valasz.hu/kult_tura/heti-ajanlo-20171019-125973

http://valasz.hu/kult_tura/heti-ajanlo-20171019-125973

Kult-túra

Heti ajánló – 2017.11.02.

/ 2017.10.31., kedd 16:43 /

Van vigasz

L. Gy.

A Budapest noir című film nemcsak hatalmas ziccert hagyott ki, de minden döntéshozónak elvette a kedvét attól, hogy Kondor Vilmos szövegeinek megfilmesítésére pénzt adjon. Pedig az öt Kondor-regény előzménytörténeteként is értelmezhető Szélhámos Budapest alapján is meggyőződhet az olvasó arról, hogy virtigli szórakoztató irodalomról van szó, amit nálunk kevesen űznek ilyen magas színvonalon. Karakterek, korrajz, komplikációk – krimi a javából.

Kondor Vilmos: Szélhámos Budapest
Libri. Ára: 3999 Ft
****


Fiatalok a pódiumon

S. N.

Bemutatkozik a Zeneakadémia Karrierirodájának két fiatal művésze: Scheuring Kata és Szabó Marcell. Az iroda legfőbb feladata a kiválasztott hallgatók előadó-művészi karrierjének beindítása, segítséget nyújtva repertoárjuk kialakításában, a médiával, a koncertszervezőkkel és az ügynökségekkel való kapcsolattartásban. Az MMA Zeneművészeti Tagozata és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hangversenyére a belépés ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Scheuring Kata fuvolaművész és Szabó Marcell zongoraművész koncertje
Pesti Vigadó, az MMA székháza, november 6., 19 óra 30


Bűn(rossz)film

Lukácsy György

Az elmúlt tíz év legnagyobb lehetősége maradt ki. Kondor Vilmos több nyelvre lefordított, remek helyismeretről és drámai vénáról tanúskodó bűnregénye ugyanis filmvászonra kívánkozott. Minden ízében: Horthy-korszak, Karády Katalin, bűn, Budapest, prostitúció, politika, nyomozás, cselszövés, korrupció. Mindez szinte garancia lehetett volna egy filmre, amely csupa füst, borosta, derengő félhomály, izgalom, történelem, Budapest-reklám, színészi jutalomjáték. A végeredmény azonban kiábrándító.

A Gordon Zsigmond bűnügyi újságírót alakító Kolovratnik Krisztián nem rossz választás, csak – társaihoz hasonlóan – nem tud mit kezdeni a statikus jelenetekkel. Ő balról be, tompa párbeszéd vagy némi kiszámítható verekedés, majd balra ki. Nagyjából így néz ki a film. (A méltányosság kedvéért: Mucsi Zoltán vagy Tenki Réka alatt még ez a vékony jég sem szakad be.) A Budapest noirt legfeljebb tévéjátéknak lehetne mondani, bár ezzel Tasnádi István vagy Szász Attila munkásságát ásnánk alá. Nincs olyan jelenete, ami filmszerűbb lenne egy színházi közvetítésnél. Pedig a díszletek is adottak – végre egy magyar mozi, amely nem állít ki magáról szegénységi bizonyítványt. Volt rá pénz, és még ki sem lopták a produkcióból. Tiszta harmincas évek: a vonatok, az autók, a házak. De hiába, mindent elmond egy krimiről, ha nem izgulunk közben. Pedig még csak nem is a magyar Kínai negyedre számítottunk, csupán egy szórakoztató iparosmunkára. Ebben a krimiben sajnos egyetlen rejtély maradt: mi történik egy átlagos magyar filmterv fejlesztése és előkészítése során?

Budapest noir – Magyar krimi, 93 perc
Rendezte: Éva Gárdos
Főbb szereplők: Kolovratnik Krisztián, Tenki Réka, Dobó Kata
* és fél


Csepel, de nem vörös

L. Gy.

Régen a nemzeti burzsoázia is más volt – sóhajthat a néző Weiss Manfréd történetét látva. A XIX. századi zsidó pogromok elől Lengyelországból hazánkba menekülő család páratlan karrierje (és tragikus sorsa) sok áthallásra ad lehetőséget üzleti tehetségről, innovációról, társadalmi felelősségről. A XX. századra csepeli nehézipari birodalmat felépítő mágnás a Tanácsköztársaságban kizsákmányolónak számít, Horthy támogatójaként pedig szembesülnie kell az egyre növekvő antiszemitizmussal. A dokumentumfilm történész szakértőkkel ad hiteles képet erről a présről. November 2-án és 3-án a Spektrum televízió műsorán.

Az élet ára – A Weiss Manfréd család története
Rendezte: Katona Zsuzsa
****


Költészet és természet

V. Nagy Viktória

Igazán ötletesre sikerült a Magyar Természettudományi Múzeum Aranyba foglalva – a természet Arany János költészetében című, év végéig látható interaktív minikiállítása. A főként iskolásoknak ajánlott, de másoknak is élményt adó tárlat a 200 éve született költő olyan híres verseire épül, mint a Toldi, a Télben és A tölgyek alatt. A versszakok óriási könyvlapokon olvashatók, ahol az állatok és a növények egy tablet (és program) segítségével életre is kelnek. Játékos módon tudhatjuk meg, hogy milyen a napmelegtől égő kopár szík, hogy valóban szöcskék csoportosulnak-e (tikkadt) nyájba, hogy mit kell tudni az ökrökről, a Miklóst megtámadó réti farkasról, a bögölyökről, vagy a Margit-sziget kocsányos tölgyeiről, amelyek alatt a költő is szívesen pihent. A magyarázatokat a Moholy-Nagy László Művészeti Egyetem munkatársainak animációi színesítik, az információk megszerzése után pedig a tudásunkat is tesztelhetjük. Szerepel a tárlaton a Családi kör éji bogara, vannak „lomha földi békák”, sáska, bagoly, bíbic, fürj és tőkés réce is: seregnyi állat és természeti jelenség – a tudomány és Arany János nyelvén.

Aranyba foglalva – a természet Arany János költészetében
Magyar Természettudományi Múzeum
*****


A sajtó és a párválasztás

Kézdi Beáta

A Katona József Színház idei első bemutatójából kiviláglik, hogy a rendező, Máté Gábor nem rajong a sajtóért. A Munkavégzés során nem biztonságos, azaz az NSFW (Not Safe For Work) a bulvársajtó működéséről, a benne dolgozók motivációiról, s talán kicsit a fogyasztókról szól, mégis, a néző egyoldalúan rossz képet kap a média működéséről. Egy idő után mindenkinek meghajlik a gerince, még az utolsóként „eleső” fiatal fiúnak is, mert a hónapok óta tartó munkanélküliség után már nincs az a morál, amely csillapítaná az éhséget. A darab csúcspontja, mikor a férfimagazin főszerkesztőjeként Kocsis Gergely izgalmasan felépített csatát vív Takátsy Péter apafigurájával, de a játékot tekintve Pelsőczy Réka idegbeteg nőimagazin-szerkesztője és Dér Zsolt tapasztalatlan, jó szándékú újságírójának kettőse is lenyűgöző. Az előadás olyan, mint a címe: nem teljesen értelmezhető. Az angol bulvár működése biztosan hasonlít a magyarra, ennek ellenére bántóan egysíkú ez a sajtóról alkotott kép, s valószínűleg távol áll az átlag magyar néző problémáitól.

A színház nagyszínpados premierje pedig napjaink egyik toptémáját, a párkeresést állítja színpadra. Az 1841-es klasszikusban a házasságtól betegesen rettegő Padkaljoszin és a kétségbeesetten férjet kereső Agafja pánikja mozgatja a szálakat. A Katona színészei kiválóan hozzák a XIX. századi kisemberkaraktereket: Fullajtár Andrea a nagyszájú, már szinte proli kerítőnőt, Elek Ferenc a flegma háziszolgát, Bezerédi Zoltán az idős végrehajtó kérőt, Keresztes Tamás a habókos, de céltudatos udvarlót. Jordán Adél a házasodni vágyó, mégis kétségek közt őrlődő Agafja, míg Fekete Ernő a bizonytalan hivatalvezető szerepében brillírozik. Mindezek ellenére a darab nem hozza lázba a nézőt. Régi tablót nézünk, néha nevetünk, majd hazamegyünk, és Khell Zsolt látványos díszlete ellenére is hamar elfelejtjük, amit láttunk.

Lucy Kirkwood: Munkavégzés során nem biztonságos – Katona Kamra
Rendező: Máté Gábor
***

Gogol: Háztűznéző – Katona József Színház
Rendező: Ascher Tamás
****

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Itt a könyvhét mérlege: idén egy bájos fiatal írónő asztala előtt kígyózott hatalmas sor

Több mint egy évtizedig az ünnepi könyvhét megnyitója után fél órával megjelent a Vörösmarty téren Esterházy Péter; tíz perc múlva már jöttek és nem akartak elfogyni a dedikálásra váró olvasók. Helyben vagyunk – bólogatott a közönség, ki örömmel, ki fanyalogva. Idén egy bájos fiatal írónő asztala előtt kígyózott hatalmas sor. Részletek a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

Azt ígérik, jobb lesz a MÁV, mint az osztrák vasút

Az osztrák vasút Budapestre közlekedő vonatánál magasabb színvonalat ígér jövőre a MÁV a felújított vasútvonalakon, saját gyártású kocsijai fedélzetén. Részletek a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

„Putyin úgy fogja felhasználni a focivébét, ahogy Hitler tette az 1936-os olimpiával”

Kelet-ukrajnai háború, túlárazások, bosszúszomjas angol ultrák – néhány a 21. foci-vb-re vetülő árnyék közül. A nemzetközi politika nagyágyúi végül, a Krím annektálása ide vagy oda, nem maradnak távol a június 14-től kezdődő világbajnokságtól. Részletes háttér a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

Prőhle Gergely: Lovas István halálára

„A kemény fiúk szemében nyilván a végső lúzerség, hogy most mégis leírom: megrendít Lovas halála.” Prőhle Gergely írása a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban olvasható.

Jó-e, hogy a fociválogatottak tele vannak bevándorlókkal?

A nyugat-európai válogatottakban a lakosság átlagánál jóval több bevándorlógyökerű játékost láthatunk a most kezdődő focivébén. Ami általános megítélés szerint az integráció nagy sikere. A legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszból kiderül, valóban sikerről van-e szó?

„Budapest ma már a Wagner-szentélyt, Bayreuthot is megelőzi”

A Budapesti Wagner-napok kultuszhellyé avatta a Müpát, és sokak szerint Budapest ma már a Wagner-szentélyt, Bayreuthot is megelőzi. Idén a szerző legnehezebben megrendezhető operája, a Trisztán és Izolda a fesztivál új produkciója. Részletek a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

Rejtett nyugdíjreform: így szakadnak le az időskori ellátások a bérektől

Sosem látott tempóban maradnak el a nyugdíjak a keresetek növekedése mögött, és szegényednek el a nagyon idősek az aktívakhoz viszonyítva. A rejtett nyugdíjreform furcsasága, hogy mindez az érintettek legnagyobb megelégedésére történik. Részletes háttér a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

Szexuálisan frusztrált férfiakból kerülnek ki az alt-right tömeggyilkosai?

Az internet sötét bugyra a „kényszerű cölibátusban” élő fiatal férfiak radikalizálódott keménymagja. Az alt-right nyelvezetét használó „incel” fórumok tömeggyilkosokat is kitermeltek már. A jelenség részletes háttere a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban olvasható.

Jobbik-szakadás a kulisszák mögött: ezt tervezi Vona Gábor

A választások óta néhány tucatnyian távoztak a Jobbik 15 ezres tagságából, korai tehát a pártszakadás emlegetése. Lehet, hogy Vona Gábort politikai elemzőként látjuk viszont? A jobbikos belharcok háttere a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban olvasható.

Észt elnök a Heti Válasznak: biztonságban vagyunk az oroszoktól

Közös megoldás kell migrációügyben, Oroszországgal pedig átláthatóan kell beszélni – véli Észtország elnöke. Kersti Kaljulaid a Heti Válasznak Tallinnban azt mondta: nevén kell nevezni, mi folyik Ukrajnában. A teljes nagyinterjú lapunk legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – számában olvasható.

„A vulkán tetején ülünk”

„A miniszterelnök az a hadvezér, aki minden csatát megnyert, csak a háborút vesztette el” – állítja Gyurgyák János, az Osiris Könyvkiadó igazgatója. A könyvhétre új, Európa alkonya? című kötettel jelentkező történész szerint az EU csapdába került.