor Gizi Színészmúzeumban nyíló kiállításon pedig a Kassák-kör színpadi munkásságát ismerhetjük meg.

Túl azon, hogy a tárlatok segítségével közelebb kerülhetünk a magyar avantgárd e fura és sokaknak máig idegen figurájához, kiderül az is, hogy a XX. század eleji magyar szellemi élet hogyan viszonyult a különféle művészeti áramlatokhoz, a modernitáshoz.

Kassákizmus 1-2-3.
Petőfi Irodalmi Múzeum, Kassák Múzeum, Bajor Gizi Színészmúzeum
*****


Légvárak és hazugságok

Kézdi Beáta

Willy Lohman a hátán húzza be a díszlet egyik felét, mint egy mázsás „élethátizsákot” Arthur Miller 1949-es, Pulitzer-díjas drámájának nemzeti színházas előadásán. Az utazó ügynöknek valóban nehéz a hazugságokkal teli élete. A múlt század közepét megidéző történetben a főhős már annyit ferdített a valóságon, hogy szinte el is hiszi, amit mond, és családja sem akar, de nem is tud ezen a helyzeten változtatni. Lohmanék élete ördögi kör, amelyből nem könnyű kiszabadulni, és nem is sikerül senkinek. Elrontott életeket, kifogásokat, hazug álmokat látunk a színpadon.

Blaskó Péter régi vágya vált valóra a főszereppel, ennek megfelelően végig dúskál a karakter adta lehetőségekben, és hozza a tényeket kiszínező, az igazság elől folyamatosan menekülő hiú kisembert. Mellette egyik fia, Biff szerepében Nagy Márk igazán szépen építi fel az élethazugságokból, gyengeségekből álló, majd a ráeszmélésben kiteljesedő karakterét. Willy Lohmant öngyilkossága után sem sajnálja senki: talán azért érdemes időről időre elővenni kissé idejétmúlt történetét, hogy a néző számára is emberpróbáló előadás alatt az eszünkbe véssünk, hogyan nem szabad élni és gyereket nevelni.

Arthur Miller: Az ügynök halála – Nemzeti Színház
Rendező: Csiszár Imre
*** és fél


Műhelytitkok

S. N.

A Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti Tagozata Keddi kaleidoszkóp címmel műhelybeszélgetéseket szervez, hogy a közönség bepillantást nyerjen a meghívott művész alkotómunkájába, megismerhesse szemléletmódját, törekvéseit, módszereit. Elmélyült, mégis oldott hangulatú beszélgetések ezek, amelyeket filmvetítések és színpadi produkciók tesznek teljessé. Ezúttal Jankovics Marcell filmrendező, művelődéstörténész, illusztrátor, író, az MMA alelnöke lesz a vendég, akivel Buglya Sándor filmrendező, az MMA Film- és Fotóművészeti Tagozatának vezetője beszélget. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Keddi kaleidoszkóp – Jankovics Marcell filmrendező
Pesti Vigadó, az MMA székháza, Makovecz terem, október 24., 18 óra

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Itt a könyvhét mérlege: idén egy bájos fiatal írónő asztala előtt kígyózott hatalmas sor

Több mint egy évtizedig az ünnepi könyvhét megnyitója után fél órával megjelent a Vörösmarty téren Esterházy Péter; tíz perc múlva már jöttek és nem akartak elfogyni a dedikálásra váró olvasók. Helyben vagyunk – bólogatott a közönség, ki örömmel, ki fanyalogva. Idén egy bájos fiatal írónő asztala előtt kígyózott hatalmas sor. Részletek a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

Azt ígérik, jobb lesz a MÁV, mint az osztrák vasút

Az osztrák vasút Budapestre közlekedő vonatánál magasabb színvonalat ígér jövőre a MÁV a felújított vasútvonalakon, saját gyártású kocsijai fedélzetén. Részletek a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

„Putyin úgy fogja felhasználni a focivébét, ahogy Hitler tette az 1936-os olimpiával”

Kelet-ukrajnai háború, túlárazások, bosszúszomjas angol ultrák – néhány a 21. foci-vb-re vetülő árnyék közül. A nemzetközi politika nagyágyúi végül, a Krím annektálása ide vagy oda, nem maradnak távol a június 14-től kezdődő világbajnokságtól. Részletes háttér a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

Prőhle Gergely: Lovas István halálára

„A kemény fiúk szemében nyilván a végső lúzerség, hogy most mégis leírom: megrendít Lovas halála.” Prőhle Gergely írása a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban olvasható.

Jó-e, hogy a fociválogatottak tele vannak bevándorlókkal?

A nyugat-európai válogatottakban a lakosság átlagánál jóval több bevándorlógyökerű játékost láthatunk a most kezdődő focivébén. Ami általános megítélés szerint az integráció nagy sikere. A legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszból kiderül, valóban sikerről van-e szó?

„Budapest ma már a Wagner-szentélyt, Bayreuthot is megelőzi”

A Budapesti Wagner-napok kultuszhellyé avatta a Müpát, és sokak szerint Budapest ma már a Wagner-szentélyt, Bayreuthot is megelőzi. Idén a szerző legnehezebben megrendezhető operája, a Trisztán és Izolda a fesztivál új produkciója. Részletek a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

Rejtett nyugdíjreform: így szakadnak le az időskori ellátások a bérektől

Sosem látott tempóban maradnak el a nyugdíjak a keresetek növekedése mögött, és szegényednek el a nagyon idősek az aktívakhoz viszonyítva. A rejtett nyugdíjreform furcsasága, hogy mindez az érintettek legnagyobb megelégedésére történik. Részletes háttér a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

Szexuálisan frusztrált férfiakból kerülnek ki az alt-right tömeggyilkosai?

Az internet sötét bugyra a „kényszerű cölibátusban” élő fiatal férfiak radikalizálódott keménymagja. Az alt-right nyelvezetét használó „incel” fórumok tömeggyilkosokat is kitermeltek már. A jelenség részletes háttere a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban olvasható.

Jobbik-szakadás a kulisszák mögött: ezt tervezi Vona Gábor

A választások óta néhány tucatnyian távoztak a Jobbik 15 ezres tagságából, korai tehát a pártszakadás emlegetése. Lehet, hogy Vona Gábort politikai elemzőként látjuk viszont? A jobbikos belharcok háttere a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban olvasható.

Észt elnök a Heti Válasznak: biztonságban vagyunk az oroszoktól

Közös megoldás kell migrációügyben, Oroszországgal pedig átláthatóan kell beszélni – véli Észtország elnöke. Kersti Kaljulaid a Heti Válasznak Tallinnban azt mondta: nevén kell nevezni, mi folyik Ukrajnában. A teljes nagyinterjú lapunk legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – számában olvasható.

„A vulkán tetején ülünk”

„A miniszterelnök az a hadvezér, aki minden csatát megnyert, csak a háborút vesztette el” – állítja Gyurgyák János, az Osiris Könyvkiadó igazgatója. A könyvhétre új, Európa alkonya? című kötettel jelentkező történész szerint az EU csapdába került.