Kult-túra

Heti ajánló – 2017.11.16.

/ 2017.11.15., szerda 17:25 /

Műholdas nemzetegyesítés

O. Á.

Óriási tett volt 25 éve a Duna Televízió elindítása, amelyet Csoóri Sándorék álmodtak meg, s amely műholdon összekapcsolta a világ magyarságát. Sütő András szerint ez volt a legnagyobb dolog, amit Trianon óta az anyaország tett a határon kívül maradottakért. A Csáky Zoltán alapító által összeállított kötetben vallomásokat olvashatunk a Duna indulásáról, fénykoráról és a búcsúról. Hiszen névleg ugyan nem szűnt meg, de nem lett az, ami lehetett volna: az ország és az összmagyarság kulturális televíziója.

Volt egyszer egy kék Duna
Nap Kiadó, 2017. Ára: 3940 Ft
****


Bölcsőtől a sírig

S. N.

Az Égi hang és a Belső hang után Lovász Irén Gyógyító hangok című sorozatának harmadik darabja is az archaikus magyar népdalok segítő, gyógyító erejére épül. Elhangzanak kislánykori gyermekjátékok, menyasszony-búcsúztatók, menyegzői énekek, altatók, dalok a boldog és boldogtalan szerelemről, az asszonysorsról, de hallható könnyű szülésre mondott népi imádság és sirató is. Hisz az élet és a halál kapujában is a nők kísérik az embert: a női hang.

Lovász Irén: Női hang – Gyógyító hangok III.
Siren Voices 2017. Ára: 4200 Ft
*****


Miből lesz a cserebogár?

Lukácsy György

„Egy zenekarral a jezsuiták legyőzhetnék az egész országot” – hangzik el a Misszió című 1986-os klasszikusban. S ha ilyen ambícióik nem is voltak a Jézus Társasága hazai képviselőinek, művészeti projektjük messzire jutott a 21 évvel ezelőtti induláshoz képest. A Faludi Ferenc Akadémia filmszemléjének és az utóbbi évek fotópályázatának továbbra is az a legnagyobb erénye, hogy nem a megszokott vörös szőnyeges, ünnepélyeskedő hangulat jellemzi: az ifjú alkotók egyenes véleményt hallhatnak filmjükről a szakma képviselőitől. Az elmúlt években olyan szaktekintélyek vállaltak szerepet a filmek zsűrizésében, mint Krzysztof Zanussi, Fekete Ibolya, Jerzy Stuhr, Bereményi Géza, Sára Sándor, Buglya Sándor vagy Francesco Casetti. Az idei zsűrielnök Sopsits Árpád rendező , akinek az év talán legnagyobb magyar kritikai sikerét hozó, A martfűi rém című thrillerét, valamint Torzók című drámáját vetítik is a szemle idején, de műsorra tűzik egy másik zsűritag, Bányai Zsuzsanna animációs alkotásait is.

A Faludi amatőr filmes szemle világos koncepciójának a szerény feltételek ellenére is meglett a gyümölcse: idén rekordszámú helyről, harminc országból érkeztek nevezések a meghirdetett hívószóra: „A másik”. A szombat esti díjátadón láthatók lesznek a győztes alkotások, a szemle ideje alatt a fotózsűri által válogatott képekből pedig kiállítás nyílik a jezsuiták kulturális és spirituális központjában, a Párbeszéd Házában. A Faludi szemle továbbra is a tehetségek felmutatásának színtere, de olyan keltető, amely már felnőttkorba lépett.

Faludi Nemzetközi Filmszemle
Budapest, Art+Cinema mozi, november 17–18.


Píszí mozi

L. Gy.

A mű úgy viszonyul a Philadelphiához, mint francia művészfilm a hollywoodi kasszasikerhez. Mindkettő az 1990-es években terjedő AIDS-ről szól, ám míg az amerikai változat befogadható, a Cannes-ban díjazott alkotás nyersen hatásvadász. Olyan mozgalmat mutat be, amelynek a Pride sem elég progresszív. A javarészt HIV-fertőzött meleg aktivistákból – azaz haldokló emberekből – álló csoport a betegség mielőbbi orvoslását akarja kikényszeríteni. Közben politizálnak, és természetesen alkalmat adnak, hogy bepillanthassunk szerelmi életükbe. A francia Oscar-jelölt jobban hasonlít politikai röplapra, mint mozira.

120 dobbanás percenként – Francia dráma, 140 perc
Rendezte: Robin Campillo
**


Őszi sanzon

V. Nagy Viktória

A tavalyi, remek Berlin–Budapest kiállítás után itt a Virág Judit Galéria idei nagy dobása: a Párizs–Budapest tárlat. Ezúttal a francia–magyar képzőművészeti kapcsolatok kerültek középpontba az 1880-as évek végétől az 1960-as évekig. A kurátorok, Kaszás Gábor, Kelen Anna és Szeredi Merse Pál ismét óriási igénnyel kutatták a korszak magyar vonatkozásait, hogy olyan tárlat – és impozáns katalógus – szülessen, amely nemzetközi összefüggésbe helyezi a magyar művészetet. Újra előtérbe kerül a francia fauvizmus magyar festőkre gyakorolt hatása, ahogy a kubistáké vagy az École de Paris művészeié is. A háromszintes tárlatnak a középső része a legszebb és legerősebb Czóbel Béla, Tihanyi Lajos, Berény Róbert, Galimberti Sándor és mások műveivel, de az egész kiállítás nagyszerű. A köz-és magángyűjteményekből válogatott vásznak mellett szobrok és fotók is szerepelnek. A november 26-ig látható kiállításon 19-én és 25-én 11 órakor, valamint 22-én 17 órakor tárlatvezetést tartanak. Érdemes elmenni a Falk Miksa utcába, és elmerülni e rendkívüli képek szépségében.

Párizs–Budapest – Virág Judit Galéria
*****


Döntsünk, ki a gyilkos!

Kézdi Beáta

Paul Pörtner 1963-as nagy sikerű krimi-komédiáját időről időre előveszik a színházak, mivel a német író remekül elegyíti a bűnügyi történetet, a humort és az interaktivitást. A Hajmeresztőben a néző is kérdezhet, sőt a végkimenetelt is alakíthatja.

A darab gyilkossággal kezdődik: a fodrászszalon feletti lakásban fodrászollóval leszúrnak egy világhírű zongoraművésznőt, a gyilkos pedig az üzletben tartózkodó emberek között van, vagy fodrász, vagy vendég – mindenki gyanús. Simon Kornél laza, humoros, de a szálakat okosan kézben tartó nyomozójának vezetésével a nézők is részesei lehetnek a történetnek, éleslátásukkal segíthetik a nyomozást. Puskás Tamás ismét kasszasikert állított színpadra, amelyben sok múlik a színészi játékon. Simon mellett kiemelendő Borbás Gabi és Vári-Kovács Péter, akik kiválóan élnek a karaktereik adta lehetőségekkel. Mivel a történet minden előadáson máshogy alakul, érdemes akár többször is megnézni.

Hajmeresztő – Centrál Színház
Rendező: Puskás Tamás
*****


Népi alap, szárnyaló dzsessz

S. N.

Dresch Mihály a magyar dzsessz egyik legegyénibb, irányadó szereplője. Zenéje tudatosan képviseli a népi kultúrában rejlő örökséget, a muzsikájába épített folk biztos alapot nyújt a dzsessz szárnyalásához. Az elmúlt években saját kvartettjével járta az országot, nemrég pedig egy vonóskvartett is megjelent a színen fiatal népzenészekkel, akikkel szintén folyamatosan tágítja a műfaj határait. Ezen az estén a Dresch Quartet és a Dresch Misi Vonós Quartet egyszerre áll színpadra. A műsor egyben tisztelgés – születésnapja alkalmából – Makovecz Imre emléke előtt.

Héttorony Fesztivál Gála – Dresch Mihály-nagykoncert
Pesti Vigadó, a Magyar Művészeti Akadémia székháza, november 20., 19 óra 30

Rosta

Zsuppán András

Találkozunk 2016-ban!

Izraeli történészre figyel Orbán Viktor – tényleg átalakul az emberi faj?

Világszenzációk lettek, és állítólag Orán Viktor érdeklődését is felkeltették Yuval Noah Harari izraeli történész könyvei az emberiség múltjáról és jövőjéről. Legutóbbi műve szerint az emberi faj „szuperképességű”, illetve azzal nem rendelkező csoportokra válik szét. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Kinek kampányol idén Szörényi Levente és Bródy János? Meg fog lepődni...

Évtizedeken át lázban égett választások előtt a legendás szerző- és ellentétpár, Szörényi Levente és Bródy János, idén viszont egyikük sem lesz látható kampányemelvényen. Az Arénában annál inkább, ahol február 16-án újra játszik a Fonográf. A Heti Válasz az egyik próbán beszélgetett a két zenésszel. Páros interjúnk a csütörtöki lapszámban.

Magyar siker és Putyin a vízben

Globálisan tragikus balesetek és környezeti katasztrófák jellemzik a hét képeit. De magyar siker is volt az elmúlt napokban.

Magyar történész kutatása a Batman és a Peter Pan rendezőinek új filmjei mögött

Négy hónapon belül két sikerfilm is landolt a mozikban, ami a II. világháború történetének elfelejtett mozzanatát, a Dinamó hadműveletet járja körül. Vajon aktuálisabb Dunkirk és Churchill híres „Harcolni fogunk!” beszéde most, mint bármikor az elmúlt hetven évben? Hogyan alakította a Hollywoodban befutott rendezők gondolkodását John Lukacs magyar történész? Részletes háttér a Heti Válasz január 18-i lapszámában!

Bereményi Géza: „Cseh Tamás azt hitte, besúgó vagyok”

Tegnap A jobbik részemet dúdolgattam – mondja Bereményi Géza, aki igazából magának írta a dalszövegeket. Január 21-én ő is ott lesz a Cseh Tamás 75. születésnapjára emlékező koncerten a MOMSportban. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.